Xbmc/Kodi: Oδηγίες Εγκατάστασης, Ρυθμίσεις, Προβλήματα, κτλ

Re: Οδηγός XBMC (Win 7)

είσαι σίγουρος οτι την αλλάζει?

Ναι γιατί μόλις ξεκινάει η ταινία κάνει στιγμιαία διακοπή ο προβολέας σαν να χάνει την πηγή και επανερχεται αμέσως εμφανιζοντας τις πληροφοριες οτι συνδέθηκε στην τάδε πηγή (πχ HDMI 1) σε ανάλυση 1920*1080 24p. Και αν σε καποια στιγμη πατησω να μπω στο μενου του ΧΒΜC αυτομάτως το γυρνάει στα 50/60Ηz και ας παίζει στο παρασκήνιο η ταινία. Έχω μια μικρή υπόνοια ότι κατι μπορεί να μπερδεύει η καρτα γραφικών μιας και ειναι συνδεμενες 2 συσκευές (και η οθόνη και ο προβολεας) που παίζουν ταυτόχρονα σε διαφορετικές αναλύσεις(η οθονη σε 1280*1024) αλλά δεν μπορώ να τσεκάρω αν όταν γυρνάει η συχνότητα στα 24p στον προβολέα τι γίνεται με την οθόνη. Θα δοκιμάω και με εντελώς απενεργοποιημενη την οθόνη αλλα νομίζω πως το πρόβλημα είναι σε καποια ρύθμιση του Player

Επανέρχομαι μετά από λίγα τεστ. Τελικά φταίει το multi monitor setup. Ο προβολέας όντως έδειχνε ότι κλείδωνε στα 24 αλλά έπαιξε σωστά μόνο όταν αποσύνδεσα εντελώς την οθόνη. Τελικά τα 50Hz του μόνιτορ που ήταν ως κύρια οθόνη με τα 24 του προβολέα πρέπει να μπέρδευαν την κάρτα γραφικών και αυτή να έκανε τα "δικά της". Το θέμα είναι ότι το PC δεν το χρησιμοποιώ μόνο για προβολές ταινίας οπότε δεν μπορώ να αποσυνδέω και να συνδέω καλώδια όποτε θέλω να δω ταινία. Τα windows για κάποιο λόγο δεν μου εμφανίζουν την επιλογή να απενεργοποιώ την οθόνη οπότε αναγκαστικά πρέπει να βγάζω το καλώδιο της οθόνης που πηγαίνει στο πισι.

Υπάρχει άλλος τρόπος να αναγκάζω την κάρτα γραφικών όταν ξεκινάει καποια ταινία να στέλνει "σωστό" 24p σήμα παντού και ας μην δουλεύει η οθόνη εκείνη την ώρα καθώς δεν θα υποστηρίζει την ανάλυση?

Δοκίμασα να έχω ως κύρια τον προβολέα και σαν 2η/προέκταση της επιφάνειας την οθόνη μήπως κάνω κουτσά-στραβά την δουλεία μου αλλα συνέβαινε ξανα το ίδιο...

Last edited:
Απάντηση: Οδηγός XBMC (Win 7)

Υπάρχει άλλος τρόπος να αναγκάζω την κάρτα γραφικών όταν ξεκινάει καποια ταινία να στέλνει "σωστό" 24p σήμα παντού και ας μην δουλεύει η οθόνη εκείνη την ώρα καθώς δεν θα υποστηρίζει την ανάλυση? Δοκίμασα να έχω ως κύρια τον προβολέα και σαν 2η/προέκταση της επιφάνειας την οθόνη μήπως κάνω κουτσά-στραβά την δουλεία μου αλλα συνέβαινε ξανα το ίδιο...

Βάλε τις δυο οθόνες καλύτερα να δουλεύουν σε extended mode. (Control Panel\Appearance and Personalization\Display\Screen Resolution)
Έχει μια επιλογή στο System - Settings \ Video Output που διαλέγεις ποια οθόνη θέλεις να χρησιμοποιείς.
Κάπου εκεί έχει και μια άλλη ρύθμιση που σβήνει την οθόνη που δεν χρησιμοποιείς (Blank other displays).
Δες μήπως έχεις καλύτερα αποτελέσματα έτσι.

