Χτίστηκε μετά από πολύ κόπο και αναμονή χρόνου, επί τέλους!
Παναγιώτης Μελάς;1392377 - Ημερομηνία δημοσίευσης μηνύματος: 18-10-2010 said:
Καλησπέρα,
Λοιπόν το PC έλαβε την τελεσίδικη μορφή του, που εν τάχει είναι η εξής:
(1) Κουτί
Sharkoon Rebel12 Economy, ασημί, μέσα στο οποίο έχω εγκαταστήσει ανεμιστήρες ως εξής:
- 3x140mm (δύο εμπρός- ένας πίσω, σε push-pull διάταξη)
- 2x120mm (ο ένας πάνω από την CPU - και τις μνήμες - και ο άλλος πάνω από την κάρτα γραφικών)
- 2x80mm (στο πλάϊ και κάτω, μπροστά από τα φατνία με τους κάτω σκληρούς)
(2) Τροφοδοτικό
Etasis ET650 – 650W
(3) Μητρική
Asus P5QL-Ε με chipset P43, σε s.775. (
Εδώ ένα review από overclockers.uk. Βάζω αυτό το δεύτερο link γιατί, το πρώτο μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγο, όπως εξαφανίστηκε π.χ. το link από το ίδιο το site της ASUSTeK)
(4) Επεξεργαστής
Pentium D – 935, Presler, 3.2Ghz
(5) RAM: 2 x 1GB, DDR2 - 800MHz, μοντέλο
KHX6400D2/1G HYPERX DDR2 1GB PC6400 800MHZ GENESIS.
(6) Κάρτα γραφικών μια ASUS ATI Radeon HD3870. Την διάλεξα επίτηδες και θα την αφήσω μόνιμα, παρ' όλο που επιβαρύνει κάπως τη συνολική απορροφούμενη ισχύ, επειδή είναι "φτενή" και δεν μου καλύπτει τη διπλανή εσοχή PCI-E, στην οποία έχω φορέσει τη μια από τις δυο κάρτες της ASRock.
(7) Δύο κάρτες
ASRock SATA3 PCI-Express x1 Sata Controllers
(8) System Disc: Western Digital SATA2 Enterprise RE3 series
WD5002ABYS, 500GB.
(9) Back-up Disc: Western Digital PATA (EIDE) Caviar Blue
WD5000AAKB, 500GB. Ο δίσκος αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω ενός snap switch ON-OFF, που εγκατέστησα επί τούτου στο πλάϊ του κουτιού, ώστε να μην δουλεύει συνέχεια, παρά μόνο όποτε θέλω να κάνω back-up του κύριου δίσκου του συστήματος.
(10) Storage Discs:
1. Οκτώ (8) SATA 2 Seagate Barracuda 7200.11 – 1TB
ST31000333AS
2. Ένας (1) SATA 2 Western Digital Caviar Black - 1TB
WD1001FALS.
Ήτοι, η συνολική χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου, εξαιρουμένων των δίσκων (α) του συστήματος, που είναι 500GB και (β) του δίσκου EIDE, που διατηρώ για back-up και είναι κι αυτός επίσης 500GB, είναι τυπικά 9TB.
(11) Οπτικός Οδηγός Lite-On DVD-ROM (EIDE/ATAPI)...........
Καλημέρα σε όλους. Σε αυτό μου το μήνυμα (σελίδα 8 του νήματος, μήνυμα #74), είχα πριν αρκετό χρονικό διάστημα δημοσιεύσει την προσπάθειά μου να χτίσω τότε ένα WHS Computer. Δεν θα κρύψω ότι μια παρόμοια συζήτηση κάνω και στο διπλανό φόρουμ, αλλά θα ήθελα και τη δική σας τη γνώμη, άλλωστε τα έχουμε ξαναπεί.
Πριν παραθέσω τις ερωτήσεις μου παρακάτω, να γράψω τί έχει γίνει τώρα.
