Vu+ Solo2 (Εντυπώσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

Αυτο δεν μπορω να το ξερω...οταν συνεδεε τα καλωδια απο τα lnb στο diseq μου ελεγε να τα γραφω σε ενα χαρτι με τη σειρα που μου τα ελεγε: hotbird13-1 astra19.2-2 eurobird9-3 turksat42-4 eutelsat3.1-5 hellassat39-6 astra28.2-7 eutelsat 25.5-8 Για τους πρωτους 3 δορυφορους εβαζα το ιδιο νουμερο lnb και ιδιο νουμερο input και ολα δουλεψανε αψογα!κατςβηκαν και οι 3 δορυφοροι...οι υπολοιποι ΠΑΠΑΛΑ! τιποτα!

δοκίμασε να κάνεις manual scan στον turksat βάζοντας συχνότητες απο τους άλλους που δεν κατέβασες ή άλλαξε input και κανε ξανά scan

Ποσο σωστος εισαι φιλε! τελικα ο tourksat ΔΕΝ ηταν στο 4 lnb ΑΛΛΑ ΣΤΟ 6! θα παω και θα του πω τα μισα λεφτα απο τα 90 ευρω να σου τω δωσει! ο ...πιστοποιημενος και καλα της forthnet τεχνικος..

Κατεβηκε και ο tyrksat!

Last edited by a moderator:
Εντάξει δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε τεχνικός να ξέρει πως να ρυθμίσει το enigma2, ομολογουμένως η ρύθμισή του για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι στρυφνή και γι' αυτό έχουμε παρουσιάσει ειδικά άρθρα στο περιοδικό γι' αυτό ακριβώς το θέμα. Τα 90 ευρώ σου τα πήρε για το στήσιμο και τη στόχευση του πιάτου, και για εγκατάσταση Τ90 με 8 LNB δεν είναι ούτε λίγα αλλά ούτε και πολλά, όταν μόνο για πιάτο Nova παίρνουν 50 ευρώ.
Ευτυχώς ο διακόπτης σου δούλεψε με pure uncommitted diseqc 1.1 commands και δε χρειαζόταν κάποιο προγραμματισμό.

Καλησπερα σας απο την ακομα ζεστη Στουτγκαρδη,

Καθυστερω ακομα την αγορα του δεκτη διοτι εχω κουπονι 15% και προσπαθω να μαζεψω οτι θα μπορουσα να χρειαστω τον επομενο καιρο. Και οσο περιμενω μου ερχονται ιδεες. Οποτε αν ειναι υλοποιησιμες θα χρειαζομουν μερικες απαντησεις απο εσας που διαθετετε τον δεκτη:

Χειροκινητα μπορει μεσω Diseqc 1.2 να δοθει εντολη κινησης (μικροβηματων) στο μοτερακι (Moteck SG2100A στη περιπτωση μου). Και να αποθηκευτουν εως 60 θεσεις επισης. Ως εκει οκ.

Εαν κανω σε καθε θεση ενα σκαναρισμα και αποθηκευσω οτι βρεθει σε ξεχωριστη λιστα τοτε θα υπαρχει και ταξινομιση ανα τροχιακη θεση. Κι αυτο εφικτο απ' οτι καταλαβα.

Εαν φτιαξω ομως λιστες αγαπημενων (π.χ. Ελληνικα) τα οποια μπορει να προερχονται απο διαφορετικες λιστες (3.1Ε/7Ε/9Ε/..) θα ειναι κατεγραμμενη στο καθε καναλι σε ποια θεση να γυρισει το μοτερ ωστε αλλαζοντας τα καναλια να παει αυτοματα στη θεση ταδε; Αυτο γινεται σε ολα τα images;

Φυσικά, τα κανάλια που μπαίνουν στις λίστες αγαπημένων διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά τους, ανάμεσα σε αυτά και η τροχιακή θέση. Οπότε με την αλλαγή καναλιού που βρίσκεται σε διαφορετικό δορυφόρο παίρνει εντολή και το μοτέρ.

