Windows HOME SERVER

Φρέσκα νέα από την Avast

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου πρέπει να αναφέρω ότι παράλληλα με τη συζήτηση που άνοιξα εχθές εδώ, γράφτηκα μέλος στο φόρουμ της Avast και άνοιξα κι εκεί μια συζήτηση σχετικά με το εγκαταλειφθέν πλέον Avast! 4 WHS Edition. Εκεί έβαλα κάποιες ερωτήσεις, ορμώμενος κυρίως από κάποια ποσταρίσματα σε ένα νήμα για το Avast! 8 WHS 2011 Edition, στο οποίο αναφέρθηκε εκ μέρους των συντονιστών του φόρουμ ότι η Avast ετοιμάζει ανανεωμένη έκδοση του Avast WHS Edition (τί νούμερο θα τις δώσει δεν ξέρω, αλλά θα είναι σύντομα).

Εδώ το νήμα για το Avast! 8 WHS 2011 Edition, στο οποίο γίνεται η αναφορά για το νέο WHS Edition.

Και εδώ το νήμα, που άνοιξα εγώ, και στο οποίο μου απάντησαν ότι όντως ετοιμάζεται κάτι σύντομα.

Καλημέρα.
-

Re: Τοπικό δίκτυο και Διαδίκτυο...

Γιάννη, καλημέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση.

Αν κατάλαβα καλά, λες ότι από τη στιγμή που ο Server είναι απλά συνδεδεμένος με τους "περιφερειακούς" υπολογιστές, οι οποίοι επιφορτίζονται με τη σύνδεση στο Internet, δεν χρειάζεται το antivirus.
Το κατάλαβα καλά?

Αν ναι, θέλω ακόμα να επεκτείνω τον προβληματισμό μου σε κάτι άλλο σχετικό:

Το δίκτυο που θα εξυπηρετεί ο Server, εκτός από 2-3 υπολογιστές clients, θα έχει επάνω του και άλλες "περιφερειακές" συσκευές, όπως:
- Μια τηλεόραση Pioneer Kuro, που έχει θύρα Ethernet για σύνδεση με τοπικό δίκτυο.
- Έναν δορυφορικό δέκτη AZBox, που κι αυτός φέρει θύρα Ethernet, τόσο για σύνδεση σε τοπικό δίκτυο όσο και στο Internet.
- Ένα Panasonic BD Player, με θύρα Ethernet.
- Ένα HDI Dune Prime Media Player, που κι αυτό έχει θύρα Ethernet για σύνδεση, τόσο με τοπικό δίκτυο όσο και με το Internet.

Επομένως, βλέπουμε ότι το τοπικό δίκτυο θα έχει σύνδεση με το Διαδίκτυο και μέσω άλλων συσκευών, που δεν έχουν απαραίτητα αντι-ιϊκή προστασία, ακριβώς γιατί δεν την χρειάζονται. Υπάρχει πιθανότητα από αυτού του είδους τις συνδέσεις να κινδυνεύει ο Server ή μήπως ισχύει και με αυτές ότι ισχύει και με τους clients?

Ευχαριστώ και συγγνώμη για τις πιθανά άσχετες ερωτήσεις, αλλά πρώτη φορά με (ξανα)απασχολεί σοβαρά η υπόθεση Home Server.
-

Καλημέρα Παναγιώτη.
Δεν έχεις πρόβλημα με τις δικτυακές συσκευές ως προς τον server.
Όταν οι clients (PCs) έχουν ενημερωμένο Antivirus, είσαι οκ.
Μή ξεχνάμε ότι όλα αυτά, server, pcs και δικτυακές συσκευές, είναι πίσω απ' το firewall κάποιου router.

Σχετικά με το τελευταίο μήνυμά σου, αναμένουμε από Avast! ...

Μερικές ερωτήσεις ακόμα για το χτίσιμο...

Πριν καιρό είχα δημοσιεύσει εδώ, σ' αυτό το νήμα ένα μήνυμα που αναφέρονταν στην προσπάθειά μου να χτίσω (τότε) ένα WHS PC. Η προσπάθεια εκείνη είχε μείνει στη μέση για διάφορους λόγους, κυριώτερος των οποίων υπήρξε η αδυναμία του τροφοδοτικού να σηκώσει και τους 15 δίσκους που είχε το κουτί. Τώρα όμως, αφού άλλαξα τροφοδοτικό με ένα LEPA 1600 W (που ελπίζω πλέον ότι θα μπορέσει να σηκώσει όλους τους δίσκους), ξαναζεστάθηκε το ενδιαφέρον για να τελειώσει επιτέλους αυτή η προσπάθεια.

