Vinyl Mat για το πικάπ.

nikolai asimov

Senior Member
19 August 2012
558
θελω να δοκιμασω να αλλαξω το ματ που ειχε εργαστασιακα το πικαπ μου με κατι καλυτερο. τι να προτιμησω έχετε καποια αποψη?

Αντιγράφω το ποστ μου από σχετικό νήμα.

Δες εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthrea...ighlight=Pluto

Να προσθέσω σε όσα θα διαβάσεις εκεί ότι το ματ που τελικά αγόρασα ήταν το Pluto του 1mm, ενώ του φίλου ήταν αυτό του 0.3mm. Ο εν λόγω φίλος αγόρασε και το ματ της Pluto από γραφίτη στα 4.3mm (το οποίο υποθέτω ότι είναι πολύ παρόμοιο με της Boston των 5mm και σε παρόμοια τιμή, αν θυμάμαι καλά γύρω στα 350 ευρώ). Όταν συγκρίναμε τα νέα μας αποκτήματα (τότε) στο δικό μου πικάπ, και απ' όσο θυμάμαι, η κυριώτερη διαφορά τους ήταν στο μέγεθος της σκηνής. Η βελτίωση και με τα δύο ματ ήταν προφανέστατη και μεγαλύτερη με το ακριβότερο ματ, αλλά στην ίδια ηχητική κατεύθυνση (διαφάνεια, καθαρότητα, ανοιχτοσύνη).

Τώρα, αν αξίζει τα λεφτά της, είναι μια άλλη συζήτηση που έχει να κάνει και με την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Προσωπικά, τα χρήματα που μου κόστισε το δικό μου (γύρω στα 130 ευρώ) θα τα ξαναέδινα ακόμα και τώρα που έχουν σφίξει τα πράγματα αρκετά.

Re: Απάντηση: VINYL MAT ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΚΑΠ.

Τι πικάπ έχεις;
Τι δεν σ'αρέσει στο υπάρχον;

ΙΜΕ, δεν αλλάζει κάτι δραματικά, εννοώ στην τονική ισορροπία ή στον τρόπο της παρουσίασης. Απλώς, με ένα καλό ματ, μπορεί να σφίξει το χαμηλό, να καθαρίσουν τα περιγράμματα, να ανοίξει η σκηνή, τέτοια πράγματα. Σαν να ρυθμίζεις την εστίαση ενός φακού που είναι λίγο out of focus.

Τι πικάπ έχεις;
Τι δεν σ'αρέσει στο υπάρχον;

εχω ενα παλιο pioneer pl-51 direct drive και σκεφτομαι να αλλαξω το ματ που ειχε και να βαλω κατι καλυτερο .θελω να δοκιμασω αν θα εχει καμια αλλαγη στον ηχο ή οχι.

το μονο που με χαλαει στο πικαπ ειναι οτι κατα την περιστροφη του πλατω διαπιστωσα οτι η τροχια που διαγραφει δεν ειναι εντελως κυκλικη ενω και κατακορυφα δημιουργειται ενας κυματισμος με αποτελεσμα να ακολουθει και η βελονα με την κεφαλη. ενταξει παιζει ρολο και το βινυλιο που τοποθετω καθε φορα αλλα σκεφτομαι μηπως καλυτερεψουν τα πραγματα με ενα αλλο ματ. ο ηχος με καλυπτει αλλα αν μπορω να βελτιωσω προς το καλυτερο τα πραγματα why not?
σκεφτηκα και αυτα τα vinyl clamp .
γενικα σκεφτομαι vinyl mat - vinyl clamp τι βελτιωση θα μου φερει.

το μονο που με χαλαει στο πικαπ ειναι οτι κατα την περιστροφη του πλατω διαπιστωσα οτι η τροχια που διαγραφει δεν ειναι εντελως κυκλικη ενω και κατακορυφα δημιουργειται ενας κυματισμος με αποτελεσμα να ακολουθει και η βελονα με την κεφαλη.