Καλησπερα σας απο την ακομα ζεστη Στουτγκαρδη,

Καθυστερω ακομα την αγορα του δεκτη διοτι εχω κουπονι 15% και προσπαθω να μαζεψω οτι θα μπορουσα να χρειαστω τον επομενο καιρο. Και οσο περιμενω μου ερχονται ιδεες. Οποτε αν ειναι υλοποιησιμες θα χρειαζομουν μερικες απαντησεις απο εσας που διαθετετε τον δεκτη:

Χειροκινητα μπορει μεσω Diseqc 1.2 να δοθει εντολη κινησης (μικροβηματων) στο μοτερακι (Moteck SG2100A στη περιπτωση μου). Και να αποθηκευτουν εως 60 θεσεις επισης. Ως εκει οκ. ναι

Εαν κανω σε καθε θεση ενα σκαναρισμα και αποθηκευσω οτι βρεθει σε ξεχωριστη λιστα τοτε θα υπαρχει και ταξινομιση ανα τροχιακη θεση. Κι αυτο εφικτο απ' οτι καταλαβα.ναι

Εαν φτιαξω ομως λιστες αγαπημενων (π.χ. Ελληνικα) τα οποια μπορει να προερχονται απο διαφορετικες λιστες (3.1Ε/7Ε/9Ε/..) θα ειναι κατεγραμμενη στο καθε καναλι σε ποια θεση να γυρισει το μοτερ ωστε αλλαζοντας τα καναλια να παει αυτοματα στη θεση ταδε; Αυτο γινεται σε ολα τα images;

ναι πηγαίνει αυτόματα

Ενα αλλο θεμα, γι' αυτο προτιμησα ξεχωριστο μηνυμα, βασιζεται στην ακολουθη ιδεα:

Πλεον εχουμε αρκετα ελληνικα καναλια (κανεις δε γνωριζει βεβαια για ποσο) στις 3.1Ε/7Ε/9Ε και 13Ε. Τη τελευταια δεν την λαμβανω λογω σκιασης της ιδιας πολυκατοικιας που διαμενω οποτε αφορα μονο τις πρωτες 3 θεσεις. Η ευκολοτερη λυση θα ηταν μια σταθερη κεραια κεντραρισμενη στις 7Ε εφοσον η ΝΕΤ ερχεται με το πιο χαμηλο σημα και οι 3.1Ε δεν απεχουν πολυ ετσι εκμεταλλευονται την υπαρχουσα κεραια καλυτερα παρα με πιο ανατολικο κεντραρισμα π.χ. στις 9Ε.

Το θεμα ειναι 7Ε/9Ε με δυο ξεχωριστα LNB κανονικου φαρδους εκει απαιτειται κεραια τουλαχιστον 1.20μ στο φαρδος την οποια δεν μπορω να την τοποθετησω για τους εξης λογους:

Ειναι μεγαλη για τον χωρο που διαθετω και μπορει να προκαλεσει διαφορα προβληματα. Επειτα ναι μεν το περισσοτερο διαστημα θα ηθελα να μεινει σταθερη για γρηγορη εναλλαγη των ελληνικων αλλα αφου θα ειναι τοποθετημενη στο μοτερακι (Moteck SG2100A) γιατι με το κεντρικο LNB να μην μπορει να λαμβανει και απο αλλες θεσεις σημα αφου μπορω να φτασω Δυτικα τουλαχιστον ως τις 37.5W (το χειμωνα ως 45W); Οποτε για να μπορει να την σηκωνει πρεπει να ειναι οσο μεγαλυτερη γινεται, αποδοτικη και ιδακινη για Multifeed αλλα οχι τοσο βαρια ωστε να χρειαζεται 36V κινηση αφου ο θορυβος για τα εδω δεδομενα ειναι απαγορευτικα δυνατος.

Κλεινω προς την Triax TDS110 (100x105cm, 8.5kg) αφου αλλη δεν φαινεται να τηρει τα κρητηρια μου. Αυτη η κεραια βεβαια ειναι μικρη για να τοποθετησεις ξεχωριστα LNB κεντραροντας 7Ε και 9Ε αλλα εχω την ελπιδα πως το ιδιο LNB μπορει να λαμβανει και τις δυο θεσεις με 1 LNB κεντραροντας καπου ενδιαμεσα στις 8Ε οπως στην υπαρχουσα μου noname 98x102cm την οποια θελω να ανταλλαξω μ' αυτην διοτι η αποδοση της ωρες ωρες μου αφηνει την εντυπωση πως δεν ειναι της ταξεως του 1μ αλλα περισσοτερο 90εκ. Επισης η τοποθετηση παρακεντρου LNB για τις 3.1Ε με οδηγει σε πατεντα αμφιβολου αποτελεσματος.

Αυτα σαν προλογος γιατι τωρα ακολουθει το κομματι οπου αφορα τον Vu+ Solo² οπου θα θελα να ξερω εαν ειναι δυνατη η ρυθμιση των Diseqc εντολων οπως σκεφτομαι την καλωδιωση την οποια την εχω στο διαγραμμα που ακολουθει:

To Diseqc switch επιτρεπει στην εισοδο του "LNB H" να περναει Diseqc 1.2 εντολες ωστε να κινειται ενα μοτερακι:
http://www.voelkner.de/products/104989/Axing-Spu-81-00-8-In-1-Diseqc-Relais.html
Αυτο που θελω να μαθω ειναι εαν στα γνωστα images θα δουλεψει οντως η κινηση και η ληψη απο το παρακεντρο LNB, δηλαδη αν ειναι παρκαρισμενο ενδιαμεσα 7Ε και 9Ε να βγαζει και τις 3.1Ε.

