Ξεμπερδέψτεμε παρακαλώ

Παντός πολύ διάβασμα έχει πέσει !!!
Pc, iPad, manual, έχω στραβωθει 2 ημέρες τώρα και εχω φορτωσει τουλάχιστον 500 κλικ στη μηχανή.

Μπράβο, τα κλικ είναι το ζουμί. Εκτός από τύχη , αντανακλάσεις κ.λ.π., βλέπω ότι η μηχανή πρέπει να έχει πολύ καλή δυναμική περιοχή!

ξεκινώντας από το μηδέν με τις dslr και μετά από 3 ημέρες διάβασμα (τι είναι iso, ταχύτητες, διαφραγμα κ.τ.λ. ) έβγαλα την πρώτη photo με manual ρυθμίσεις.
μηχανή d5000 με 18-55 3,5-5,6

η πρώτη είναι όπως βγήκε με
f/5,6
1/200
iso 200
και η δεύτερη είναι η ίδια μετά από λίγο photoshop
Βέβαια πρωταρχικός στόχος ήταν να βγει η φωτογραφία (μην γελάτε γιατί το αγαπημένο μου κουμπί στις μηχανές ήταν το auto)
Τι δεν μου κάθεται καλά ???

Uploaded with ImageShack.us

...έβγαλα την πρώτη photo με manual ρυθμίσεις...
...Τι δεν μου κάθεται καλά ???

Καταρχήν θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με Aperture Priority (Αv), είναι πιο βολικό και σου επιτρέπει να ελέγχεις το κάδρο σου ως προς το βάθος πεδίου. Βέβαια εννοείται πως καλό είναι να ξέρεις καλά το τρίγωνο της έκθεσης, αλλά πιστεύω πως το manual για αρχή είναι υπερβολή και θα σε κουράσει χωρίς λόγο.

Τι δε σου κάθεται καλά?:) Εμένα μου φαίνονται μια χαρα φωτογραφίες :)

Καταρχήν θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με Aperture Priority (Αv), είναι πιο βολικό και σου επιτρέπει να ελέγχεις το κάδρο σου ως προς το βάθος πεδίου. Βέβαια εννοείται πως καλό είναι να ξέρεις καλά το τρίγωνο της έκθεσης, αλλά πιστεύω πως το manual για αρχή είναι υπερβολή και θα σε κουράσει χωρίς λόγο.

Τι δε σου κάθεται καλά?:) Εμένα μου φαίνονται μια χαρα φωτογραφίες :)

Θα το δοκιμάσω.
Από την μια λέω μπράβο στον εαυτό μου :-) αλλά από την άλλη έχω την εντύπωση πως λείπουν κάποια στοιχεία βλέποντας φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει άλλα παιδιά εδώ.
ίσως να είναι και η ιδέα μου λόγω απειρίας.

anyway ευχαριστώ για τις συμβουλές !!!

Και εγώ θα πρότεινα - δεν ξέρω βέβαια με τι ρυθμίσεις βγάζεις ή αν έχεις αμφιβολίες για την πιστότητα του jpg της μηχανής σε συγκεκριμένες συνθήκες - να βγάζεις σε RAW αν είναι να κάνεις τόσο μεγάλη επεξεργασία. Θα έχεις πολλά πλεονεκτήματα τόσο στις διορθώσεις του φωτισμού όσο και της ισορροπίας χρώματος < wb >. Μετά αν πάλι δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα κάνε εξαγωγή του raw σε tiff Κάνεις την όποια επεξεργασία θέλεις και μετέτρεψε σε jpg.
Θα έχεις αρκετά πλεονεκτήματα.

Δοκίμασε να πειραματιστείς με την φωτομέτρηση σε διαφορετικά σημεία και να δεις το αποτέλεσμα. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πολλά από όσα διαβασε. Επίσης αν σου αρέσουν κάποιες φωτογραφίες δοκίμασε να τις "αντιγράψεις" σε επίπεδο κάδρου και συνθεσης. Το φως και η συνθεση κάνουν την διαφορά

Καλημέρα,

αν μου επιτρέπετε, ας κάνω μερικές παρατηρήσεις:

1. Από άποψη κάδρου το καλύτερο κάδρο είναι το δεύτερο, καθώς δεν έχει κομμένα στοιχεία, όπως βάρκες στην άκρη του κάδρου (μισές) φύλλα (τα δεξιά, όχι η φυλλωσιά), σε σχέση με τις άλλες. μειονέκτημα ότι η γραμμή του ουρανού είναι σχεδόν στη μέση του κάδρου, ενώ θα μπορούσε εύκολα να είναι είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

2. Το 5,6 για φωτογραφία τοπίου είναι ανοιχτό διάφραγμα και, ειδικά όταν δεν πρόκειται για ευρυγώνιο φακό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια (δυνατότητες) για όλα νετ. Η διαφορά σε σχέση με το 8,0 είναι εμφανής.

