Windows Home Server 2011 (ήταν: V2 (Vail))

Re: Windows Home Server V2 (Vail)

Έλαβα αυτό το e-mail:
απ' το [email protected]

--

Windows Home Server 2011 Ready for Release

Microsoft this week announced the release to manufacturing of Windows Home Server 2011 and Windows Small Business Server Essentials 2011. This milestone marks the end of the development period for the products, as the company now works with partners to ship the product to users via dedicated hardware and software packages.
Both products will be made available in 19 languages including
Chinese (Simplified), Chinese (Traditional, Taiwan), Chinese (Hong Kong), Czech, Dutch, English, French, German, Hungarian, Italian, Japanese, Korean, Polish, Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal), Russian, Spanish, Swedish, and Turkish.
MSDN and Technet subscribers will be able to download the software early in April, and you can expect online resellers to carry the system builder versions of Windows Home Server from early May. Pricing for the latter has yet to be announced.

In their
RTM announcement, Microsoft state that “many” hardware manufacturers are preparing dedicated Windows Home Server 2011 hardware, to ship in May, but have yet to reveal who those manufacturers are. Earlier in the year, the company indicated that Acer and Tranquil PC would support the platform.

Meanwhile, Microsoft have published
a number of advisory Knowledge Base articles regarding troubleshooting steps for the platform.

The key question in many WHS v1 users minds is whether to make the leap to upgrade to the new platform, which includes a variety of benefits due mainly (but not exclusively) to the shift to the underlying Windows Server 2008 R2 platform. We’ll be running an in depth feature on reasons to upgrade (or not) in the coming weeks, so stay tuned.
In the meantime, we look forward to bringing you news of Windows Home Server 2011 hardware as it appears.

Παιδιά, γνωρίζει κανείς καταστήματα που διαθέτουν τον WHS v2? Έμαθα ότι η τιμή του έπεσε στο μισό.
Επίσης, διατίθεται ακόμη ο WHS v1 και από ποιούς?
Πρόκειται να κάνω μιά εγκατάσταση στο σπίτι της αδελφής μου και πρέπει ν' αποφασίσω, να πειραματιστώ με τον v2 ή να βάλω τον v1 που χρησιμοποιώ κι εγώ και τον ξέρω?

Αν δεν σκοπεύει η αδερφή σου να βάλει πολλούς δίσκους ή έχεις περιθώριο να περιμένεις τα 3rd party προγράμματα για file system, πήγαινε σε WHS 2011. Διαφορετικά στον παλιό..

Δεν έχω ψάξει ακόμα να δω αν έχει έρθει εδώ.. Δες στο skroutz..

Και γώ προς τον v1 κλίνω. Εχω και στον δικό μου 3 X 1Tb, που σκέφτομαι να τους αντικαταστήσω με 2 X 2Tb. Οπότε οι πρώτοι, πάνε για τον καινούργιο server και θα είναι υπεραρκετοί.

v1 δε θα έβαζα εφόσον υπάρχει v2, και για τα 3rd party κρατάω μικρό καλάθι. Κάνε ένα soft raid 5 που είναι εύκολα μεταφερόμενο.

Εγω αν αγοραζα τωρα, θα εβαζα με βεβαιοτητα τον 2011. (εδω ψηνομαι ηδη παρ ολο που ο παλιος δουλευει αψογα).
Σε καθε περιπτωση, με η χωρις DE, αγοραζεις με ενα πενηνταρικο ενα server2008.
Βαζεις στη χειροτερη ενα κοντρολερ με ενα Raid5 και εισαι σουπερ.

Και χάνεις έναν δίσκο στους 3. Έχει 4 μέρες που έστησα Fedora14 με Amahi και αφενός δούλεψε με την μία, αφετέρου δείχνει σταθερότατος. Αν παίξει καλά και ο torrent client, έχω φύγει από τα Windows...

στο amahi πως εχεις backup??

Τα Win7 έχουν αυτόματο backup μέσω schedule που στέλνει τα δεδομένα στον Server. Αν και δεν χρησιμοποιώ πλέον backups, όλα τα χρήσιμα data έχω μάθει να τα αποθηκεύω στον server, σε raid 1 δίσκους για σιγουριά. Αν χτυπήσει κάποιο client δεν έχει μέσα χρήσιμα data και προτιμάω να του περάσω φρέσκα Windows. Άλλωστε πλέον τα 7άρια είναι σταθερά και φορμάρισμα συμβαίνει μιά φορά τον χρόνο. Με το Amahi θα γλιτώσω και το Raid1, θα ντουμπλάρει μόνο φακέλους που θέλω εγώ (docs, photos, videocam, κλπ).

Download από τον WHS2011 σε Win7, φακέλου 110GB, ξεκίνησε με 105ΜΒ/sec και κατέληξε σε 92. Οι δίσκοι ήταν WD green και οι δύο...

Γνωριζει καποιος αν τα WHS 2011 μπορουν φτιαξουν RAID5;
οχι απο το bios της μητρικης αλλα μεσα απο το λειτουργικο, οποτε αν τα "παιξει" η μητρικη να μπορω να σωσω τα δεδομενα μου και να μην χρειαζεται να ψαχνω να βρω ιδια μητρικη.

Υπάρχει κανένας οδηγός βήμα-βήμα πως κάνουμε raid5 στα whs2011;

Δεν είναι τίποτα δύσκολο.. Από τον disk manager το κάνεις.

