Weiliang AK4399 Dac

Re: Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

Η σωστή απόδοση-ειδικά των συριστικών-είναι μεγάλο προσόν και το κοιτάζουμε πάντα.
Φαίνεται πως η επιλογή σου ήταν σωστή λοιπόν!
Ποιά είναι όμως η σωστή, εδώ είναι το ζήτημα Σωκράτη!
Να σου θυμίσω ότι πολλοί τραγουδιστές/τραγουδίστριες τονίζουν από φυσικού τους το "Σίγμα". Το οποίο είναι τραγουδιστικό λάθος, θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά γίνεται συνέχεια, διαρκώς και κατά κόρον. Σχεδόν σε όλες τις ηχογραφήσεις έχουμε θέματα με τονισμένο συριστικό, από τους ίδιους τους εκτελεστές.

Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται με τους De-essers, που είναι ειδικά plug-ins φτιαγμένα γι' αυτή τη δουλειά, να μειώνουν τα αποτελέσματα του "S".

Το ίδιο ισχύει για τα σύμφωνα b, p, f και t. Κατά την εκφορά τους εκτοξεύονται "ποσότητες" αέρα που γίνονται άμεσα ακουστές στην ηχογράφηση, γι' αυτό χρησιμοποιοούμε pop filters. Θα εκπλαγείς ίσως, αλλά τα έχουμε τα φαινόμενα αυτά και όταν τοποθετούμε τα μικρόφωνα σε απόσταση 1, 1.5, ή και 2 μέτρων.

Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου η εκφορά αυτών των συμφώνων, συριστικού κλπ, δεν αποτελεί καθόλου ασφαλές κριτήριο για να εκτιμήσουμε ένα σύστημα αναπαραγωγής. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως τα απέδιδαν στην πραγματικότητα οι εκτελεστές, ούτε τι άφησε τελικά ο ηχολήπτης-παραγωγός.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη για κάποια έμφαση στην περιοχή (μεσοϋψηλά).
Διευκρίνηση: Δε λέω να μην τα λαμβάνουμε υπ' όψη, αλλά ότι δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

Ποιά είναι όμως η σωστή, εδώ είναι το ζήτημα Σωκράτη!
Να σου θυμίσω ότι πολλοί τραγουδιστές/τραγουδίστριες τονίζουν από φυσικού τους το "Σίγμα". Το οποίο είναι τραγουδιστικό λάθος, θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά γίνεται συνέχεια, διαρκώς και κατά κόρον. Σχεδόν σε όλες τις ηχογραφήσεις έχουμε θέματα με τονισμένο συριστικό, από τους ίδιους τους εκτελεστές.

Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται με τους De-essers, που είναι ειδικά plug-ins φτιαγμένα γι' αυτή τη δουλειά, να μειώνουν τα αποτελέσματα του "S".

Το ίδιο ισχύει για τα σύμφωνα b, p, f και t. Κατά την εκφορά τους εκτοξεύονται "ποσότητες" αέρα που γίνονται άμεσα ακουστές στην ηχογράφηση, γι' αυτό χρησιμοποιοούμε pop filters. Θα εκπλαγείς ίσως, αλλά τα έχουμε τα φαινόμενα αυτά και όταν τοποθετούμε τα μικρόφωνα σε απόσταση 1, 1.5, ή και 2 μέτρων.

Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου η εκφορά αυτών των συμφώνων, συριστικού κλπ, δεν αποτελεί καθόλου ασφαλές κριτήριο για να εκτιμήσουμε ένα σύστημα αναπαραγωγής. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως τα απέδιδαν στην πραγματικότητα οι εκτελεστές, ούτε τι άφησε τελικά ο ηχολήπτης-παραγωγός.

Από την άλλη πλευρά μπορεί να αποτελεί και ένδειξη για κάποια έμφαση στην περιοχή (μεσοϋψηλά).
Διευκρίνηση: Δε λέω να μην τα λαμβάνουμε υπ' όψη, αλλά ότι δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο.

Μιχάλη,ευχαριστούμε πολύ για τις διευκρινίσεις!
Πολύ σωστά είπες,είναι απλώς μια ένδειξη.

