Was...25/5..Orpheus Audio....D Day!!

Κρίμα που δεν μπόρεσα να είμαι παρόν... Σήμερα και αύριο είμαι δεσμευμένος για επαγγελματικούς λόγους... Ήθελα πολύ να έρθω και να ακούσω τα Alexia αλλά και τα einstein... Κάποια άλλη φορά. Χαίρομαι που περάσατε καλά αλλά λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι εκεί για να γνωρίσω από κοντά φίλους που μιλάμε στο φόρουμ.

Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του ΟΡΦΕΑ για την πολύ ωραία και ζεστή φιλοξενία τους.
Τα ηχεία που ακούσαμε (Wilson Alexia) είχαν ήχο εξαιρετικό, άμεσο και ταχύτατο, αυτόν που λέω εγώ «γκελαριστό».
Μου έδωσαν την εντύπωση ότι «σηκώνουν» ενισχυτικά ακόμα πιο καλά από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα λαμπάτα ενισχυτικά EINSTEIN έβγαλαν πιο ανθρώπινο ήχο από τα τρανζιστοράτα της BURMESTER.

Προτείνω οι οικοδεσπότες, να μας δώσουν τη δυνατότητα, να ακούσουμε τα πολύ πιο
γήινα σε τιμή ηχεία SOPHIA 3 συντομότατα, ίσως το ερχόμενο Σάββατο. Πριν αρχίσουν οι ζέστες.

Πιστεύω να είναι καλά τότε ο καπετάνιος που μας έλειψε χθες.

με την σειρα μου να ευχαριστησω κι εγω τον ΟΡΦΕΑ για την φιλοξενια και την ολη συμπεριφορα τους.
τα ηχεια φτιαχνουν ευκολα μεγαλο ηχο.με τις λαμπες σε χαμηλες εντασεις ηταν ευχαριστο ακουσμα αλλα πιο ψηλα ξελιγωθηκαν.(τα ενισχυτικα)
παντως κι εγω νομιζω (χωρις να θελω να φανω καπως) οτι αδικηθηκαν με τα BURMESTER.μου φανηκαν καπως σκληρα.ενταξει δεν εχω εμπειρια απο WILSON.
σε καθε περιπτωση ωραια κατασταση κι ευχαριστω.

Λοιπόν,

Είχα την τύχη, ατυχία να ακούσω τα Alexia πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα, όταν
πέρασα να κάνω κάποιες λήψεις που θα ποστάρω αργότερα.

Κάθισα αρκετή ώρα στον καναπέ του πόνου(!) με δικό μου μουσικό πρόγραμμα
και με την παρέα του Γιάννη Μιχαηλού, που και κείνος τα άκουγε για πρώτη φορά, είχαμε την ευκαιρία
να τα ξετινάξουμε!

Πρόκειται εν πρώτοις για ένα πανέμορφο, άψογης κατασκευής ηχείο που
όμως μπορεί να σε ''σκοτώσει" με την μουσική!..

Η αλήθεια είναι πως δεν το λυπηθήκαμε καθόλου!..Παίξαμε
σε εκκωφαντικές εντάσεις και το μόνο που ήθελες ήταν να δυναμώνεις κι άλλο το volume!
Τίποτα δεν ενοχλούσε, τίποτα δεν τσίριζε, τίποτα δεν μπουμάριζε...Μόνο μουσική σε live εντάσεις
γέμιζε τον μικρό χώρο του Orfheus...Εξαιρετικό!!

Ομοιογένεια, αέρας στα μεσουψηλά
εικόνα,και ένα χαμηλό αβίαστο, γρήγορο, με ακαριαία περάσματα συν την ικανότητα
του ηχείου να χάνεται στον χώρο συνθέτουν την εικόνα ενός ηχείου με τεράστιες δυνατότητες,
που κατάφερνει να σε ενθουσιάσει, να σε ξεσηκώσει καλύτερα, έστω και στον σχεδόν ακατάλληλο
χώρο με τα δεκάδες μηχανήματα και ηχεία τριγύρω( ειδικά τις κόρνες της Acapella που ήταν ακριβώς πίσω του)
που ήταν τοποθετημένο.