Το θέμα που περιγράφεις πάντως ΔΕΝ λύνεται με ματ.

εχω ενα παλιο pioneer pl-51 direct drive και σκεφτομαι να αλλαξω το ματ που ειχε και να βαλω κατι καλυτερο .θελω να δοκιμασω αν θα εχει καμια αλλαγη στον ηχο ή οχι.

το μονο που με χαλαει στο πικαπ ειναι οτι κατα την περιστροφη του πλατω διαπιστωσα οτι η τροχια που διαγραφει δεν ειναι εντελως κυκλικη ενω και κατακορυφα δημιουργειται ενας κυματισμος με αποτελεσμα να ακολουθει και η βελονα με την κεφαλη. ενταξει παιζει ρολο και το βινυλιο που τοποθετω καθε φορα αλλα σκεφτομαι μηπως καλυτερεψουν τα πραγματα με ενα αλλο ματ. ο ηχος με καλυπτει αλλα αν μπορω να βελτιωσω προς το καλυτερο τα πραγματα why not?
σκεφτηκα και αυτα τα vinyl clamp .
γενικα σκεφτομαι vinyl mat - vinyl clamp τι βελτιωση θα μου φερει.

Ό,τι λένε και οι συνφορουμίτες παραπάνω. Δε θα σου λύσει αυτό το πρόβλημα το ματ. Φοβάμαι μην σου κάνει ζημιά και στους δίσκους έτσι όπως αναφέρεις ότι περιστρέφεται το πλατό. (Μονόπλευρη φθορά).

ενταξει δεν παει και σαν βαρκα αλλα ειναι γεγονος οτι εαν αφησω ενα αντικειμενο πανω στο πλατο τοτε η τροχια που θα διαγραψει δεν ειναι εντελως κυκλικη. αυτο δεν με πειραζει τοσο θεωρω την αποκλιση νορμαλ.το προβλημα μου ειναι ο κυματισμος στυλ ραφλες που φαινεται καθαρα σε καποια ψιλοστραβα βινυλια,σε αλλα βινυλια φαινεται ελαχιστα αλλα παλι διαπιστωνεις μια μικρη ανυψωση. επειδη το ματ ειναι ακαμπτο θεωρω οτι ενα αλλο ματ θα προσφερει μεγαλυτερη απομονωση απο το πλατο,θα πατησει καλυτερα ο δισκος και θα μειωθει αρκετα το συγκεκριμενο προβλημα.εβαλα τον δισκο χωρις ματ και ειδα καποια βελτιωση.
νομιζω οτι η ακαμψια του ματ δεν βοηθα την κατασταση.

Οταν το βινύλιο είναι στραβό,ό,τι και να κάνεις στραβά θα γυρνά...δεν υπάρχει θεραπεία....καπούτ ο ασθενής!
Εκτός από τη φθορά των δίσκων,έχεις και φθορά της βελόνας με τα 8άρια που κάνει το πλατώ!

Re: Απάντηση: Vinyl Mat για το πικάπ.

Οταν το βινύλιο είναι στραβό,ό,τι και να κάνεις στραβά θα γυρνά...δεν υπάρχει θεραπεία....καπούτ ο ασθενής!
Εκτός από τη φθορά των δίσκων,έχεις και φθορά της βελόνας με τα 8άρια που κάνει το πλατώ!

κατα μεγαλο ποσοστο ειναι θεμα βινυλιου γιατι βαζοντας αλλα βινυλια γινεται ελαχιστα αντιληπτο. ελεγα μηπως ενα αλλο ματ μπορει να βοηθησει και σε αυτην την περιπτωση,μηπως κατσει καλυτερα σε μεγαλυτερη επιφανεια το βινυλιο και κανα καπακι-clamp βοηθησει την κατασταση αλλα δεν νομιζω και γω.
το ματ το θελω γιατι πιστευω οτι υλικο με διαφορετικη συσταση και ακαμψια θα δωσει καλυτερα αποτελεσματα. θελω να δοκιμασω καποια ματ μεχρι 130-150 ευρω. εχετε καποια προταση σχετικα με υλικο -παχη και αποτελεσμα?