3. Ο φωτισμός στις συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Ενώ τα τυπικά ηλιοβασιλέματα είναι ηλιόλουστα και φωτεινά, εδώ έχουμε μια βαριά συννεφιά και μια θολούρα στον ουρανό. Αυτό βοηθά στη φωτομέτρηση (συνήθως οι περισσότεροι και ιδίως όσοι έχουν φθηνούς ζουμε φακούς καίνε τον ήλιο) αλλά δεν βοηθά καθόλου τους μη έμπειρους στο να βρουν την κατάλληλη στιγμή για ένα σωστά φωτισμένο κάδρο. Π.χ. λογικά θα έπρεπε να βρίσκεσαι εκεί περίπου 15-20 λεπτά νωρίτερα και να παρακολουθείς τις αλλαγές των φωτιστικών συνθηκών. Λογικά θα υπήρχαν στιγμές που το φως θα άλλαζε και θα γινόταν λαμπρό. Αυτό όμως δεν σου το εγγυάται κανείς. Μπορεί να κάνεις ολόκληρο ταξίδι για μια καλοφωτισμένη φωτογραφία και να βρέχει τη μέρα που θα είσαι εκεί, ή να έχεις κανονίσει να πας στα νησιά του πάσχα στο νότιο ημισφαίριο για μοναδική φωτογράφηση και να έχει συννεφιά και να μην πάρεις ούτε μια φωτογραφία του ουρανού. Τυχαίνουν....

Τώρα που ξανά διαβάζω το μήνυμα σου λες ότι θα κάνεις και φωτογραφίσεις σε εσωτερικούς χώρους
Μια από όλες τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να δεις στη μηχανή είναι και αν είναι απενεργοποιημένο το D-lighting Από ότι έχω διαβάσει δίνει πολύ θόρυβο στα σκοτεινά σημεία τις φωτογραφίας σε υψηλά iso

Τώρα που ξανά διαβάζω το μήνυμα σου λες ότι θα κάνεις και φωτογραφίσεις σε εσωτερικούς χώρους
Μια από όλες τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να δεις στη μηχανή είναι και αν είναι απενεργοποιημένο το D-lighting Από ότι έχω διαβάσει δίνει πολύ θόρυβο στα σκοτεινά σημεία τις φωτογραφίας σε υψηλά iso

Θα το κοιτάξω !!!

θέλω να τα μάθω όλα τώρα !!!
Αυτό κολλάει σε προηγούμενο post που αναφέρθηκε το hdr.
διάβασα τι είναι και τι κάνει, κατέβασα το photomatix και τσουπ.
πλάκα έχουν !!!

Ναι αυτό κάνει το HDR.
Υπάρχει και ενσωματωμένη ρύθμιση στη μηχανή η οποία αναφέρεται ως D-lighting

http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/page20.asp

Δεύτερη και τρίτη πολύ καλές Ωραίο βλέμα έκφραση αν και λίγο αυστηρή στην τρίτη :)

Last edited:
Πρώτα από όλα andrew το μοντέλο είναι καταπληκτικό και το ξεκινημα σου πολύ δυνατό.
Ας κάνω και 2 παρατηρήσεις που λίγο πολύ όλοι τις έχουμε ακούσει όταν πρωτοξεκινησαμε. Τα παιδιά προσπάθησε να τα φωτογραφίζεις περιπου από το ύψος τους διαφορετικά είναι δύσκολο να έχεις ισορροπία στη σύνθεση. Φαίνεται νομίζω στη 2η η διαφορά. Επίσης εκτός από τεχνικά θέματα και ρυθμίσεις δες και λίγο τα κοψίματα στα πορτρετα. Παλι η 2η με τον αγκώνα και τον ώμο που κοβονται απότομα νομίζω θα ήταν άψογο παιδικό πορτρέτο