Το φαντάστηκα στο φτιαγμένο μου ηχητικά αμπάρι να ξεδιπλώνει
με μαεστρία τις αρετές του και να σε κάνει να μην ξεκολλάς από την θέση ακρόασης!!

Γυρνώντας σπίτι έπιασα το κομπιουτεράκι(!) χαρτί και μολύβι, αλλά εις μάτην!!..Πολλά τα κουκιά
σε δύσκολη εποχή....

Ελπίζοντας( να είμαστε υγιείς) σε καλύτερες, για όλους, οικονομικά ημέρες
να ευχαριστήσω τους Ορφείς γι αυτήν την εμπειρία και να συνεχίσω να ονειρεύομαι
την Alexia παρέα με τα Esoteric και τους Lux!

Αν αποκρυπτογραφώ σωστά το μήνυμα, ο διακαής πόθος των rockport και tad λοξοδρόμησε προς wilson μεριά.
Ε τότε θα πρέπει να αξίζουν μα την πίστη μου...:grinning-smiley-043

Αν αποκρυπτογραφώ σωστά το μήνυμα, ο διακαής πόθος των rockport και tad λοξοδρόμησε προς wilson μεριά.
Ε τότε θα πρέπει να αξίζουν μα την πίστη μου...:grinning-smiley-043

Oταν φτάσεις να έχεις επιλογές σε τέτοιο οικονομικό μέγεθος
ο νικητής (σε αυτές τις βαρέων βαρών κατηγορίες) κρίνεται στις λεπτομέρειες!

Αν ποτέ έρθει αυτή η ώρα της επιλογής νομίζω πως ξέρω, ή μάλλον, διαισθάνομαι τον νικητή!

Last edited:
ο νικητής σε αυτές τις βαρέων βαρών κατηγορίες κρίνεται στις λεπτομέρειες!

Αν ποτέ έρθει αυτή η ώρα της επιλογής νομίζω πως ξέρω, ή μάλλον, διαισθάνομαι τον νικητή!
?????

ο νικητής σε αυτές τις βαρέων βαρών κατηγορίες κρίνεται στις λεπτομέρειες!

TAD :)

Λοιπόν,

Είχα την τύχη, ατυχία να ακούσω τα Alexia πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα, όταν
πέρασα να κάνω κάποιες λήψεις που θα ποστάρω αργότερα.

Κάθισα αρκετή ώρα στον καναπέ του πόνου(!) με δικό μου μουσικό πρόγραμμα
και με την παρέα του Γιάννη Μιχαηλού, που και κείνος τα άκουγε για πρώτη φορά, είχαμε την ευκαιρία
να τα ξετινάξουμε!

Πρόκειται εν πρώτοις για ένα πανέμορφο, άψογης κατασκευής ηχείο που
όμως μπορεί να σε ''σκοτώσει" με την μουσική!..

Η αλήθεια είναι πως δεν το λυπηθήκαμε καθόλου!..Παίξαμε
σε εκκωφαντικές εντάσεις και το μόνο που ήθελες ήταν να δυναμώνεις κι άλλο το volume!
Τίποτα δεν ενοχλούσε, τίποτα δεν τσίριζε, τίποτα δεν μπουμάριζε...Μόνο μουσική σε live εντάσεις
γέμιζε τον μικρό χώρο του Orfheus...Εξαιρετικό!!

Ομοιογένεια, αέρας στα μεσουψηλά
εικόνα,και ένα χαμηλό αβίαστο, γρήγορο, με ακαριαία περάσματα συν την ικανότητα
του ηχείου να χάνεται στον χώρο συνθέτουν την εικόνα ενός ηχείου με τεράστιες δυνατότητες,
που κατάφερνει να σε ενθουσιάσει, να σε ξεσηκώσει καλύτερα, έστω και στον σχεδόν ακατάλληλο
χώρο με τα δεκάδες μηχανήματα και ηχεία τριγύρω( ειδικά τις κόρνες της Acapella που ήταν ακριβώς πίσω του)
που ήταν τοποθετημένο.

Το φαντάστηκα στο φτιαγμένο μου ηχητικά αμπάρι να ξεδιπλώνει
με μαεστρία τις αρετές του και να σε κάνει να μην ξεκολλάς από την θέση ακρόασης!!

