VAT Number (?)

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Για μια αγορα απο Ολλανδια, μου ειπαν μεταξυ αλλων το εξης:

..... If you have a VAT number we can deduct 19% off the
price. Then, the price is ..... Euro

Τι θελουν να πουν?

Εχει κανεις σχετικη εμπειρια ?

Νομίζω ότι εννοούν τον εταιρικό ΦΠΑ, λογικά δεν αφαιρείται ο ΦΠΑ στους ιδιώτες...

Κατι τετοιο ισως να ειναι.
Πως ομως δινοντας το ΑΦΜ μου θα μου κοψουν 19% ?

Ετσι απλά ?

Re: Απάντηση: VAT Number (?)

Νομίζω ότι εννοούν τον εταιρικό ΦΠΑ, λογικά δεν αφαιρείται ο ΦΠΑ στους ιδιώτες...

Εαν δλδ δωσω το αφμ της εταιριας που ειμαι (ας πουμε οτι το αφεντικο δεν το πειραζει :D ), γινεται ετσι απλα ? Η εταιρια ειναι ναυτιλιακη ομως...

προφανώς είναι έκδοση τιμολογίου που συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ, που αν έχεις δικαίωμα τον εκπίπτεις.
Δηλώνεις το αφμ σου με EL μπροστά.

εκτός αν εννοούν, ότι είσαι πχ από χώρα εκτός καθεστώτος vat, οπότε το παίρνεις πίσω...
όπως γινόταν παλιά όταν εμείς δεν ήμασταν στην ΕΕ.
Και μας επέστρεφαν τον φπα στο αεροδρόμιο

Απάντηση: Re: Απάντηση: VAT Number (?)

Εαν δλδ δωσω το αφμ της εταιριας που ειμαι (ας πουμε οτι το αφεντικο δεν το πειραζει :D ), γινεται ετσι απλα ? Η εταιρια ειναι ναυτιλιακη ομως...

Κάπως έτσι :D

Δες λίγο αυτά όμως
http://www.proz.com/kudoz/greek_to_english/accounting/629458-%C1%D6%CC.html
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=EL
http://www.taxgr.com/news/vat-afm/

ΥΓ. Από περιέργεια έβαλα το δικό μου ΑΦΜ στο δεύτερο λινκ, που είναι για επαλήθευση του αριθμού ΦΠΑ και μου τον έβγαλε άκυρο (λογικό, αφού δεν είναι κατοχυρωμένος κάπου ως εταιρικός).

Last edited:
Έχω την εντύπωση οτι για να είναι έγκυρος ο ΑΦΜ πρέπει ο υπόχρεος (φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, δεν έχει σημασία) να έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές, δηλαδή να τον αναγνωρίζει το σύστημα vies.

Re: Απάντηση: VAT Number (?)

Έχω την εντύπωση οτι για να είναι έγκυρος ο ΑΦΜ πρέπει ο υπόχρεος (φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, δεν έχει σημασία) να έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές, δηλαδή να τον αναγνωρίζει το σύστημα vies.

αυτή είναι η πιό σωστή άποψη.

Κάπως έτσι , τώρα για ιδιώτες δεν ξέρω αν ισχύει , αλλά για ελεύθερους επαγγελματίες , καταθέτει μια δήλωση ο λογιστής στην εφορία (η οποία χρειάζεται γύρω στις 10 μέρες περίπου για να καταχωρηθεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ενδοκοινοτικές συναλλαγές) και τα προϊόντα που παραγγέλνεις έρχονται χωρίς να έχει χρεωθεί ο ΦΠΑ .

Μαλλον θα πρεπει να ρωτησω τον λογιστη μας.

Ευχαριστω παντως για τις απαντησεις σας !

Αρκετα περιεργο παντως.
Εγω μονο απο εκτος EE εχω παρει επιστροφη φπα (και παντα αφου τον εχω πληρωσει)

Απάντηση: Re: VAT Number (?)

Αρκετα περιεργο παντως.
Εγω μονο απο εκτος EE εχω παρει επιστροφη φπα (και παντα αφου τον εχω πληρωσει)

Μα δεν μιλάμε για επιστροφή ΦΠΑ , αλλά για την μη πληρωμή του ( σε χώρες της Ε.Ε) .

Δίνοντας το (δηλωμένο για ενδοκοινοτικές συναλλαγές) ΑΦΜ σου , κατά την διαδικασία πληρωμής της παραγγελίας σου αφαιρείται το ΦΠΑ από το προϊόν που επέλεξες .

Με απλα λογια, κατι που ο Ολλανδος αγοραζει με πχ 1000 ευρω, ο Ελληνας μπορει να το αγορασει με 810 ? (-19% το φπα στην Ολλανδια)

Περιεργο μου ακουγεται.

Αν προκειται για εταιρεια....

αν κάνεις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις τότε αγοράζεις προ φπα και τον βάζεις εσύ στον πελάτη σου.

Mα δεν προκειται να πουλησω αυτο που ειναι να αγορασω...
Τελος παντων, να μην σας ζαλιζω, θα μου τα πει ο λογιστης...

Mα δεν προκειται να πουλησω αυτο που ειναι να αγορασω...
Τελος παντων, να μην σας ζαλιζω, θα μου τα πει ο λογιστης...

εκεί είναι που κάνει το λάθος ο Ολλανδός, ή μπορεί να οδηγηθεί να κάνει λάθος...