Αλλά για πολλούς που ενοχλεί (κι εγώ μέσα),είναι σαφές κριτήριο ο έλεγχός του.
Από την άλλη βέβαια,δεν αποφεύγω και την Αρβανιτάκη για ένα παλιοσίγμα :flipout:
Αλίμονο!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

..........
Από την άλλη βέβαια,δεν αποφεύγω και την Αρβανιτάκη για ένα παλιοσίγμα :flipout:
Αλίμονο!
Την Αρβανιτάκη;
Ποτέ!

Ένα δείγμα...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εδώ το υπερβολικό Σίγμα υπάρχει και ως δευτερογενής παρενέργεια της ηχητικής επεξεργασίας.
Και η μίξη, αλλά και το mastering είναι καρακοπρεσσαρισμένα (overcompressed, αν το προτιμάτε)!

Παρ' όλ' αυτά η ίδια η Ελευθερία είναι μαγική. Μεταμορφώνει ένα μάλλον μέτριο τραγουδι σε σπουδαίο!
Και μας παρασύρει στον ονειρικό κόσμο της φωνής της...

Σε ένα νήμα που παρακολουθώ στο diyaudio, έχουν αρχίσει και δοκιμάζουν αυτά τα op amps (Marantz HDAM like DIP-8):

http://www.yoybuy.com/en/show/22092948257/?cate=search
http://www.ebay.com/itm/HDAM-op-amp...787?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3391d969b3

Δύο άτομα που έχουν αγοράσει έχουν χρησιμοποιήσει το πρώτο link. Αν και δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται, σκέφτομαι να τα δοκιμάσω καθώς γράφουν διθύραμβους :D

Last edited:
Απάντηση: Re: Weiliang AK4399 Dac

Σε ένα νήμα που παρακολουθώ στο diyaudio, έχουν αρχίσει και δοκιμάζουν αυτά τα op amps (Marantz HDAM like DIP-8):

http://www.yoybuy.com/en/show/22092948257/?cate=search
http://www.ebay.com/itm/HDAM-op-amp...787?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3391d969b3

Δύο άτομα που έχουν αγοράσει έχουν χρησιμοποιήσει το πρώτο link. Αν και δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται, σκέφτομαι να τα δοκιμάσω καθώς γράφουν διθύραμβους :D

Σχετικά με τα op-amps,ας ρίχνουμε μια ματιά και στην άλλη άποψη.
Βεβαίως κρατάμε ή πετάμε αυτά που θέλουμε.
Αλλά ας το έχουμε στο νου μας.

Εν γένει είμαι φαν της λογικής NwAvGuy. Από κει και πέρα σε ότι έχει να κάνει με την εμπειρία μου με το weiliang dac και τα διάφορα op amps είμαι όσο το δυνατόν λιγότερο biased. Δεν έχω πληρώσει δεκάρα για το dac και έχω δώσει λίγα λεφτά για τα op amps που έχω τώρα. Δεν είχα καμία θετική προδιάθεση ούτε ως προς το dac ούτε ως προς τα op amps. Ειδικά για το dac, μάλλον αρνητική θα έλεγα ότι είχα.

Άκουσα πολλές ημέρες το dac με τα στοκ op amps και όταν έκανα την αλλαγή, οι διαφορές που άκουσα δεν ήταν ένα μικρό ποσοστό επί τοις %. Ήταν σοβαρή αλλαγή χαρακτήρα. Οκ blind test δεν μπορω να κάνω, γιατί μεσολαβεί κάποια ώρα να τα αλλάξω, αλλά διατηρώ μεγάλη σιγουριά (και είναι από τις ελάχιστες φορές :D) ότι θα μπορούσα να βρω στα τυφλά πότε το dac μου φοράει τα ada4627 και πότε όχι.

Στο θέμα μας τώρα, ψάχνω λίγο την αγορά από youbuy. Η τιμή του link αναφέρεται σε τεμάχιο. Το σύνολο με όλα τα έξοδα είναι περίπου 30 δολλάρια για ένα ζευγάρι. Πιθανότατα θα το παραγγείλω σε λίγο οπότε μέσα στον επόμενο μήνα θα τα έχω στα χέρια μου για να τα ακούσω!