Από τότε, λοιπόν, που δημοσίευσα το παραπάνω μήνυμα, κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Μετά το τελικό στήσιμο στο κουτί όλων των εξαρτημάτων, αντιμετώπισα πρόβλημα υπερφόρτωσης του τροφοδοτικού. Αφού παιδεύτηκα αρκετά, εγκατέλειψα την προσπάθεια, στοχεύοντας να την επαναλάβω εν ευθέτω χρόνω, με καθαρό μυαλό και με σίγουρη λύση. Ξανάπιασα πάλι τα κατσαβίδια πριν κανένα μήνα, βάζοντας αυτή τη φορά ένα τεράστιο τροφοδοτικό 1600W της Lepa, πράγμα που είχα περιγράψει εδώ (μήνυμα #294, σελίδα 30 του νήματος), αλλά παρ' όλες τις προσπάθειές μου να το λύσω (αλλάζοντας τροφοδοτικό με μεγαλύτερο και μετά με ακόμα μεγαλύτερο) δεν τα είχα καταφέρει. Στη συνέχεια, αντιμετώπισα κάποια άλλα προβλήματα, που μάλλον είχαν να κάνουν με την συνεχή μετακίνηση του case, πάνω στο οποίο είχε στηθεί αρχικά ο υπολογιστής. Τέλος πάντων, μετά από ενδελεχή έρευνα (ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη μου λείπει, δηλαδή), λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, αλλά το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι με ένα τροφοδοτικό (ακόμα και με το θηρίο των 1600W) δουλειά δεν μπορούσε να γίνει, και αποφάσισα τελικά να καταλήξω σε έναν υπολογιστή με δύο τροφοδοτικά των 750W το καθένα, που συνολικά είναι λιγότερο από τα 1600W, αλλά που μοιράζονται τις καταναλώσεις πιο ομαλά και σχεδόν ομοιόμορφα. Νομίζω πως ακόμα και δυο των 650W ή ίσως και των 600W θα ήταν μάλλον αρκετά, αλλά αφού είχα διαθέσιμα τα 750άρια δεν υπήρχε λόγος να πετάξω κι άλλα χρήματα για τροφοδοτικά.
Έτσι, από το αρχικό configuration, που περιέγραφα στο πρώτο νήμα, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει, ενώ άλλα έμειναν τα ίδια.
Κατ' αρχάς το πρώτο κουτί της Sharkoon έδωσε τη θέση του σε ένα εξαιρετικό κουτί της Lian-Li, το μοντέλο
PC-201B, το οποίο δέχεται δύο τροφοδοτικά και έχει τεράστιες δυνατότητες αποθηκευτικών χώρων. Το κουτί αυτό στέγαζε μέχρι πρότινος ένα PC, που είχα αγοράσει από το ΠΛΑΙΣΙΟ παλιά, το 2007 και το οποίο θα μεταστεγαστεί σε άλλο κουτί, αφού δεν απαιτείται τόσο εξειδικευμένη χρήση του.
Δυο εικόνες από το εσωτερικό του, από τα πλάγια και μια σύντομη περιγραφή του.
Στην πρώτη είναι το κουτί άδειο εντελώς. Η φάτσα του, όπως είναι στην εικόνα, είναι αριστερά. Το κουτί χωρίζεται σε δυο μέρη, κατακόρυφα, στο πάνω και στο κάτω, που τα διαχωρίζει ένα οριζόντιο αλουμινένιο διάφραγμα. Το πάνω μέρος δέχεται τη μητρική και μπροστά στη φάτσα του τις συσκευές των 5.5" (DVD-ROM, CD-R κλπ.). Στο κάτω μέρος τοποθετούνται οι σκληροί δίσκοι και τα τροφοδοτικά. Πάνω δεξιά φαίνεται ένας από τους ανεμιστήρες του (έχει 4 ενσωματωμένους), ο οποίος είναι ουσιαστικά εξαεριστήρας, πάνω από την μητρική. Ακριβώς από κάτω του, προσαρμοσμένος στο πίσω μέρος του κουτιού, είναι ο δεύτερος ανεμιστήρας, που ψύχει τη μητρική και τις όποιες κάρτες υπάρχουν πάνω της (συμπεριλαμβανόμενης και της GPU), ενώ στην ίδια ευθεία υπάρχει το πλάγιο τοίχωμα ενός αφαιρούμενου αλουμινένιου αεραγωγού, ώστε να διοχετεύεται σωστά ο αέρας από τον ανεμιστήρα προς το κουτί. Στο κάτω μέρος και αριστερά είναι ο άλλος μεγάλος ανεμιστήρας, που χρησιμεύει για τη ψύξη της συστάδας των σκληρών δίσκων. Αυτοί τοποθετούνται στα δυο κατακόρυφα φατνία, κάθε ένα από τα οποία δέχεται μέχρι και 6 σκληρούς των 3.5", σύνολο 12. Οι σκληροί μπαίνουν συρταρωτά, αφού στο πλαϊ τους βιδωθούν οι ειδικές βίδες
S-U02 του κατασκευαστή, που παρέχονται μαζί με το κουτί. Πίσω ακριβώς από τη συστάδα των σκληρών δίσκων, πάντα στο κάτω μέρος είναι ο δεύτερος μικρότερος ανεμιστήρας, που δουλεύει εν σειρά με τον πρώτο, ώστε να αυξάνεται η ροή του αέρα και να παρέχεται ψύξη στο τροφοδοτικό (ή στα τροφοδοτικά).
