Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

skysound

Supreme Member
28 January 2007
7,209
Θεσσαλονίκη
Σκεφτομαι να αλλαξω τα woofers των Β&W 602 με woofers αλλης μαρκας.

(H ιδεα μου κολησε μετα απο την 100% επιτυχημενη αλλαγη μεγαφωνου στο subwoofer μου:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=53618&highlight=subwoofer&page=3)

Εχω αρχιζω να μισω τις μουντες μεσαιες που βγαζει το κιτρινιαρικο κεβλαρ. Μετα απο 20 χρονια τεχνολογικης εξελιξης, (πότε πέρασαν?) ευελπιστω οτι ακομα και τα φτηνα συγχρονα μεγαφωνα θα βγαζουν καλυτερο ηχο.
Ε, και αν δεν βγαζουν καλο ηχο, ξαναβαζουμε τα παλια βρε αδερφε.

Τι πρεπει ομως να προσεξω στα specs των καινουργιων μεγαφωνων, ωστε να ειναι εφικτη η συνεργασια με το croossover και το tweeter?

επειδή έχω τα 601, το wooferάκι είναι μια χαρα, αυτό που κάνει τις μεσαίες λίγο φλού, είναι το ταίριασμα των φάσεων των δυο μονάδων, χρειάζεται τροποποίηση στο cross, κατι το οποίο δεν ειναι ευκολο. Στα δικά μου πείραξα τα cross και το ηχειάκι απογειώθηκε. Φυσικά οι μηχανικοί της BW ήξεραν τι έκαναν, κράτησαν απόσταση ηχητικά του 601 από το CDM-1. Και το δικό σου ίδια σειρά είναι, οπότε υποθέτω ότι ισχύει κάτι αντιστοιχο.

κατι που μπορεί ευκολα να κάνει κανείς, επειδή ψιλοτσίριζε όλη η σειρά, είναι να μεγαλώσει λίγο την αντισταση πριν τον πυκνωτή του tweeter, για να ριξει λίγο την στάθμη του.

κατι που μπορεί ευκολα να κάνει κανείς, επειδή ψιλοτσίριζε όλη η σειρά, είναι να μεγαλώσει λίγο την αντισταση πριν τον πυκνωτή του tweeter, για να ριξει λίγο την στάθμη του.

++++

και μια που θα τσιρίζει λιγότερο
πειραματίσου και με τον πολυεστερα που το εχουν τιγκάρει

Ξηλωσα το μεγαφωνο, ετσι, για να το δω και απο κοντα.

Εβγαλα πρωτα το μπροστινο μεταλικο πλαισιο που στηριζοτανε πανω στη μπαφλα με 4 αλενοβιδες.

Απο κατω το μεγαφωνο στηριζοτανε με 2 μικρες σχετικα ξυλοβιδες, μια στη πανω μερια και μια στην κατω μερια του μεγαφωνου, αντιδιαμετρικα.

(Και στα 2 ηχεια, οι κατω βιδες ηταν -αγνωστο γιατι- ξεβιδωμενες 2-3 χιλιοστα)

Εβουαλα:

wooferfront.jpg

Τελος το κουτι ηταν φουλ στο αφρολεξ, το οποιο θα μπορουσε ισως δοκιμαστικα να βγει. Τελος παντων, μετρησα τις διαστασεις της τρυπας και βλεπομεν στη συνεχεια.

afrolex2.jpg

μια χαρα ειναι το μεγαφωνο φιλε! τι περιμενες να δεις για να σου γεμισει το ματι ωρε? :flipout:
Κοιτα, καταρχας δοκιμασε να αλλαξεις το ρικοφον που χει μεσα με μαλλι και να βιδωσεις σωστα και καλα το μεγαφωνο πανω στην κουτα..Μπορει να εκπλαγεις πολυ απο το αποτελεσμα!

και το δικό μου ξεβιδωμένο ήταν. Ποιότητα B&W :flipout:

αλλαξε τον ηλεκτολυτικό που ειναι σε σειρά με το tweeter με καποιον πλαστικό, και παίξε με την τιμή της αντίστασης που ελέγχει την στάθμη του. Μπορεί να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Πριν πας σε δραστικές ριψοκίνδυνες μεθόδους.

το ξεβίδωμα εντάξει. το ότι η μπάφλα είναι ΑΝΟΙΧΤΗ και κλεινει μόνο με ένα λεπτό πλαστικό καπάκι δεν σε ενόχλησε?

ειπαμε.. πάνω απ όλα η ποιότητα :D

Για να αλλαξεις το μεγαφωνο ειναι καπως ρισκο εκτος αν βρεις τις thiele/small παραμετρους του μεγαφωνου...και ψαξεις για καποιο αλλο μεγαφωνο με ιδιo fs,qts,vas (τουλαχιστον).....
θα σου προτεινα να περιοριστεις στην βελτιωση του cross απλα...

Πραγματι, τωρα που το λες, μεταξυ του μεγαφωνου και της μπαφλας μεσολαβει το πλαστικο καλυμμα. Μια ανορθοδοξη μαλλον υλοποιηση.

Βεβαια εκτος απο τα specs του μεγαφωνου, η αλλαγη κολησε στο αρχικο σταδιο λογω της σπανιας διαμετρου του μεγαφωνου. (αν και ηδη παρατηρησα μια (ψυχο)ακουστικη βελτιωση σφιγγοντας τις βιδες.)

