USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Μπράβο!
Θέλουμε άμεσα αναλυτικές ακουστικές εντυπώσεις. Και φυσικά σύγκριση με το ODAC/Salas (έστω και στην προ-Salas εκδοχή)...
Βλέπω και σημειωμένη τη φάση στο φίλτρο. :)
 
Απάντηση: Re: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Λοιπόν το έλαβα (μαζί με το dacάκι το ΑΚΜ4396) και έχω κάνει τις πρώτες δοκιμές...

Δούλεψε αμέσως χωρίς καμιά τσιριμόνια, τα driver (ASIO) άψογα...

Δοκίμασα μέχρι 24/192 δεν έχω πιο μεγάλα αρχεία, και παίζει πολύ καλά... σειρά έχουν να μπούνε επάνω τα Salas...

Στην φωτογραφία είναι σάντουιτς με το dac και τις δικές του απλές σταθεροποιημένες τροφοδοσίες μία για το usb και μία για τα ρολόγια και dac...



Uploaded with ImageShack.us

εξαιρετική δουλειά Χρήστο,

θα τηλ να μου πεις εντυπώσεις
 
Μπράβο!
Θέλουμε άμεσα αναλυτικές ακουστικές εντυπώσεις. Και φυσικά σύγκριση με το ODAC/Salas (έστω και στην προ-Salas εκδοχή)...
Βλέπω και σημειωμένη τη φάση στο φίλτρο. :)

Ξέρεις ότι είμαι υπέρ των μακροχρόνιων ακροάσεων, οπότε δεν θέλω να εκφράσω γνώμες (διότι έχω καταλάβει ότι μπερδεύονται οι αναγνώστες, όχι εσύ αλλά γενικά το λέω...) επί του παρόντος αν και δηλώνω πολύ ευχαριστημένος.

Θα κάνω παρουσίαση και του dac και του μετατροπέα μαζί με τα Salas σε νέο thread.

Για ετούτο το thread να μείνει ότι τουλάχιστον από χρηστικότητα και συνδεσιμότητα είναι άψογος ο μετατροπέας, και ο Βούλγαρος o Lyuben είναι πολύ ωραίος στις συνεννοήσεις κλπ...

Ναι την φάση την κοιτάω πάντα... αλλά δεν κάνω συγκρίσεις διαφορών δυναμικού με την γείωση...

Θα κατεβάσω και κανένα DSD να δω τι παίζει και με αυτά τα αρχεία...

@papakostasl ευχαριστώ, να το ακούσω λίγο πρώτα (μόλις σήμερα το πρωί τα κόλλησα)... και ότι θες στην διάθεση σου!!
 
Mια χαρα Χρηστο. αντε να το ακουσουμε με τα Σαλας στην τελικη του μορφη
 
EΞΑΙΡΕΤΙΚΗ πλακέτα του Βούλγαρου ! έχω μια ένσταση μόνο για την επιλογή του τσίπιου του κονβέρτορα γιατί πήγε μάλλον να πιάσει και το ενδεχόμενο του DSD , και ρε γαμώτ τα ΑΚΜ μου κάνουν σαν να χάνουν πληροφορία . το πλανκτόν που λέμε ...

όταν ξεροψηθεί να το ακούσουμε ,,
 
Απάντηση: Re: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Δημήτρη όταν θα εγκαταστήσω το λογισμικό θα πάρω μια ιδέα για το πως παραμετροποιείται και θα αναφέρω τις εντυπώσεις μου.
Ως προς τις εκδόσεις έχεις απόλυτο δίκιο, είναι λιγάκι αχταρμάς στο πως βγάζει τις revision. Εντύπωση μου έκανε ότι στην έκδοση χωρίς απομονωτή, έχει βύσμα παράκαμψης της τροφοδοσίας usb και βραχυκυκλωτήρα σε αυτήν εδώ δεν έχει, ενώ προτίμησε να δώσει τη δυνατότητα αυτόνομης τροφοδοσίας μόνο του απομονωτή.
Δεν καταλαβαίνω το λόγο, πες μου εσύ που έχεις περισσότερη εμπειρία από το πρωτόκολλο και τις διάφορες συσκευές...υπάρχει λόγος να θεωρεί την τροφοδοσία του usb επαρκέστατη ως προς το θόρυβο, για να μη δώσει δυνατότητα παράκαμψης; Μήπως με τον απομονωτή δεν μας ενοχλεί πλέον ο θόρυβος του usb, οπότε γιατί να μην εκμεταλευτούμε και την τροφοοδοσία των 5V που απλόχερα μας δίνει η διαμεταγωγή usb?

