Re: ΞΑΝΑΧΟΥΜΕ ΘΕΜΑ.TRENDS AUDIO TA-10.1 ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ.
Eίναι η πρώτη φορά που κάνω post σε αυτό το πολύ ωραίο forum και θα μου επιτρέψετε με αφορμή τον Trends να κάνω μια εισαγωγή.
Εδώ και μια πενταετία έχω την περιέργεια και την μικρή/μέτρια οικονομική άνεση να δοκιμάζω και να αλλάζω εκτός των βασικών (και ελαφρώς ακριβοτέρων) συστατικών του συστήματός μου κυρίως ενισχυτές οι οποίοι βραβεύονται και διαφημίζονται ως Best Buy . Ετσί λοιπόν έγινα κάτοχος ενός Musical Fidelity X150 που το Absolute Sound είχε τιμήσει με κολακευτικά σχόλια τότε , του Primaluna Prologue Two που τιμάται ακόμα με καλά λόγια, του Pathos Classic One Mk2 που ο Sam Tel. του Sterophile κατέταξε στην κατηγορία A' (ενώ φέτος ο Mk3 μεταφέρθηκε στην κατηγορία Β'!), ενός βραβευμένου από πολλά site ενισχυτή, τον Blue Circle NSCS και διάφορους άλλους ενισχυτές κατηγορίας 1000-3000 €. Εκτός από φανατικός λάτρης της ηλεκτρικής κιθάρας και όλων των ροκ ακουσμάτων είμαι επίσης φανατικός λάτρης της κλασσικής μουσικής και επισκέπτομαι συχνά το Μέγαρο, όπως και σε μικρότερη αλλά ολοένα αυξανόμενη κλίμακα αγαπώ και την jazz. Ολα αυτά τα προαναφέρω οχι για άλλο λόγο παρά αυτον που υποθέσατε: Ζητάω πολλές αρετές ΚΑΙ από τα best buy μηχανήματα.
Οσα best value μηχανήματα προανέφερα είχαν αρετές αλλά απείχαν στο να συγκεντρώνουν αρκετές μαζί εκφράζοντας μια συνολική μουσική μαγεία όπως χροιές, refinement-ευγένεια και ανάλυση, ροή, δυναμικά, διαφάνεια , λεπτομέρεια στο μπάσο, οδήγηση, soundstage και όσα ένας λάτρης του ήχου αναζητά - και προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο πιο πολλά μπορεί μέχρι αυτά τα χρήματα.
(συμπληρώνω εν τάχυ ότι η βάση του οποιουδήποτε συστήματος είναι ένα καλούτσικο ρεύμα και σαν βάση δεν αλλάζω με τίποτα τα Shunyata Hydra τα οποία δεν αφαιρούν διαφάνεια , απλά βγάζουν όσα σκουπίδια επιτρέπει η τεχνολογία τους μέχρι εκεί που δεν θα θαμπώσουν ή θα προσθέσουν κουρτίνες στον ήχο και στην λεπτομέρεια).
Εδώ και 2 εβδομάδες ενώ ακούω καταγοητευμένος από τον Jadis μου και τον Conrad Johnson μου χωρίς να μου λείπει κάτι από όσα εγώ και το γούστο μου θεωρεί σημαντικά και απαραίτητα ως ένα βαθμό στην λίστα 'χαρισμάτων' του ήχου που 'μαγειρεύω', πήγα να ακούσω τον Trends 10.1 για να τον αγοράσω για ενα 2ο σύστημα , πιο mid-fi και σαφέστατα μέχρι τα 1000-1500 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι το θαύμα της πενταετίας είναι εδώ και κοστίζει περί των 150 ευρώ. Ο Trends θα αφήσει με ανοικτό το στόμα τον ήδη χορτασμένο και ευχαριστημένο audiophile που διαθέτει κάποια μηχανήματα του γούστου του και μπορεί να κρίνει 'χορτασμένος από λάμπα (χεχε)' και ακομπλεξάριστος τί προσφέρει αυτό το ενισχυτάκι σε αυτή την τιμή.