Δεξί κλικ πάνω σε έναν από τους δίσκους σου (αριστερά, στο γκρίζο σημείο που λέει Disk XX, Basic, xxxGB, Online) και επιλογή New RAID-5 volume...

Από εκεί και πέρα είναι απλά τα πράγματα.

Το κακό είναι ότι έτσι θα χάσεις ότι δεδομένα έχεις στους δίσκους σου.. Αν είσαι ΟΚ με αυτό ή οι δίσκοι σου είναι ήδη άδειοι, δοκίμασέ το.

Υπόψη ότι αν μιλάμε για πολλούς και μεγάλους δίσκους, η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και μέρες.

Οκ θα το δοκιμάσω...τσάμπα διάβαζα απο δω και απο εκει δηλ.
Εδω πάντως βγάζει 5-6 ώρες για 4x2tb

Απάντηση: Windows Home Server V2 (Vail)

Μερικες ακομα αποριες..

1) Χρειάζεται να εγκαταστήσω antivirus/firewall/anti-spyware;
2) Γενικα για security issues τι να προσέξω; ενεργοποιήσω/απενεργοποιήσω..
3) Του εχω βαλει μια καρτα γραφικων που μου εδωσε ενας φιλος (μιας και δεν εχει omnboard η μητρικη) και δεν βρισκει drivers στο device manager, αλλα τουλαχιστον βλεπω και κανο τις ρυθμισεις που θελω. Χρειαζεται οπωσδηποτε να βαλω drivers;
Η καρτα ειναι μια Sapphire HD5870 1GB GDDR5. Κατεβασα απο εδω οτι υπαρχει και τα εγκατεστησα αλλα παλι στο device manager> video controllers εχει το γνωστο θαυμαστικο.
4) Κατι δεν εχω ενεργοποιησει και απο το WHS2011 στο κυριως pc Win7 πιανω 5mb/sec!

1) Γενικά δεν είναι κακή ιδέα. Πάντως αν σκοπεύεις να αποθηκεύεις μόνο μουσική και ταινίες, δεν είναι κρίσιμο. Υπάρχει η δοκιμασμένη free λύση που λέγεται ClamAV. Γενικά, αν βάλεις antivirus πρέπει να βάλεις κάποιο που να υποστηρίζει εγκατάσταση σε Windows Server 2008R2, αλλιώς δεν θα εγκατασταθεί.

2) Βάλε καλά passwords και μην ενεργοποιήσεις το guest account. Τίποτε άλλο.

3) Δεν τρέχει τίποτα. Ούτως ή άλλως λογικά θα το δουλεύεις με remote desktop.

4) Αυτό είναι περίεργο. Δεν πρέπει να είναι θέμα ρύθμισης του WHS. Δες τα καλώδια ethernet σου..

Ευχαριστω για τις απαντησεις.
Θα βαλω ενα antivirus για καθε ενδεχομενο, αν και οπως ειπα δεν θα ειναι 24/24 ανοιχτος αλλα μονο μερικες ωρες τον μηνα (20-30).

Λεω σημερα να ξεκινησω και το πολυπόθητο raid5 μεσα απο το WHS2011...
Για δωστε μια ιδεα ή καλυτερα τι θα προτιμούσατε εσεις..

PLAN A
RAID5 με μονο τους 6 δισκους SATA III (Seagate 2TB) οι οποίοι ειναι σε ενα controller
Τους αλλους 4 δισκους χωρις raid
SATA II WD 2tb στις 2xSATA II που εχει η μητρικη και 2x με καλωδιο esata>sataII που εχει πισω στο κουτι.
Μπορω να περασω το καλωδιο προς το εσωτερικο του κουτιου, απο τις τρυπες που εχει για υδροψυξη.

PLAN B
RAID5 και με τους 9 δισκους WD SATAII+SEAGATE SATAIII (ολοι ειναι 2tb)
με τον τροπο συνδεσεις που εγραψα παραπανω. τον 10 δισκο που θα εχει το λειτουργικο θα τον βαλω σε μια SATAII ή μηπως ειναι καλυτερα στην esata;

PLAN C
Αγοραζω μια εξτρα καρτα pci που μου δινει 4 x SATAIII και κανω RAID5
a) με τους 9 Δισκους
ή
b) δυο RAID5, ενα για καθε controller (6x2TB + 3x2TB). αλλα ετσι θα χασω 2 δισκους...

Σε ολες τις περιπτωσεις πρεπει να εχω ενα δισκο χωρις RAID για το λειτουργικο.

περιμενω τις γνωμες σας.

ΥΓ. O server θα ειναι ΜΟΝΟ για αποθηκευση των ταινιων μου, τιποτα αλλο, μιας και εχω ενα synology nas για ολα τα υπολοιπα.

Last edited:

τι να προτιμήσω στο Installing a new disk
MBR ή GPT;

Υποψην οτι στο μελλον θα αναβαθμισω το RAID5 με δισκους 3tb και δεν θελω να χασω τα δεδομενα.

Μπορει να γινει σταδιακη αναβαθμιση; δηλ να αντικαθιστω ενα 2tb με ενα 3tb, να περιμενω να γινει το rebuilt και μετα να αντικαθιστω αλλον;

Για οσους θελουν να κανουν raid5 μεσα απο τα WHS 2011...Το raid5 με 6x 2tb στα WHS 2011 έκανε περίπου 70ώρες. Και δίνει 9.3Tb free space με 16% overhead το οποίο μάλλον είναι ο χώρος που χανεις για να εχεις προστασία 1 δίσκου με raid5.
1319651077199.jpg

Last edited: