Ξαναεπαναξαναδιαγραφη θεματος

Αγαπητέ κύριε Τρυφωνίδη,μιά ερώτηση σάς παρακαλώ ,εάν έχετε την καλωσύνη..
Ας υποθέσουμε ότι αποχωρώ απο το φόρουμ και παραμένουν threads δικά μου πού έχουν γραφεί απο μένα και είναι απολύτως πρωτότυπα..
Και επειδή αποχωρώ ζητώ να διαγραφούν όλα μου τά threads(και δεν αναφέρομαι σε απλά posts τού τύπου ´μπράβο´,´ζήτω´,´γκόλ´).
To φόρουμ και μόνον μη αποδεχόμενο την αίτησή μου για πλήρη διαγραφή τους δέν ´εκμεταλλευεται καθ´οιονδηποτε τρόπο´και παρά την θέλησή μου τα γραπτά μου..???
Παραδείγματος χάριν όλα τά threads που έχω ανοίξει στην μουσική κατηγορία και αφορούν σε παρουσιάσεις δίσκων δέν θά τα εκμεταλλευεται το forum ακόμα και μόνον επειδή παραμένουν δημοσιευμένα ενώ ο συγγραφέας τους δεν το επιθυμεί??
Δηλαδή ένα φόρουμ,που φιλοξενεί γραπτάμου δικαιούται να τά οικειοποιηθεί παρά την θέλησή μου??
Ευχαριστώ εκ τών προτέρων.

Αυτή είναι και δική μου απορία , αφού έχω την αίσθηση ότι ο 2121/1993 , ως ισχύει σήμερα , δεν αναφέρεται σε αυτό το θέμα , ειδικά όταν έχουμε δημοσίευση από ελευθεριότητα , χωρίς να υπάρχει σύμβαση εκμετάλευσης ή σύμβαση έργου ή σχέση εξηρτημένης εργασίας μεταξύ avclub και μέλους που να αποβλέπει στην συγγραφή κειμένων , ώστε να καταστούν περιουσία του εργοδότη ( avclub) ;

Last edited:
Σιγά που θά επιτρέψω δικό μου γραπτό να θεωρηθεί ´περιουσία´τού φόρουμ.
Απο την στιγμή που προσωπικά δέν επιτρέπω να τίθεται σε κοινή θέα σέ χώρο που δεν επιθυμώ(τουτέστιν γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης επειδή κάποια μέλη το διαβάζουν παρά την θέλησή μου)δεν κατανοώ τά ´περιουσιακά στοιχεία´.
Το θεωρώ μείζον θέμα και νομίζω ότι απαιτείται σαφής απάντηση.

Στους διαδικτυακούς τόπους συνήθως ισχύουν τα εξής:
(δεν γνωρίζω σε ποιούς νόμους περιγράφονται αυτά)

υπάρχει ένας κανονισμός, τον οποίο το μέλος αποδέχεται κατά την εγγραφή του...

Όλοι οι κανονισμοί αυτοί, στο πνεύμα του οποίου είναι γραμμένος και αυτός του avclub λίγο πολύ συμφωνούν στο παρακάτω:
(πρόκειται από κανονισμό πασίγνωστου διαδικτυακού τόπου γιά κινητά τηλέφωνα)

Τα μηνύματα, προσωπικά ή δημόσια, που δημοσιεύονται στις ομάδες συζητήσεων (forums) από τους χρήστες / μέλη του ......gr, καθώς και τα άρθρα, τα σχόλια και οποιασδήποτε μορφής κείμενο, που δημοσιεύεται σε οποιαδήποτε από τις σελίδες του ......gr, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα τους, της οποίας όμως τη δημοσιευμένη υπόσταση παραχωρεί στο .......gr και δεν μπορεί να αποσύρει σε ουδεμία περίπτωση.

δεν ξέρω αν σας καλύπτει ως απάντηση

Το φόρουμ δεν είναι εργοδότης. Είναι ένας χώρος, όπου κάποιος δημοσιεύει αυτό που ο ίδιος επιθυμεί σε συγκεκριμένη μορφή. Δεν επιτρέπεται το φόρουμ να πουλήσει το περιεχόμενο, ούτε να το δώσει για αναδημοσίευση κάπου χωρίς την άδεια του αρχικού συντάκτη.

