Xenon vs Uhp Part II

Απάντηση: Re: Xenon vs Uhp Part II

Εφοσον μιλαμε γιa το γνωστο χρωματικο πρωτυπο , υπαρχουν 16 εκατομμυρια χρωματα να αποδωθουν (8 bit ανα χρωμα).

Ακομη και αν μπορει μια λαμπα να δωσει παραπανω χρωματα , λογω του προτυπου δεν θα τα δωσει (στο μελλον ισως).

Αρα ολο το παιχνιδι γινεται πως τα δινει η μια και πως η αλλη .

Υπαρχει περιπτωση , οι xenon λαμπες λογω συμπιεσης του ευρους να χανουν πληροφορια (οπως οταν κανεις downscale σε υλικο video).

Μην ξεχναμε επισης οτι το πρωτογενες υλικο ειναι συχνα φιλμ, που σημαινει οτι δεν υποκειται στο περιορισμο του rgb (8 βιτ ανα χρωμα), αρα αυτο που βλεπουμε στο home cinema ειναι κατα προσεγγιση σωστο.

Κανεις δε μπορει να πει οτι αυτη η προσεγγιση γινεται καλυτερα (σωστοτερα) με xenon ή uhp λαμπες.

Aυτο που τελικα μετραει (προς το παρον) ειναι ποσο καλα γινεται το filtering και οχι η ιδια η λαμπα.

Άρα πίσω στούς CRT!!!! :flipout::flipout::flipout:

Άρα πίσω στούς CRT!!!! :flipout::flipout::flipout:

Αν μιλάμε μόνο για το χρώμα οι CRT κρατάνε γερά...
icon6.gif

Να υπενθυμισουμε οτι και οι CRT υπακουουν στα ιδια χρωματικα προτυπα με τους ψηφιακους..

Εφοσον μιλαμε γιa το γνωστο χρωματικο πρωτυπο , υπαρχουν 16 εκατομμυρια χρωματα να αποδωθουν (8 bit ανα χρωμα).

Ακομη και αν μπορει μια λαμπα να δωσει παραπανω χρωματα , λογω του προτυπου δεν θα τα δωσει (στο μελλον ισως).

Αρα ολο το παιχνιδι γινεται πως τα δινει η μια και πως η αλλη .

Υπαρχει περιπτωση , οι xenon λαμπες λογω συμπιεσης του ευρους να χανουν πληροφορια (οπως οταν κανεις downscale σε υλικο video).

Μην ξεχναμε επισης οτι το πρωτογενες υλικο ειναι συχνα φιλμ, που σημαινει οτι δεν υποκειται στο περιορισμο του rgb (8 βιτ ανα χρωμα), αρα αυτο που βλεπουμε στο home cinema ειναι κατα προσεγγιση σωστο.

Κανεις δε μπορει να πει οτι αυτη η προσεγγιση γινεται καλυτερα (σωστοτερα) με xenon ή uhp λαμπες.

Aυτο που τελικα μετραει (προς το παρον) ειναι ποσο καλα γινεται το filtering και οχι η ιδια η λαμπα.

Για να λεμε τα πραγματα σωστα, καμμια λαμπα δεν δινει χρωμα. Η λαμπα καλειτε να δωσει λευκο φως πληρες φασματος. Εγω ετσι το εχω καταλαβει.

Οσο ποιο πληρες ειναι το λευκο φως απο πλευρας φασματος, τοσο ποιο σωστα θα αποδωθει το χρωμα επειτα και θα χρειαστει λιγοτερες επεμβασεις.

Οταν μιλαμε για σωστο και λαθος χρωμα (εδω σε αυτο το θεμα) σε καμμια περιπτωση δεν μιλαμε για bit κι επεξεργασια. Μην τα συγχεουμε ολα bit για μπιτ.

Αν καταλαβεις τι δειχνουν τα διαγραμματα Γιαννη θα το κατανοησεις πληρως.