Last edited:

Αν έχεις win 7 ο συνδιασμός win key + p σου δίνει τις επιλογές που θέλεις.

Portioli Σε extended τις έχω . Αυτό για το (Blank other displays) δεν το είχα προσέξει. Θα το δοκιμάσω.

host505 Α μπράβο!!!!! Το χρησιμοποιούσα παλιότερα στη δουλεία για παρουσιάσεις από το λάπτοπ συνέχεια και το είχα ξεχάσει εντελώς! Προσωρινή λύση αλλά τουλάχιστον κάνω τη δουλειά μου χωρίς να βαζω-βγαζω καλώδια.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα δοκιμάσω και με άλλη πιο σύγχρονη και βαρβάτη καρτα γραφικων που έχω στο πιο "σοβαρό" pc μπας και δω καμια διαφορά αλλά δεν το πιστεύω καθως απ'οτι εχω διαπιστώσει και στο παρελθον 2 διαφορετικές συχνότητες να παίζουν ταυτόχρονα από το ίδιο Pc σε διαφορετικές οθόνες δεν γίνεται.

Έχω ακόμα δουλεία στο xbmc. Παλιότερα που το είχα εγκαταστήσει όταν πρωτοκυκλοφόρησε είχε πολλά θέματα και γενικά ήταν ασταθές και δεν του εδωσα πολύ σημασία αλλά πλέον γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένο. Σειρά έχουν τα διάφορα add ons και το lamda. Όπως και να'χει ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Απάντηση: Re: Οδηγός XBMC (Win 7)

εχω το xbmc σε win 8.1 κ θελω να συνδεσω τον ηχο με το home cinema να παιρν απο κει κ οχι μεσω των 2.1 ηχειων του pc.Να πω πως εικονα εχω μεσω hdmi σε panasonic 50''.χρειαζεται καποια ρυθμιση?

Εδω και καποιες εβδομαδες δεν μου κανει update κανενα plugin.

Ταυτοχρονα ολα τα repos που εχω εγκαταστησει φαινονται αδεια.

Τα plugin που ειναι εγκατεστημενα απο αυτα τα repo ευτυχως δουλευουν κανονικα, εκτος απο το FTV που λεει script failed.

Τι μπορει να φταιει;

Έκανα καινούργια εγκατάσταση (frodo 12.2) τις προηγούμενες μέρες και τα xbmc addons ήταν άδεια. Έκανα force refresh και update δίχως τύχη. Κάπου διάβασα στο φόρουμ τους ότι είχαν προβλήματα με το server τους. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκαν. Σε άλλο στημένο xbmc πήγα να εγκαταστήσω κάποια addons του lambda από το repository του και αρκετά ήταν broken. Επίσης πολλά repositories (monkey κλπ) ήταν άδεια. Αυτά με force refresh έστρωσαν.

Ευχαριστω παιδια, με Force Refresh και Check for Updates ηρθαν ολα στα συγκαλα τους.

Βρε παιδια πως κανω Force Refresh και Check for Updates παταω να δω ταινια στο much movies και μου λεει αποτυχια script εδω και 1 βδομαδα!

ερωτησουλα. Εχω βαλει στο settings->video->output ρυθμιση 1080i γιατι βλεπω οτι το μενου σκρολλαρει πολυ καλυτερα σε σχεση με το 1080p (λογικο). Το μηχανημα ειναι q6600 2.4 με ατι 6450. Η ερωτηση ειναι, το γεγονος οτι η επιλογη ειναι i και οχι p με περιοριζει στην ποιοτητα που βλεπω; εχω δοκιμασει να δω και ριπαρισμενες ταινιες σε 1080 και φαινεται να παιζουν κανονικα. Η μοναδικι αλλαγη που βλεπω γενικα αν αλλαξω το 1080i -> 1080p ειναι οτι το μενου "ζοριζεται" λιγο παραπανω.