Γυρνώντας σπίτι έπιασα το κομπιουτεράκι(!) χαρτί και μολύβι, αλλά εις μάτην!!..Πολλά τα κουκιά
σε δύσκολη εποχή....

Ελπίζοντας( να είμαστε υγιείς) σε καλύτερες, για όλους, οικονομικά ημέρες
να ευχαριστήσω τους Ορφείς γι αυτήν την εμπειρία και να συνεχίσω να ονειρεύομαι
την Alexia παρέα με τα Esoteric και τους Lux!

Όσο για τα οικονομικά, έχει αναφερθεί στο thread για τα Alexia η λύση.
Έχετε διαμέρισμα ξενοίκιαστο και κουραστήκατε να σας τρώει τα λεφτά η εφορία? Το πουλάτε και αγοράζετε
τα Alexia, κερδίζετε έτσι σε χρήμα και απόλαυση. :BDGBGDB55:

με την σειρα μου να ευχαριστησω κι εγω τον ΟΡΦΕΑ για την φιλοξενια και την ολη συμπεριφορα τους.
τα ηχεια φτιαχνουν ευκολα μεγαλο ηχο.με τις λαμπες σε χαμηλες εντασεις ηταν ευχαριστο ακουσμα αλλα πιο ψηλα ξελιγωθηκαν.(τα ενισχυτικα)
παντως κι εγω νομιζω (χωρις να θελω να φανω καπως) οτι αδικηθηκαν με τα BURMESTER.μου φανηκαν καπως σκληρα.ενταξει δεν εχω εμπειρια απο WILSON.
σε καθε περιπτωση ωραια κατασταση κι ευχαριστω.

Τα Burmester σκληρά?? Καλό κι αυτό

@ Magellan: Με ποιους ενισχυτες τα ακουσες ? στις φωτο φαινονται ASR emitter II και Burmester

Και Νταρτζήλ βλέπω αλλά μάλλον δεν θάπαιξαν. Όπως ενδιαφέρον θάχαν και με 555.

Τελικά όπως γίνεται συνηθως με τα Γουίλσον, μάλλον δεν ακούστηκαν τα ηχεία. Οι ενισχυτές ακούστηκαν.

Εννοείς πως λόγω ουδετερότητας των ηχείων ακούγονται οι αλλαγές και ο χαρακτήρας των συνοδών?

Ακούγοντας τα Wilson - Λεπτομέρειες
Όσοι σ' αυτό το χώρο ασχολούνται με τον ήχο, γνωρίζουν το όνομα και τη φήμη της Wilson. Εταιρείας που έχει μπει στα σπίτια πολύ απαιτητικών μουσικόφιλων, αλλά και σε Mastering Studio, που επίσης τα θεωρούν κατάλληλα και γι' αυτό το σκοπό. Η φήμη, η ποιότητα και ο κορυφαίος ήχος της Wilson δεν αμφισβητείται από κανένα, έμενε μόνο να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα αυτιά και μάτια τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Να αποκτήσουμε, να νοιώσουμε την εμπειρία.

Φτάσαμε λοιπόν στον Ορφέα αδημονώντας. Στην είσοδο μας περίμεναν κεράσματα: τυρπιτάκια, λουκανικοπιτάκια, κέικ, γλυκά, καφές, αναψυκτικά και όλα τα καλούδια που συνηθίζονται σ' αυτές τις περιστάσεις. Έχω όμως την εντύπωση πως τούτη τη φορά πολύ λίγο τα προσέξαμε. Όλοι είχαμε το νου μας στα Wilson, ανυπομονούσαμε να τ' ακούσουμε και να τα δούμε επιτέλους από κοντά.

Οι οικοδεσπότες μας, Αλέκος Τσακίρης και Ασημάκης Ρεμπούτσικας και όλοι οι άνθρωποι του "Ορφέα" ήσαν φιλόξενοι, πρόθυμοι να δείξουν, να εξηγήσουν, αλλά και να ικανοποιήσουν επιθυμίες μας.