Τα χρωματα που βλεπεις ειναι γεματα πληροφορια απο τη βαση τους . Πληροφορια που ακολουθει μεχρι σχεδον την κορυφη. Για να σου δωσω να καταλαβεις αν βρουμε μια μετρηση λευκου φωτος ιδανικου στους 6500 , θα εβλεπες τρεις ιδιες στηλες σχεδον παραλληλογραμμα απο κατω μεχρι πανω.

Οσον αφορα το φιλτραρισμα που λες, ειναι αλλο να "ξυριζεις" κατι που ειναι πολυ αλλα πλουσιο απο τη βαση, παρα να "φορτσαρεις" γενικα προσπαθωντας να φερεις κατι που τελικα θα σου βγει υπερβολικο και θα αναγκαστεις να το πεταξεις. Αν δεις παλι το διαγραμμα , θα δεις οτι κι ετσι παλι δε φτανει. Δες τη μεση του αριστερου διαγραμματος στον οριζοντιο αξονα. Βλεπεις διαφορα στα 3 χρωματα ?
Καπως ετσι.

Αλλα γιατι μου φαινεται οτι τα εχουμε ξαναγραψει ολα αυτα , ισως και με τον ιδιο ακριβως τροπο?
Διαβασε κανεις το παλιο θεμα μας που εχει λινκ ο Τακης στο πρωτο ποστ????:operator:

Last edited:

Γιατι βρε Τακη? Και οι crt εχουν ψυχη ...:flipout::flipout::flipout:

Καμια αντιρρηση, απλα το σχολιο του Hvoul ηταν ξεκαρφωτο σε σχεση με αυτα που εγραψε ο Γιαννης..

η μονη διαφορα που μπορω να πω οτι υπαρχει μεταξυ 2 διαφορετικων τεχνολογιων (για λαμπες) ειανι ο τροπος που συμπεριφερονται στις αλλαγες και στο φιλτραρισμα.
Οπως ειναι γνωστο , το φως συμπεριφερεται μη γραμμικα σε καθε αλλαγη-φιλτραρισμα (οπως και ο ηχος).
Αρα αν δεχτουμε οτι εχουμε 2 προβολεις με διαφορετικες λαμπες και ειναι σωστα καλιμραρισμενοι , τοτε πρωτον μπορει να εχουμε διαφορετικες εντασεις (brightness) στα χρωματα , αλλα και διαφορετικη συμπεριφορά στους ενδιαμεσους τονους (λογω μη γραμμικοτητας).
Φυσικα αυτο μπορει να συμβει και σε 2 ιδιους προβολεις , αφου στη τελικη αποδωση των χρωματικων εμπλεκονται και αλλοι παραγοντες, οπου μια μικρη αλλαγη μπορει να επιφερει μια μεγαλη (σχετικα ) διαφορα στη χρωματικη συμπεριφορα.

Η πιο "πλουσια" παλετα δεν σημαινει καλυτερο τριγωνο ή χρωματικη συμπεριφορα στο ΠΑΡΟΝ προτυπο.

Εδω μιλαμε ΠΡΑΚΤΙΚΑ, δηλ. αν οντως εχουν διαφορες στο Home cinema οι 2 τεχνολογιες και οχι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ.

Και φιλε Χρηστο , κατι ξερουμε για χρωμα (γραφιστας ειμαι και ξερω να διαβαζω διαγραμματα)!