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν άλλαξε κάτι από τα προηγούμενα ή τουλάχιστον η αλλαγή δεν ήταν τόσο προφανής όπως στην πρώτη αλλαγή. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Κάτι που με φοβίζει λόγω ασχετοσύνης είναι το στοιχείο με το ρυθμιστικό βιδάκι πάνω στο op-amp. Ελπίζω να μη χρειάζεται χέρι καθώς δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με ένα θέμα που αφορά στη γείωση του συγκεκριμένου dac.

O ενισχυτής με τον οποίον το χρησιμοποιώ είναι ενας gainclone lm3875. Ψειρίζοντας τις τελευταίες ημέρες τον ενισχυτή ήθελα να εξαλείψω έναν βόμβο που ακούγεται όταν το volume του ενισχυτή πάει στο τέρμα. Αφού ασχολήθηκα λίγο με τον ενισχυτή και περιποιούμενος τα καλώδια της γείωσης έφτασα το βομβο στο ελάχιστο, συνδεσα το dac και χωρίς καν να το ανοίξω ο βόμβος άμεσα ενισχύθηκε. Άλλαξα interconnect, άλλαξα πρίζες κλπ και δεν άλλαξε κάτι. Αποφάσισα να αλλάξψω το dac με ένα spare 9023 που έχω και ο θόρυβος επανήλθε πάλι στα κανονικά του. Καμία σχέση με το weiliang.

Αποφάσισα να ανοίξω το weiliang και παραθέτω δυο φωτογραφίες:

Είναι ιδέα μου ή το dac είναι αγείωτο;;

Βλέπω και στις φωτογραφίες στο ebay ότι είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να ειναι έτσι και εγώ να μην καταλαβαίνω κάτι;;

Zητώ συγνώμη αν ρωτάω βλακεία, απλώς παρότι ο βόμβος δεν είναι ακουστός ούτε κατ ελάχιστον σε πραγματική χρήση, προσπαθώ να καταλάβω τι μπορεί να φταίει στο dac και να τον ενισχύει τόσο πολύ.

Δεν μπορώ να δω τις φωτογραφίες στο κινητό, αλλά πιθανόν πρόκειται για Ground Loop.

Μόνο μια από τις συσκευές που περιλάμβανει η ηχητική αλυσίδα πρεπει να συνδεθεί στην γείωση της πρίζας (συνήθως ο τελικός), οι υπόλοιπες συσκευές γειώνονται μεσω των interconnect.

Τι άλλαξε ομως? Πριν σκαλισεις τον τελικό γιατι δεν είχες βομβο?

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν άλλαξε κάτι, αλλά δεν είχα πάει το Volume πότε στο τέρμα με το νέο dac και δεν είχα παρατηρήσει το θόρυβο.

Πρέπει να δεις αν το ντακ που βγάζει βομβο ειναι συνδεδεμενω στην γη και αν το δεύτερο ντακ που δεν βγάζει βομβο δεν είναι συνδεδεμένο στην γη.

Όταν παίζει πολλή ώρα και αρκετά δυνατά τώρα το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό σηκώνει ψηλές θερμοκρασίες. Αρχές Μαίου που τον είχα φτιάξει δεν είχα παρατηρήσει κάτι.

Ο βόμβος υπάρχει κι από άλλες πηγές ή μόνο από τον υπολογιστή;

Αν συνδέσεις ένα cp player πχ,από την spdif,κάνει το ίδιο;

lm και σηκώνει θερμοκρασίες? Κάτι τον πειράζει όταν συνδέεται με το dac σου. Ταλάντωση μου μυρίζει.

Σύνδεσέ τον με το άλλο dac (9023) και παρατήρησε αν σηκώνει θερμοκρασίες...

O ένοχος εβρέθη.

Εϊναι τα τελευταία opamps που έβαλα (hdam). Επέστρεψα στα προηγούμενα και δε βγαίνει άχνα!

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη βοήθειά σας.

Εdit:

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι με τα προβληματικά opamps, o κώνος του ηχείου μετατοπιζόταν πάρα πολύ έντονα όταν σήκωνα το volume (χωρίς να παίζει τίποτα), ενώ με τα προηγούμενα αυτό δε συμβαίνει.