Εν τούτοις, αντιμετωπίζω κάποια μικροπροβληματάκια σχετικά με το hardware και τη συμβατότητά του με το λειτουργικό σύστημα των WHS. Συγκεκριμένα:

Έχω αντικαταστήσει την αρχικά αναφερθείσα στο παραπάνω ποστ κάρτα γραφικών Sapphire Radeon HD3870 με μια άλλη πιο μικρή και λιγότερο ενεργοβόρα, την ASUS EAH HD4350 Silent. Στο site της ASUS δεν αναφέρονται πουθενά drivers για το συγκεκριμένο λειτουργικό (να πω την αλήθεια, δεν περίμενα πως θα βρω κάτι τέτοιο). Υπάρχουν όμως drivers για WinXP (32), WinVISTA (32) και Win7 (32). Ποιός από αυτούς νομίζετε ότι θα κάνει καλύτερα τη δουλειά με τα WHS? Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα δουλεύει η κάρτα, αλλά αν υπάρχουν συμβατοί drivers θα ήταν καλύτερα. Να πω ότι έχω αποφασίσει να κρατήσω μόνιμα εγκατεστημένη την κάρτα πάνω στον υπολογιστή, τόσο για λόγους ευκολιών όσο και για λόγους αποφυγής αχρείαστης δουλειάς στο λύσε-δέσε. Έτσι κι αλλιώς δεν καταναλώνει σοβαρό ρεύμα.

Προκειμένου να έχω μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα και σε διαφοροποίηση με το αρχικό lay-out, που αναφέρω στο παραπάνω ποστ, έχω αφαιρέσει τις δύο κάρτες PCI-E της ASRock και στη θέση τους έχω προσθέσει πάνω στη μητρική μια κάρτα PCI-X Sata Controller High Point RocketRaid 1820A v1.2, που μπορεί να ελέγξει μέχρι και 8 δίσκους SATA. Η συγκεκριμένη κάρτα είναι βέβαια παλιά, αλλά έχει drivers για:
- WinXP
- Win Server 2003
- Win NT 4.0
- Win 2000
Φυσικά δεν διαθέτει drivers για WHS. Έχω ακούσει ότι πολλοί drivers συσκευών και άλλων περιφερειακών, που προορίζονται για Win Server 2003 είναι συμβατοί με τα WHS, διότι - λέει - ο πυρήνας των δύο αυτών λειτουργικών είναι ίδιος. Είναι αλήθεια? Κι αν ναι, θα κάνουν οι drivers της High Point για τα Win Server 2003 για το δικό μου υπολογιστή με τα WHS?

Ξέρει κάποιος κάτι να βοηθήσει?
Ευχαριστώ.
-

Eαν ανφερεσαι στην πρωτη εκδοση των WHS , ναι ειναι βασισμενα στα server 2003, οποτε ολοι οι drivers δουλευουν κανονικα.

Κι εγω αυτους εβαζα !

Μην ασχολεισαι. Εφοσον δεν τη χρησιμοποιεις ουτως η αλλως, αστην να παρει απλους driver, αυτους που θαβρει στην εγκατασταση. Δεν χρειαζεται τιποτα αλλο.
ΑΝ τη θες και για αλλη δουλεια, βαλε 32bit xp drivers αφοβα.

Καλησπέρα κι από μένα.
Οι drivers για Server 2003 και για XP, κάνουν.
Απλώς σκέφτομαι τη κατανάλωση που έχει το τέρας σου.
Με 15 δίσκους, σε τί χωρητικότητα σκοπεύεις (Tb)?
Εγώ κατ' αρχήν προτίμησα μια motherboard με "everything onboard" μαζί και κάρτα γραφικών.
Ο server μου είναι "ακέφαλος" όπως λέμε (ούτε keyboard/mouse, ούτε οθόνη). Τον λειτουργώ με RD.
Με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης (αφού είναι συνέχεια ΟΝ), άλλαξα σιγά σιιγά τους δίσκους (είχα 8 μικρούς και μεγάλους) και τώρα έχω 4 πράσινους Seagate των 2Tb (+1 IDE 160Gb για System). O επιπλέον SATA Controller που έχω βάλει (για 4 δίσκους), δεν έχει τώρα συνδεδεμένο κανένα δίκσο επάνω του.
Η κατανάλωση ηρεμίας είναι 110W ενώ την ώρα που παίρνει backup (τότε είναι στο peak), φτάνει τα 140W (οι μετρήσεις απ' το APC UPS).