Last edited:

η μονη διαφορα που μπορω να πω οτι υπαρχει μεταξυ 2 διαφορετικων τεχνολογιων (για λαμπες) ειανι ο τροπος που συμπεριφερονται στις αλλαγες και στο φιλτραρισμα.
Οπως ειναι γνωστο , το φως συμπεριφερεται μη γραμμικα σε καθε αλλαγη-φιλτραρισμα (οπως και ο ηχος).
Αρα αν δεχτουμε οτι εχουμε 2 προβολεις με διαφορετικες λαμπες και ειναι σωστα καλιμραρισμενοι , τοτε πρωτον μπορει να εχουμε διαφορετικες εντασεις (brightness) στα χρωματα , αλλα και διαφορετικη συμπεριφορά στους ενδιαμεσους τονους (λογω μη γραμμικοτητας).
Φυσικα αυτο μπορει να συμβει και σε 2 ιδιους προβολεις , αφου στη τελικη αποδωση των χρωματικων εμπλεκονται και αλλοι παραγοντες, οπου μια μικρη αλλαγη μπορει να επιφερει μια μεγαλη (σχετικα ) διαφορα στη χρωματικη συμπεριφορα.

Η πιο "πλουσια" παλετα δεν σημαινει καλυτερο τριγωνο ή χρωματικη συμπεριφορα στο ΠΑΡΟΝ προτυπο.

Και φιλε Χρηστο , κατι ξερουμε για χρωμα (γραφιστας ειμαι και ξερω να διαβαζω διαγραμματα)!

Αααα, αφου ξερεις χαιρομαι ιδιαιτερως :ernaehrung004:.

Ειναι τιποτα λαθος απο αυτα που σου εγραψα η εχω γραψει μεχρι τωρα κατα την επαγγελματικη σου γνωμη? Ειλικρινα σε ρωτω !!!!!!

Επισης προσπαθησε να εξηγησεις οσο γινεται τα σπεκτροδιαγραμματα γιατι εγω δεν μπορω. Οπως λεει κι ο Τακης, δεν εχω την τεχνικη υποσταση να το κανω. Ευκαιρια να μας βοηθησεις !!!!!!

Ρε συ Χρηστο απορω μερικες φορες ...

Και στη τελευταια παρουσιαση , επεμενες παλι για κατι που στο τελος αποδειχτηκε αβασιμο .

Αυτο που λεω ειναι απλο.

Αν εχεις 2 προβολεις , που εχουν καλιμπραριστει ΣΩΣΤΑ (σωστο τριγωνο στα πρωτευοντα και δευτερευοντα) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εχουν ιδια φωτεινοτητα, τοτε δεν μπορεις να ξεχωρισεις ποιος ειναι ποιος (και φυσικα ΔΕΝ μπορουν ολοι οι προβολεις να καλιμπραριστουν σωστα - δεν μπορεις να πουσαρεις κατι που δεν εχεις).

Διαφορες μπορει να υπαρχουν, και θα εχουν να κανουν μονο με πως φτανεις στο τελικο αποτελεσμα (λογω μη γραμμικοτητας των μετασχηματισμων) .

Σιγουρα η xenon εχει πιο ευρυ φασμα, αλλα τι να το κανω , αφου στο παρον πρωτυπο δεν χρησιμευει (για να μη πω οτι μαλλον δυσκολευει τα πραγματα αφου η θερμοκρασια λευκου της ειναι περιπου 5500 Kelvin- σε αντιθεση με τους 6500 του δικου μας προτυπου ?

Last edited:

Ρε συ Χρηστο απορω μερικες φορες ...

Και στη τελευταια παρουσιαση , επεμενες παλι για κατι που στο τελος αποδειχτηκε αβασιμο .

Αυτο που λεω ειναι απλο.

Αν εχεις 2 προβολεις , που εχουν καλιμπραριστει ΣΩΣΤΑ (σωστο τριγωνο στα πρωτευοντα και δευτερευοντα) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εχουν ιδια φωτεινοτητα, τοτε δεν μπορεις να ξεχωρισεις ποιος ειναι ποιος (και φυσικα ΔΕΝ μπορουν ολοι οι προβολεις να καλιμπραριστουν σωστα - δεν μπορεις να πουσαρεις κατι που δεν εχεις).

Διαφορες μπορει να υπαρχουν, και θα εχουν να κανουν μονο με πως φτανεις στο τελικο αποτελεσμα (λογω μη γραμμικοτητας των μετασχηματισμων) .

