Ξεκινώντας home cinema ανάποδα, από την οθόνη...

kgian

Senior Member
5 June 2008
442
Χρόνια τώρα γυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα να στήσω ένα home cinema με προβολέα. Ο χώρος που προσφέρεται και διαθέτω είναι το σαλόνι, με ότι περιορισμούς αυτό έχει. Σήμερα είχα πάρει το μέτρο και σημείωνα νούμερα.

Το πρώτο πράγμα που με απασχολεί είναι η οθόνη.

xoros.jpg

gypsosanida.jpg

O χώρος είναι όπως φαίνεται στο πρώτο σχήμα. Ο προβολέας θα τοποθετηθεί στο ταβάνι σε απόσταση 355εκ το κέντρο του από το πανί. Μπορεί να πάει και 20 εκ περίπου μπρος πίσω. Ο λόγος που θα πάει εκεί είναι γιατί υπάρχει ενα δοκάρι με γυψοσανίδα εκεί και ταιριάζει αισθητικά. Δεν μπορεί να πάει μπρος-πίσω από το δοκάρι να κρυφτεί γιατί είναι ρηχό σχετικά.

Η θέση θέασης είναι 430 εκ από το πανί.

Εκεί που υπάρχει η μπλέ γραμμή είναι μια μεγάλη μπαλκονόπορτα. Με ενδιαφέρει να βλέπω μόνο ταινίες βράδυ οπου δεν έχει φως απέξω.

Σε όλο σχεδόν το μήκος του τοίχου και μπαλκονόπορτας των 570 εκ. υπάρχει κουρτινόξυλο γυψοσανίδας όπως φαίνεται στο δεύτερο σχήμα. Αυτό το ρημάδι κουρτινόξυλο είναι που με περιορίζει. Προφανώς μιλάμε για μια ηλεκτρική οθόνη, η οποία αναγκαστικά θα πιάνει στο ταβάνι (στο κόκκινο του δεύτερου σχήματος). Από την μεριά του τοίχου δεν μπορεί να πιάνει γιατί είναι μπαλκονόπορτα. Τα 3 εκ αναφέρονται στο πράσινο δοντάκι που σε ανάγκη μπορώ να το "φάω" για να κερδίσω 1-1,5 πόντο. Η οθόνη θα έχει πλάτος 240-270 εκ. Υπάρχει φουλ χώρος για το κουτί της σε πλάτος, το θέμα είναι αν χωράει στην εσοχή.

Στην ανάγκη θα μπορούσα να βάλω την οθόνη εκτός της εσοχής, στο γαλάζιο τμήμα της γυψοσανίδας, αλλά δεν είναι κρίμα από την στιγμή που μπορεί να κρυφτεί το κουτί; Το budget για οθόνη και προβολέα είναι από 1500-2500Ε. Για ήχο έχω onkyo 607 και για player wdtv live. Με ενδιαφέρει ίσως και να παίζει 3d ο προβολέας μια και το wd παίζει side by side 3d και στο ιντερνετ κυκλοφορούν τέτοια βίντεο. Θα είναι η πρώτη μου επαφή με προβολείς και μένω Πάτρα.

Και μερικές πρόχειρες φωτογραφίες του χώρου από το κινητό. Τα παπούτσια δείχνουν μια οθόνη περίπου 230εκ! Το φωτιστικό πιθανόν να ανέβει πιο ψηλά για να περνάει η δέσμη από κάτω ή μπορεί και να φύγει τελείως. Θα το δούμε παρακάτω. Ας δούμε το θέμα οθόνη πρώτα. Α, και πλακάκια, χαλιά, κουρτίνες, τοίχοι δεν αλλάζουν. Μην φάμε και ξύλο από την γυναίκα!
img0217ff.jpg

img0218l.jpg

img0219yc.jpg

Last edited:
Εγώ θα πρότεινα φίλε μου να βάλεις το πανί να κατεβαίνει απ τα δεξιά της φωτό σου, εκεί που έχεις τα έπιπλα στον τοίχο και να πέφτει το πανί μπροστά απ αυτά κι έχεις θέση και για το κεντρικό όπως επεσήμανε κι ο Γιάννης, ειδάλλως τι θα κάνεις; Θα περιφέρεις το κεντρικό για να μην φαίνεται ξεκάρφωτο μπροστά απ την κουρτίνα; Την απόσταση την έχεις και πάλι για να στήσεις τον προβολέα και να πάρεις κι αρκετές ίντζες αφού έχεις και καναπέ απέναντι και μπορείς πίσω απ αυτόν να βάλεις και τα πίσω περιφερειακά ηχεία.