να ρωτησω κατι που μαλλον χαζο θα ειναι... olympus mr30 ειναι η δικια μου compact. Οταν ειδα τις φωτο του φιλου εδω,ειπα θελω dslr χτες! Στην πρωτη σελιδα του νηματος καποιος εβαλε ενα λινκ, που μπορεις να συγκρινεις 2 μηχανες.Τελειως χαζα εβαλα την δικια μου για να δω τις μεγαλες διαφορες και ουτε τις μικρες κατορθωσα να δω. Παρολοαυτα σαν τις φωτο που εχει τραβηξει ο φιλος εδω(ποιοτικα εννοω) η δικια μου δεν βγαζει. Χανω κατι ??

να ρωτησω κατι που μαλλον χαζο θα ειναι... olympus mr30 ειναι η δικια μου compact. Οταν ειδα τις φωτο του φιλου εδω,ειπα θελω dslr χτες! Στην πρωτη σελιδα του νηματος καποιος εβαλε ενα λινκ, που μπορεις να συγκρινεις 2 μηχανες.Τελειως χαζα εβαλα την δικια μου για να δω τις μεγαλες διαφορες και ουτε τις μικρες κατορθωσα να δω. Παρολοαυτα σαν τις φωτο που εχει τραβηξει ο φιλος εδω(ποιοτικα εννοω) η δικια μου δεν βγαζει. Χανω κατι ??

Φίλε μου δεν είμαι ο κατάλληλος για σου δώσω τις απαντήσεις αλλά θα σου πω την προσωπική μου άποψη καθώς και εγώ πριν είχα μια olympus c5000, μετά olympus dslr και τώρα nikon dslr.
Νομίζω οτι αν ψάξεις λίγο τις δυνατότητες σε μια dslr, τότε η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.
Όταν πήρα την olympus την dslr είχα και την compact, έκανα το απλό "μπακαλίστικο", τράβηξα με auto και στις 2 το ίδιο θέμα απο την ίδια απόσταση και τον ίδιο φωτισμό και η διαφορά στις φωτογραφίες ήταν τεράστια.
Όσο μαθαίνω την dslr τόσο καλύτερες foto βγάζω που σε καμία περίπτωση δεν τις είχα με την compact.
Βέβαια η mr30 είναι σαφώς καλύτερη απο την c5000 που είχα, οπότε καλύτερα θα σε κατατοπίσει κάποιο παιδί που έχει εμπειρία.

Πρώτα από όλα andrew το μοντέλο είναι καταπληκτικό και το ξεκινημα σου πολύ δυνατό.
Ας κάνω και 2 παρατηρήσεις που λίγο πολύ όλοι τις έχουμε ακούσει όταν πρωτοξεκινησαμε. Τα παιδιά προσπάθησε να τα φωτογραφίζεις περιπου από το ύψος τους διαφορετικά είναι δύσκολο να έχεις ισορροπία στη σύνθεση. Φαίνεται νομίζω στη 2η η διαφορά. Επίσης εκτός από τεχνικά θέματα και ρυθμίσεις δες και λίγο τα κοψίματα στα πορτρετα. Παλι η 2η με τον αγκώνα και τον ώμο που κοβονται απότομα νομίζω θα ήταν άψογο παιδικό πορτρέτο

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τις παρατηρήσεις
:a0210:

Ευχαριστω για την απαντηση.Εχω ψηθει ασχημα για dslr και ουσιαστικα εκανα την ερωτηση για να μην "πεταξω" αρκετα χρηματα και δεν δω αναλογη διαφορα..

Την τονικότητα, τις απαλές γραμμές και τη σωστή φωτομέτρηση που βλέπουμε στα παραπάνω πορτρέτα μπορεί να τα πάρει (οριακά) μια κόμπακτ μηχανή. Όμως με ένα πολύ καλό επαγγελματία φωτογράφο πορτρέτου, κι όχι ο οποιοσδήποτε.

Η διαφορά είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Υπόψη ότι, αν μιλούμε για πορτρέτα, ένας καλός (δεύτερος) φακός πορτρέτου απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα. Έστω ένας φακός 50/1.8 που σε CANON/SONY/NIKON/PENTAX παίζει στα 100-130 ευρώ.