Και πάλι ευχαριστώ.

Αυτό που ανακαλύπτω τώρα είναι οι διαθέσιμοι drivers για τα Win2003 είναι δύο ειδών: αυτοί για τα 32-μπιτα κι αυτοί για τα 64-μπιτα.
Υποθέτω ότι οι κατάλληλοι ειναι για τα 32-μπιτα, σωστά?
-

Re: Απάντηση: Windows HOME SERVER

Και πάλι ευχαριστώ.

Αυτό που ανακαλύπτω τώρα είναι οι διαθέσιμοι drivers για τα Win2003 είναι δύο ειδών: αυτοί για τα 32-μπιτα κι αυτοί για τα 64-μπιτα.
Υποθέτω ότι οι κατάλληλοι ειναι για τα 32-μπιτα, σωστά?
-

Ναι, 32bit.

Καλησπερα Παναγιώτη, την ΑΤΙ άσε τη με drivers από το Microsoft Update. Διαφορετικά εάν ποτέ ξαναψάξεις δες και στο site της AMD/ATI για να κατεβάσεις τους πιο φρέσκους.

Έχε υπόψη, To 1600w τροφοδοτικό θα έχει καλή απόδοση όταν καταναλώνεις 800-1000w (λ.χ. 80+) αλλά μπορεί η απόδοση του όταν δίνεις μόνο 200w να είναι πολύ χειρότερη από ένα κλασικό 500αρι τροφοδοτικό.

Και ρίξε και μια ματιά σε πιο μοντέρνες υλοποιήσεις φίλων εδώ γύρω. Γιατί το WHS v1 έχει προβλήματα που σε πιο μοντέρνα λειτουργικά δεν υπάρχουν. Το προτείνω γιατί από όσο καταλαβαίνω είσαι στο στήσιμο ακόμα.

PCI-X :-) γλυκές αναμνήσεις :-) Μου έχει μείνει ακόμα μια HP/intel gigabit Ethernet νομίζω διπλή.

Τωρα που ανεφερες το τροφοδοτικο, ΙΜΗΟ θεωρω υπερβολη τοσο μεγαλο τροφοδοτικο για αυτους τους δισκους παντως !

Windows Update και το τροφοδοτικό...

Καλησπερα Παναγιώτη, την ΑΤΙ άσε τη με drivers από το Microsoft Update. Διαφορετικά εάν ποτέ ξαναψάξεις δες και στο site της AMD/ATI για να κατεβάσεις τους πιο φρέσκους.

Έχε υπόψη, To 1600w τροφοδοτικό θα έχει καλή απόδοση όταν καταναλώνεις 800-1000w (λ.χ. 80+) αλλά μπορεί η απόδοση του όταν δίνεις μόνο 200w να είναι πολύ χειρότερη από ένα κλασικό 500αρι τροφοδοτικό.

Και ρίξε και μια ματιά σε πιο μοντέρνες υλοποιήσεις φίλων εδώ γύρω. Γιατί το WHS v1 έχει προβλήματα που σε πιο μοντέρνα λειτουργικά δεν υπάρχουν. Το προτείνω γιατί από όσο καταλαβαίνω είσαι στο στήσιμο ακόμα.

PCI-X :-) γλυκές αναμνήσεις :-) Μου έχει μείνει ακόμα μια HP/intel gigabit Ethernet νομίζω διπλή.

Καλησπέρα, Τάσο

Όταν λες από το Microsoft Update, εννοείς προφανώς από το Update των WHS. Σωστά;
Αν ναι, να υποθέσω ότι θα υπάρχουν drivers μέσω του Update γι αυτό το λειτουργικό;
Και ρωτάω, γιατί δε βρήκα πουθενά drivers, ούτε στο site του κατασκευαστή (Asus) ούτε στο site τη ίδιας της AMD-ATI, εκτός κι αν μου διέφυγαν.

Τωρα που ανεφερες το τροφοδοτικο, ΙΜΗΟ θεωρω υπερβολη τοσο μεγαλο τροφοδοτικο για αυτους τους δισκους παντως !