Ετσι αυτα που υποθετικα μπορουμε να "πειραξουμε", ειναι το crossover, το ρικοφον, και ισως μια δοκιμη βγαζοντας το πλαστικο καλυμα, και βιδωνοντας το μεγαφωνο απ ευθειας στη μπαφλα.

Last edited:
ε αυτα που λες ειναι το 50% του ηχειου φιλε..δε χανεις κατι να πειραματιστεις με αυτα που ηδη εχεις..

Πραγματι, τωρα που το λες, μεταξυ του μεγαφωνου και της μπαφλας μεσολαβει το πλαστικο καλυμμα. Μια ανορθοδοξη μαλλον υλοποιηση.

Βεβαια εκτος απο τα specs του μεγαφωνου, η αλλαγη κολησε στο αρχικο σταδιο λογω της σπανιας διαμετρου του μεγαφωνου. (αν και ηδη παρατηρησα μια (ψυχο)ακουστικη βελτιωση σφιγγοντας τις βιδες.)

Ετσι αυτα που υποθετικα μπορουμε να "πειραξουμε", ειναι το crossover, το ρικοφον, και ισως μια δοκιμη βγαζοντας το πλαστικο καλυμα, και βιδωνοντας το μεγαφωνο απ ευθειας στη μπαφλα.

Το πλαστικό κάλυμα μπορεί να είναι καλή λύση...απομόνωσης της μπάφλας από το μεγάφωνο! Αλλά μπορεί και όχι αν είναι πρόχειρη υλοποίηση... το σφίξιμο του μεγαφώνου επιβάλεται! Τέλος η μεμβράνη απομόνωσης του μεγάφωνου μπορεί να πειραχτεί!

Last edited:
Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

και το δικό μου ξεβιδωμένο ήταν. Ποιότητα B&W :flipout:

Καλό είναι, και αυτό ισχύει για τα περισσότερα ηχεία της αγοράς, να σφίγγουμε τις βίδες των μεγαφώνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λόγω των - αναπόφευκτων - κραδασμών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βίδες χαλαρώνουν.

JohnJohn, λυπάμαι που η ποιότητα κατασκευής δέν καλύπτει τις προσδοκίες σου.

Θα ήθελα να με ενημερώσεις, ποιό ηχείο, αντίστοιχου κόστους και αντίστοιχης ηλικίας, έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής.

SkySound, η " ψυχοακουστική " βελτίωση που παρατήρησες με το σφίξιμο των βιδών είναι υπαρκτή.

Εάν θέλεις να ασχοληθείς με το ηχείο, ντέ και καλά, δοκίμασε να αλλάξεις τα υλικά του κροσόβερ.

Ασε το μεγαφωνάκι στην ησυχία του. Και "καλύτερο" μεγάφωνο να βάλεις, το αποτέλεσμα - εξ ορισμού - δεν θα είναι καλύτερο.

Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Καλό είναι, και αυτό ισχύει για τα περισσότερα ηχεία της αγοράς, να σφίγγουμε τις βίδες των μεγαφώνων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λόγω των - αναπόφευκτων - κραδασμών, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βίδες χαλαρώνουν.

JohnJohn, λυπάμαι που η ποιότητα κατασκευής δέν καλύπτει τις προσδοκίες σου.

Θα ήθελα να με ενημερώσεις, ποιό ηχείο, αντίστοιχου κόστους και αντίστοιχης ηλικίας, έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής.
QUOTE]

Σε ακριβώς ποιά ηλικία και κατηγορία τιμής αναφέρεστε ?
Νομίζω οτι ο Γιάννης δικαίως διαμαρτύρεται για την ποιότητα κατασκευής, καθώς νοβοπάν στην μπάφλα και ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές,
συναντάμε μόνο στα πολύ φτηνά ηχεία.

Το γούφερ πάντως είναι πράγματι καλής ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα - όπως τα περιέγραψαν οι συνάδελφοι και όπως φαίνονται στην εικόνα και άρα είναι μάλλον λάθος να το αντικαταστήσει κάποιος στην τύχη με κάποιο "καλύτερο" ....

Attachments

• 001.jpg
    001.jpg
    91.4 KB · Views: 100
Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Χουρμουζιάδης Βασίλης;1267529 Θα ήθελα να με ενημερώσεις said:
Φιλε μου τα civil μου των 110ε εχουν καλυτερη καμπινα... οχι μεγαφωνα ε.καμπινα.. -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

Σε ακριβώς ποιά ηλικία και κατηγορία τιμής αναφέρεστε ?

To B&W 602S2 παρουσιάσθηκε στην αγορά -εάν θυμάμαι καλά - το 1992-1993.

Κόστος αγοράς 176.000 δρχ

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Woofer άλλης μάρκας σε B&W602s1

To B&W 602S2 παρουσιάσθηκε στην αγορά -εάν θυμάμαι καλά - το 1992-1993.

Κόστος αγοράς 176.000 δρχ

Καπου εκεί πρέπει να υπήρχε το AS HPCM20 ή Wharfadale Diamond5 πχ (οι τιμές πάνω - κάτω δεν θυμάμαι με ακρίβεια, για να είμαι ειλικρινής), τα οποία είχα και θυμάμαι οτι σαν κατασκευή καμπίνας και υλικά κρος ήταν τουλάχιστον μια κλάση παραπάνω .