Vinyl is back

περασα και εγω χθες για πολυ λιγο,
ειναι οπως τα ειπαν και οι προηγουμενοι,
καποια γνωστα μαγαζια με μεταχειρισμενους δισκους, οποτε δεν ειχε καμμια διαφορα.
αγορασα 8 Lp ( 20 ευρω) που μου φανηκαν σε καλη κατασταση και ενδιαφεροντα, οπως :
the buckinghams - greatest hits,
barry manilow -paradise cafe,
the association- best of,
herb albert& the tihuana brass-the beat of the brass,
jay and the americans- best of
Lobo- just a singer
paul simon- best of, κλπ

Το μόνο που έχω να πω είναι πως πήρα δίσκους....
...δεν αντεξα .. ενεργοποιήσα το Dualaκι και τους ακουω... παρ' όλα τα θέματα του πικαπ vinyl is always vinyl ...
ατιμή $@(!^!@!@%&^%%%^%*κρίση!!!

Έκανα, μια επίσκεψη και εγώ σήμερα, Κυριακή μεσημέρι.
Θα σας πω τη γενική μου εντύπωση. Επειδή λοιπόν το βινύλιο επέστρεψε, άρα με νόμους αγοράς υπάρχει σχετική ζήτηση, οι τιμές για παζάρι αλλά και γενικώς ήταν "τσιμπημένες". Δίσκοι των 3 και 4 δολαρίων πωλούνται πάνω από δέκα ευρώ, τιμή με την οποία παίρνεις αποδεκτής κατάστασης εξώφυλλο και δίσκο. Κάτω από τα χρήματα αυτά, από μέτρια κατάσταση μέχρι χρέπια. Τα ελληνικά '60ς και '70ς, Αγάπανθος, Ακρίτας, Τουρνάς, Poll, Ρωμανός, Πουλικάκος κλπ. από 30+ ευρώ μέχρι και κάτι κατοστάρικα. Δηλαδή, έχουμε τρελαθεί τελείως, εκτός και εάν τελικώς λεφτά υπάρχουν...

Ηλικίες, πιτσιρικάδες, αρκετοί τριαντάρηδες και λιγότεροι πενηντάρηδες και μεγαλύτεροι.
Γλυκόξινη γεύση με δείγματα παρακμής και εκμετάλλευσης. Καμιά σχέση με παζάρια του εξωτερικού που έχω κατά καιρούς επισκεφθεί.
Και δυο, τρεις φωτογραφίες από το παλιοκινητό της γυναίκας μου, οπότε μη μου τη "πείτε".

Vinylisback.jpg

Έκανα, μια επίσκεψη και εγώ σήμερα, Κυριακή μεσημέρι.
Θα σας πω τη γενική μου εντύπωση. Επειδή λοιπόν το βινύλιο επέστρεψε, άρα με νόμους αγοράς υπάρχει σχετική ζήτηση, οι τιμές για παζάρι αλλά και γενικώς ήταν "τσιμπημένες". Δίσκοι των 3 και 4 δολαρίων πωλούνται πάνω από δέκα ευρώ, τιμή με την οποία παίρνεις αποδεκτής κατάστασης εξώφυλλο και δίσκο. Κάτω από τα χρήματα αυτά, από μέτρια κατάσταση μέχρι χρέπια. Τα ελληνικά '60ς και '70ς, Αγάπανθος, Ακρίτας, Τουρνάς, Poll, Ρωμανός, Πουλικάκος κλπ. από 30+ ευρώ μέχρι και κάτι κατοστάρικα. Δηλαδή, έχουμε τρελαθεί τελείως, εκτός και εάν τελικώς λεφτά υπάρχουν...

Ηλικίες, πιτσιρικάδες, αρκετοί τριαντάρηδες και λιγότεροι πενηντάρηδες και μεγαλύτεροι.
Γλυκόξινη γεύση με δείγματα παρακμής και εκμετάλλευσης. Καμιά σχέση με παζάρια του εξωτερικού που έχω κατά καιρούς επισκεφθεί.
Και δυο, τρεις φωτογραφίες από το παλιοκινητό της γυναίκας μου, οπότε μη μου τη "πείτε".