Σε ότι αφορά το τροφοδοτικό:

Η υπόθεση αναζήτησης μεγαλύτερου τροφοδοτικού ξεκίνησε από το γεγονός ότι, ενώ είχα ξεκινήσει με ένα 650άρι ETASIS (δείτε το μήνυμά μου, που αναφέρομαι στο αρχικό hardware), στη συνέχεια αυτό αποδείχτηκε ανεπαρκές στο να σηκώνει την ταυτόχρονη εκκίνηση όλης αυτής της πληθώρας των (15) σκληρών δίσκων και αναγκάστηκα να μεταβώ σε ένα 1250άρι Cooler Master, το οποίο αποδείχτηκε κι αυτό ανεπαρκές, οριακά μεν, αλλά ανεπαρκές για 15 σκληρούς. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι συνολικά τα δυο προηγούμενα τροφοδοτικά, ναι μεν ήταν επαρκή συνολικά (ΟΚ, μπορεί το 650άρι ETASIS να ήταν οριακά επαρκές συνολικά), αλλά και τα δύο όταν φορτωνόντουσαν σε κάποιο rail με πολλούς δίσκους, έπεφταν, όχι γιατί δεν άντεχε στο σύνολό του το τροφοδοτικό, αλλά γιατί ένα συγκεκριμένο rail υπερφορτωνόταν. Όσο κι αν προσπάθησα να μοιράσω τους δίσκους, δεν μου έδινε κανένα από τα δύο τη δυνατότητα να μπορώ να ισομοιράσω τους 15 σκληρούς ίδια σε κάθε rail, δεν είχαν και πολλά κι όλας.

Τούτο το τελευταίο, που είναι και modular, παρατηρώ ότι διαθέτει 3 rails συνολικά. Στο πρώτο ρίχνει τη μητρική και την CPU (μαύρα πάνω sockets), μαζί με δυο λήψεις (κόκκινα κάτω sockets) για δυο κάρτες γραφικών. Στο δεύτερο ρίχνει δυο λήψεις - τα μαύρα πάνω sockets - για δίσκους (κ.α. περιφερειακά - CD/DVD-ROM, Floppy κλπ.) συν άλλες δυο λήψεις - τα κάτω κόκκινα sockets - για άλλες δυο κάρτες γραφικών. Το ίδιο ακριβώς κάνει και στο τρίτο rail. Έτσι φαντάζομαι ότι θα μπορέσω να ισομοιράσω τα φορτία των δίσκων, που λογικά υπερφορτώνουν το τροφοδοτικό ειδικά κατά τη στιγμή της εκκίνησης.

Μια-δυο φωτό γι αυτό:

g1600_04.jpg

g1600_02.jpg

Στη δεύτερη φωτό φαίνονται τα τρία rails. Το πρώτο αριστερά τροφοδοτεί τη μητρική και την CPU (τα πάνω μαύρα sockets) καθώς και δύο κάρτες γραφικών (τα κάτω δύο κόκκινα sockets). Τα άλλα δύο, μεσαίο και δεξιό, τροφοδοτούν δίσκους με τρία μαύρα sockets το καθένα και άλλες τέσσερεις (!!) κάρτες γραφικών (από δύο κοκκινα sockets το καθένα).

Σε σχέση με τα rails, δεν έχω περισσότερες πληροφορίες για το πώς είναι διατεταγμένα, απλά φαντάζομαι πως είναι τρία συνολικά, όπως το αντιλαμβάνομαι από την εξωτερική εικόνα του.

Εδώ οι προδιαγραφές του.

Φαντάζομαι ότι αυτό θα καλύψει τη συγκεκριμένη αδυναμία των προηγούμενων.
-

Last edited:
Παναγιώτη, για τους drivers της ATI μην ανησυχείς, η MS έχει WHQL driver και προφανώς τον έχει περάσει με τα πρώτα updates που είχε κάνει ο server. Ενώ στο site της AMD θα έβρισκες για ‛συμβατα’ MS λειτουργικά.

Το νεο τροφοδοτικό σου είναι κορυφαίο μέχρι και ο JohnnyGuru http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story5&reid=283 το εκθειάζει.
Αν λες μάλιστα ότι έφτασες τα όρια του Coolermaster, έχω και εγώ το CM Silent Pro Gold 1200, πραγματικά καταλαβαίνω γιατί έφτασες ως το Lepa.

Ειλικρινα, δεν ξερω τι λενε οι γκουρου στα λινκ, αλλα στο σερβερ, ποτε δεν εχω δει ισχυ πανω απο 190 βατ. Μετρημενη και με της zalman το μηχανακι που εχει για τους ανεμηστηρες, και τωρα παλι με το νεο ups που εβαλα κι εχει ενδειξη αποροφουμενης ισχυος.
Ακομα και τα calculators που κυκλοφορουν στο ιντερνετ δεν μου εβγαλαν ποτε να χρειαζομαι κατι πανω απο 300 βατ. Ενιγουει.
Μου κανει τρομερη εντυπωση η ισχυς που αναφερετε !!

