VDSL από τον ΟΤΕ

70-80€ εχει ενα Asus ή ενα TP-Link, και δουλευουν πολυ καλυτερα απο τα δικα τους

Εχει κανενας vdsl 50 απο οτε στο κεντρο της θεσσαλονικης (εννοω Τσιμισκη με Ικτινου περιπου) και αν ναι ειναι αρκετα πιο γρηγορο απο 1,4mb/s στο download?

Καλημερα σε όλους.....Εαν στην θυρα 4 του SPEEDPORT W 724 συνδεσω καλωδιο ethernet αυτο θα παιξει κανονικα..? Το ρωταω γιατι λογω πολλων συνδεσεων θα μου ηταν χρησιμη και αυτη η θυρα...και επειδη στις οδηγιες λεει οτι αυτη η θυρα ειναι μονο για τον ΟΤΕ TV..

Εχει κανενας vdsl 50 απο οτε στο κεντρο της θεσσαλονικης (εννοω Τσιμισκη με Ικτινου περιπου) και αν ναι ειναι αρκετα πιο γρηγορο απο 1,4mb/s στο download?

Συνδέσου στο router με ethernet και δοκίμασε να κατεβάσεις 2-3 αρχεία από εδώ http://speedtest.ftp.otenet.gr/ .

Ανδρεα αυτο δεν με βοηθαει. Αυτη τη στιγμη εχω adsl 24ρα και κατεβαζω με ταχυτητες απο 1.1 εως 1.4mb/s. Η ερωτηση μου ειναι αν καποιος που μενει εδω κοντα και εχει vdsl 50 πιανει αρκετα καλυτερες ταχυτητες απο μενα που εχω 24ρα adsl. δηλαδη ρωταω αν αξιζει η αναβαθμιση στην περιοχη μου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αν ειναι αν πληρωνω παραπανω για μονο 10% διαφορα πχ για μενα δεν αξιζει... αν ειναι ομως να κατεβαζω με 3mb/s τοτε μαλιστα...

Αν το VDSL στην περιοχή σου δίνεται από τα ΚΑΦΑΟ(Υ) ( "καμπίνες" ) και όχι από το αστικό κέντρο, θα πιάνεις τρελλές ταχύτητες, γύρω στα 4-5.5MB/s υπολόγιζε ( 4MB/s στην χειρότερη περίπτωση, που και είσαι μακριά από το ΚΑΦΑΟ(Υ) σου και έχεις και πολύ κακό χαλκό ).

Τις καμπίνες τις ξεχωρίζεις, αν είναι καινούργιες είναι ελαφρύ γκρί πρός λευκό, με το σηματάκι του ΟΤΕ πάνω, και συνήθως είναι 3φυλλες ( 3 ντουλάπες ), με έξοδο ( γρίλλιες ) ανεμιστήρα στα πλάγια.

Μπα δεν εχω δει κατι τετοιο κοντα μου. Ενας φιλος που ειναι 100 μετρα αποσταση απο ενα τετοιο στη περιοχη Βουλγαρη παντως, κατεβαζει σταθερα με 3,5Mb/s και ζηλευωωωω.... Ευχαριστω για την απαντηση... θα ψαξω πιο σχολαστικα για καφαο στην δικη μου γειτονια...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εχω δει και ενα τετοιο στη Β.Γεωργιου διπλα στο δημαρχιακο μεγαρο (για οποιον τυχερο μενει εκει κοντα)

Κοίτα στα διάφορα στενά κοντά στο σπίτι σου ( το ΚΑΦΑΟ(Υ) δεν απέχει πάνω από 600-1000μ καλωδιακά από το σπίτι σου για τέτοια κουτιά:

Kafao.jpg

ss20100708162853.png

ή πρόσθετο ( βάζουνε ένα "κουτάκι" πάνω στο υπάρχον, παλιού τύπου ΚΑΦΑΟ(Υ)

ss20100708163005.png

Αν βρείς κάποιο από τα παραπάνω κοντά στο σπίτι σου, είσαι τυχερός.

Συνδέσου στο router με ethernet και δοκίμασε να κατεβάσεις 2-3 αρχεία από εδώ http://speedtest.ftp.otenet.gr/ .

1,4 Mb/s από αστικό κέντρο, θα σου πω ότι στην χειρότερη περίπτωση με VDSL, στην ίδια γραμμή με μέγιστη ταχύτητα τα 13 Mbps θα πας μέχρι 22-23. Εάν έχει FTTC δίκτυο η περιοχή, επειδή η εξασθένιση θα είναι σημαντικά λιγότερη με πιθανότητα να πιάσει και το μέγιστο.

VDSL αν είσαι σε απόσταση ( καλωδιακή! ) μεγαλύτερη από 1000μ από το Α/Κ ( Αστικό Κέντρο ) ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ και ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ.