Του ζήτησα κάποιες πληροφορίες αλλά στάθηκε φειδωλός, σαφώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί είπε αφορά μόνο diy υλοποίηση (τι μας λέει τώρα), αλλά σχέδια και τα σχετικά γιοκ...

Το LLVB είναι τελικά το LP5907 linear regulator της TI.
Ανεβάζω κάποιες φώτο που έβγαλα από την πλακέτα, είναι λίγο σκοτεινές δεν πρόσεξα το ιστόγραμμα σωστά και είναι λιγουλάκι υποφωτισμένες.
Ευπρόσδεκτη κάποια βοήθεια για τα mute και XPWDN socket.

Σε συνέχεια της δοκιμής του παραπάνω ελεγκτή με CMedia 6631A, δοκίμασα να δω το πως συμπεριφέρεται η γαλβανική απομόνωση που έχει και ίσως να κατανοήσω καλύτερα για ποιο λόγο επέλεξε ο diyhnik την αποκλειστική τροφοδοσία μέσω usb και όχι τη δυνατότητα παράκαμψης μέσω jumper.
Εύλογα θα πει κάποιος, ότι για αυτό το λόγο έβαλε γαλβανική απομόνωση.

Τα παρακάτω γραφήματα αφορούν σύλληψη θορύβου (Noise Level) της αναλογικής εξόδου 9023 based dac, o ελεγκτής συνδέθηκε πάνω στο dac μέσω i2s. Στην μεν -96.4dBV (RMS) είναι μέσω usb τροφοδοσίας με τον υπολογιστή να τροφοδοτείται με το τυπικό παλμοτροφοδοτικό που το συνόδευε. Στη δε -96.2dBV (RMS) είναι μέσω τροφοδοσίας εργαστηριακού τροφοδοτικού Rigol DP832 (Low Ripple Noise <350 uVrms/2mVpp), για αυτό το λόγο αποκολλήθηκε η βάση του usb socket και σηκώθηκε το ποδαράκι που μεταφέρει την τροφοδοσία από το usb καλώδιο, αντίστοιχα στη διαδρομή δόθηκε η τροφοδοσία μέσω του εργαστηριακού γραμμικού τροφοδοτικού.

Στα δικά μου μάτια, βλέπω ότι το επίπεδο θορύβου δεν διαφέρει ανάμεσα στις δύο τροφοδοσίες, πιθανόν το επόμενο στάδιο (9023 based dac) να υπερκαλύπτει τις όποιες διαφορές προσθέτοντας το δικό του θόρυβο.
Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρούνται κάποιες κορυφές (spikes) οι οποίες μεταβάλλονται αναλόγως της τροφοδοσίας, έχω δει ότι όταν τροφοδοτείται από υπολογιστή (είτε σταθερό είτε φορητό) την πρώτη κορύφωση την κάνει πάντα εκεί κοντά στο 1KHz με το επίπεδο να κυμαίνεται από τα -105dB έως τα -118dB κατά τη διάρκεια της μέτρησης (περιοδική κορύφωση), ενώ όταν η τροφοδοσία παρακάμπτει το usb, η κορυφώσεις είναι λίγο μετατοπισμένες έχοντας και εδώ την ίδια διακύμανση στο ύψος της κορυφής με την ίδια περιοδικότητα.

Θα επιθυμούσα, να μετρούσα μόνο πάνω στον ελεγκτή, ίσως στην έξοδο του i2s, αλλά δεν ξέρω που θα μπορούσα ίσως να δω το αποτέλεσμα.
Μη ξεχνάμε ότι στο επίπεδο του θορύβου βάζει το χεράκι του και το on board reg που έχει ο ελεκτής επάνω, το οποίο φυσικά δεν παρακάμφθηκε. Στην ουσία παίξαμε μόνο με την αρχική τροφοδοσία, πρακτική που συνηθίζουμε σε αυτού του είδους της πλακέτες.
Εν κατακλείδι, σε πρώτη φάση δεν είδα να πλεονεκτεί η εξωτερική τροφοδοσία έναντι της usb, σε αυτή την υλοποίηση πλακέτας.

Θα χαρώ να δεχθώ υποδείξεις, πως αλλιώς πάνω στον ελεγκτή θα μπορούσαμε να μετρήσουμε την επίδραση της εξωτερικής τροφοδοσίας.
 