Έφτασε λοιπόν η ώρα, συγκεντρωθήκαμε στο χώρο ακρόασης του καταστήματος και ο Μάκης (ο Ασημάκης Ρεμπούτσικας) ξεκίνησε την παρουσίαση.

Μας μίλησε για την πρόθεση της αντιπροσωπείας να φέρουν και να υποστηρίξουν πλήρως τα Wilson και να επενδύσουν σοβαρά σ' αυτά και για τη σχέση που θέλουν, ως εταιρεία, να έχουν με τους πελάτες τους μέσα στα πλαίσια ενός σοβαρού επαγγελματισμού.

Μας μίλησε για τις μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιεί η Wilson. Που αναθέτει την κατασκευή της καμπίνας σε εταιρείες κατασκευής μουσικών οργάνων. Που γίνεται χειροποίητα και σχολαστικά. Με αποτέλεσμα εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας και το αυξημένο κόστος.

Για το ιδιαίτερο σχήμα τους (και πολύ όμορφο). Που έχει σαν σκοπό να φτάνει ο ήχος ταυτόχρονα στον ακροατή απ' όλες τις επί μέρους μονάδες (εν φάσει).

Για τη δυνατότητα που έχουν να ρυθμιστούν, έτσι ώστε το Sweet Spot να συμπέσει ακριβώς με τη θέση ακρόασης.

Για την αρθρωτή (modular) κατασκευή της καμπίνας. Που τα επί μέρους (κινούμενα) τμήματα μπορούν να προσανατολιστούν έτσι ώστε βλέπουν τη θέση ακρόασης και να ρυθμιστεί με ακρίβεια το Sweet Spot.

Για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι τα ηχεία του -παρ' όλο που είναι υπερκατασκευές- είναι επίσης ευαίσθητα και εύκολα σαν φορτία. Και μπορούν να οδηγηθούν από οποιοδήποτε ποιοτικό ενισχυτή. Είναι αυτό αλήθεια; Στη συνέχεια θα είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.

Παραθέτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Alexia, όπως τα δίνει ο κατασκευαστής στο site του.

[TD="class: NoBr, align: right"]Enclosure Type Woofer:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"](Rear Ported) X-Material[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Enclosure Type Midrange:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"](Rear Vented) X-Material/S-material baffle[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Enclosure Type Tweeter:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"](Sealed) X-Material[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Woofers:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]8 inches (20.32 cm)
10 inches (25.4 cm)[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Midrange:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]7 inches (17.78 cm)[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Tweeter:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]1 inch, Dome (2.54 cm)[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Sensitivity:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]90 dB @ 1W @ 1m @ 1k[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Nominal Impedance:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]4 ohms / minimum 2 ohms @ 80 Hz[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Minimum Amplifier Power:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]20 Watts per channel[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Frequency Response:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]20 Hz – 32 kHz +/- 3 dB[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"]Overall Dimensions:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]Height: 53 1/4 inches (135.29 cm) w/spikes
Width: 15 1/4 inches (38.74 cm)
Depth: 21 1/8 inches (53.70 cm)[/TD]

[TD="class: NoBr, align: right"] Approx. System Weight Per Channel:[/TD]
[TD="class: NoBr, align: left"]256 lbs (116.12 kg)[/TD]

Εν τω μεταξύ τα δύο μικρότερα μοντέλα Sophia και Sasha στέκονταν στη γωνία. Αν υπήρχε χρόνος ίσως θα μπορούσαμε να τ' ακούσουμε κι' αυτά. Έμειναν πάντως για την επόμενη φορά.

Αλλά πρώτα ας δούμε αναλυτικά το Set-Up με το οποίο έγινε η επίδειξη κι' έπαιξαν τα Alexia.