Να διευκρινίσω ότι το 1200αρι εγώ το έχω στο workstation, που έχω CrossFire + 8 δικούς και επεξεργαστή OC > 120watt + 4DIMM etc.
Στο ίδιο σύστημα παλιότερα είχα και το 1000αρι gold της CM χωρίς πρόβλημα.

Και πόσα watt τραβάει πραγματικά, το έχεις μετρήσει? Πάνω από 400-500?

Στο παραπάνω workstation ναι τα ξεπερνάω … αρκετές φορές … >1KVA με crysis 3 :(
Αλλα και με το 1000αρι ήμουν καλά, απλα το 1000αρι πήγε σε άλλο workstation

Χτίστηκε μετά από πολύ κόπο και αναμονή χρόνου, επί τέλους!

Παναγιώτης Μελάς;1392377 - Ημερομηνία δημοσίευσης μηνύματος: 18-10-2010 said:
Καλησπέρα,

Λοιπόν το PC έλαβε την τελεσίδικη μορφή του, που εν τάχει είναι η εξής:

(1) Κουτί Sharkoon Rebel12 Economy, ασημί, μέσα στο οποίο έχω εγκαταστήσει ανεμιστήρες ως εξής:
- 3x140mm (δύο εμπρός- ένας πίσω, σε push-pull διάταξη)
- 2x120mm (ο ένας πάνω από την CPU - και τις μνήμες - και ο άλλος πάνω από την κάρτα γραφικών)
- 2x80mm (στο πλάϊ και κάτω, μπροστά από τα φατνία με τους κάτω σκληρούς)

(2) Τροφοδοτικό Etasis ET650 – 650W

(3) Μητρική Asus P5QL-Ε με chipset P43, σε s.775. (Εδώ ένα review από overclockers.uk. Βάζω αυτό το δεύτερο link γιατί, το πρώτο μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο, όπως εξαφανίστηκε π.χ. το link από το ίδιο το site της ASUSTeK)

(4) Επεξεργαστής Pentium D – 935, Presler, 3.2Ghz

(5) RAM: 2 x 1GB, DDR2 - 800MHz, μοντέλο KHX6400D2/1G HYPERX DDR2 1GB PC6400 800MHZ GENESIS.

(6) Κάρτα γραφικών μια ASUS ATI Radeon HD3870. Την διάλεξα επίτηδες και θα την αφήσω μόνιμα, παρ' όλο που επιβαρύνει κάπως τη συνολική απορροφούμενη ισχύ, επειδή είναι "φτενή" και δεν μου καλύπτει τη διπλανή εσοχή PCI-E, στην οποία έχω φορέσει τη μια από τις δυο κάρτες της ASRock.

(7) Δύο κάρτες ASRock SATA3 PCI-Express x1 Sata Controllers

(8) System Disc: Western Digital SATA2 Enterprise RE3 series WD5002ABYS, 500GB.

(9) Back-up Disc: Western Digital PATA (EIDE) Caviar Blue WD5000AAKB, 500GB. Ο δίσκος αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω ενός snap switch ON-OFF, που εγκατέστησα επί τούτου στο πλάϊ του κουτιού, ώστε να μην δουλεύει συνέχεια, παρά μόνο όποτε θέλω να κάνω back-up του κύριου δίσκου του συστήματος.

(10) Storage Discs:
1. Οκτώ (8) SATA 2 Seagate Barracuda 7200.11 – 1TB ST31000333AS
2. Ένας (1) SATA 2 Western Digital Caviar Black - 1TB WD1001FALS.

Ήτοι, η συνολική χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου, εξαιρουμένων των δίσκων (α) του συστήματος, που είναι 500GB και (β) του δίσκου EIDE, που διατηρώ για back-up και είναι κι αυτός επίσης 500GB, είναι τυπικά 9TB.

(11) Οπτικός Οδηγός Lite-On DVD-ROM (EIDE/ATAPI)...........

Καλημέρα σε όλους. Σε αυτό μου το μήνυμα (σελίδα 8 του νήματος, μήνυμα #74), είχα πριν αρκετό χρονικό διάστημα δημοσιεύσει την προσπάθειά μου να χτίσω τότε ένα WHS Computer. Δεν θα κρύψω ότι μια παρόμοια συζήτηση κάνω και στο διπλανό φόρουμ, αλλά θα ήθελα και τη δική σας τη γνώμη, άλλωστε τα έχουμε ξαναπεί.