Εάν είσαι πάνω από χιλιόμετρο έχει ελαχίστως καλύτερη απόδοση από το ADSL2+. Μέχρι 16-18db attenuation αξίζει το VDSL γιατί θα πιάσεις τουλάχιστον τα 30 Mbps, αυτά με VDSL2 σε 17άρι προφιλ.

Στην cyta δινεις την διευθυνςη σου και σε ενημερώνουν για την απόσταση...
Μεχρι 500m προτείνουν 50/10mbit για πανω απο 500 & μεχρι 1000m 35/3mbit.
Για πανω απο 1000m απλή ADSL.

Μέχρι 16-18db attenuation αξίζει το VDSL γιατί θα πιάσεις τουλάχιστον τα 30 Mbps, αυτά με VDSL2 σε 17άρι προφιλ.

Μία ερώτηση.
Η τιμή του attenuation είναι καλύτερα να είναι χαμηλή ή υψηλή;

Εγώ βλέπω στα reports του ρούτερ μου:
Near End Attenuation: 26dB (Far End Attenuation: 0dB)

Kαι για την ΟΤΕ VDSL 30/2,5 Μbps σύνδεσή μου συγχρονίζω σχεδόν στο τέρμα (χάρη στο νέο Vector Firmware του ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥ Draytek 2760n):
UP 2495 Κbps / DOWN 29997 Kbps
SNR Upstream 19 dB / SNR Downstream 9 dB

Btw τί εννοείς 17άρι προφίλ;

Ευχαριστώ...

Χαμηλότερο attenuation = λιγότερα μέτρα χαλκού από το σπίτι σου μέχρι το ΚΑΦΑΟ(Υ) = καλύτερες επιδόσεις

Το profile που λέει ο Αντρέας έχει να κάνει με τα "connection profiles" που έχει ο κάθε τύπος σύνδεσης όπως η VDSL2 που δίνει ο ΟΤΕ.
Έχει να κάνει με τις ταχύτητες up/down, bandwidth του καναλιού, εντάσεις σήματος, κλπ κλπ.

Μερικές λεπτομέρειες αν θες να "ασχοληθείς" ( δεν υπάρχει λόγος εκτός και αν θες να γίνεις τεχν. δικτύων τηλ./internet )

https://en.wikipedia.org/wiki/Very-high-bit-rate_digital_subscriber_line_2#Profiles

Thanx Billy!

Όταν λες καλύτερες επιδόσεις εννοείς μόνο την ταχύτητα συγχρονισμού;
Γιατί αν και απέχω περισσότερο από το καφαο απ' ότι ο Ανδρέας, ωστόσο συγχρονίζω σχεδόν στο τέρμα.
Το speedtest μου δείχνει 27 down και 2,4 up σε μια περιοχή που ο μέσος όρος είναι 25-26 (για 30άρα σύνδεση) απ'ότι μου είπαν οι τεχνικοί του οτε...

Στο λινκ που έβαλες, κάτω από τον πίνακα λέει για το Vectoring που το υποστηρίζει τόσο ο ΟΤΕ όσο και το ρούτερ μου.
Μειώνει τον θόρυβο της γραμμής και αυξάνει τις επιδόσεις. Δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση, απλά το αναφέρω...

Tα SNR (up/down) είναι καλό να έχουν υψηλές τιμές γιατί δείχνουν ότι το ρούτερ ανταποκρίνεται καλύτερα στον θόρυβο της γραμμής, σωστά;
Τί snr δείχνει σ' εσάς;

Σόρρυ για τις ερωτήσεις!

Καλύτερες επιδόσεις λόγω κοντινότερης διαδρομής χαλκού είναι αρκετές, σαφώς στον συγχρονισμό ( εντάξει, μικροδιαφορές είναι πλέον βεβαίως, τι να πιάνεις 49.9Mbps, τι να πιάνεις 48.2Mbps, 47.5Mbps ), στα πιθανά διορθώσιμα λάθη της γραμμής ( correctable errors ).
Το SnR σωστά, όσο υψηλότερο τόσο καλύτερο όσον αφορά την σταθερότητα της γραμμής ( να μην αποσυγχρονίζει ) καθώς και για την μετάδοση δεδομένων στο τμήμα του χαλκού ( στην ίνα δεν έχουμε θέματα :D ) [ λιγότερα transmission errors, λιγότερα re-send/re-receive ].

Εγω για VDSL2 από ΟΤΕ δεν μπορώ να σου πω τι SnR έχω, γιατί δεν έχω ακόμα εδώ ( τώρα περνάνε τις οπτικές ίνες για να ενωθούνε τα νέα καφάου με το αστικό κέντρο ).

Όπως τα λέει ο Βασίλης. Η γραμμή σου πρέπει να είναι πολύ καλή για να παίρνεις 30 με attenuation 22db. Με 22db att. έχω δει γραμμή να συγχρονίζει και στα 19Mbps οπότε να θεωρείς τον εαυτό σου τυχαιρό :D Τι attainable rate γράφει στα στατιστικά του modem? Τέλος, έχεις το speedport ή το ZTE;