Ο σκοπος αυτου του σχεδιασμου ειναι η προσπαθεια να δουλεψει η ιδια κεραια εναλλαξ ως multifeed για τα ελληνικα και ως κινητη για τα υπολοιπα. Επισης αφηνει λογω του Quad LNB ανοιχτο το δρομο εαν θελησω με διευθυνση συγγενη απο Ελλαδα να συνδεσω εναν ακομα δεκτη για τον OTE TV, αυτο βεβαια σαν μακρινη σκεψη εαν χρειαστει.

Επεξεργασία:
sotos65 + leo06 σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση. Δεν προλαβα καν να τελειωσω το 2ο θεμα.
Αλοιμονο εαν δεν γινοταν, εξαλλου αυτος ο δεκτης εχει απειρες δυνατοτητες αλλα καμια φορα λες ειναι δυνατον να μη γινεται κατι που το θεωρουμε ως αυτονοητο;

δεν ξέρω αν δουλεύει έτσι όπως το έχεις,δουλεύει σίγουρα με την εξής συνδεσμολογια δέκτης-μοτέρ-διακόπτης-lnb

Τι diseqc είναι αυτό το axing; Πρώτη φορά το ακούω. Και γιατί να έχει ειδική θύρα για τις εντολές μοτέρ; Αν έβαζες ένα EMP Centauri 8in1 με diseqc 1.1 uncommitted, θα σου έλεγα σίγουρα ότι δουλεύει. Αλλά αυτό το Axing δε καταλαβαίνω πως δουλεύει. Αναφέρει πάνω του 2.1/2.2 . Αν είναι 2.2, τότε χρησιμοποιεί κάποιες από τις εντολές του diseqc 1.2 για δικό του switching. Αν αυτό ισχύει, τότε πως θα οδηγήσει μοτέρ;

leo06,
απ' οτι καταλαβα εννοεις αυτο:

Και εισαι βεβαιος πως θα δουλεψει;

malakudi,
Τα Axing ειναι ελβετικης κατασκευης και πολυ καλα, ιδιου επιπεδου με τα Spaun και προφανως δεν τα φερνει κανεις στην Ελλαδα, γι' αυτο και δεν ειναι ευρεως γνωστα. Εδω ομως πολλοι τα προτιμουνε αντι για τα φθινοτερα τσεχικα EMP Centauri (που εχουν 5dB loss αντι για 2.5dB) και τα ακριβοτερα γερμανικα Spaun.
Βασει του http://www.axingmedia.com/media/BAs/BA_SPU-81-0x.pdf μπορει να δεχτει εντολες Diseqc 1.1 η 1.2 απο τον δεκτη.

Θα επικοινωνησω και με την Axing να μου εξασφαλισουν οτι μπορει να δουλεψει αλλα αυτοι ισως να μη γνωριζουν απο Enigma² ρυθμισεις ειδικα οσον αφορα τον Vu+ Solo². Γι' αυτο και ρωτησα εδω εσας.

Last edited:
Πολυ ωραια. Αμα ειναι ετσι δεν βλεπω κανεναν λογο να μην δουλεψει και το Axing. Για να δουμε τι θα μου απαντησουνε αυτοι αυριο.

Αυτός ο διακόπτης σύμφωνα με το pdf που έδωσες δεν υποστηρίζει καθαρές uncommitted 1.1 commands. Δίνει τις 8 εξόδους με συνδυασμό Pos + Opt (Diseqc 1.0) + Uncommitted_1. Επίσης ταυτόχρονα δέχεται diseqc 1.2 goto stored position. Αν και δε το λέει, φαντάζομαι πως μεταφέρει τις εντολές goto stored position για θέσεις > 7 στην θύρα H. Συνεπώς δε μπορείς να έχεις σωσμένο στο moter θέσεις 1 ως 7, αφού αυτές θα τις αντιλαμβάνεται σαν δικές του αλλαγές.

Δε μου αρέσουν αυτοί οι διακόπτες γιατί δε μπορείς να τους κάνεις cascade. Προτιμώ καθαρούς διακόπτες, σαν αυτόν που έδειξε ο leo06. Το enigma2 δε θα έχει πρόβλημα να τον χειριστεί πάντως, και με τις δύο συνδεσμολογίες.

