Voivode + Aether

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
36,605
127.0.0.1
Για να μη χαλάμε το νήμα του Gentoo, ας φέρουμε σε νέο νήμα το prototyping του Βοεβόδα.
Για να έχουμε μία βάση, αυτή τη στιγμή είναι unobtainable, ξεκίνησε σαν πειραματικό project που θα έπαιρνε τα καλύτερα από δύο κόσμους και θα άφηνε απ΄ έξω τα κακά τους.
Έχουμε από τη μία streamers του στυλ gentoo player, pico κλπ που παίζουν όντως ΠΟΛΥ καλά, αλλά το gui τους και το στήσιμό τους είναι δύσκολα.
Από την άλλη, streamers πολύ φιλικά αλλά by default, χάνουν σε ποιότητα ήχου.
To target είναι να έχουμε την ποιότητα του Gentoo player με user interface, καλύτερο ίσως ακόμη και από τα native apps των streaming services (qobuz/tidal/spotify).
Έτσι γεννήθηκε το Voivode (το software που είναι σε ένα RPI 4 ή RPI 5) και το Aether, το android application που λειτουργεί σαν τηλεκοντρόλ του.

Από ότι φαίνεται και έχει αποφασίσει το gang, τον πρώτο στόχο, όχι απλά τον φτάσαμε, το Voivode έχει καλύτερο ήχο από το gentoo player.
Οπότε, αισίως, έχει μπει στο Phase 4, που αφορά polishing και testing.
ΔΕΝ θέλω να μπω και ΔΕΝ θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι θέλω να φτιάξω, πως δουλεύει, γιατί δουλεύει έτσι, ή γιατί ακούγεται έτσι.
Ας μείνουμε στις εντυπώσεις των beta testers, αυτών που το άκουσαν και το δούλεψαν, bug reporting κλπ.

Ένα bug π.χ. είναι ότι όταν το κινητό που το χειρίζεται "κοιμάται" ή δεν τρέχει την εφαρμογή στο foreground, το voivode δεν ξεκινάει το επόμενο κομμάτι της λίστας.
Γνωστό bug, αν δεν μπορεί να λυθεί από τη μεριά του android δεν θα λυθεί ποτέ.
Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να φορτωθεί κάτι στο voivode για λόγους ευκολίας.

Άλλο bug είναι ότι αν δεν έχεις qobuz δεν προχωράει στο setup αλλά αυτό θα διορθωθεί άμεσα. 😂
Bugs του στυλ "βλέπω συνέχεια προτάσεις από το ίδιο συγκρότημα" είναι γνωστά και θα πάνε ΠΟΛΥ πίσω σε προτεραιότητα.

Οπότε, αν κάποιος έχει το χρόνο και τη διάθεση, διαθέτει RPI4 ή 5, USB DAC και Qobuz/Tidal, και παίζει με κάποιο άλλο software για να το συγκρίνουμε, μπορεί απλά να ζητήσει να μπει στους beta testers και να λέει τη γνώμη του και το τι bugs βρίσκει σε αυτό το νήμα.

Ένα bug π.χ. είναι ότι όταν το κινητό που το χειρίζεται "κοιμάται" ή δεν τρέχει την εφαρμογή στο foreground, το voivode δεν ξεκινάει το επόμενο κομμάτι της λίστας.
Γνωστό bug, αν δεν μπορεί να λυθεί από τη μεριά του android δεν θα λυθεί ποτέ.
Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να φορτωθεί κάτι στο voivode για λόγους ευκολίας.
Δεδομένου ότι το voivode παίζει μέσω MPD, ένα workaround για το παραπάνω θέμα μπορεί να είναι το app να στέλνει "προκαταβολικά" ολόκληρο το playlist στον MPD.

Έτσι ακόμα και αν κοιμηθεί το κινητό ο MPD θα συνεχίσει να παίζει, έστω αυτά που "ξέρει".

Αν ο χρήστης αποφασίσει να αλλάξει μουσική δεν είναι πρόβλημα, απλά το app σβήνει την playlist και στέλνει την καινούργια.

Για να μην το αφήνεις να κοιμάται θα πρέπει να μπλέξεις με energy saving profiles κτλ. Αυτά μπορεί να μην μπορείς να τα κάνεις override.

Αν έχει πάει απλά όλο το playlist δεν θα σε απασχολεί πια το θέμα. :)

Το έχω δει να γίνεται, μέσω UPnP. Είναι εφικτό.

• Like
Reactions: Tzimisce
Να πω και 'γώ τα δυο μου σεντσια ως beta tester. Το Voivode μπορεί να παίξει και χωρίς το Aether, απο το bubble upnp. Το Bubble το βλέπει ως ένα ακόμη renderer. Δεν έχω κάνει σύγκριση για το αν επηρεάζει τον ήχο, έχω την αίσθηση ότι το volume όταν παίζει απο το Bubble είναι πιο χαμηλά.

• Like
Στα θετικά (ένα ακόμη) ότι βλέπει κατευθείαν το dac, δε χρειάζεται να το επιλέξεις απο κάποιο μενού. Μπορείς να κάνεις σύγκριση δυο DAC on the fly, απλά ξεκουμπώνεις το ένα, περιμένεις λίγο, κουμπώνεις το άλλο και είσαι έτοιμος.

• Like
Έχω τα πάντα εκτός από Qobuz/Tidal. Αν μπορεί να παίξει από local files, του κοτσάρω το δίσκο με τα FLAC και δοκιμάζω. Ειδάλλως παίρνω ένα μήνα Qobuz.
Από το Bubble Upnp γίνεται να παίξει από local files, έχω δοκιμάσει.Απο το Aether όχι ακόμη.

Καλησπέρα και συγχαρητήρια.
Υπάρχει ένα CM4 στην δουλειά που κάθεται και σπίτι έχω volumio preciso με συνδρομή σε tidal και nas.
Θα μπορούσα να το δοκιμάσω.

• Like
Δεν έχω κάνει σύγκριση για το αν επηρεάζει τον ήχο, έχω την αίσθηση ότι το volume όταν παίζει απο το Bubble είναι πιο χαμηλά.

To volume στο voivode έχει παρακαμφθεί, δεν υπάρχει καν τρόπος να το αλλάξεις.
Αν παίζει πιο δυνατά, τότε το bubble το αλλάζει. :)
Η αλυσίδα μου είναι "στεγνή".
upnp -> mpd -> alsa driver.

Το θέμα με όσους δεν έχουν qobuz είναι ένα bug που δεν είχα δει.
Η οθόνη που κάνεις setup το qobuz τρώει όλα τα άλλα και αν δεν έχεις συνδρομή δεν πας παρακάτω να δεις το application καν. 😂
Λογικά θα το φτιάξω σήμερα όμως.

Κοίτα.
Η φιλοσοφία μου είναι plug and play.
Το dac το βλέπει αυτόματα, το apk βλέπει αυτόματα το rpi αν δεν είναι το δίκτυό σου στημένο από ανώμαλους σαν εμένα, βάζεις τα credentials του qobuz/tidal και παίζεις.
Όταν ξεπεραστούν κάποια bugs και έχεις rpi 4, το βλέπουμε.