Set-Up
[TABLE="class: grid, width: 622"]
[TR]
[TD]Πηγές[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"] Πικ-άπ [/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Πλατώ:[/TD]
[TD]Clearaudio Innovation[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Βραχίονας:[/TD]
[TD]Clearaudio Universal[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Κεφαλή:[/TD]
[TD]Clearaudio Da Vinci[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Phono Stage:[/TD]
[TD]Burmester Phono Preamp 100[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]CD Player:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Burmester 089[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Solid State
Ενισχυτικά
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Προενισχυτής:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Burmester 088[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Τελικός:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Burmester 909[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Λαμπάτα
Ενισχυτικά
[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Προενισχυτής:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Einstein "The Tube MK II"[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Τελικοί: [/TD]
[TD][/TD]
[TD]2 X Monoblock:
Einstein "The Final Cut MK 60" (OTL)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Καλώδια[/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Καλώδιο Phono:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Nordost Valhala[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Line Interconnects:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Nordost Valhala (όλα)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="align: right"]Καλώδια Ηχείων:[/TD]
[TD][/TD]
[TD]Nordost Odin (Με τα Solid State)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Nordost Odin (Με τα Λαμπάτα)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Οι τιμές καταλόγου υπάρχουν στο Site του Ορφέα. Όποιος έχει την περιέργεια, ας κάνει την πρόσθεση!

Κι' έπειτα άρχισε η ακρόαση των Alexia.
Η οποία έγινε σε δύο φάσεις. Η πρώτη με τα Solid State ενισχυτικά (προενισχυτή και τελικό) της Burmester. Και η δεύτερη με τα λαμπάτα ενισχυτικά (προενισχυτή και τελικούς) της Einstein. Με σκοπό να ακολουθηθεί το ίδιο περίπου πρόγραμμα και στις δύο φάσεις.

Δεύτερη φορά που τύχαινε ν' ακούω Wilson, τούτη εδώ όμως ήταν κι' η πιο ολοκληρωμένη.

1η φάση. Soid State.
Ακούσαμε δισκάκια CD κυρίως, αλλά και πικ-απ. Το πρόγραμμα με ξεκίνησε με προκλασσική μουσική (Corelli). Ακολούθησε συμφωνική μουσική (Dvorak, αποσπάσματα από τη Συμφωνία αριθ. 9 "του Νέου Κόσμου") κι' έπειτα τζαζ -γυναικείες φωνές- και πιο ηλεκτρικά ακούσματα.

Πολύ δύσκολο να περιγραφεί ο ήχος του συστήματος που ακούγαμε. Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε τα Alexia θα τα λέγαμε απόλυτα μόνιτορ. Αναλυτικά, αποκαλύπτουν και την πιο μικροσκοπική λεπτομέρεια. Χωρίς όμως ποτέ να την τονίζουν σε βάρος του συνόλου. Που ρέει χωρίς την παραμικρή προσπάθεια. Εντελώς ουδέτερα. Πλήρως διάφανα. Τα ίδια τα Alexia δεν έχουν στο παραμικρό δικό τους χαρακτήρα. Αναπαράγουν με ακρίβεια και χωρίς δυσκολία, ότι βρίσκεται πίσω από αυτά στην αλυσίδα αναπαραγωγής. Οι αρετές και οι αδυναμίες της ηχογράφησης φαίνονται αμέσως. Και των συνοδών επίσης. Αναπαράγουν λοιπόν τα πάντα. Και πως τα αναπαράγουν! Αβίαστα. Από τις πιο χαμηλές συχνότητες ως τις πιο ψηλές ακούγονται τα πάντα. Ακούγονται χωρίς κόπο όλα τα όργανα, όλες οι φωνές, ότι υπάρχει σε μία ηχογράφηση, αρκεί να υπάρχει. Με ομοιογένεια και πληρότητα σ’ όλο το φάσμα. Πληρότητα, ναι. Αυτή είναι η κατάλληλη λέξη. Η στερεοφωνική τους εικόνα ευρύτατη και εξαιρετική. Ακόμα και για μένα που καθόμουν σε εντελώς λάθος θέση εκτός Sweet Spot στην μπροστινή αριστερή πλευρά του χώρου ήταν ολοφάνερο.