Attachments

  • noise_external.png
    noise_external.png
    39.1 KB · Views: 378
  • noise_usb.png
    noise_usb.png
    40 KB · Views: 264
Last edited:
αυτο με το tps ναι, εχω παρει 3, το αλλο ειναι πανακριβο.
για να αντικαταστασεις τα μικρα ams1117 ειναι ταμαμ. Παντως μην αντικαταστησεις 7805, μονο σε τοπικες, ο Βασιλης εχει δικιο κατι κοβουν αυτα τα διαολια
βεβαια μετρικα τι κανουν δεν εχω ιδεα
 
Για να πάιξουν αυτα τα μοντέρνα κατα πως πρέπει θέλουν ενα κάρο συγκεκριμένους ¨xr7 κεραμίκούς με πολύ χαμηλό esr πυκνωτές μπρος και πίσω , και αυστηρό layout με μπαμπατσικη άνετη πίστα , αυτό που δίνουν στο ebayδεν κερδίζεις και πολλά , ίσως και να χάσεις ...

κατέβασε το pdf για να δείς πόσο ζόρι είναι να τα φέρεις σε λογαριασμό , και γενικά είναι κάτι που πρέπει να μπέι πάνω στην αρχική σχεδίαση , αλάζοντας απλά εάν κλασικό reg με αυτά ,,, δεν ,,,

εάν το κάνεις όμως σωστά ,, τότε δίνουν ρέστα
 
Και ωσ αναφορά τά λινκ , το ακρίβό είναι ουσιαστικά φτηνότερο απο το φτηνό :music-smiley-005:

το tps το τσιπιον έχει 5 και κάτι ευρά ... μονο του ,, εάν βάνεις και τα πυκνωτίδια ,, και το πλακετιδίο , .. πάει ψηλά , σε σχέση δλδ με τα 50 σεντ του 7805 η με τα πιο παλιά που φοράει το αλλο ,, είναι 10 φορές πιο ακριβό ,



αυτά ..

πεινάω ..

σαν λύκος



ασχετο ..
 
οταν κοιταγα για μονο του το tps αυτο εβλεπα, το δινει φτηνα ο μπευς. Συμφωνω μαζι σου θελουν δουλεια για να ερθουν και φυσικα δοκιμες, ουτος η αλλως για τον χαβαλε ειναι αυτα, αν δεν εχει σχεδιαστει εξαρχης δεν υπαρχει σωτηρια.
 
Re: Απάντηση: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Χαιρετώ την παρέα και ομολογώ ότι έχω χαθεί για τα καλά τον τελευταίο καιρό...

Το παρόν νήμα είναι ίσως ευκαιρία να συγκεντρώσουμε τα του usb->i2s που σκόρπια είναι ριγμένα εδώ και εκεί και δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση με εξαίρεση το diyaudio το οποίο επικεντρώνει το 95% της παγκόσμιας συζήτησης περί του θέματος.
Θα ήταν καλό να αναφερθούν και οι ιδιαιτερότητες κάθε υλοποίησης σε θέματα σύχρονης/ασύγχρονης λειτουργίας και το πως αλληλεπιδρά στον ήχο αλλά και στα υποστηριζόμενα audio format.

Οι επιλογές είναι αρκετές, αναλόγως του μικροεπεξεργαστή που στηρίζονται, τη δυνατότητα για απομόνωση (isolation) για μείωση των θορύβων μέσω του υπολογιστή και την τιμή φυσικά. Να αναφερθούν (με ελάχιστο περιορισμό την αναπαραγωγή 192KHz αρχείων) εν συντομία τα:

Αυτά που βασίζονται σε XMOS microprocessor
1) http://jlsounds.com/i2soverusb.html
2) http://luckit.biz/new/?tcp_product=waveio
3) http://www.diyinhk.com/shop/home/18...s-pcb-with-ultralow-noise-65uv-regulator.html

Αυτά που βασίζονται σε Atmel ARM microprocessor
1) http://www.amanero.com/ πολύ καλή ανάλυση στο: http://hifiduino.wordpress.com/2012/09/18/amanero-usb-i2s-interface/

Αυτά που βαζίζονται σε CM6631A microprocessor
1) http://www.diyinhk.com/shop/audio-k...if-cm6631a-pcb-for-es9018-ak4399-pcm1794.html
2) http://www.ebay.com/itm/24bit-192KHz-CM6631A-USB-to-SPDIF-coaxial-DAC-SC-Assembled-/370851652075
πολύ καλή ανάλυση στο http://hifiduino.wordpress.com/2013/04/03/c-media-cm6631a-based-usb-i2s-interface/

Τέλος να μη ξεχάσω να αναφέρω ότι ο τρόπος σύνδεσης αυτών των πλακετών με τα dac είναι είτε συστρεμμένα ζεύγη (catX) είτε μέσω των u.fl ακροδεκτών και καλωδίων τα οποία είναι πιστοποιημένα για 50 Ohm.

