Απάντηση: Re: USB to I2S receiver (WaveIO/Amanero etc)
Δημήτρη όταν θα εγκαταστήσω το λογισμικό θα πάρω μια ιδέα για το πως παραμετροποιείται και θα αναφέρω τις εντυπώσεις μου.
Ως προς τις εκδόσεις έχεις απόλυτο δίκιο, είναι λιγάκι αχταρμάς στο πως βγάζει τις revision. Εντύπωση μου έκανε ότι στην έκδοση χωρίς απομονωτή, έχει βύσμα παράκαμψης της τροφοδοσίας usb και βραχυκυκλωτήρα σε αυτήν εδώ δεν έχει, ενώ προτίμησε να δώσει τη δυνατότητα αυτόνομης τροφοδοσίας μόνο του απομονωτή.
Δεν καταλαβαίνω το λόγο, πες μου εσύ που έχεις περισσότερη εμπειρία από το πρωτόκολλο και τις διάφορες συσκευές...υπάρχει λόγος να θεωρεί την τροφοδοσία του usb επαρκέστατη ως προς το θόρυβο, για να μη δώσει δυνατότητα παράκαμψης; Μήπως με τον απομονωτή δεν μας ενοχλεί πλέον ο θόρυβος του usb, οπότε γιατί να μην εκμεταλευτούμε και την τροφοοδοσία των 5V που απλόχερα μας δίνει η διαμεταγωγή usb?
Του ζήτησα κάποιες πληροφορίες αλλά στάθηκε φειδωλός, σαφώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί είπε αφορά μόνο diy υλοποίηση (τι μας λέει τώρα), αλλά σχέδια και τα σχετικά γιοκ...
Το LLVB είναι τελικά το LP5907 linear regulator της TI.
Ανεβάζω κάποιες φώτο που έβγαλα από την πλακέτα, είναι λίγο σκοτεινές δεν πρόσεξα το ιστόγραμμα σωστά και είναι λιγουλάκι υποφωτισμένες.
Ευπρόσδεκτη κάποια βοήθεια για τα mute και XPWDN socket.
Σε συνέχεια της δοκιμής του παραπάνω ελεγκτή με CMedia 6631A, δοκίμασα να δω το πως συμπεριφέρεται η γαλβανική απομόνωση που έχει και ίσως να κατανοήσω καλύτερα για ποιο λόγο επέλεξε ο diyhnik την αποκλειστική τροφοδοσία μέσω usb και όχι τη δυνατότητα παράκαμψης μέσω jumper.
Εύλογα θα πει κάποιος, ότι για αυτό το λόγο έβαλε γαλβανική απομόνωση.
Τα παρακάτω γραφήματα αφορούν σύλληψη θορύβου (Noise Level) της αναλογικής εξόδου 9023 based dac, o ελεγκτής συνδέθηκε πάνω στο dac μέσω i2s. Στην μεν -96.4dBV (RMS) είναι μέσω usb τροφοδοσίας με τον υπολογιστή να τροφοδοτείται με το τυπικό παλμοτροφοδοτικό που το συνόδευε. Στη δε -96.2dBV (RMS) είναι μέσω τροφοδοσίας εργαστηριακού τροφοδοτικού Rigol DP832 (Low Ripple Noise <350 uVrms/2mVpp), για αυτό το λόγο αποκολλήθηκε η βάση του usb socket και σηκώθηκε το ποδαράκι που μεταφέρει την τροφοδοσία από το usb καλώδιο, αντίστοιχα στη διαδρομή δόθηκε η τροφοδοσία μέσω του εργαστηριακού γραμμικού τροφοδοτικού.
Στα δικά μου μάτια, βλέπω ότι το επίπεδο θορύβου δεν διαφέρει ανάμεσα στις δύο τροφοδοσίες, πιθανόν το επόμενο στάδιο (9023 based dac) να υπερκαλύπτει τις όποιες διαφορές προσθέτοντας το δικό του θόρυβο.
Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρούνται κάποιες κορυφές (spikes) οι οποίες μεταβάλλονται αναλόγως της τροφοδοσίας, έχω δει ότι όταν τροφοδοτείται από υπολογιστή (είτε σταθερό είτε φορητό) την πρώτη κορύφωση την κάνει πάντα εκεί κοντά στο 1KHz με το επίπεδο να κυμαίνεται από τα -105dB έως τα -118dB κατά τη διάρκεια της μέτρησης (περιοδική κορύφωση), ενώ όταν η τροφοδοσία παρακάμπτει το usb, η κορυφώσεις είναι λίγο μετατοπισμένες έχοντας και εδώ την ίδια διακύμανση στο ύψος της κορυφής με την ίδια περιοδικότητα.
Θα επιθυμούσα, να μετρούσα μόνο πάνω στον ελεγκτή, ίσως στην έξοδο του i2s, αλλά δεν ξέρω που θα μπορούσα ίσως να δω το αποτέλεσμα.
Μη ξεχνάμε ότι στο επίπεδο του θορύβου βάζει το χεράκι του και το on board reg που έχει ο ελεκτής επάνω, το οποίο φυσικά δεν παρακάμφθηκε. Στην ουσία παίξαμε μόνο με την αρχική τροφοδοσία, πρακτική που συνηθίζουμε σε αυτού του είδους της πλακέτες.
Εν κατακλείδι, σε πρώτη φάση δεν είδα να πλεονεκτεί η εξωτερική τροφοδοσία έναντι της usb, σε αυτή την υλοποίηση πλακέτας.
Θα χαρώ να δεχθώ υποδείξεις, πως αλλιώς πάνω στον ελεγκτή θα μπορούσαμε να μετρήσουμε την επίδραση της εξωτερικής τροφοδοσίας.