Εδώ μπαίνει ένα άλλο ερώτημα: Πολλοί από μας, στο χώρο μας, έχουν/έχουμε εξαιρετικά ηχεία που διαθέτουν όλα τα στοιχεία και ιδιότητες που περιγράφονται. Τι είναι αυτό το κάτι παραπάνω που έχουν τα Wilson και τα κάνει στην κυριολεξία ξεχωριστά; Μαζί μ’ όλα τα άλλα πιστεύω, η δύναμη. Η ικανότητα του ηχείου να αναπαράγει από τον ψίθυρο ως τον κεραυνό, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Απαραμόρφωτα, με την ίδια άνεση, με την ίδια ακρίβεια. Είναι ακριβώς αυτό στοιχείο που κάνει όμοια κατά τα άλλα κορυφαία ηχεία να ξεχωρίζουν αναμεταξύ τους. Και η ευαισθησία των ηχείων σε συνδυασμό με την ευκολία που παρουσιάζουν ως φορτία τα κάνουν σ’ αυτό τον τομέα μοναδικά. Κι' όπως συμβαίνει με όλα τα σπουδαία ηχεία σε παρασύρουν να ανεβάζεις όλο και περισσότερο την ένταση, αφού δε νοιώθεις καμμία ενόχληση, που προέρχεται συνήθως από παραμορφώσεις. Κι' ακούς μουσική. Ξεχνάς ότι εκεί υπάρχει σύστημα αναπαραγωγής κι' απλά ακούς μουσική.

2η φάση. Λάμπα.
Στη συνέχεια κι’ αφού μεσολάβησε σχετικό διάλειμμα τα λαμπάτα ενισχυτικά της Einstein αντικατέστησαν τη Burmester στο σύστημα. Σκοπός ήταν μεταξύ άλλων να δειχτεί, αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του κατασκευαστή, ότι τα ηχεία μπορούν να αποδώσουν εξίσου καλά και με μικρούς ποιοτικούς ενισχυτές, όπως εν προκειμένω ένας λαμπάτος (ο συγκεκριμένος με 60 Watt/8 Ω. 45 Watt/4 Ω ανά κανάλι).

Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε περίπου το ίδιο. Ήταν ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις διαφορές μεταξύ Solid State και λάμπας σε κορυφαίο Set-up. Ο ήχος ήταν παραπλήσιος, όντας ελαφριά πιο ζεστός, με τις υψηλές πιο μαλακές όμως και τα χαμηλά λίγο πιο αδύναμα. Λίγο πιο γλυκός. Επιπλέον οι επιμέρους αδυναμίες σε ηχογραφήσεις είναι, θα έλεγα, λιγότερο εμφανείς από πριν. Όμως κι’ εδώ ο ήχος εξίσου καλός.

Αυξάνοντας την περισσότερο ένταση οι δυό λαμπάτοι τελικοί έδειξαν ότι γρήγορα τερματίζουν κι’ εξαντλούνται, οπότε εκεί φάνηκε και η κυριότερη διαφορά με τους μεγάλους Solid State. Υπ’ όψιν όμως ότι ήδη μιλάμε για αρκετά μεγάλες εντάσεις, επαρκείς για ένα μικρομεσαίο χώρο, αν υποτεθεί ότι αυτός είναι ο σκοπός μας.
Το πρόγραμμά συνεχίστηκε με Diana Krall, το κλασσικό "Take Five" και με κομμάτια που έφεραν μαζί τους οι παρευρισκόμενοι. Με τα ίδια λαμπάτα ενισχυτικά της Einstein και εν συνεχεία επανερχόμενοι στους Solid State της Burmester. Εξαιρετική εντύπωση μου έκανε ένας δίσκος βινυλίου που κρατούσε μαζί του φίλος και μέλος του forum: Ο "Αλέξανδρος Νιέφσκι" του Προκόφιεφ. Σε έκδοση του 1962 από κάποια τσέχικη εταιρεία, αν δεν κάνω λάθος. Στο χορωδιακό μέρος τα ηχεία απέδωσαν έξοχη άρθρωση και σαφήνεια, ενώ οι επί μέρους ομάδες των χορωδών ήταν εμφανέστατες και πλήρεις. Ένα από τα πιο δύσκολα τεστ για οποιοδήποτε ηχείο είναι τα χορωδιακά κομμάτια και τα Wilson το περνάνε με βαθμό πάνω από άριστα.

Ο φίλος και μέλος του forum Γιώργος, ο economo, κρατούσε ένα CD μαζί του με πιο βαριά –ας πούμε ηλεκτρικά- κομμάτια. Και δε νομίζω να έμεινε παραπονεμένος, εδώ που τα λέμε.