Aν πουλούσες το πικάπ σου και συμπλήρωνες αυτό το ποσόν να πάρεις ένα άλλο καλύτερο τότε θα έπαιρνες σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα.
Με την αγορά ενός μάτ και μάλιστα ακριβού μήν περιμένεις τίποτα άλλο απο έναν ηχο το πολύ διαφορετικό και μια τρύπα στο πορτοφόλι.

Εκτός και άν σε τρώει η τέπη σου. Προσωπικά στο mk2 δεν θα έβαζα τίποτε άλλο απο το δικό του λαστιχένιο μάτ. Για τους στραβούς δίσκους η μόνη λύση είναι κάποιο "ισιωτήρι" όμως η τιμές τους είναι απαγορευτικές.

Όχι απαραίτητα. Συνήθως στην μία πλευρά τα clamp ισιώνουν τον δίσκο και απο την άλλη τον στραβώνουν περισσότερο ανασηκόνωντας την στραβή του περιφέρεια λόγω της πίεσης στο κέντρο.

Μόνο σε ήπιες περιπτώσεις υπάρχει μια σχετική βελτίωση με τα clamp.

Απάντηση: Re: Vinyl Mat για το πικάπ.

Όχι απαραίτητα. Συνήθως στην μία πλευρά τα clamp ισιώνουν τον δίσκο και απο την άλλη τον στραβώνουν περισσότερο ανασηκόνωντας την στραβή του περιφέρεια λόγω της πίεσης στο κέντρο.

Μόνο σε ήπιες περιπτώσεις υπάρχει μια σχετική βελτίωση με τα clamp.

To γνωρίζω,αλλά να κάνει μια τελευταία προσπάθεια πριν την ανακύκλωση...μπας και....

Aν πουλούσες το πικάπ σου και συμπλήρωνες αυτό το ποσόν να πάρεις ένα άλλο καλύτερο τότε θα έπαιρνες σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα.
Με την αγορά ενός μάτ και μάλιστα ακριβού μήν περιμένεις τίποτα άλλο απο έναν ηχο το πολύ διαφορετικό και μια τρύπα στο πορτοφόλι.

Εκτός και άν σε τρώει η τέπη σου. Προσωπικά στο mk2 δεν θα έβαζα τίποτε άλλο απο το δικό του λαστιχένιο μάτ. Για τους στραβούς δίσκους η μόνη λύση είναι κάποιο "ισιωτήρι" όμως η τιμές τους είναι απαγορευτικές.

η αγορα πικαπ στο μελλον συγκεντρωνει αρκετες πιθανοτητες αλλα σε καμια περιπτωση τωρα. τωρα πρεπει να εμπλουτισω την δισκοθηκη και αν μπορεσω να κανω καποιες μικροβελτιωσεις τυπου ματ στο συστημα .σκεφτομαι να δοκιμασω καποια ματ για να μου φυγει η περιεργεια και αν δω διαφορα θα αγορασω ,αν οχι θα βρω κατι αλλο

Δοκίμασε clamp όχι βάρους όμως δεν θα διορθώσει τα πράγματα και θα στοιχίσει και πολλά. Δες το clever clamp που μαγγώνει στον άξονα περιστρωφής και δες πρώτα χωρίς δίσκο αν σου ισιώνει κάπως το παλάτζο...
Δοκίμασε να βγάλεις το πλατό μπας και δεις τίποτα περίεργο απο κάτω...
https://www.google.gr/search?q=clev...BNY-00QXKtoD4CA&ved=0CEYQsAQ&biw=1920&bih=976