Τα πλαϊνά καπάκια του κουτιού τοποθετούνται συρταρωτά και ασφαλίζονται με ένα έξυπνο τρόπο, που θυμίζει δόντι καστάνιας στο πάνω μέρος. Η όλη κατασκευή είναι αυτό που λένε tool-less, ανεξάρτητα αν τα εργαλεία είναι αναγκαία για μια εξειδικευμένη συναρμολόγηση.
Η άλλη φωτογραφία είναι δική μου, μετά τη συναρμολόγηση και δείχνει το άλλο πλαϊνό, από την πίσω μεριά της προηγούμενης φωτογραφίας, με όλα τα εξαρτήματα στη θέση τους.
Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται τα 2 τροφοδοτικά κάτω αριστερά, το ένα πάνω από το άλλο και οι 12 σκληροί δίσκοι στα κάτω φατνία. Να σημειώσω ότι σε σχέση με την πιο πάνω φωτογραφία, αυτή είναι παρμένη από το άλλο πλαϊνό, δηλαδή, η φάτσα του κουτιού είναι δεξιά. Στο πάνω μέρος του κουτιού δεξιά, φαίνεται το μεγάλο φατνίο που περιέχει: Πάνω-πάνω το floppy drive, αμέσως πιο κάτω το DVD-ROM Drive και πιο κάτω υπάρχει ένας ακόμα σκληρός δίσκος με κιτ 3.5"-5.5" και ένα επιπλέον φατνίο, το
EX-34B της ίδιας της Lian-Li, που φέρει 4 σκληρούς και το δικό του ανεμιστήρα ψύξης και καταλαμβάνει 3 θέσεις 5.5" στο μεγάλο φατνίο του κουτιού.
Ιδού εικόνα αυτού του ειδικού φατνίου:
Από εκείνο το πρώτο μήνυμα υπάρχει επίσης αλλαγή, τόσο στον αριθμό όσο και στη χωρητικότητα των τοποθετημένων σκληρών δίσκων.
Έτσι έχουμε:
- Έναν (1) Western Digital SATA2 Enterprise RE3 series WD5002ABYS, 500GB, για δίσκο συστήματος
- Έναν (1) ακόμα 500άρη, Western Digital PATA (EIDE) Caviar Blue WD5000AAKB, τον μοναδικό EIDE, που μπορεί να οδηγηθεί από τη μητρική.
- Δύο (2) Western Digital WD20EARS, Green, των 2TB και έναν (1) WD20EARX, πάλι των 2TB.
- Έναν (1) Western Digital Caviar Black WD1001FALS, του 1TB
- Έναν (1) ακόμα "πράσινο" WD10EADS, του 1TB.
- Οκτώ (8) Seagate Barracuda 7200.11 – ST31000333AS, του 1TB
- Δύο (2) Seagate Barracuda 7200.11 – ST37500333AS, των 750GB
Που σημαίνει, συνολική (ονομαστική) χωρητικότητα, εξαιρουμένου του δίσκου συστήματος, ίση με 18TB.