Πέρα από τον ήχο τους τα Alexia είναι άξια προσοχής και για την εμφάνιση τους. Έ, λοιπόν διαπρέπουν και σ’ αυτό. Παρά το μέγεθος και τον όγκο τους φαίνονται να μην καταλαμβάνουν χώρο. Ίσως συντελούν σ' αυτό οι σπαστές γραμμές τους. Και με το εξαιρετικό φινίρισμα τους είναι υπόδειγμα αισθητικής.

Η ώρα πέρασε χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε. Ο κόσμος έφυγε κι’ έμεινα να κουβεντιάζω με τον Αλέκο Τσακίρη. Συζητήσαμε για τα Wilson και για τις διαφορές που ακούσαμε ανάμεσα στα ενισχυτικά Solid State και λάμπας. Η δική μου –προσωπική- προτίμηση είναι ξεκάθαρα προς τη δύναμη και τον ρεαλισμό (προσωπική προτίμηση πάντα) των Solid State. Μου εξήγησε ότι ο σκοπός του ήταν να δείξει ότι και ένας κάτοχος ποιοτικού λαμπάτου ενισχυτή μεσαίας ισχύος, όπως αυτός που ακούσαμε, μπορεί να πάρει τα Wilson, χωρίς κατ’ ανάγκη να υποχρεωθεί να αλλάξει εξοπλισμό. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό αποδείχτηκε.

Ιδιαίτερα οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του καταστήματος και προπάντων τον Αντρέα, που πρόθυμος έτρεχε, βοηθούσε κι’ εξηγούσε και δε χάλασε κανένα χατήρι!

Μία παράλειψη, τόσο δική μας, όσο και του καταστήματος που δεν προβλέφτηκε κατά τη διοργάνωση είναι που δεν έγινε δυνατό εκείνη την ώρα να ακούσουμε ψηφιακά αρχεία και μάλιστα υψηλής ανάλυσης. Θα έπρεπε να είχε στηθεί το ανάλογο Set-up (υπολογιστής, Media Streamer, DAC) από πριν κι' αυτό δεν ήταν δυνατόν εκείνη τη στιγμή.

Αλλά δεν πειράζει. Την επόμενη φορά. -bye-

Last edited:
Εννοείς πως λόγω ουδετερότητας των ηχείων ακούγονται οι αλλαγές και ο χαρακτήρας των συνοδών?
Οπωσδήποτε, αλλά στην προκειμένη περίπτωση γίνονταν εμφανέστατες και οι ατέλειες των ηχογραφήσεων, τις οποίες αν δεν ξέρει ν' αναγνωρίζει κανείς, αποδίδει ενδεχομένως και στα συνοδά.

Αν θυμάμαι καλά ένα χορωδιακό από κάποιο CD, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να θυμηθώ ποιό, που είχε βάλει σε κάποια στιγμή ο Μάκης (Ρεμπούτσικας) κάθε άλλο παρά ωραία ακουγόταν (μπέρδεμα, σκληρότητα κλπ). Ενδείξεις για κλιπάρισμα κατά την ηχογράφηση. Αντίθετα το χορωδιακό στο βινύλιο που ανέφερα πιο πάνω ακούστηκε απλά υπέροχα...

Ήταν ακόμα μια ωραία εμπειρία!

Θα ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου, τους ανθρώπους του Ορφέα, που έκαναν δυνατή αυτή την ακρόαση, καθώς κ τον άξιο αντικαταστάση του Καπετάνιου, Sonus Naturalis που επιμελήθηκε τις αρμοδιότητες από πλευράς AVclub!

Έφτασα στο 2ο μέρος της ακρόασης κ έτσι η εμπειρία μου βασίστηκε σε όσα έπαιξαν από εκεί κ πέρα...

Τα Wilson έχουν μεγάλο ενδιαφέρον κ νομίζω ότι θα ήθελα να "κινηθώ" σε διάφορες θέσεις ακρόασης κ να συζητήσω διάφορες παραμέτρους με τους ανθρώπους του Ορφέα, σχετικά με το setup του ηχείου. Για όσους δε γνωρίζουν, ανάλογα με τη θέση ακρόασης, οι μονάδες του ηχείου μετακινούνται σχετικά η μία με την άλλη, ώστε να επιτευχθεί η χρονική ευθυγράμμιση όλων των μονάδων στο sweet spot.