Σιγουρα η xenon εχει πιο ευρυ φασμα, αλλα τι να το κανω , αφου στο παρον πρωτυπο δεν χρησιμευει?

Εσυ απορεις μαυτο . Εγω που απορω γιατι κανεις δεν διαβαζει αυτα που γραφονται , τι να πω? Απελπισια με πιανει.....
Ασε που δεν ρωταει κανεις τιποτα. Ολα γνωστα και θεωριες επι θεωριων....

Καταρχιν να μιλαμε σωστα μην παθουμε και κανα μπλακ αουτ/ πλιζ.

Στην παρουσιαση εξεφρασα μια σκεψη μου, θεωρια θες , πες την και την ειπα. Αφου μου την επεσες και στην εξηγησα οπως ηθελες να την ακουσεις την καταλαβες. Επειτα θελησες κι εσυ να το δοκιμασουμε γιατι σου κινησε την περιεργεια.
Το δοκιμασαμε και ειδαμε οτι δεν ισχυει βαση αυτων που ειδαμε με τα ματια μας.
Οταν εχεις μια σκεψη /θεωρια, εχεις μια βαση. Οταν κανεις ενα τεστ, η θεωρια βγαινει λαθος , οχι αβασιμη. Αβασιμη ειναι οταν την λες στον αερα και δεν στηριζετε πουθενα......

Οσον αφορα τα καλιμπραρισματα που λες, προφανως μιλαμε για αλλο πραγμα. Σε παραπεμπω στο μηνυμα του Μανωλη παραπανω μπας και το διαβασεις προσεκτικοτερα και καταλαβεις περι τινος μιλαει ο ανθρωπος !

Τα εχουμε ανακατεψει ολα ......:ernaehrung004:

Υ.Γ. Περιμενω την εξηγηση του διαγραμματος για να το καταλαβουμε ολοι./ Τωρα που σε βρηκαμε δε σε αφηνουμε....

Last edited:
Σκεψεις και προτασεις μπορουμε να κανουμε ολοι...
Γι αυτο ειναι το φορουμ.

Πρεπει ομως να στηριζονται καπου.

Και πρπει να μας πεις αν ενδιαφερεσαι πρακτικα η θεωρητικα .

Αν μιλας για θεωρια και διαγραματα φασματος γενικα των λαμπων, προφανως εχουμες διαφορες.

Αλλα εμας εδω μας ενδιαφερει (?) τελικα τι βλεπουμε ή οχι ?

Σκεψεις και προτασεις μπορουμε να κανουμε ολοι...
Γι αυτο ειναι το φορουμ.

Πρεπει ομως να στηριζονται καπου.

Και πρπει να μας πεις αν ενδιαφερεσαι πρακτικα η θεωρητικα .

Αν μιλας για θεωρια και διαγραματα φασματος γενικα των λαμπων, προφανως εχουμες διαφορες.

Αλλα εμας εδω μας ενδιαφερει (?) τελικα τι βλεπουμε ή οχι ?

ΟΚ, ας φύγουμε λίγο από θεωρίες και να πάμε στο πρακτικό.
Γιάννη, απ' ότι έχεις δεί μέχρι σήμερα, θεωρείς οτι ένας προβολέας με UHP κι ένας με Xenon θα έχουν τα ίδια χρώματα;
Έναν προβολέα με Xenon θα τον καταλάβεις αμέσως ή όχι;

Γιαννη, εχεις καταλαβει οτι γραφουμε σε τεχνικο θεμα?

Γραφουμε θεωριες , πραξεις , αποδειξεις ξερω γω τι. Ο καθενας γραφει τα δικα του και αξιολογούνται. Αλλοι τα αποδεικνυουν κι αλλοι οχι.

Το θεμα ειναι πως βοηθιουντε αυτοι που διαβαζουν.