Το πρώτο απίστευτο και σοκαριστικό: O Τrends έχει σώματα και σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται λεπτόηχος - κάτι που ενισχυτές 20 φορές της αξίας τους υπολείπονται ! Δεύτερον: H υγρότητα του ήχου είναι απίθανη για τα χρήματα . Τρίτον: Το soundstage και η διαύγεια σε όλα του τα σημεία είναι θαύμα να συνυπάρχουν με μια απόδειξη 150 ευρώ Τέταρτον: Ακούγεται σαν μια μικρογραφία ενός ονειρικού solid state με διαφάνεια ρεκόρ (στην οποία συντελεί και ο παθητικός), δυναμικά που με ηχεία άνω των 93 db σοκάρουν για τα watt αλλά και γενικότερα, λεπτομέρεια λές και έχει ντύσει κάποιος όλο το σύστημα με ασημένια top καλώδια μαζί με απίστευτο σώμα ΚΑΙ σωστότατες χροιές και αρμονική έκταση χωρίς κοδωνισμούς, θωλούρες ή χρωματισμούς (ακούστε πίανο και θα καταλάβετε) (...μην περιμένετε όμως μπάσο με λεπτομέρεια ανάλογη του υπολοίπου φάσματος - εδώ υπάρχει ο μόνος περιορισμός). Το απίστευτο είναι οτι έχει όλα αυτά ταυτοχρόνως σε μεγάλες δόσεις χωρίς καν να μπεί καλύτερη τροφοδοσία/ρεύμα από μπαταρία. Πέμπτον: Στο τί δέν έχει σίγουρα περιλαμβάνεται το πέπλο μεστότητας και εξευγενισμού ενός οποιουδήποτε ενισχυτή λυχνίας, όμως προσφέρει διαφάνεια, λεπτομέρια και soundstage για πολλά βραβεία τιμής/απόδοσης και αποτέλει μεγάλο εχθρό στις κατηγορίες αυτές σε ολοκληρωμένους λυχνίας. Λέει την περισσότερη 'Αλήθεια' στα χρήματα χωρίς να είναι ευφωνικός ούτε όμως σκληρός , βρήκε όσο πιο κοντά στο κέντρο. Με σιγουρία σας λέω ότι εαν συγκρίνετε με υλοποιήσεις λυχνίας μέχρι 1500 ευρώ ο Trends θα σας αφήσει έκπληκτους με την διαφάνεια,δυναμικές διακυμάνσεις και την λεπτομέρια του ενώ ίσως να υστερεί ελαφρά σε μουσικότητα και fatigue-free ακροάσεις για τις οποίες φημίζονται οι λυχνίες - αν συγκρίνετε με solid-state ολοκληρωμένους μέχρι 1500 ευρώ θα σοκαριστείτε από τα σώματα , το layering του soundstage και τις χροιές όσο και από την αρμονική πληρότητα και υγρότητα . Ισως δεν μείνετε ευχαστημένοι από το το μπάσο και εαν ψάχνετε κυρίως για ροκ καταστάσεις...!
Κλείνοντας το πρώτο μου και μεγάλο αυτό post σας προτείνω να τον αγοράσετε χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς ενδιασμούς, ακόμα και εαν δεν έχετε ευαίσθητα ηχεία ή εαν το μπάσσο του δεν σας λέει και πολλά σε θέματα λεπτομέρειας και ευκρίνειας. Εαν είστε κάτοχος μιας καλής πηγής (ας είναι και ανάλογης τιμής π.χ. Marantz ή Oppo DVD -δείτε stereophile-) και μιας σειράς ευγενικών καλωδίων (!) θα περάσετε πάρα πολύ καλά μιας που θα δώσετε διαφορετική έμφαση από εδώ και στο εξής στον τομέα της απαιτούμενης διαφάνειας και ανάλυσης ... και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα. [ To καλύτερο setup με βάση λογικές τιμές που άκουσα μέχρι στιγμής είναι σε συνδιάσμό με κάποια ηχεία Fostex 8-ιντσών 95db και bass reflex, τα καλώδια Cardas Quadlink 5C και ηχείων , Marantz CD player και τροφοδοσία από μπαταρία. Πραγματικά καλά δυναμικά, ρεαλισμός και αρμονικές χωρίς ...παρενέργειες σε έργα για πιάνο ή solo πιάνο. Τέλος οι φωνές μπορεί να μην έχουν το ύψος ενός ακριβού συστήματος αλλά ακούγονται άριστα χωρίς γκρίνιες ή θωλούρες - μια-μια. Οι κιθάρες επίσης αναπαράγονται με τρομερή δόση αληθοφάνειας για όποια κατηγορία χρημάτων και να μιλάμε. Ισως σε δεύτερη μοίρα να έρχονται τα έργα για βιολί μιας που ο ενισχυτής ακούγεται αισθητά πιο 2D σε σχέση με καλά συστήματα με λυχνίες αλλά αυτό είναι έως και αμαρτία να σχολιάζεται σε αυτή την τιμή!]
Αγοράστε με κλειστά τα μάτια και ανοικτά τα αυτία !:award:
*** Και μια υποσημείωση για την έκθεση που έγινε για το 2007-2008 και που ήταν εκπληκτική και η καλύτερη των τελευταίων 10 ετών: Αξίζει να συζητήσουμε τις απόψεις σας για το τί σας άρεσε και τί οχι. Προσωπικά μαγεύτικα από τον ήχο της σειράς Reference της Audio Research με τα Wilson Duette αλλά και με τον ήχο των Atma-sphere και Almarro. Ολα τα περίπτερα ήταν εξαιρετικά και φυσικά οι Mactone, τα Sonus Faber αλλά και Hyperion και Duevel , ακούσματα που άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις - καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. :fahne90: