Windows Home Server 2011 (ήταν: V2 (Vail))

Re: Windows Home Server V2

To WHS connector, βρίσκεται μέσα στον φάκελο Software του server. Πάρτε το σε ένα στικάκι και τρέξτε το σε κάθε PC.

Ή απλά ανοίξτε Internet explorer ή Firefox σε κάθε PC και γράψτε:

http://server:55000/

και κατεβάστε το από τον server σας αντί για το διαδίκτυο.

Γιατί τόσο πρόβλημα για τον system disk?
Μένει άδειος όσο οι άλλοι δίσκοι έχουν χώρο. Ο δικός μου είναι ένας seagate 160Gb.
Δείτε την εικόνα και θα καταλάβετε:
attachment.php

Attachments

• whsc.jpg
    whsc.jpg
    71.8 KB · Views: 91

AF εχουν σχεδον ολοι πια οι WD,απο 640γιγα και πανω, οχι μονο οι 2Τ.Ε
εξαλλου, μικρο δισκο βρισκεις ευκολα για συστημα, το pool ειναι το προβλημα.
Σε καθε περιπτωση θα πρεπει να χρησιμοποιουνται με το jumper, αν και παλι,οι επιδοσεις τους ειναι αμφιβολες...

Γιατί τόσο πρόβλημα για τον system disk?
Μένει άδειος όσο οι άλλοι δίσκοι έχουν χώρο. Ο δικός μου είναι ένας seagate 160Gb.
Δείτε την εικόνα και θα καταλάβετε:
attachment.php

Ο system disk δεν πρέπει να δουλεύει πολύ, για να έχει λιγότερη φθορά και μικρότερες πιθανότητες να βγάλει βλάβη. Για αυτό γεμίζει τελευταίος.

AF εχουν σχεδον ολοι πια οι WD,απο 640γιγα και πανω, οχι μονο οι 2Τ.Ε
εξαλλου, μικρο δισκο βρισκεις ευκολα για συστημα, το pool ειναι το προβλημα.
Σε καθε περιπτωση θα πρεπει να χρησιμοποιουνται με το jumper, αν και παλι,οι επιδοσεις τους ειναι αμφιβολες...

Δικό μου λάθος, AF έχουν όλοι οι καινούργιοι green WD με τον κωδικό EARS και τα 500GB ανά plate και ξεχωριζουν από τα 64ΜΒ cache. Για αυτούς γίνονται οι συζητήσεις στα forums για τον WHS. Οι EADS με τα 32MB δεν έχουν τέτοιο θέμα.

Βεβαια, ειμαστε σε λαθος νημα γι αυτη τη συζητηση....:chinese:

Σωστά είμαστε. Τα άλλα συστήματα είτε δεν έχουν πρόβλημα (Win 7, Vista), είτε τρέχουν WD align και διορθώνουν το πρόβλημα (XP). Στον WHS είναι ανυπέρβλητο το πρόβλημα για την ώρα, αλλά και πάλι μόνο για τον system disk...

Μια ερώτηση ακόμα για τους οδηγούς

Επειδή θεωρώ άσκοπη και ψυχοφθόρο την διαδικασία του "μπάσε-βγάλε" των εξαρτημάτων, αποφάσισα και πήρα μια φτηνή silent fanless κάρτα γραφικών της Asus (EAH4350), την οποία θα αφήσω μόνιμα εγκατεστημένη - έτσι κι αλλιώς σε full load καταναλώνει λιγότερο από 20 watt - μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Στα συνοδευτικά της δισκάκια το ένα έχει τους οδηγούς. Όμως κανένα δεν αναφέρει σαφώς Windows Home Server. Όλοι οι οδηγοί είναι είτε για WinXP (32 & 64-bit) είτε για Windows Vista (32 & 64-bit). Κάπου ίσως υπάρχουν στο διαδίκτυο ακόμα και για Win7, όμως πουθενά για WHS. Αν εγκαταστήσω τους οδηγούς για XP 32μπιτα (τα WHS που έχω λένε Win32 πάνω στο αυτοκόλλητο του πακέτου, άρα πρέπει να είναι κι αυτά 32μπιτα), θα έχω πρόβλημα;

Ετοιμάζομαι να στείλω ένα μήνυμα μέσω του φόρουμ της Asus (η ώς άνω κάρτα γραφικών) και να ρωτάω αν υπάρχουν οδηγοί, αλλά φοβούμαι ότι θα μείνει αναπάντητο. όπως πολλά άλλα που βλέπω εκεί.