Εγω εχω γραψει 5 πραγματα τωρα , 10 περσι, υποστηριζω τι υποστηριζω , εχω βαλει και 5 λινκ που λεει ο λογος , και ρωτω ακομα και τωρα.
Μη με ρωτας λοιπον πραγματα που ειναι χιλιοειπωμενα και δεν ξερω να σου απαντησω. Ειδικα οταν τα ιδια εχω ρωτησει κι εγω παραπανω.

Μιλα μπεσα επιτελους και πες τι θες να πεις να τελειωνουμε μπας και βγει κατι για να μεινει. Μη μας κανεις θεωριες περι τι ειναι φορουμ λες και ειμαστε ξερω γω τι και μας εξηγεις τι ειναι το φορουμ.

ΑΝ θες να μας εξηγησεις, εξηγησε μας περι αυτων που γραφουμε αφου μπαινεις και μας λες στο ξεκαρφωτο οτι ξερεις απο χρωμα επειδη εισαι γραφιστας.

Σε ρωτω λοιπον, μπορεις να μας εξηγησεις αυτα που συζηταμε βαση της γνωμης σου ειτε επαγγελματικης ειτε μη, η οχι ?
Αν μπορεις , καντο , θα μας βοηθησεις ολους.

Σε ρωτησα ακομη κι αν θεωρεις οτι κατι εχω γραψει η καταλαβει λαθος. Κακο ειναι να μου απαντησεις?

Δεν φοβαμαι καθολου να εκτεθω ακομα και να κανω λαθος . Ουτε προκειται να σου πω , ναι μα ξερεις και το ενα και το αλλο....Το εχω αποδειξει αλλωστε και στην παρουσιαση που επικαλεισαι. Αν ειμαι λαθος ειμαι λαθος, τελος !

Πες με περιεργο πες με οτι θες, αλλα μου τη δινει να βλεπω αλλ'αντ'αλλων. Για αλλο μιλαμε και μαςλες για 8bit επεξεργασια ,για φιλμ για, για ξερω γω τι .
Τι σχεση εχουν ολα αυτα ρε Γιαννη με το φως της xenon και της uhp λαμπας?

Μπαμπη , προφανως και θα εχουν διαφορες (ειδικα out of the box).
Τωρα, αν μιλησουμε για 2 ΣΩΣΤΑ καλιμπαρισμενους προβολεις και με την ΙΔΙΑ φωτεινοτητα (σε D65 ) , τοτε ΔΕΝ μπορεις να δεις διαφορες (εκτος αν τους κοιταξεις με μικροσκοπιο !!!

Φυσικα , ειναι ΠΟΛΥ δυσκολο να καλιμπραρεις 2 προβολεις και στο τελος να εχουν και την ιδια φωτεινοτητα.

Εχεις στο μυαλο σου , οπως καταλαβαινω, τα χρωματα του Rubby ακι ολων των xenon.

Eιναι (σε πρωτη θεαση) διαφορετικα , τι σημαινει αυτο ?
Εμενα προσωπικα , ποτε δεν μου αρεσαν τα χρωματα του, τα θεωρουσα πολυ "ψευτικα".

Δεν ειναι ομως υποκειμενικο το θεμα.

Ειναι πιο "σωστα" , και με τι το συγκρινουμε - τι θεωρουμε "σωστο" ?

ΟΚ, ας φύγουμε λίγο από θεωρίες και να πάμε στο πρακτικό.
Γιάννη, απ' ότι έχεις δεί μέχρι σήμερα, θεωρείς οτι ένας προβολέας με UHP κι ένας με Xenon θα έχουν τα ίδια χρώματα;
Έναν προβολέα με Xenon θα τον καταλάβεις αμέσως ή όχι;

Φτου και απο την αρχη....

Μα αν ειχε δει διαφορα ρε Μπαμπινο δεν θα εγραφε αυτα που γραφει..

Εκτος και αν δεν εχει δει προβολεα της sony...!!!!!!!