Πριν παραθέσω τις ερωτήσεις μου παρακάτω, να γράψω τί έχει γίνει τώρα.

Από τότε, λοιπόν, που δημοσίευσα το παραπάνω μήνυμα, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Μετά το τελικό στήσιμο στο κουτί όλων των εξαρτημάτων, αντιμετώπισα πρόβλημα υπερφόρτωσης του τροφοδοτικού. Αφού παιδεύτηκα αρκετά, εγκατέλειψα την προσπάθεια, στοχεύοντας να την επαναλάβω εν ευθέτω χρόνω, με καθαρό μυαλό και με σίγουρη λύση. Ξανάπιασα πάλι τα κατσαβίδια πριν κανένα μήνα, βάζοντας αυτή τη φορά ένα τεράστιο τροφοδοτικό 1600W της Lepa, πράγμα που είχα περιγράψει εδώ (μήνυμα #294, σελίδα 30 του νήματος), αλλά παρ' όλες τις προσπάθειές μου να το λύσω (αλλάζοντας τροφοδοτικό με μεγαλύτερο και μετά με ακόμα μεγαλύτερο) δεν τα είχα καταφέρει. Στη συνέχεια, αντιμετώπισα κάποια άλλα προβλήματα, που μάλλον είχαν να κάνουν με την συνεχή μετακίνηση του case, πάνω στο οποίο είχε στηθεί αρχικά ο υπολογιστής. Τέλος πάντων, μετά από ενδελεχή έρευνα (ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη μου λείπει, δηλαδή), λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, αλλά το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι με ένα τροφοδοτικό (ακόμα και με το θηρίο των 1600W) δουλειά δεν μπορούσε να γίνει, και αποφάσισα τελικά να καταλήξω σε έναν υπολογιστή με δύο τροφοδοτικά των 750W το καθένα, που συνολικά είναι λιγότερο από τα 1600W, αλλά που μοιράζονται τις καταναλώσεις πιο ομαλά και σχεδόν ομοιόμορφα. Νομίζω πως ακόμα και δυο των 650W ή ίσως και των 600W θα ήταν μάλλον αρκετά, αλλά αφού είχα διαθέσιμα τα 750άρια δεν υπήρχε λόγος να πετάξω κι άλλα χρήματα για τροφοδοτικά.

Έτσι, από το αρχικό configuration, που περιέγραφα στο πρώτο νήμα, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ άλλα έμειναν τα ίδια.

Κατ' αρχάς το πρώτο κουτί της Sharkoon έδωσε τη θέση του σε ένα εξαιρετικό κουτί της Lian-Li, το μοντέλο PC-201B, το οποίο δέχεται δύο τροφοδοτικά και έχει τεράστιες δυνατότητες αποθηκευτικών χώρων. Το κουτί αυτό στέγαζε μέχρι πρότινος ένα PC, που είχα αγοράσει από το ΠΛΑΙΣΙΟ παλιά, το 2007 και το οποίο θα μεταστεγαστεί σε άλλο κουτί, αφού δεν απαιτείται τόσο εξειδικευμένη χρήση του.

Δυο εικόνες από το εσωτερικό του, από τα πλάγια και μια σύντομη περιγραφή του.