(Είμαι κι εγώ εκτός θέματος και ζητώ συγγνώμη, αλλά αφού το άρχισα ας το τελειώσω εδώ, ώστε να μην ξαναενοχλήσω).
-

Re: Μια ερώτηση ακόμα για τους οδηγούς

Επειδή θεωρώ άσκοπη και ψυχοφθόρο την διαδικασία του "μπάσε-βγάλε" των εξαρτημάτων, αποφάσισα και πήρα μια φτηνή silent fanless κάρτα γραφικών της Asus (EAH4350), την οποία θα αφήσω μόνιμα εγκατεστημένη - έτσι κι αλλιώς σε full load καταναλώνει λιγότερο από 20 watt - μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Στα συνοδευτικά της δισκάκια το ένα έχει τους οδηγούς. Όμως κανένα δεν αναφέρει σαφώς Windows Home Server. Όλοι οι οδηγοί είναι είτε για WinXP (32 & 64-bit) είτε για Windows Vista (32 & 64-bit). Κάπου ίσως υπάρχουν στο διαδίκτυο ακόμα και για Win7, όμως πουθενά για WHS. Αν εγκαταστήσω τους οδηγούς για XP 32μπιτα (τα WHS που έχω λένε Win32 πάνω στο αυτοκόλλητο του πακέτου, άρα πρέπει να είναι κι αυτά 32μπιτα), θα έχω πρόβλημα;

Ετοιμάζομαι να στείλω ένα μήνυμα μέσω του φόρουμ της Asus (η ώς άνω κάρτα γραφικών) και να ρωτάω αν υπάρχουν οδηγοί, αλλά φοβούμαι ότι θα μείνει αναπάντητο. όπως πολλά άλλα που βλέπω εκεί.

(Είμαι κι εγώ εκτός θέματος και ζητώ συγγνώμη, αλλά αφού το άρχισα ας το τελειώσω εδώ, ώστε να μην ξαναενοχλήσω).
-

Βασικα, πιστευω οτι δεν χρειαζεσαι καν να εγκαταστησεις driver για την καρτα, ειδικα αν σκοπευεις να τον διαχειριζεσαι με remote desktop. Εγω δεν του εχω βαλει ποτε οθονη πανω, οποτε με μια βασικη αναλυση που θα εχεις ουτως η αλλως, κανεις μια χαρα τη δουλεια.
Αν θες ντε και καλα, πιστευω ο απλος xp driver θα παιξει (οχι καταλυστ κλπ)

Καθότι τα τελευταία νέα από το "μέτωπο" λένε για διαθεσιμότητα του WHS v2 μέχρι τα τέλη του έτους, και επίσης το σχετικό μηχάνημα είναι ήδη "χτισμένο" και απλά περιμένει το λειτουργικό, είπα να κάνω λίγη ακόμα έρευνα..

Τα νέα δεν είναι καλά..

Για αρχή το νέο file system έχει κάποια θεματάκια, a.k.a. δεν έχει καμία σχέση με τα file systems που γνωρίζουμε.

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε έναν δίσκο από έναν WHS v2 και τον βάλουμε σε ένα άλλο μηχάνημα (π.χ. με Win7) δεν θα καταφέρουμε να δούμε τα αρχεία που έχει μέσα. Αυτό δεν είναι θέμα στον υπάρχοντα WHS.

Το κακό είναι ότι δεν είναι αυτά τα πολύ άσχημα νέα..

Τα πολύ άσχημα νέα είναι ότι η MS αποφάσισε να υλοποιήσει ένα υποχρεωτικό ψευτο-stripping στο νέο της file system (γνωστό σαν "chunking"). Αυτό που κάνει είναι να σπάει τα μεγάλα αρχεία σε κομμάτια του 1GB και να τα διανέμει σε πολλούς δίσκους. Το νέο file system ουσιαστικά λειτουργεί σε block level, και όχι σε file level.

Αυτό μεταφράζεται σε.. προβλήματα. Αν χάσουμε έναν από τους δίσκους του array, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε όλα μας τα αρχεία!!!
(εκτός από αυτά που είναι duplicated φυσικά..)