Αν το μόνο που θες πάντως είναι το μοτέρ και 3 το πολύ LNB ακόμα, σου κάνει και ένα Diseqc 1.0 (πχ Spaun SAR 411). Μόνο που το Spaun επιτρέπει να περάσει max 500mA ρεύμα, αν το μοτέρ σου τραβάει περισσότερο θα έχεις πρόβλημα. Περισσότερο από 500mA είναι ούτως ή άλλως out-of-spec για τους περισσότερους δέκτες.

Παναγιωτη εισαι καλαπληκτικος !!

Καποτε τον ειχα βαλει στο ματι τον Spaun SAR411F υπο τελειως διαφορετικες σκεψεις, πως λοιπον και μπορεσα να τον ξεχασω τωρα. Βεβαιως και μου αρκουνε 4 εισοδους, απλα ειχα θυμηθει την Axing λογω των 2.5dB insertion loss τα οποια ομως τα εχει μονο στον 8/1 διακοπτη της. Ο SAR411WSG (SAR411F σε προστατευτικο καλυμμα) μαλιστα κατεβαινει στα 2dB. Ετσι εαν λες πως θα δουλεψει αυτο που θελω να κανω με βολευει ακομα περισσοτερο. Θα μου βγει και πιο φθινα απ τον αλλον εφοσον με κουπονι 15% θα παρθει μαζι με τα υπολοιπα.

Απλα για ξεκαθαρισμα λοιπον οσον αφορα την συνδεσμολογια που προτεινεται μ' αυτον παρακαλω επαληθευσ(τ)ε με εαν ειμαστε ενταξει τωρα με τον Solo² επιλεγοντας μια απο τις ακολουθες δυνατοτητες:

Υπαρχει λογος να προτιμησω το 1ο αντι το 2ο; Ειτε με τον εναν ειτε με τον αλλον τροπο οι απωλειες που θα ειναι μικρες θα ειναι ιδιες. Αυτο βεβαια αφορα μονο τις πολυ οριακες συχνοτητες.

@deepbluesky: Η λύση με το μοτέρ πρώτο έχει το πλεονέκτημα πως αν χρειαστεί περισσότερο ρεύμα, μπορεί να το τραβήξει.

Μία ίσως εύκολη ερώτηση για σχετικούς , αλλά άγνωστη για μένα. Αν κάνω αναβάθμιση στο image (π.χ στο openaaf) και όχι αλλαγή, θα χρειαστεί κατά το update να σβήσουν τα δεδομένα του ενσωματωμένου σκληρού;

είτε αναβάθμιση είτε κανονική εγκατάσταση τα δεδομένα στον σκληρό δεν σβήνουν

Μία ίσως εύκολη ερώτηση για σχετικούς , αλλά άγνωστη για μένα. Αν κάνω αναβάθμιση στο image (π.χ στο openaaf) και όχι αλλαγή, θα χρειαστεί κατά το update να σβήσουν τα δεδομένα του ενσωματωμένου σκληρού;

Nα κάνεις αναβάθμιση στο openaaf ΑΦΟΒΑ (αλήθεια έχεις το openaaf και όχι το openatv?) δεν θα σβηστεί καμία ρύθμιση αλλά ούτε και δεδομένα. Όχι σαν το blackhole που θέλει κάθε φορά σε νέα αναβάθμιση, flashάρισμα...

Καλησπερα παιδια. Προχθες αγορασα και γω το solo2 και ειμαι πανευτυχης :firstprize: Περασα κατ'ευθειαν BH 2.0.5 του Καλεμη και αρχισα τα πειραματα. Διαβαζω εδω και 2 μερες και ολο το thread για να ενημερωθω οσο το δυνατον καλυτερα απο τους παλιοτερους κατοχους. Εχω ομως ενα προβλημα που δεν μπορω να το εξηγησω. Εχω ενεργοποιησει το transcoding κανονικα και εχω κανει και port forward 8002. Κατεβασα στο android κινητο μου την εφαρμογη vu+player(κορυφαια εφαρμογη) και εκει με 3g βλεπω κανονικα εικονα απο το δεκτη μου. Οταν μπαινω μεσω netbook στο webif και πατησω στο δευτερο εικονιδιο stream to 8002 ανοιγω το m3u με το vlc αλλα δεν παιζει καθολου. Με το πρωτο εικονιδιο για 8001 παιζει αλλα κολλαει αμεσως φυσικα και κανει συνεχεια σπασιματα.Θελει καμια αλλη ρυθμιση το vlc για το transcoding? Υπαρχει καποιο αλλο προγραμμα που χρησιμοποιειται για streaming οι υπολοιποι? Ευχαριστω.