Στην πρώτη είναι το κουτί άδειο εντελώς. Η φάτσα του, όπως είναι στην εικόνα, είναι αριστερά. Το κουτί χωρίζεται σε δυο μέρη, κατακόρυφα, στο πάνω και στο κάτω, που τα διαχωρίζει ένα οριζόντιο αλουμινένιο διάφραγμα. Το πάνω μέρος δέχεται τη μητρική και μπροστά στη φάτσα του τις συσκευές των 5.5" (DVD-ROM, CD-R κλπ.). Στο κάτω μέρος τοποθετούνται οι σκληροί δίσκοι και τα τροφοδοτικά. Πάνω δεξιά φαίνεται ένας από τους ανεμιστήρες του (έχει 4 ενσωματωμένους), ο οποίος είναι ουσιαστικά εξαεριστήρας, πάνω από την μητρική. Ακριβώς από κάτω του, προσαρμοσμένος στο πίσω μέρος του κουτιού, είναι ο δεύτερος ανεμιστήρας, που ψύχει τη μητρική και τις όποιες κάρτες υπάρχουν πάνω της (συμπεριλαμβανόμενης και της GPU), ενώ στην ίδια ευθεία υπάρχει το πλάγιο τοίχωμα ενός αφαιρούμενου αλουμινένιου αεραγωγού, ώστε να διοχετεύεται σωστά ο αέρας από τον ανεμιστήρα προς το κουτί. Στο κάτω μέρος και αριστερά είναι ο άλλος μεγάλος ανεμιστήρας, που χρησιμεύει για τη ψύξη της συστάδας των σκληρών δίσκων. Αυτοί τοποθετούνται στα δυο κατακόρυφα φατνία, κάθε ένα από τα οποία δέχεται μέχρι και 6 σκληρούς των 3.5", σύνολο 12. Οι σκληροί μπαίνουν συρταρωτά, αφού στο πλαϊ τους βιδωθούν οι ειδικές βίδες S-U02 του κατασκευαστή, που παρέχονται μαζί με το κουτί. Πίσω ακριβώς από τη συστάδα των σκληρών δίσκων, πάντα στο κάτω μέρος είναι ο δεύτερος μικρότερος ανεμιστήρας, που δουλεύει εν σειρά με τον πρώτο, ώστε να αυξάνεται η ροή του αέρα και να παρέχεται ψύξη στο τροφοδοτικό (ή στα τροφοδοτικά).

Τα πλαϊνά καπάκια του κουτιού τοποθετούνται συρταρωτά και ασφαλίζονται με ένα έξυπνο τρόπο, που θυμίζει δόντι καστάνιας στο πάνω μέρος. Η όλη κατασκευή είναι αυτό που λένε tool-less, ανεξάρτητα αν τα εργαλεία είναι αναγκαία για μια εξειδικευμένη συναρμολόγηση.

14Anonyme-20070224-102344.jpg

Η άλλη φωτογραφία είναι δική μου, μετά τη συναρμολόγηση και δείχνει το άλλο πλαϊνό, από την πίσω μεριά της προηγούμενης φωτογραφίας, με όλα τα εξαρτήματα στη θέση τους.

dsc0013adx.jpg

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται τα 2 τροφοδοτικά κάτω αριστερά, το ένα πάνω από το άλλο και οι 12 σκληροί δίσκοι στα κάτω φατνία. Να σημειώσω ότι σε σχέση με την πιο πάνω φωτογραφία, αυτή είναι παρμένη από το άλλο πλαϊνό, δηλαδή, η φάτσα του κουτιού είναι δεξιά. Στο πάνω μέρος του κουτιού δεξιά, φαίνεται το μεγάλο φατνίο που περιέχει: Πάνω-πάνω το floppy drive, αμέσως πιο κάτω το DVD-ROM Drive και πιο κάτω υπάρχει ένας ακόμα σκληρός δίσκος με κιτ 3.5"-5.5" και ένα επιπλέον φατνίο, το EX-34B της ίδιας της Lian-Li, που φέρει 4 σκληρούς και το δικό του ανεμιστήρα ψύξης και καταλαμβάνει 3 θέσεις 5.5" στο μεγάλο φατνίο του κουτιού.

Ιδού εικόνα αυτού του ειδικού φατνίου:

41-101-036-01.jpg

Από εκείνο το πρώτο μήνυμα υπάρχει επίσης αλλαγή, τόσο στον αριθμό όσο και στη χωρητικότητα των τοποθετημένων σκληρών δίσκων.

Έτσι έχουμε:

- Έναν (1) Western Digital SATA2 Enterprise RE3 series WD5002ABYS, 500GB, για δίσκο συστήματος
- Έναν (1) ακόμα 500άρη, Western Digital PATA (EIDE) Caviar Blue WD5000AAKB, τον μοναδικό EIDE, που μπορεί να οδηγηθεί από τη μητρική.
- Δύο (2) Western Digital WD20EARS, Green, των 2TB και έναν (1) WD20EARX, πάλι των 2TB.
- Έναν (1) Western Digital Caviar Black WD1001FALS, του 1TB
- Έναν (1) ακόμα "πράσινο" WD10EADS, του 1TB.
- Οκτώ (8) Seagate Barracuda 7200.11 – ST31000333AS, του 1TB
- Δύο (2) Seagate Barracuda 7200.11 – ST37500333AS, των 750GB

Που σημαίνει, συνολική (ονομαστική) χωρητικότητα, εξαιρουμένου του δίσκου συστήματος, ίση με 18TB.