Όμως από την άλλη δεν δικαιούται κάποιο μέλος όταν αποχωρεί να ζητά την απόσυρση της συνεισφοράς του στο φόρουμ. Επίσης δεν δικαιούται να ζητά να ισχύουν ειδικοί όροι για τη δημοσίευση των δικών του γραπτών σε σχέση με όλους τους άλλους, εκτός αν έχει συναφθεί διαφορετικό συμφωνητικό.

Ως εκ τούτου τα κείμενα τα δικά μου, του Σούρλα, και όλων των υπόλοιπων μελών αποτελούν πνευματικής μας ιδιοκτησία την οποία παραχωρούμε με τη θέλησή μας στο φόρουμ. Το φόρουμ δεν έχει δικαίωμα να τα δώσει κάπου αλλού, χωρίς την άδεια του μέλους που δημοσίευσε κάτι. Από την άλλη έστω ότι αύριο αποχωρώ, ή κάποιος άλλος. Δεν μπορεί να στείλει εξώδικο στο φόρουμ και να ζητήσει την απόσυρση των κειμένων του, όταν έχει αποδεχθεί τους όρους εγγραφής.

Αν ήταν αλλιώς έπρεπε όλοι να ζητήσουμε από τον Σιδεράκη να μας δώσει τα κείμενα που είχαμε γράψει (και έχω γράψει περισσότερα από 1200 πρωτότυπα κείμενα και πονώ γι αυτά) στο avforum. Όμως έχω αρνητική γνωμοδότηση.

Απάντηση: Re: Ξαναεπαναξαναδιαγραφη θεματος

, όταν έχει αποδεχθεί τους όρους εγγραφής.

.

συμβατική δέσμευση . Με βρίσκει σύμφωνο η αρνητική γνωμοδότηση . Αλλά που είναι και την ψάχνω εδώ στους κανόνες του φόρουμ ;

Το θέμα έτσι όπως εξελίσσεται αποκτ´αενδιαφέρον.
Ας ξεχάσουμε λίγο τους δικτυακούς τόπους και ας γυρίσουμε σε μια παρέα που έχει καθημερινή ή συχνή επαφή. Αυτοί λοιπόν, στα πλαίσια της φιλίας/παρέας τους, συνηθίζουν να καταγράφουν σε ένα βιβλίο διάφορα που τους έρχονται εκείνη τη στιγμή όπως στιχάκια/ποιήματα, απόψεις πολιτικές ή και επί άλλων καθημερινών θεμάτων, φιλοσοφίες, μ@λ@κίες και ότι άλλο κατεβάσει η κούτρα τους. (Θυμηθείτε επίσης τα διάφορα λευκώματα που ήταν στη μόδα όταν ήμουν στο Δημοτικό). Αυτή η παρέα μεγαλώνει λόγω της ωραίας κατάστασης που δημιουργείται μεταξύ τους και σε κάποια στιγμή αρχίζουν οι κόντρες μεταξύ τους. Κάποιοι αποφασίζουν να φύγουν από την παρέα και να μην ξαναβρεθούν με τους πρώην πλέον φίλους.
Τώρα τι γίνεται; Αυτός που κρατά το βιβλίο είναι υποχρεωμένος να το καταστρέψει και να αρχίσει καινούργιο με την νέα παρέα; Θα σβηστούν αυτά που γράφανε τόσο καιρό όσοι αποχωρούν; Άντε και τα σβήνουν, δεν θα αλλοιωθούν έτσι οι συζητήσεις που κάνανε σαν παρέα;
Και μη μου πείτε ότι στο ψηφιακό βιβλίο/φόρουμ είναι εύκολες οι διαγραφές μηνυμάτων γιατί τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα από blanco.

Re: Απάντηση: Ξαναεπαναξαναδιαγραφη θεματος

Η ερώτηση δεν αφορά σε μηνυματα αλλά σε threads πού έχουν ξεκινήσει κάποιοι.
Το διευκρινίζω σαφώς.
Και threads που αποτελούν πρωτότυπη εργασία.

Σπύρο ισχύει το ίδιο.

Ακόμα και εδώ μέσα στο φόρουμ, έστω ότι θέλω να πάρω ένα δικό σου κείμενο για το Miles Davis (τυχαίο το παράδειγμα) και να του αλλάξω μορφή και να το κάνω κείμενο αναφοράς. Πρέπει να σε ρωτήσω. Αν όμως είμαι moderator και για λόγους ευρυθμίας του φόρουμ μεταφέρω τα μηνύματά σου από εδώ προς αλλού, τότε δεν πρέπει να σε ρωτήσω.

Για τη δημοσίευση αλλού, το είπαμε.