αν κ δεν εχω βρεθει σε παζαρι του εξωτερικου θα συμφωνησω... στα 55 που κοστιζαν οι δισκοι που ειχα επιλέξει η τυπισα δεν εκοβε ουτε ενα και ετσι κάποιον αναγκαστηκα να αφησω. Η ατακα της ηταν "δεν υπαρχει περιπτωση". Δεν μετανοιωνω για αυτους που πήρα γιατι τελικά αποδειχτηκαν εξαιρετικοι -απο μουσικής αποψης, αλλα κ ηχητικά οσο με αφηνει να καταλάβω το παλιό μου πικαπακι- αλλά ομολογουμένως πολύ ακριβοι ...
Στο ιδιο περιπτερο ειχε δισκο του Γιάννη Χρήστου 80 !!!!!! ΟΚ συλλεκτικό αλλά οπως κ να εχει υπερβολικό.... και αυτό ειναι απο τα extreme παραδειγματα μεν αλλά ειχε και άλλους με 30, 40...

έχω πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο καθώς αγοράζω (και πουλάω) δίσκους εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Θυμάμαι ακόμα τους σημερινούς καταστηματάρχες να αραδιάζουν την πραμάτια τους στο Μοναστηράκι Κυριακές πρωί, κουβαλώντας την σε χαρτόκουτα με τα παπιά τους. Κι εγώ προσπαθούσα να είμαι από τους πρώτους εκεί για να πετύχω καμμιά αμερικάνικη κόπια (σπάνιες και πανάκριβες τότε μέχρι που άνοιξε το μαγαζί στην Ιπποκράτους) Κάποτε (λίγο πριν φύγω φαντάρος) πούλησα καμμιά 500αριά από τους δίσκους μου σε κάποιους από αυτούς, σε τιμή χώμα. Η μοίρα το έφερε να ξαναδώ κάποιους από τους δίσκους μου να πουλιούνται από τους ίδιους σε τιμές υπεδεκαπλάσιες. Από τότε είπα ότι προτιμώ να τους χαρίσω παρά να τους δώσω σε έμπορο.
Την δουλειά τους κάνουν και προφανώς την κάνουν πολύ καλά εδώ και χρόνια και μπράβο τους. Απευθύνονται κατά κανόνα σε "'άρρωστους" ή "άσχετους". Π.χ. γράφουν πάνω "πρώτη κόπια" και όποιον χτυπήσουν. Πόσοι από μας έχουν τη γνώση να διακρίνουν αν είναι αλήθεια? 'Ισως αυτή είναι και η γοητεία.
Γενικά οι τιμές σε σχέση με το εξωτερικό είναι πολύ ακριβές. Μιλάω πάντα για μεταχειρισμένους δίσκους. Άλλωστε δεν είανι τυχαίο ότι αντίστοιχα παζάρια του εξωτερικού (Ολλανδία. Αμερική) επισκέπτονται και αυτοί μια-δυο φορές το χρόνο και φέρνουν εμπόρευμα για τους ιθαγενείς.
Κάποιοι από αυτούς πουλούν μέσω ebay. Για συγκρίνετε τις τιμές που έχουν στο μαγαζί για τον ίδιο δίσκο!
Ξαναλέω ότι σέβομαι απόλυτα τη δουλειά τους, ωστόσο τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια. Και βέβαια υπάρχει "καρτέλ" στο Μοναστηράκι αφού πάνω κάτω στις ίδιες τιμές πουλάνε εκτός αν έχουν μεγάλο στοκ σε κάποιους τίτλους.

έχω πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο καθώς αγοράζω (και πουλάω) δίσκους εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Θυμάμαι ακόμα τους σημερινούς καταστηματάρχες να αραδιάζουν την πραμάτια τους στο Μοναστηράκι Κυριακές πρωί, κουβαλώντας την σε χαρτόκουτα με τα παπιά τους. Κι εγώ προσπαθούσα να είμαι από τους πρώτους εκεί για να πετύχω καμμιά αμερικάνικη κόπια (σπάνιες και πανάκριβες τότε μέχρι που άνοιξε το μαγαζί στην Ιπποκράτους) Κάποτε (λίγο πριν φύγω φαντάρος) πούλησα καμμιά 500αριά από τους δίσκους μου σε κάποιους από αυτούς, σε τιμή χώμα. Η μοίρα το έφερε να ξαναδώ κάποιους από τους δίσκους μου να πουλιούνται από τους ίδιους σε τιμές υπεδεκαπλάσιες. Από τότε είπα ότι προτιμώ να τους χαρίσω παρά να τους δώσω σε έμπορο.
Την δουλειά τους κάνουν και προφανώς την κάνουν πολύ καλά εδώ και χρόνια και μπράβο τους. Απευθύνονται κατά κανόνα σε "'άρρωστους" ή "άσχετους". Π.χ. γράφουν πάνω "πρώτη κόπια" και όποιον χτυπήσουν. Πόσοι από μας έχουν τη γνώση να διακρίνουν αν είναι αλήθεια? 'Ισως αυτή είναι και η γοητεία.
Γενικά οι τιμές σε σχέση με το εξωτερικό είναι πολύ ακριβές. Μιλάω πάντα για μεταχειρισμένους δίσκους. Άλλωστε δεν είανι τυχαίο ότι αντίστοιχα παζάρια του εξωτερικού (Ολλανδία. Αμερική) επισκέπτονται και αυτοί μια-δυο φορές το χρόνο και φέρνουν εμπόρευμα για τους ιθαγενείς.
Κάποιοι από αυτούς πουλούν μέσω ebay. Για συγκρίνετε τις τιμές που έχουν στο μαγαζί για τον ίδιο δίσκο!
Ξαναλέω ότι σέβομαι απόλυτα τη δουλειά τους, ωστόσο τα περιθώρια κέρδους είναι τεράστια. Και βέβαια υπάρχει "καρτέλ" στο Μοναστηράκι αφού πάνω κάτω στις ίδιες τιμές πουλάνε εκτός αν έχουν μεγάλο στοκ σε κάποιους τίτλους.
Τα πράγματα πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους, εάν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε και να διαιωνίζουμε καταστάσεις. Οπότε συμφωνώ με τα γραφόμενά σου, άλλωστε είναι στο πνεύμα των δικών μου προαναφερθέντων.
Έχεις επαγγελματική σχέση με το Vinyl City ή αγοράζεις και από εκεί;