Για την τοποθέτηση που προτείνω εγω, υπάρχει χώρος για τα ηχεία δεξιά-αριστερά της οθόνης. Το κεντρικό ναι, θα είναι περιφερομενο. Δεν έχω αποκλείσει την ιδέα και ο προβολεας να είναι περί φερόμενος σε τραπεζάκι πίσω απο τον καναπέ.

Για την περίπτωση τοποθέτησης που λέει ο krompotis δεν μου αρέσει η ιδέα να είναι και ο προβολεας και η οθόνη ξεκαρφωτα στον χώρο.

Βασικά η περίπτωση με το καλύτερο WAF είναι η οθόνη μέσα στην γυψοσανιδα και ο προβολεας σε τραπεζάκι. Αν καταφέρουμε αυτα για αρχή συζητάμε να τον κρεμάσω αργότερα.

Γι αυτο έγραψα ότι το πρώτο πρόβλημα μου είναι να βρω οθόνη να χωράει στην γυψοσανίδα. Επίσης λάβετε υπόψιν πως πάω να απόκτηση μια πρωτη επαφή. Ούτε τα ιδανικά ψάχνω ούτε τα τέλεια. Αν κολλησω προχωράμε...

Απάντηση: Re: Ξεκινώντας home cinema ανάποδα, από την οθόνη...

Για την τοποθέτηση που προτείνω εγω, υπάρχει χώρος για τα ηχεία δεξιά-αριστερά της οθόνης. Το κεντρικό ναι, θα είναι περιφερομενο. Δεν έχω αποκλείσει την ιδέα και ο προβολεας να είναι περί φερόμενος σε τραπεζάκι πίσω απο τον καναπέ.

Για την περίπτωση τοποθέτησης που λέει ο krompotis δεν μου αρέσει η ιδέα να είναι και ο προβολεας και η οθόνη ξεκαρφωτα στον χώρο.

Βασικά η περίπτωση με το καλύτερο WAF είναι η οθόνη μέσα στην γυψοσανιδα και ο προβολεας σε τραπεζάκι. Αν καταφέρουμε αυτα για αρχή συζητάμε να τον κρεμάσω αργότερα.

Γι αυτο έγραψα ότι το πρώτο πρόβλημα μου είναι να βρω οθόνη να χωράει στην γυψοσανίδα. Επίσης λάβετε υπόψιν πως πάω να απόκτηση μια πρωτη επαφή. Ούτε τα ιδανικά ψάχνω ούτε τα τέλεια. Αν κολλησω προχωράμε...

Οκ.

Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο ύψος έχει το δοκάρι που θα μπει η οθόνη, αλλά, ίσως-ίσως να χωράει ένα κεντρικό ψηλά πάνω από την κάσα. (έτσι γλιτώνεις και τα βάλε-βγάλε)

Για καλύτερο waf, θα έλεγα πως θα ήταν προτιμότερο το ταβάνωμα του προβολέα και κανάλια (αλλιώς θα σου τρέχουν καλώδια μέσα στο σαλόνι...γυναίκες και καλώδια δεν πάνε μαζί!!:slapface:).

Στην 3 φωτογραφία γιατί δεν καταλαβαίνω το 2 σχήμα πόσο είναι το πλάτος από την μπροστινή μεριά της γυψοσανίδας (αυτή που κατεβαίνει κάτω στο 2ο σχήμα) μέχρι την ράγα της κουρτίνας? Το ταβάνι 16 πόντους στο 2ο σχήμα μπορεί να πάρει την κάσα του πανιού βιδωτή ή στους 16 πόντους είναι και η κουρτίνα???

Επίσης μια άλλη ερώτηση. Πόσο είναι το ύψος της άκρης της γυψοσανίδας από το πάτωμα??

Last edited:
Δεν βλέπουμε και συχνά ταινίες, άντε 1 φορα την εβδομάδα. Το βάλε βγάλει σε πρωτη φάση δεν είναι τίποτα.