Παρέμειναν ίδια, η κάρτα γραφικών, η οποία στην πορεία είχε αλλάξει με μια ASUS-ATI EAH-4350 (Fanless) (την άφησα μόνιμα πάνω, έτσι κι αλλιώς ελάχιστο ρεύμα καταναλώνει), το DVD-ROM drive της Lite-On, το floppy και φυσικά η μητρική της ASUS P5QL-E και ο επεξεργαστής της Intel Pentium D - 935 Presler (3.2 GHz).
Τα δύο τροφοδοτικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ένα Etasis 750W Gaming και ένα PC Power & Cooling 750W Silencer Quad, με το δεύτερο να τροφοδοτεί τη μητρική, ενώ οι σκληροί δίσκοι μοιράστηκαν σχεδόν στα ίσια.
Αυτά χοντρικά με την περιγραφή του hardware, με έμφαση στην αλλαγή του κουτιού, που μου έλυσε πολλά προβλήματα, τόσο λόγω των δύο τροφοδοτικών όσο και λόγω χώρου και πολύ καλύτερης διάταξης στο εσωτερικό του.
Πάμε τώρα στα του στησίματος. Κατ' αρχάς πρέπει να πω ότι όταν άρχισα να μεταφέρω τα εξαρτήματα από το ένα κουτί στο άλλο, αντιμετώπισα ένα αναπάντεχο, αλλά σημαντικό πρόβλημα. Τα ειδικά βιδάκια S-U02 της Lian-Li που είχα, δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν όλους τους σκληρούς σε όλες τις θέσεις. Τα αναζήτησα φυσικά παντού, εντός και εκτός επικράτειας, αλλά έφαγα πόρτα. Αναγκάστηκα να πάω σε γνωστό μου μηχανουργείο και να κατασκευάσω ανταπτοράκια, που με το συνδυασμό της χρήσης των κοινών βιδών στήριξης εξαρτημάτων σε υπολογιστές (και σε σκληρούς) άρχισα να κατασκευάζω ένα-ένα από αυτά και να τοποθετώ έναν-έναν τους σκληρούς, δουλειά για φυλακισμένους, δηλαδή (δείτε την εικόνα της βίδας στο link που παραθέτω παραπάνω και θα καταλάβετε γιατί δεν είχα άλλη επιλογή). Την ίδια στιγμή απευθύνθηκα και στον ίδιο τον κατασκευαστή, ζητώντας του καμιά 20αριά βιδάκια. Μέσα σε ένα 24ωρο, έλαβα email ότι μου τα στέλνουν. Δεν μπορούσα φυσικά να περιμένω πότε θα τα παραλάβω (η πρόβλεψη ήταν για 2-3 εβδομάδες) και συνέχισα την ιδιοκατασκευή των δικών μου βιδών. Και πάνω που είχα σχεδόν τελειώσει, παρέλαβα τα ορίτζιναλ του κατασκευαστή!! Αλλά το γαϊδούρι το είχα φάει σχεδόν όλο, έμενε η ουρά μόνο. Τέλος πάντων, όλα καλά, έστω και στο τέλος.
Πρέπει επίσης να πω ότι εκτός από 6+1 δίσκους που μπορεί να οδηγήσει η μητρική, οι άλλοι 10 χρειαζόντουσαν δικούς τους controllers για να οδηγηθούν. Είχα διαθέσιμους δύο, έναν High Point RocketRaid 1820A για οκτώ (8) SATA για υποδοχή PCI-X (συμβατό με απλό PCI) και έναν SCM για 2 SATA για υποδοχή PCI-E, που και για τους δύο υπάρχουν drivers για Windows Server 2003, άρα και για τα WHS.
Αφού λοιπόν το έστησα και το δοκίμασα να δουλεύει χωρίς προβλήματα, είπα να δοκιμάσω να περάσω το λογισμικό και μετά σιγά-σιγά τους drivers.
Αμ δε!
Τρεις μέρες παιδευόμουνα και όταν έφτανα στο σημείο που έλεγε "Load Drivers", αφού τους φόρτωνα, σταμάταγε να βλέπει τους δίσκους. Τέλος πάντων, με τη βοήθεια φίλου, καταφέραμε να το εγκαταστήσουμε και τώρα το σύστημα δουλεύει. Περάσαμε και το Connect σε άλλα δυο Πισιά και μένει να το παλέψουμε από δω κι εμπρός.
(συνέχεια στο επόμενο μήνυμα)
-