Τα πράγματα πρέπει να τα λέμε με το όνομά τους, εάν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε και να διαιωνίζουμε καταστάσεις. Οπότε συμφωνώ με τα γραφόμενά σου, άλλωστε είναι στο πνεύμα των δικών μου προαναφερθέντων.
Έχεις επαγγελματική σχέση με το Vinyl City ή αγοράζεις και από εκεί;

όχι, τις αγορές μου τις κάνω από αλλού. Για την ακρίβεια όπου βρω αυτό που ψάχνω σε καλύτερη τιμή (και κατάσταση αν είναι μεταχειρισμένο). Να διευκρινήσω ότι είμαι χομπίστας και δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με το βινύλιο.

Ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω και να έλθω να σας συναντήσω. Δυστυχώς, ακριβώς την τελευταία στιγμή ...μία ξαφνική αδιαθεσία που με καθήλωσε για 48 ώρες. Τίποτε το σοβαρό, μην ανησυχείτε, η έξοδος όμως άκυρη. :frown:

Όσο για το βινύλιο προφανώς υπάρχει ενδιαφέρον. Τρία μόλις χρόνια πίσω μία τέτοια έκθεση θα ήταν αδιανόητη. Ενδιαφέρον στοιχείο ότι συμμετείχαν άτομα νεαρής ηλικίας. Να υποθέσω ότι το βινύλιο αντιπροσωπεύει στα μάτια τους τη γοητεία του παλιού και του αγνώστου;

Πάντως βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο. Όλων των ειδών τα μέσα κυκλοφορούν παράλληλα: βινύλια, CD/SACD, άϋλα format κάθε είδους και όλων των αναλύσεων. Από αυτή την άποψη η εποχή μας έχει ενδιαφέρον. Παρακολουθούμε την εξέλιξη, ή οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και καταλήξει οριστικά.

Εγω νομίζω πως στο μέλλον το βινυλιο θα υπάρχει -σε περιορισμένο σχετικά βαθμό αλλά θα υπάρχει- και στο dsd απο την άλλη!
Αλλωστε οι εγγραφες των μεγάλων στουντιο σε dsd δεν γινοντουσαν οι οποιες μετα μετατρέπονταν σε pcm για να μπορουν να βγουν σε cd;
Αρα αυτό σημαινει πως ηδη υπάρχει αρκετό υλικό σε dsd το οποιο με την ελευση των dsd dacs θα ειναι πλέον διαθεσιμο native στο κοινο ως αρχειο βεβαια.... μενει μονο να το πάρουν χαμπάρι οι εταιριες για να αρχίσουν τις κυκλοφοριες των χιλιοκυκλοφορημένων αλμπουμ...
Εκτός αν τα θυμαμαι αναποδα κ γραφω "πατατες" χε χεχ ε...