Αυτά όλα ισχύουν για την τρέχουσα (preview) έκδοση του WHS v2.. Ελπίζω η MS να συνειδητοποιήσει το λάθος που πηγαίνει να κάνει, και να κάνει κάποιες αλλαγές ώστε να μετριαστούν τα πιθανά προβλήματα.

Πάντως δεν σας κρύβω ότι έχω "κρυώσει" αρκετά διαβάζοντας αυτά τα νέα..

Για να δούμε..

Φτηνα τη γλυτώσαμε την κατάθλιψη το Σ/Κ.

God bless load balancing! :p

/OT

Γι αυτό εγώ επιμένω σε ''κανονικα'' server (2003, 2008 κλπ). Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Δεν ειναι τωρα να ''παίζεις'' με την MS...Ειναι που ναι δλδ αν αρχίσει και τα ''κολπα'' στους server δεν λέει....

Δεν τη γλυτώσαμε τη κατάθλιψη.. το load balancing έγινε το Σ/Κ.. η σχετική ευφορία πέρασε..

Τα νέα για τον WHS v2 τα έμαθα τώρα.. :p

Πρέπει να κάνω κάτι για να ανέβω.. μάλλον θα γράψω για το L.B. του Σ/Κ.. :D

Απάντηση: Re: Windows Home Server V2

Καθότι τα τελευταία νέα από το "μέτωπο" λένε για διαθεσιμότητα του WHS v2 μέχρι τα τέλη του έτους, και επίσης το σχετικό μηχάνημα είναι ήδη "χτισμένο" και απλά περιμένει το λειτουργικό, είπα να κάνω λίγη ακόμα έρευνα..

Τα νέα δεν είναι καλά..

Για αρχή το νέο file system έχει κάποια θεματάκια, a.k.a. δεν έχει καμία σχέση με τα file systems που γνωρίζουμε.

Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε έναν δίσκο από έναν WHS v2 και τον βάλουμε σε ένα άλλο μηχάνημα (π.χ. με Win7) δεν θα καταφέρουμε να δούμε τα αρχεία που έχει μέσα. Αυτό δεν είναι θέμα στον υπάρχοντα WHS.

Το κακό είναι ότι δεν είναι αυτά τα πολύ άσχημα νέα..

Τα πολύ άσχημα νέα είναι ότι η MS αποφάσισε να υλοποιήσει ένα υποχρεωτικό ψευτο-stripping στο νέο της file system (γνωστό σαν "chunking"). Αυτό που κάνει είναι να σπάει τα μεγάλα αρχεία σε κομμάτια του 1GB και να τα διανέμει σε πολλούς δίσκους. Το νέο file system ουσιαστικά λειτουργεί σε block level, και όχι σε file level.

Αυτό μεταφράζεται σε.. προβλήματα. Αν χάσουμε έναν από τους δίσκους του array, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε όλα μας τα αρχεία!!!
(εκτός από αυτά που είναι duplicated φυσικά..)

Αυτά όλα ισχύουν για την τρέχουσα (preview) έκδοση του WHS v2.. Ελπίζω η MS να συνειδητοποιήσει το λάθος που πηγαίνει να κάνει, και να κάνει κάποιες αλλαγές ώστε να μετριαστούν τα πιθανά προβλήματα.

Πάντως δεν σας κρύβω ότι έχω "κρυώσει" αρκετά διαβάζοντας αυτά τα νέα..

Για να δούμε..

Και εγώ ελπίζω να τα διορθώσει αυτά και συνήθως το κάνει....(εκτός εξαιρέσεων(vista,κλπ)...

Προφανώς δοκιμάζει νέα tools στου κασίδα το κεφάλι....

Ευτυχώς ειναι στην preview ακόμα και αυτό είναι καλό....

Δε σας άρεσε το block level Drive Extender… και η MS το ακύρωσε.
http://www.dailytech.com/Microsoft+...by+Abandoning+Drive+Extender/article20238.htm
Βέβαια από την πλευρά μου θεωρώ μεγάλη ήττα της MS το ότι εγκαταλείπει το block level … Και μαζί του τις όποιες αυξημένες επιδώσεις, δυνατότητα snapshots κ.ο.κ.
BSD και zfs φαίνεται η καλύτερη λύση από εδώ και πέρα για file server/nas αξιώσεων.