Για την γυψοσανιδα πάω να βγάλω καλυτερες φωτο και επανέρχομαι...

img2270vh.jpg

img2269lh.jpg

img2268t.jpg

img2272pk.jpg

Για τον φίλο papavas, το πλάτος απο την μπροστινη μεριά μέχρι την ράγα ειναι 16 εκ. Το ύψος από το "ταβανάκι" της γυψοσανίδας, δηλαδή εκεί που πιάνει η ράγα είναι 248 εκ. Από το κάτω μέρος της γυψοσανίδας είναι 248-8-3-1=236 εκ όπου 8 το κενό, 3 το δοντάκι της γυψοσανίδας και 1 το πάχος της γυψοσανίδας.

Επίσης για να διευκρινίσω και να καταλάβετε καλύτερα το σχήμα, η γυψοσανίδα είναι κούφια και έχει κρυφό φωτισμό. Από την ράγα μέχρι το "δοντάκι" είναι 7εκ και όλο το πλάτος μέχρι μέσα είναι 16εκ.

Τώρα που το ξαναβλέπω είμαι σίγουρος πως σε πρώτη φάση δεν θέλω προβολέα και οθόνη μες στην μέση συνέχεια, τουλάχιστον για αρχή...

Last edited:
Λοιπόν, μετά από τις παρατηρήσεις σας, αρκετό διάβασμα αλλά και σκέψη σχετικά με τις πραγματικές μου ανάγκες κατέληξα στα εξής συμπεράσματα.

Πρώτον, είμαι σίγουρος πως θέλω μια λύση αόρατη, για αρχή τουλάχιστον. Άρα πάμε για οθόνη μέσα στην γυψοσανίδα με τους γνωστούς περιορισμούς, και προβολέα μεταφερόμενο πίσω ή μπροστά από τον καναπέ.

Δεύτερον, μια και είναι η πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο και θα έχω τους περιορισμούς που έχω, αποφάσισα πως δεν θέλω να δώσω πολλά χρήματα. Κοίταξα αυτή την χειροκίνητη οθόνη (την 240) http://www.projectorcenter.gr/projector_screens_man_16_9.php και μου ταιριάζει σε διαστάσεις άνετα, τόσο η διάσταση της κάσας, όσο και της οθόνης. Αυτή που την λέει standard πρέπει να είναι αυτή http://www.projectorshop24.co.uk/manual-screen/celexon-screen-manual-economy-240-x-135-cm/

Πιστεύω πως πρέπει να πάρω έναν ικανοποιητικό προβολέα 1080p γύρω στα 700-800Ε αν υπάρχει και να κλείσω το πακέτο ικανοποιητικά γύρω στα 1000Ε. 3D και τέτοια προφανώς τα ξεχνάμε. Ωραίο θα ήταν για παιχνίδι αλλά άντε πάρε γυαλιά για 4 άτομα και μετά άντε μετάτρεψε και ενσωμάτωσε υπότιτλους για 3D κλπ. Δεν έχω χρόνο, θα ήταν μόνο για παιχνίδι να έχω να ασχολούμαι.

Οι ανάγκες μου είναι να βλέπω καμιά ταινία με φίλους. Συχνότητα μια ταινία κάθε ΣΚ ας πουμε τον χειμώνα, καθόλου το καλοκαίρι. Ποδόσφαιρο καθόλου, εκτός αν έχει κανέναν τελικό mundial-champios league. Δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος. Βέβαια στην αρχή που θα είναι το καινούριο μου παιχνίδι μπορεί να το δουλέψω λίγο παραπάνω αλλά μετά αυτή είναι η ρεαλιστική χρήση.

Δεν έχω επαφή καθόλου με τους προβολείς γενικά. Αυτή την στιγμή βλέπω ταινίες σε μια 32άρα 32lg3000, από τις πιο βασικές τηλεοράσεις της αγοράς και είμαι σχετικά με ικανοποιημένος. Με την οθόνη 106" πιστεύω θα εκστασιαστώ.

Οπότε λοιπόν ακούω οποιεσδήποτε ενστάσεις για το σκεπτικό μου και προτάσεις για budget προβολείς.

θα χρειαστείς πάντως τουλάχιστον κάποιο στοιχειώδες δικάναλο σύστημα για να ακούς ήχο. Ως γνωστό οι προβολείς παράγουν την εικόνα και μόνο. Έχει καποιους ελάχιστους με ηχείο αλλά το να ακούς το διάλογο από την πλάτη...