Αλλά στην πράξη... να ξέρεις ότι τα πράγματα είναι πιο θολά όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία. Π.χ.
Αν κάποιος πάρει ένα κείμενό σου από εδώ αυθαίρετα (κάποιος επισκέπτης) και το βάλει σε μια εγκυκλοπαίδεια αφαιρώντας ή αλλάζοντας 10 λέξεις, τότε δεν είναι παραβίαση του νόμου.
Αν πάρει μια φωτογραφία ελεύθερης διανομής και τις αλλάξει τα χρώματα λίγο (είπαμε λίγο) δεν είναι παραβίαση του νόμου.
Αν κάποιος πάρει μεγάλο μέρος ενός site και το πάει σε ένα άλλο κόβοντας τα στοιχεία σου, θα πρέπει να αποδείξεις ότι εσύ δεν είσαι ο κλέφτης.

ΥΣΤ. Και για να καταλάβεις ο Καραμπελιάς δεν με πήρε καν τηλέφωνο για να κάνει την αναδημοσίευση...

Με βάση την λογική δεν μπορείς να αποσύρεις γραπτά σου που συμμετέχουν μέσα στην αλυσίδα ενός thread... Τα threads των forums είναι "γράφω - μου απαντάς - σου απαντώ - συμπληρώνει ο τρίτος - συμπληρώνει κι ο τέταρτος - ..." και πάει λέγοντας... Επομένως το thread έχει μιά λογική και μιά δομή που βασίζεται στο άθροισμα των posts που έχουν γραφτεί μέσα σ'αυτό... ΑΝ ΕΣΥ αποσύρεις τα δικά σου γραπτά, καταστρέφεις τη δομή του thread το οποίο γίνεται ακατανόητο και φυσικά καταστρέφεις και την εργασία των άλλων...
Αρα δεν είναι τουλάχιστον λογικό να αποσύρεις δικά σου ποστς...

Εστω ότι κάποιος απο εμάς, είχε αποκτήσει βήμα γραφής σε κάποιο έντυπο μέσο χωρίς όμως να μεσολαβεί στην μέση σχέση με το χρήμα.Εστω ότι στην συνέχεια αυτος ο κάποιος αποφάσηζε να αποχωρήσει η να σταματήσει να γράφει γιά δικούς του λόγους.Τι θα έπρεπε να κάνει το περιοδικό η η εφημερίδα;να ανακαλέσει όσα φύλα περιέχουν θέματα που έγραψε ο συντάκτης που αποχώρησε;...αδύνατον

Για τα περιοδικά ή τις εφημερίδες μπορεί να ισχύει αυτό Γιάννη, ότι όμως υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή ενεργό μπορεί να αφαιρεθεί...

Στα έντυπα μέσα ή στις εφημερίδες υπάρχει κάποια σύμβαση..Ακομα και εαν δεν αμείβομαι σέ ένα έντυπο που έχει σκοπό το κέρδος,θα πρέπει αυτό να αποδεικνύεται μέ κάποια νόμιμη δήλωση,που να φαίνεται ότι συνεργάζομαι αμισθί..Ακόμα και γιά φορολογικούς λόγους.
Ενα φόρουμ σάν το παρόν δεν έχει ίδιο σκοπό με τα προαναφερθέντα μέσα..
Επομένως δέν καλύπτουν συναισθηματικές ή λογικές αλλά μόνον σαφείς νομικές απαντήσεις.

Παιδιά ας μην ξεχνάμε το αντικείμενο προστασίας του νόμου δηλαδή το δικαίωμα του δημιουργού επί του έργου του , όπου όμως ως έργο θεωρείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή . Στοιχεία δηλαδή του έργου είναι
α) πνευματικό δημιούργημα
β) με ορισμένη μορφή
γ) και πρωτοτυπία
δ) από τον χώρο του λόγου της τέχνης και της επιστήμης
Η πρωτοτυπία ειδικότερα εκφράζεται και συγκεκριμενοποιείται μέσα από το κριτήριο της στατιστικής μοναδικότητας , ότι δηλαδή με μεγάλη πιθανότητα θα πρέπει να αναμένεται ότι τρίτο πρόσωπο δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει παράλληλα το ίδιο έργο .

Αρα λευκώματα , στιχάκια , ποιηματάκια κλπ μάλλον αποκλείονται από το ρυθμιστικό του πεδίο

Απάντηση: Re: Ξαναεπαναξαναδιαγραφη θεματος

Για τα περιοδικά ή τις εφημερίδες μπορεί να ισχύει αυτό Γιάννη, ότι όμως υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή ενεργό μπορεί να αφαιρεθεί...

