Windows HOME SERVER

πειραματίζομαι με τα whs και έχω μερικά θεματάκια .
καταρχήν η εγκατάσταση πήγε καλά τα έβαλα σε έναν 200άρι παλιό δίσκο που είχα μετά από όλα τα update έκανα με το σταθερό Η/Υ σύνδεση και μπορώ και βλέπω την κονσόλα από το δίκτυο.
1) έκανα ένα backup σε κάτι φωτογραφίες 2,5GB περίπου και αφού τελείωσε δεν τις έβρισκα μέσα στον σερβερ που βάζει τα backup??
2) δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ρόλο παίζουν oi user acounts έφτιαξα έναν user με το όνομα μου έβαλα κανονικά user - pass αλλα μετά τι??? πως συνδέομαι?? όταν ανοίγω την κονσόλα μου ζητάει το administrator password. Διάφορους οδηγούς που ακολούθησα δεν λένε κάτι παραπάνω από το πως να φτιάξεις έναν user acount.
3) the drive extenter migrator not running τι σημαίνει αυτό πήγα να το ανοίξω στα σερβις αλλα βγάζει σφάλμα
αυτά για αρχή

Καταρχάς απ' οτι εγώ καταλαβαίνω είναι ότι είσαι αρχάριος με το λειτουργικό. Οπότε καλύτερα στο ξεκίνημα να ξεκινήσεις και να διαβάζεις σχετικά με τις ερωτήσεις σου απ' το Wiki των Windows Home Server ή απ' το εγχειρίδιο που ήρθε παρέα με το λειτουργικό. Δεν είναι εύκολο σε λίγες γραμμές να σου εξηγήσουμε τι σημαίνει π.χ. Drive Extender ή γενικότερα πολλά απ' αυτά που ρωτάς. Εγώ θα σου πρότεινα λοιπόν πρώτα να ψαχτείς και όταν αποκτήσεις κάποια επαφή με το λειτουργικό, να μας ρωτήσεις πιο εξιδικευμένα πράγματα.

Η βασική πάντως φιλοσοφία του λειτουργικού είναι να διαχειρίζεσαι όλους τους υπολογιστές του σπιτιού, να πέρνεις δηλαδή Backup απ' όλους και βέβαια να ελέγχεις και για ιούς από ένα κεντρικό σημείο, την Κονσόλα σου. Τα User Accounts είναι για έχουν πρόσβαση και τα άλλα μέλη του σπιτιού στον Server και μπορείς να ορίσεις και το είδος της πρόσβασης. Τώρα τα WHS χρησιμοποιούν ένα Pool σκληρών, κάτι δηλαδή σαν Software Raid και βλέπει όλους τους σκληρούς που θα βάλεις, ως έναν. Το Drive Extender σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις έναν σκληρό σου (εκτός του System) με κάποιον μεγαλύτερο, χωρίς να χάσεις τα δεδομένα που έχεις μέσα (αυτά θα μεταφερθούν σε κενό χώρο στον Server), αρκεί να έχεις κενό χώρο. Αυτά τα ολίγα για ξεκίνημα.
 
Αν θυμάμαι καλά είναι υποχρεωτική η ύπαρξη password.

Αν βαριέσαι να το δίνεις κάθε φορά, μπορείς να πεις στα Windows να κάνουν login automatically (αν δεν ξέρεις πως, ψάξε το στο google.. είναι εύκολο). Βέβαια θα έχεις κάπως μειωμένη ασφάλεια έτσι.
 
Αν ενεργοποιησεις τον χρηστη guest, δεν χρειαζεσαι passwords.
Βεβαια η ασφαλεια παει περιπατο...:smash:
 
Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί χρησιμοποιώ passwords, αλλά νομίζω ότι και users χωρίς password μπορούν να συνδεθούν στον WHS (όχι για Remote desktop βέβαια). To backup των PCs λογικά θα δουλεύει, ακόμη και χωρίς password.
Πως:
Δημιουργούμε ένα καινούργιο user απ' το WHS Console.
10add.png

Click στο Set Policy.
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, διαλέγουμε το Weak (Αδύναμο password), που επιτρέπει ακόμη και το "χωρίς password".
 
Τώρα, μπορεί να μου πεί κανείς γιατί έχω ένα δίσκο στο 97% εδώ και 2 μήνες? Δεν υποτίθεται ότι υπάρχει το drive balancer, που μοιράζει τα data ανάμεσα στους δίσκους?
 

Attachments

  • WHS-DiskManagement.jpg
    WHS-DiskManagement.jpg
    69.1 KB · Views: 21
Έχεις τρέξει το drive balancer τελευταία;

Μόνος του ο WHS δεν παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες.. μόνο τον system disk προσπαθεί να "αλαφραίνει".