Προσωπικά αναμένω δύο εκ των τελευταίων, για τους προσωπικούς μου πειραματισμούς και θα επανέλθω με νεότερα.


Πολύ ενδιαφέρον.
Πολύ ευγενικό από μέρους σου και χρήσιμο για εμάς το μήνυμά σου.

Ωστόσο την προσοχή μου έχει τραβήξει και αυτό με xmos.
http://www.ebay.com/itm/271465965109?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
 
Δεδομένου ότι το Amanero βγάζει και DSD έξοδο, δεν θα είναι απλούστερο να χρησιμοποιήσεις το DSD απ' ευθείας σε ένα DAC που να δέχεται καθαρό DSD;
 
Απάντηση: Re: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Στην περίπτωση που θέλετε να βάλετε αυτόνομη τροφοδοσία σε αυτήν την πλακέτα που βασίζεται στο CM6631A, η διαδικασία είναι η παρακάτω.

Τα κόκκινα βελάκια δείχνουν τα σημεία που πρέπει να δώσετε την νέα τροφοδοσία. Μπορείτε να ξηλώσετε τον smd αποσυζευκτικό πυκνωτή εάν θέλετε.
Πίσω από το σημείο της (+) τροφοδοσίας, θα δείτε ότι έρχεται μία διαδρομή η οποία περνάει κάτω από το μεταλλικό usb βύσμα. Αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να την κόψετε για να μην μεταφέρει το (+) της τροφοδοσίας από τη μεριά του υπολογιστή. Εάν σας δυσκολεύει το σημείο θα πρέπει να ξεκολλήσετε το μεταλλικο βύσμα για ευκολία

Εάν θέλετε να κάνετε τις αλλαγές επί του μετατροπέα (on board) που έχει πάνω η πλακέτα, τα μπλε βελάκια θα σας καθοδηγήσουν στο που θα βάλετε το (-) της τροφοδοσίας (δηλ στη γείωση) και το που θα δώσετε την ίδια τάση εξόδου με αυτή που έδινε το on board regulator.
 

Attachments

  • cm6631a.jpg
    cm6631a.jpg
    76.5 KB · Views: 295
εισαι θυσαυρος ρε Μανολη.
επιβεβαιωνω τα οσα λες, μου εφαγε ενα σ/κ να το μαζεψω αλλα δεν αξιωθηκα να ποσταρω την διαδικασια
 
Απάντηση: Re: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)

Στην περίπτωση που θέλετε να βάλετε αυτόνομη τροφοδοσία σε αυτήν την πλακέτα που βασίζεται στο CM6631A, η διαδικασία είναι η παρακάτω.

Τα κόκκινα βελάκια δείχνουν τα σημεία που πρέπει να δώσετε την νέα τροφοδοσία. Μπορείτε να ξηλώσετε τον smd αποσυζευκτικό πυκνωτή εάν θέλετε.
Πίσω από το σημείο της (+) τροφοδοσίας, θα δείτε ότι έρχεται μία διαδρομή η οποία περνάει κάτω από το μεταλλικό usb βύσμα. Αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να την κόψετε για να μην μεταφέρει το (+) της τροφοδοσίας από τη μεριά του υπολογιστή. Εάν σας δυσκολεύει το σημείο θα πρέπει να ξεκολλήσετε το μεταλλικο βύσμα για ευκολία

Εάν θέλετε να κάνετε τις αλλαγές επί του μετατροπέα (on board) που έχει πάνω η πλακέτα, τα μπλε βελάκια θα σας καθοδηγήσουν στο που θα βάλετε το (-) της τροφοδοσίας (δηλ στη γείωση) και το που θα δώσετε την ίδια τάση εξόδου με αυτή που έδινε το on board regulator.

Έχω ένα Hiface two με εξωτερική τροφοδοσία, λες να αξίζει μια δοκιμή με το παραπάνω πλακετάκι?
 
@ tsip = Βασίλη, δεν κάνει τίποτα...άλλωστε η κατηγορία το επιβάλλει.
@ zakman35 = δεν χάνεις τίποτα, είναι φθηνό για δοκιμές και παίζει πολύ καλά.