....το θέμα παραμαίνει πάντως ,όχι στο τι μπορεί να αφαιρεθεί η όχι,αλλά στο ψυχολογικό-συναισθηματικό κομμάτι της όλης ιστορίας.

Για να συνεχίσω. Το 1999 έκανα μια μεγάλη περιοδεία, επισκέφθηκα όλ ατα μουσεία της Μακεδονίας, έγραψα ένα σχετικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Leadercom και τα κείμενα στα αγγλικά τα σήκωσα στο www.macedonian-heritage.gr και σε χωριστό link www.museumsofmacedonia.gr . Κάποιο άλλο σάιτ τα τσακίζει κανονικά (βλ. π.χ. http://www.greece-museums.com/ethnographic-museums.php) μετά από 3 οχλήσεις δεν απάντησαν καν. Το συζήτησα φιλικά με δικαστή και μου είπε ότι δεν θα μου έδινε ασφαλιστικά μέτρα για να κατεβεί. Και εδώ μιλούμε για κλοπή, όχι για´άρνηση απόσυρσης περιεχομένου.

Στα έντυπα μέσα ή στις εφημερίδες υπάρχει κάποια σύμβαση..Ακομα και εαν δεν αμείβομαι σέ ένα έντυπο που έχει σκοπό το κέρδος,θα πρέπει αυτό να αποδεικνύεται μέ κάποια νόμιμη δήλωση,που να φαίνεται ότι συνεργάζομαι αμισθί..Ακόμα και γιά φορολογικούς λόγους.
Ενα φόρουμ σάν το παρόν δεν έχει ίδιο σκοπό με τα προαναφερθέντα μέσα..
Επομένως δέν καλύπτουν συναισθηματικές ή λογικές αλλά μόνον σαφείς νομικές απαντήσεις.

Συμφωνώ Σπύρο....αλά και εδω η άμεση αποδοχή των συγκεκριμένων όρων εγγραφής δεν αποτελεί ένα είδος σύμβασης ανάμεσα στο μέλος και το avclub;

Re: Απάντηση: Re: Ξαναεπαναξαναδιαγραφη θεματος

....το θέμα παραμαίνει πάντως ,όχι στο τι μπορεί να αφαιρεθεί η όχι,αλλά στο ψυχολογικό-συναισθηματικό κομμάτι της όλης ιστορίας.

Γιάννη το ψ και σ κομμάτι της ιστορίας είναι αρκετά βαρύ, από την άλλη όμως αν εγώ αύριο το πρωί ξυπνήσω με "κέφια" έχω και πάλι το δικαίωμα να ζητήσω να διαγραφεί ότι έχω γράψει.....

με ότι αυτό συνεπάγεται !!!

με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός του "μπλάνκο", το έχω αποδεχθεί αρκετές φορές χωρίς σχολιασμούς και φανφάρες....

κάνω υπομονή να δω την συνέχεια....

Γιάννη μου δεν είμαι νομικός.
Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάποια σύμβαση..
Kαί έχω την εντύπωση,ότι υπάρχει ´εκμετάλλευση´τής πνευματικής μου ιδιοκτησίας απο ένα φόρουμ διότι πιθανώς τα γραπτά μου ή τά γραπτά σου να έλκουν καινούρια μέλη,ενώ εμείς έχουμε διαρρήξει κάθε σχέση με τον χώρο.
Αλλά και αυτό που γράφω δεν γνωρίζω τι νομική υπόσταση έχει.

Re: Απάντηση: Ξαναεπαναξαναδιαγραφη θεματος

Γιάννη μου δεν είμαι νομικός.
Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάποια σύμβαση..
Kαί έχω την εντύπωση,ότι υπάρχει ´εκμετάλλευση´τής πνευματικής μου ιδιοκτησίας απο ένα φόρουμ διότι πιθανώς τα γραπτά μου ή τά γραπτά σου να έλκουν καινούρια μέλη,ενώ εμείς έχουμε διαρρήξει κάθε σχέση με τον χώρο.
Αλλά και αυτό που γράφω δεν γνωρίζω τι νομική υπόσταση έχει.

Πρόκειται για εθελοντική σύμβαση, η οποία μάλιστα γίνεται με πρωτοβουλία του ατόμου και όχι του φόρουμ.