Στο συγκεκριμένο όμως χώρο κ τις μικρές αποστάσεις μας από τα ηχεία, το sweet spot ήταν πολύ στενό, με συνέπεια εκτός αυτού, να μην έχω σαφή "εικόνα" μπροστά μου. Κάποια στιγμή που έγειρα "ανησυχητικά" προς τον συνακροατή μου εξ αριστερών του καναπέως για να βρω "κέντρο", φοβήθηκα μην παρεξηγηθώ, αλλά μόνο τότε άκουσα την Diana στο κέντρο...

Εκτός αυτού, τα ηχεία φαίνονται να μπορούν να παίξουν τα πάντα απροβλημάτιστα κ συμφωνώ ότι είναι εξαιρετικά στην απόδοση της μουσικής και του περιεχομένου κάθε ηχογράφησης.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα SS ενισχυτικά της Burmester, έπαιξαν καλύτερα από τα λαμπάτα της einstein (συμφωνώ πλήρως με το σχόλιο του Dr Pan K), αλλά προσωπικά κάτι μου έλλειπε και από τα Burmester... Μόνο το take five άκουσα βέβαια από γνωστά μου κομμάτια, από το οποίο μου έλλειψε η οντότητα των ντραμς, ακόμα κ στο σόλο...
Μπορεί να έφταιγε κ η θέση ακρόασης (αυτά που έλεγα πιο πάνω για το sweet spot) αλλα τα ντραμς, όσο νά' ναι ακούγονται κι εκτός θέσης...
Επίσης, το σύστημα με τα Burmester, όντως ακούστηκε σκληρό σε κάποια κομμάτια, αλλά μπορεί να έφταιγε κ η ηχογράφηση... Η ίδια σκληράδα διαπιστώθηκε κ από αναπαραγωγή LP.. (Στο Take Five βέβαια, δε θυμάμαι να με ενόχλησε κάτι ψηλά!). Φαίνεται "κουφό αυτό" για το σύστημα Wilson-Burmester, αλλά αυτό άκουσα, το ίδιο κ κάποιοι άλλοι φίλοι που παραβρέθηκαν.
Με τους λαμπάτους δε διαπιστώθηκε σκληράδα, αλλά είχαμε χάσει και πολύ από τα άκρα... :)

Το CDάκι με τα διάφορα τραγούδια που ακούσαμε, δεν είναι άλλο από το "The DALI CD", που πρόσφατα μου έγραψε ο φίλος Bower

Το προηγούμενο Σάββατο που είχα βρεθεί από σπόντα στον Ορφέα, είχα ακούσει κ τα Sophia, με τον λαμπάτο Unison Research S9 κ το Copland 825 κ νομίζω ότι το αποτέλεσμα μου άρεσε περισσότερο, ως προς την ομοιογενή απόδοδη του ηχείου σε όλο το φάσμα, χωρίς να λείπει κάτι κ ας μην καθόμουν καν στο κέντρο.

Συμπερασματικά, τα ηχεία μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση αναπαράγουν αβίαστα τη μουσική κ έχουν τρομερές δυνατότητες.
Δε συγχωρούν όμως, οπότε θέλουν πολύ καλά διαλεγμένη παρέα, αλλά κ τον σωστό χώρο για να αποδώσουν αντίστοιχα.

Ακόμα κ τα πολύ μικρότερα Sophia, έχουν έναν ωραίο μεστό ήχο και αξίζουν την προσοχή όσων ενδιαφέρονται.

Να 'μαστε καλά να βρισκόμαστε !!! -bye-

Last edited by a moderator:
...Μόνο το take five άκουσα βέβαια από γνωστά μου κομμάτια, από το οποίο μου έλλειψε η οντότητα των ντραμς, ακόμα κ στο σόλο...

Εντυπωσιακό...

Η οντότητα του σόλο στο take five?...Με τι ηχεία έχεις συνηθίσει να το ακούς, και σου έλλειψε βρε Γιώργο?