Μου ξεφευγει κατι;

ερωτησουλα. Εχω βαλει στο settings->video->output ρυθμιση 1080i γιατι βλεπω οτι το μενου σκρολλαρει πολυ καλυτερα σε σχεση με το 1080p (λογικο). Το μηχανημα ειναι q6600 2.4 με ατι 6450. Η ερωτηση ειναι, το γεγονος οτι η επιλογη ειναι i και οχι p με περιοριζει στην ποιοτητα που βλεπω; εχω δοκιμασει να δω και ριπαρισμενες ταινιες σε 1080 και φαινεται να παιζουν κανονικα. Η μοναδικι αλλαγη που βλεπω γενικα αν αλλαξω το 1080i -> 1080p ειναι οτι το μενου "ζοριζεται" λιγο παραπανω.

Μου ξεφευγει κατι;

Tα 1080i και 1080p είναι και τα δύο φορμά υψηλής ευκρίνειας για οθόνη HDTV . Τα σήματα 1080i και 1080p στην πραγματικότητα περιέχουν τις ίδιες πληροφορίες . Τόσο 1080i και 1080p αντιπροσωπεύουν ανάλυση 1920x1080 ( 1.920 pixels στο μήκος της οθόνης και 1.080 pixels κάθετα στην οθόνη ) . Η διαφορά μεταξύ 1080i και 1080p είναι στον τρόπο που το μήνυμα έχει σταλεί από μια συσκευή πηγής για να εμφανιστεί σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας .
Σε 1080i κάθε καρέ του βίντεο αποστέλλονται ή εμφανίζονται σε εναλλακτικά πεδία . Τα πεδία σε 1080i αποτελούνται από 540 σειρές pixels ή γραμμές από πίξελ που τρέχουν από την κορυφή προς το κάτω μέρος της οθόνης , με τα μονά πεδία να εμφανίζονται πρώτα και τα ζυγά πεδία δεύτερα. Μαζί , τα δύο πεδία δημιουργούν ένα πλήρες πλαίσιο, που αποτελείται από όλες τις σειρές 1.080 pixel ή γραμμές , κάθε 30 ή 60 του δευτερολέπτου .

Σε 1080p , κάθε καρέ βίντεο αποστέλλεται ή εμφανίζεται προοδευτικά. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα μονά όσο και τα ζυγά πεδία ( όλες οι γραμμές 1.080 pixel) που απαρτίζουν την πλήρη εικόνα εμφανίζονται μαζί . Αυτό οδηγεί σε μια ομαλότερη εικόνα , με λιγότερα παράσιτα κίνησης και ακμές.

Τώρα από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο: το configuration της πηγής , η ίδια η TV και τo optimization που κάνουν τα chips, το αρχείο που αναπαράγεται και το κυριότερο στο τέλος ...: Τι βλέπουν τα μάτια σου.
Το τελευταίο ιδιαίτερα είναι και το πιο κύριο. :D

δηλαδη αν παω να προβαλω βιντεο 1080p, επειδη το video output ειναι 1080i, το xbmc θα το προβαλλει σαν 1080i? Επισης (και πιο σημαντικο για μενα) αν παω να προβαλλω βιντεο 720p (που ειναι τα πιο πολλα απο αυτα που παιζω) τι θα γινει; θα το δω "κανονικα" σαν 720p;

Λογικο λοιπον που ζοριζεται παραπανω το μηχανημα μιας και εχει να κανει refresh 540 σειρες Pixels λιγοτερο.

Αν στα 1080p έτρεχε καλά (περίεργο πάντως να μην τρέχει καλά ο q6600), θα έβλεπες διαφορά στο scrolling του μενού αν τα έβαζες δίπλα-δίπλα (i/p) υπέρ του p, κυρίως στις γρήγορες εναλλαγές και στο scrolling text (rss feeds, movie plot κλπ).
Αν έχεις ενεργοποιήσει το adjust display refresh rate to match video δεν έχει καμία σημασία πως τρέχεις το μενού, θα αλλάξει ανάλογα με το υλικό που παίζεις.

Το adjust display είναι όντως ενεργοποιημένο. Είχα όμως την εντύπωση ότι αυτό άλλαζε μόνο το refresh rate, δηλαδή 50-60-24 frames per sec και όχι και την ανάλυση. Ακόμα και όταν παίζει 720 βίντεο, όταν πατήσω το κουμπί info της TV μου βγάζει 1920χ1080.το κουμπί Ο του xbmc εννοείται λέει τα σωστά.