Παρέμειναν ίδια, η κάρτα γραφικών, η οποία στην πορεία είχε αλλάξει με μια ASUS-ATI EAH-4350 (Fanless) (την άφησα μόνιμα πάνω, έτσι κι αλλιώς ελάχιστο ρεύμα καταναλώνει), το DVD-ROM drive της Lite-On, το floppy και φυσικά η μητρική της ASUS P5QL-E και ο επεξεργαστής της Intel Pentium D - 935 Presler (3.2 GHz).

Τα δύο τροφοδοτικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ένα Etasis 750W Gaming και ένα PC Power & Cooling 750W Silencer Quad, με το δεύτερο να τροφοδοτεί τη μητρική, ενώ οι σκληροί δίσκοι μοιράστηκαν σχεδόν στα ίσια.

Αυτά χοντρικά με την περιγραφή του hardware, με έμφαση στην αλλαγή του κουτιού, που μου έλυσε πολλά προβλήματα, τόσο λόγω των δύο τροφοδοτικών όσο και λόγω χώρου και πολύ καλύτερης διάταξης στο εσωτερικό του.

Πάμε τώρα στα του στησίματος. Κατ' αρχάς πρέπει να πω ότι όταν άρχισα να μεταφέρω τα εξαρτήματα από το ένα κουτί στο άλλο, αντιμετώπισα ένα αναπάντεχο, αλλά σημαντικό πρόβλημα. Τα ειδικά βιδάκια S-U02 της Lian-Li που είχα, δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν όλους τους σκληρούς σε όλες τις θέσεις. Τα αναζήτησα φυσικά παντού, εντός και εκτός επικράτειας, αλλά έφαγα πόρτα. Αναγκάστηκα να πάω σε γνωστό μου μηχανουργείο και να κατασκευάσω ανταπτοράκια, που με το συνδυασμό της χρήσης των κοινών βιδών στήριξης εξαρτημάτων σε υπολογιστές (και σε σκληρούς) άρχισα να κατασκευάζω ένα-ένα από αυτά και να τοποθετώ έναν-έναν τους σκληρούς, δουλειά για φυλακισμένους, δηλαδή (δείτε την εικόνα της βίδας στο link που παραθέτω παραπάνω και θα καταλάβετε γιατί δεν είχα άλλη επιλογή). Την ίδια στιγμή απευθύνθηκα και στον ίδιο τον κατασκευαστή, ζητώντας του καμιά 20αριά βιδάκια. Μέσα σε ένα 24ωρο, έλαβα email ότι μου τα στέλνουν. Δεν μπορούσα φυσικά να περιμένω πότε θα τα παραλάβω (η πρόβλεψη ήταν για 2-3 εβδομάδες) και συνέχισα την ιδιοκατασκευή των δικών μου βιδών. Και πάνω που είχα σχεδόν τελειώσει, παρέλαβα τα ορίτζιναλ του κατασκευαστή!! Αλλά το γαϊδούρι το είχα φάει σχεδόν όλο, έμενε η ουρά μόνο. Τέλος πάντων, όλα καλά, έστω και στο τέλος.

Πρέπει επίσης να πω ότι εκτός από 6+1 δίσκους που μπορεί να οδηγήσει η μητρική, οι άλλοι 10 χρειαζόντουσαν δικούς τους controllers για να οδηγηθούν. Είχα διαθέσιμους δύο, έναν High Point RocketRaid 1820A για οκτώ (8) SATA για υποδοχή PCI-X (συμβατό με απλό PCI) και έναν SCM για 2 SATA για υποδοχή PCI-E, που και για τους δύο υπάρχουν drivers για Windows Server 2003, άρα και για τα WHS.

Αφού λοιπόν το έστησα και το δοκίμασα να δουλεύει χωρίς προβλήματα, είπα να δοκιμάσω να περάσω το λογισμικό και μετά σιγά-σιγά τους drivers.

Αμ δε!

Τρεις μέρες παιδευόμουνα και όταν έφτανα στο σημείο που έλεγε "Load Drivers", αφού τους φόρτωνα, σταμάταγε να βλέπει τους δίσκους. Τέλος πάντων, με τη βοήθεια φίλου, καταφέραμε να το εγκαταστήσουμε και τώρα το σύστημα δουλεύει. Περάσαμε και το Connect σε άλλα δυο Πισιά και μένει να το παλέψουμε από δω κι εμπρός.

(συνέχεια στο επόμενο μήνυμα)
-