Εγω νομίζω πως στο μέλλον το βινυλιο θα υπάρχει -σε περιορισμένο σχετικά βαθμό αλλά θα υπάρχει- και στο dsd απο την άλλη!
Αλλωστε οι εγγραφες των μεγάλων στουντιο σε dsd δεν γινοντουσαν οι οποιες μετα μετατρέπονταν σε pcm για να μπορουν να βγουν σε cd;
Αρα αυτό σημαινει πως ηδη υπάρχει αρκετό υλικό σε dsd το οποιο με την ελευση των dsd dacs θα ειναι πλέον διαθεσιμο native στο κοινο ως αρχειο βεβαια.... μενει μονο να το πάρουν χαμπάρι οι εταιριες για να αρχίσουν τις κυκλοφοριες των χιλιοκυκλοφορημένων αλμπουμ...
Εκτός αν τα θυμαμαι αναποδα κ γραφω "πατατες" χε χεχ ε...
Μάλλον ανάποδα τα θυμάσαι, Mike!
Η Sony αρχικά ξεκίνησε το DSD ως το καλύτερο μέσο αρχειοθέτησης των έως τότε αναλογικών εγγραφών. Και είναι όντως εξαιρετικά κατάλληλο γι' αυτό το σκοπό. Είναι όμως ακατάλληλο για οποιαδήποτε ηχητική επεξεργασία και γι' αυτό όλες οι παραγωγές γίνονται σε PCM, δε γίνεται αλλιώς. Πάντως βρισκόμαστε σε εποχή συνύπαρξης όλων των format.

Γι' αυτό ετοιμάσου ν' αναβαθμιστείς και σε πικ-άπ! :joker:

Μάλλον ανάποδα τα θυμάσαι, Mike!
Η Sony αρχικά ξεκίνησε το DSD ως το καλύτερο μέσο αρχειοθέτησης των έως τότε αναλογικών εγγραφών. Και είναι όντως εξαιρετικά κατάλληλο γι' αυτό το σκοπό. Είναι όμως ακατάλληλο για οποιαδήποτε ηχητική επεξεργασία και γι' αυτό όλες οι παραγωγές γίνονται σε PCM, δε γίνεται αλλιώς. Πάντως βρισκόμαστε σε εποχή συνύπαρξης όλων των format.

Γι' αυτό ετοιμάσου ν' αναβαθμιστείς και σε πικ-άπ! :joker:
θα αναβαθμιστώ που θα μου πάει!!!!!

μηπως ομως εγραφαν dsd και μετά μετέτρεπαν σε pcm για επεξεργασία και εκδοση σε cd;;;

οπως κ να εχει φαντάζεσαι η sony να δωσει στο κοινο αυτές τις ψηφιοποιησεις των αναλογικών εγγραφων της σε dsd;;;;
KATAΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!

θα αναβαθμιστώ που θα μου πάει!!!!!

μηπως ομως εγραφαν dsd και μετά μετέτρεπαν σε pcm για επεξεργασία και εκδοση σε cd;;;

οπως κ να εχει φαντάζεσαι η sony να δωσει στο κοινο αυτές τις ψηφιοποιησεις των αναλογικών εγγραφων της σε dsd;;;;
KATAΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!
-Οχι! Τα περισσότερα SACD που έχουν κυκλοφορήσει είναι:

α) Προγενέστερες αναλογικές εγγραφές που μετατράπηκαν σε DSD. (Συνηθισμένη περίπτωση)

β) Απ' ευθείας DSD. (Σπανιώτατη περίπτωση)

γ) Εγγραφές είτε σε DSD είτε σε PCM. Επεξεργασία σε PCM. Τελική μετατροπή πάλι σε DSD. (Συχνή περίπτωση)​

Όσο για τη Sony, όλοι έχουμε σχέσεις αγάπης-μίσους μαζί της! :laugh:

Τελικά κατάφερα την Κυριακή το απόγευμα και πήγα μια βόλτα για λίγο κι εγώ.

Όπως τα λένε τα παιδιά πιο πάνω είναι, οι τιμές των δίσκων όντως τσιμπάνε. Τσίμπησα κι εγώ αρχικά λίγους και μετά ξεκίνησα τα παζάρια για καλύτερη τιμή (η οποία τελικά έγινε... :music-smiley-005: ) Μετά άρχισα να ψάχνω ένα δίσκο για δώρο σε κάποιον φίλο κι όταν βρήκα κάτι σχετικό και ρώτησα τον πωλητή μου είπε... 80 ευρώ... :damnyou: ακόμα να συνέλθω... :blink:

Σε μια γωνιά υπήρχε και κάποιο hardware (πικάπ και ενισχυτικά 70's και 80's akai/sansui/technics/dual) κάποια έδειχναν να είναι όντως του κουτιού... με τιμές από 70 μέχρι 150 ευρώ.

Mια ωραία εκδήλωση για το βινύλιο...