θα χρειαστείς πάντως τουλάχιστον κάποιο στοιχειώδες δικάναλο σύστημα για να ακούς ήχο. Ως γνωστό οι προβολείς παράγουν την εικόνα και μόνο. Έχει καποιους ελάχιστους με ηχείο αλλά το να ακούς το διάλογο από την πλάτη...

'Εχω onkyo με 5.1 . Τώρα που αποφάσισα την οθόνη μου λείπει ο προβολέας μόνο!

Μπορεις να φταξεις ενα δοκαρι απο γυψοσανιδα (να προεκτεινεις δλδ το υπαρχον δοκαρι) οπου μεσα εκει θα εξαφανισεις το πανι, θα βαλεις σποτακια να φωτιζουν προς το πατωμα, και να βολεψεις ωραιοτατα ενα inwall κεντρικο

Να δώ πως θα ξεμπερδέψεις με τη γυναίκα σου στο ενχείρημα που επέλεξες... Να μου πείς και εμένα με τα καλώδια και τα σκαψίματα στους τοίχους.

Ολοι εδω μεσα, αλλοι περισσοτερο, αλλοι λιγοτερο τα εχουμε περασει αυτα

Τωρα ειδα το budget...

Ειναι πολυ περιοριστικο νομιζω...
Μηπως θα ηταν καλυτερα να μην κανεις τιποτε και να το αφησεις οταν με το καλο θα μπορεσεις να διαθεσεις παραπανω χρηματα...

Ένας απο τους λόγου που θέλω να αγοράσω την 65 vt50 και όχι projector είναι να αποφύγω την γκρίνια με τα σκαψίματα και καλώδια, πού θα πάει το κρυστάλλινο φωτιστικο κλπ, πολυ πιθανόν να αγοράσω τη δίπλα αποθήκη και να το φτιάξω απο την αρχή όπως γουστάρω ...

Τα πολλά καλώδια τα φέρνει το ηχοσύστημα δυστυχώς που έρχεται πακέτο με τον προβολέα. Όχι ο προβολέας αυτός καθεαυτός. Οπότε αν πας για 5.1 με τηλεόραση το μόνο που γλυτώνεις είναι ένα hdmi καλώδιο (άντε και ένα ρεύματος που θα οδεύει μαζι). Γιαυτό οι προβολείς με lens shift είναι πολύ καλή καβάντζα. είναι αρκετά πιό ευέλικτοι στην τοποθέτηση τους και έτσι διευκολύνεται και το θέμα των καλωδίων... Τον βάζεις παράκεντρα πάνω σε μια διαχωριστική βιβλιοθήκη και ησυχάζεις από τρυπήματα και οδεύσεις πάνω στο ταβάνι.

Τωρα ειδα το budget...

Ειναι πολυ περιοριστικο νομιζω...
Μηπως θα ηταν καλυτερα να μην κανεις τιποτε και να το αφησεις οταν με το καλο θα μπορεσεις να διαθεσεις παραπανω χρηματα...

Χρήματα υπάρχουν, αν θέλω να τα διαθέσω δεν ξέρω. Γυψοσανίδες κλπ δεν θέλω σίγουρα. Τώρα άρχισα να βάζω διάφορους υποψήφιους προβολείς χαμηλής τιμής στον calculator του projectorcentral και βλέπω πως υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί.

Μετά απο πρώτο ξεσκαρτάρισμα βλέπω πως ο epson 3200 είναι αρκετά βολικός για τον χώρο μου και σε ικανοποιητική τιμή. Θα συνεχίσω το ψάξιμο και θα ενημερώσω.

Έχω μια πρώτη λίστα με
http://www.skroutz.gr/s/427149/Optoma-HD230X.html?keyphrase=optoma+230
http://www.skroutz.gr/s/441790/Optoma-HD23.html
http://www.skroutz.gr/s/312821/Acer-H7531D.html
http://www.skroutz.gr/s/335971/BenQ-W1100.html
http://www.skroutz.gr/s/289183/Epson-EH-TW3200.html

Υπενθυμίζω οθόνη 240 εκ πλάτος και throw distance 230-340 εκατοστά χαμηλά μπροστά μου ή 490+εκ ψηλά πίσω μου.