Χθες το βράδυ κάνοντας αρκετές δοκιμές στο εργαστήρι παρατήρησα το παρακάτω παράξενο.
Κατά αρχήν να αναφέρω ότι πλέον δεν ακούω αυτά τα μαραφέτια από υπολογιστή, έχω βρει την υγειά μου από το usb streaming ενός Synology NAS.
Για τις εργαστηριακές μετρήσεις, χρησιμοποιώ όμως Win'XP (32bit). Σε αυτόν τον υπολογιστή, συνήθως δεν είχα πρόβλημα με τη CMedia, πάντα την έβλεπε κάθε φορά που γινόταν η σύνδεση.
Τώρα όμως (μετά την αλλαγή της τροφοδοσίας), κάνει νούμερα και δεν τη βλέπει, πετώντας που και που το μήνυμα ότι συνδέσατε μία συσκευή Hi-Speed σε δίαυλο που δεν υποστηρίζει αυτή τη ταχύτητα κ.λ.π
Το ψάχνω το αίτιο αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω βρει την άκρη...
 
Last edited:
Χθες το βράδι κάνοντας αρκετές δοκιμές στο εργαστήρι παρατήρησα το παρακάτω παράξενο.
Κατά αρχήν να αναφέρω ότι πλέον δεν ακούω αυτά τα μαραφέτια από υπολογιστή, έχω βρει την υγειά μου από το usb streaming ενός Synology NAS.
Για τις εργαστηριακές μετρήσεις, χρησιμοποιώ όμως Win'XP (32bit). Σε αυτόν τον υπολογιστή, συνήθως δεν είχα πρόβλημα με τη CMedia, πάντα την έβλεπε κάθε φορά που γινόταν η σύνδεση.
Τώρα όμως (μετά την αλλαγή της τροφοδοσίας), κάνει νούμερα και δεν τη βλέπει, πετώντας που και που το μήνυμα ότι συνδέσατε μία συσκευή Hi-Speed σε δίαυλο που δεν υποστηρίζει αυτή τη ταχύτητα κ.λ.π
Το ψάχνω το αίτιο αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω βρει την άκρη...

Δοκίμασες όλες τις θύρες;
Μήπως έχεις διακόψει τελείως την τροφοδοσία από το pc και δεν μπορεί να δει την συσκευή;
Εδώ υπάρχει ένα απλό κόλπο που ξεγελάει τον υπολογιστή σε τέτοια περίπτωση,με ένα led και μια αντίσταση,ή και μόνο με μια αντίσταση 220ohm.
 
Last edited:
Σωκράτη, αυτό που γράφεις συμβαίνει, φυσικά το βλέπει κάθε φορά που συνδέεται αλλά δεν φορτώνει σωστά ο οδηγός γιατί θεωρεί πρόβλημα στην τροφοδοσία. Κάποιες στιγμές όμως είδα ότι λειτουργεί κανονικά.
Ως προς τις θύρες επειδή χρησιμοποιώ mini pc στο εργαστήρι, υπάρχουν δύο κεντρικές και στη μία έχω hub. Την κάρτα τη σύνδεσα στην ελεύθερη usb θύρα.
Θα μελετήσω περισσότερο το σύνδεσμο που μου έδωσες, αν και δεν είμαι αυτής της φιλοσοφίας στις μετατροπές. Ή θα γίνει κάτι σωστό πάνω στην πλακέτα ή καλύτερα άστο.
Φυσικά όπως είπα και έτσι όπως είναι στο Synology δεν έχω πρόβλημα γιατί δεν φορτώνει οδηγό όπως τα Win, αλλά όποτε θέλω μέτρηση στο εργαστήρι βλέπω ότι θα έχω πρόβλημα.
 
Μανώλη,δεν είναι θέμα της πλακέτας,είναι ιδιοτροπία των υπολογιστών αυτή.
Γι´αυτό και στα DIY καλώδια που φτιάχνουμε για να συνδέσουμε με εξωτερικό πακάκι,κόβουμε μεν το Vcc της τροφοδοσίας από τον υπολογιστή,αλλά αφήνουμε το ground ως έχει κι απλώς συνδέουμε επάνω του το (-) του τροφοδοτικού ώστε να μπορεί ο υπολογιστής να βλέπει φορτίο.

Προφανώς αυτό το προέβλεπε η πλακέτα αλλά μετά την διακοπή δεν ισχύει,οπότε..