Εννοείς εκείνο το utility που τρέχει από command prompt? Όχι.
Αλλά τι νόημα έχει αυτό που γράφει στο κάτω μέρος της κονσόλας "Storage balanced on..."
 
Παιδιά ευχαριστώ για την συμβουλές μετά από αρκετό διάβασμα είμαι σε καλό δρόμο.

τώρα έχω έναν δίσκο 20GB :smash: (είπαμε πειραματίζομαι) και μου βγάζει αυτό
τον δίσκο τον είχα πάνω από την εγκατάσταση.
 

Attachments

  • ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.jpg
    ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.jpg
    40.2 KB · Views: 18
Εννοείς εκείνο το utility που τρέχει από command prompt? Όχι.
Αλλά τι νόημα έχει αυτό που γράφει στο κάτω μέρος της κονσόλας "Storage balanced on..."

"Storage balanced on.." σημαίνει ότι το file system έκανε τις πράξεις και είδε πόσο χώρο έχει ελεύθερο.. όχι ότι έκανε balance τα δεδομένα μεταξύ των δίσκων.
 
Re: Απάντηση: Windows HOME SERVER

Παιδιά ευχαριστώ για την συμβουλές μετά από αρκετό διάβασμα είμαι σε καλό δρόμο.

τώρα έχω έναν δίσκο 20GB :smash: (είπαμε πειραματίζομαι) και μου βγάζει αυτό
τον δίσκο τον είχα πάνω από την εγκατάσταση.

Σου λέει ότι ο δίσκος των 20GB δεν είναι μέρος του filesystem. Πρέπει να τον προσθέσεις. Απλά τον επιλέγεις και πατάς το κουμπί Add. Έχε υπόψη ότι η διαδικασία θα σβήσει ότι δεδομένα έχει μέσα του ο 20GB δίσκος.

Αλλά αν τον δίσκο τον είχες πάνω εξ αρχής, τα WHS θα τον είχαν δει και θα τον είχαν προσθέσει αυτόματα στο pool. Κάτι παράξενο έχει συμβεί εδώ. Μήπως πέρασες τίποτα drivers μετά την αρχική εγκατάσταση;
 
Ναι πέρασα IDE drivers και μπήκα στην διαχείριση δίσκων τον έκανα remove και format.

ένας δίσκος με δεδομένα (ταινίες) μπορεί να μπει στο pool και γενικά να γίνει sharing στο δίκτυο?? χωρίς format??

H επιλογή ADD είναι απενεργοποιημένη
 
από την στιγμή που H επιλογή ADD είναι απενεργοποιημένη δεν μπορώ να κάνω κάτι?
 
Παραμένει απενεργοποιημένη και όταν επιλέγεις με το ποντίκι τον δίσκο;

Αν ναι, μάλλον είναι καλή ιδέα να πας στον Disk Manager και να σβήσεις όποια partition έχεις φτιάξει μέσα στον δίσκο. Αν και δεν θα έπρεπε να χρειάζεται αυτό.
 
μετά από αγώνα κάτι έκανα. αλλά παίρνω συνέχεια αυτά τα σφάλματα.

κάτι άλλo αν π.χ χαλάσει ο δίσκος συστήματος χάνονται όλα τα δεδομένα σου? αφού για να βάλεις έναν δίσκο στο pool πρέπει να κάνεις format.
 

Attachments

  • ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.jpg
    ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.jpg
    54.2 KB · Views: 23
  • ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ1.jpg
    ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ1.jpg
    73.6 KB · Views: 23
Η εγκατάστασή σου φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα.

Θα σου συνιστούσα να τα σβήσεις όλα και να αρχίσεις από την αρχή, προσθέτοντας έναν δίσκο στο Pool κάθε φορά και χωρίς να πειράζεις/αλλάζεις τη σειρά που συνδέεις τους δίσκους στο motherboard.

Αν χαλάσει ο δίσκος συστήματός σου, χάνεις μόνο τα αρχεία που έχουν αποθηκευτεί σε αυτόν, και μάλιστα μόνο αυτά που είχες σε Shared Folders που δεν είχες ενεργοποιήσει Duplication. Αν βγάλεις έναν από τους δίσκους και τον συνδέσεις σε άλλο PC, με λίγο ψάξιμο θα βρεις τα αρχεία που έχει μέσα (σε hidden folder).
 
είναι καλύτερα δλδ να μπει ένας δίσκος πρώτα να κάνω εγκατάσταση το λειτουργικό και μετά να προσθέτω δίσκους? ή να έχω όλους τους δίσκους πάνω και να κάνω εγκατάσταση??
 
Έναν - έναν.. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι έγιναν όλα σωστά, και επιπλέον θα μπορείς να κρατάς σημειώσεις για το ποιος δίσκος είναι ποιος.. Έτσι αν κάποια στιγμή χρειαστεί να αφαιρέσεις κάποιον από τους δίσκους, θα ξέρεις ακριβώς ποιος είναι..