6B0E3C256603BA730BA683A248A8431B.jpg

AC1ABF9A2C28C4834F02EF6A1302D2D5.jpg

E63F350DA39A50F5CE818F1F6CC1CAE5.jpg

Αμετανόητοι συλλέκτες, καταστήματα δίσκων και δισκογραφικές εταιρείες βρέθηκαν το τριήμερο 1-3 Μαρτίου 2013 στην «Τεχνόπολις», στο Γκάζι, για να μυήσουν τους νεότερους στη μαγεία του δίσκου βινυλίου.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=501277

Αν δε με απατά η μνήμη μου, κάθε Μάιο υπάρχει ¨συνάντηση¨ στην τεχνόπολη "βινυλιάδων", δεν είναι τωρινό φαινόμενο.
¨Φαινόμενο¨ γίνεται γιατί μέσα σε ένα χρόνο ήταν η 3η ή η 4η συγκέντρωση ;ο)
Το επόμενο ¨φαινόμενο¨ είναι αυτό που παρατήρησαν οι περισσότεροι, οι υψηλές τιμές για τα μεταχειρισμένα βινύλια

Δεν θέλω να γίνω κυνικός αλλά μου φάνηκε σαν άλλη μια προσπάθεια να πουλήσουν οι γνωστοί έμποροι χωρίς απόδειξη σε
υψηλές τιμές. Αγόρασα φυσικά κάποια δισκάκια που έκρινα ότι άξιζαν τα χρήματα (σε σχέση πάντοτε με τα άλλα).
Τι να κάνουμε? δουλεύουμε με ότι έχουμε υποθέτω...

Δεν ξέρω τι περιμένει ο καθένας... Αθήνα λέγεται η πόλη μας και όχι Amsterdam ή Berlin κλπ... εγώ με σκάρτο πενηντάρι (46 ευρώ) αγόρασα 20 δίσκους... όλοι εισαγωγής..., μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο ήταν οι 16 άψογοι... (very good condition) και οι άλλοι ήταν καλοί (Good)... η μουσική 80'ς pop jazz... δεν είναι συλλεκτικοί, και δεν τους ακούει πολύς κόσμος... μήπως αυτά που ψάχνετε τα ψάχνουν πολλοί και ανεβαίνουν οι τιμές? οι έμποροι αυτό εκμεταλλεύονται...

Ανάλογα με το κοινό και την ζήτηση διαμορφώνονται οι τιμές... εγώ πάντοτε ψάχνω στα φτηνά... και τις περισσότερες έχω μείνει ευχάριστα έκπληκτος... άσε που ανακαλύπτω άγνωστους θησαυρούς (κατ εμέ πάντα)...

Δεν ξέρω τι περιμένει ο καθένας... Αθήνα λέγεται η πόλη μας και όχι Amsterdam ή Berlin κλπ... εγώ με σκάρτο πενηντάρι (46 ευρώ) αγόρασα 20 δίσκους... όλοι εισαγωγής..., μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο ήταν οι 16 άψογοι... (very good condition) και οι άλλοι ήταν καλοί (Good)... η μουσική 80'ς pop jazz... δεν είναι συλλεκτικοί, και δεν τους ακούει πολύς κόσμος... μήπως αυτά που ψάχνετε τα ψάχνουν πολλοί και ανεβαίνουν οι τιμές? οι έμποροι αυτό εκμεταλλεύονται...

Ανάλογα με το κοινό και την ζήτηση διαμορφώνονται οι τιμές... εγώ πάντοτε ψάχνω στα φτηνά... και τις περισσότερες έχω μείνει ευχάριστα έκπληκτος... άσε που ανακαλύπτω άγνωστους θησαυρούς (κατ εμέ πάντα)...

Είναι βέβαια και θέμα προτιμήσεων. Εαν έχει κανείς ένα απλώς αξιοπρεπές αναλογικό set up ένας δίσκος very good θα ακούγεται
καλά πιστεύω αλλά πάλι με αρκετά ανιχνεύσιμα σημάδια χρήσης. Εαν δεν είναι αμερικάνικη κόπια προσωπικά πιστεύω δεν θα ακούγεται.
Good δεν αγοράζω πλέον, (από τότε που έκανα ένα ξεκαθάρισμα και ξεφορτώθηκα τις σαβουρίτσες μου).
Πάντως φίλε chris σε αυτό για τους θησαυρούς θα συμφωνήσω απόλυτα, αλλά εγώ δεν έχω σταθεί τόσο τυχερός... Συν ότι εαν σου
αρέσει ένα album από τα ''φτηνά'' πάρα πολύ, θα επιδιώξεις να το βρεις σε mint κατάσταση, άλλα έξοδα εκεί. Αυτή είναι βέβαια και η
μαγεία κάποιες φορές:2thumb22sup: