Επιστρέφω με ένα κατεβατό παρατηρήσεις μετά από ενάμιση μήνα συμβίωσης με το Mi Box. Δυστυχώς όχι πάντα αρμονικής. Κατ' αρχάς για το φίλο που ρώτησε το παρακάτω σχετικά με το (πολύ) προβληματικό DLNA streaming μέσω Wifi 802.11n:
Είτε με τον Plex client, είτε μέσω του Kodi έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Μέσω Ethernet δεν έχει κανένα θέμα.
Έβαλα Netflix προχθές και φαίνεται να παίζει κανονικά 5.1, μόλις ξεκινήσει το streaming ο ενισχυτής γυρίζει αμέσως σε Dolby Digital mode και έχω ήχο από παντού. Δεν έχω όμως προλάβει να το δοκιμάσω ακόμα εκτενώς, μιας και έχω θέμα με το HDCP handshake (παραμένει unprotected και το Netflix σταματάει μετά από 5-10 δευτερόλεπτα).
Διάβασα ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος με αυτό το πρόβλημα, εφάρμοσα καμια δεκαπενταριά διαφορετικά workarounds, μέχρι στιγμής δεν έχει παίξει κανένα και περιμένω τώρα να έρθει HDMI splitter που θεωρητικά μπορεί να κάνει strip το HDCP protection λύνοντας το ζήτημα. Θα δούμε... Μεγάλη απογοήτευση πάντως και μιλάμε τώρα για smart TV πενταετίας. Φαίνεται ότι στις "ανοιχτές" συσκευές όπως τα Android TV boxes η εν λόγω προστασία είναι πολύ αυστηρότερη, γιατί το ίδιο ακριβώς σύστημα (τηλεόραση, καλώδια, ενισχυτής) δουλεύει τέλεια με το Netflix του Xbox One.
Το adapter που πήρα ήταν το
https://www.amazon.co.uk/UGREEN-Gigabit-Ethernet-Network-Nintendo/dp/B00LLUEJFU
Μέχρι στιγμής δουλεύει άψογα. Δεν έχω δει προβλήματα με το δίκτυο.
Έχω δει όμως πάμπολλα θέματα με πληθώρα άλλων εφαρμογών, για άλλα φαίνεται να φταίει το ίδιο το Mi Box, ενώ για πολλά δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει:
- Διαρκές stuttering και αποσυγχρονισμοί εικόνας/ήχου στο official NBA app, διορθώθηκε εν μέρει με την ενεργοποίηση του HDMI self-adaption από τα Playback settings. Στο ανεπίσημο Kodi addon όμως για το NBA League Pass η κατάσταση είναι απείρως καλύτερη αν και πάλι το ταπεινό Raspberry με Libreelec και το ίδιο ακριβώς addon γενικά είχε πιο στρωτό playback. Τα ίδια προβλήματα έχουν αναφερθεί και από άλλους.
- Στο Covenant μέσω Real Debrid η αναπαραγωγή διακοπτόταν πάντα μετά από 20-60 λεπτά και μου πέταγε Daydream. Λύθηκε απενεργοποιώντας εντελώς το Daydream, οτιδήποτε άλλο και να δοκίμασα δεν είχε αποτέλεσμα. Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα να έχουν κι άλλοι αυτό του κουφό πρόβλημα.
- Για το Real Debrid που ρώτησαν κάποιοι, μπορεί να κοστίζει μόλις 3 ευρώ το μήνα αλλά δεν είναι πανάκεια. Πολλές φορές δεν βρίσκει καθόλου HD links, πολλές φορές βρίσκει αλλά αυτά δεν τελικά παίζουν και κάνει skip στο επόμενο ενώ ακόμα και αυτά που λειτουργούν είναι τυπικά 720p-1080p x264 των 1 με 1.5GB, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το bitrate. Τα περισσότερα x265 βγάζουν πρόβλημα μετά από ένα σημείο, σκαλώνουν εντελώς ή σέρνονται ξαφνικά στα μισά της ταινίας και προσπαθώ να τα αποφεύγω.
- Το Quasar addon του Kodi έχει μεγάλο stuttering όσο κατεβάζει την ταινία/σειρά (είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό storage). Μόλις τελειώσει το κατέβασμα, τότε το πρόβλημα διορθώνεται. Δεν είναι εγγενές πρόβλημα του Mi Box γιατί σε φίλο μου με παρόμοια εγκατάσταση το Quasar δουλεύει κανονικά.
- Σε ελάχιστες περιπτώσεις η ανάλυση έχει γυρίσει από μόνη της από 1080p/60 σε 720p, χωρίς να πειράξω κάτι και χωρίς να είναι ενεργοποιημένη η ρύθμιση για την αυτόματη αλλαγή προτιμότερης ανάλυσης.
- IPTV μέσω Perfect Player παίζει πάρα πολύ καλά, με αμελητέα καθυστέρηση στο ζάπινγκ.
- Ο Puffin browser είναι χαμένη υπόθεση σε ό,τι αφορά στο streaming των flash video, χάνει πολλά καρέ. Μπορεί να είναι μοναδική λύση σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά γενικά δεν είναι βιώσιμη.
- Το Chromecasting συχνά-πυκνά σταματάει (ειδικά στο επίσημο stream της Euroleague) και διορθώνεται μόνο με restart της συσκευής. Τουλάχιστον για την Euroleague παίζει αξιοπρεπώς το mobile version (sideloaded apk), αν και με αρκετά σπασίματα στην εικόνα.
- Εφόσον είμαστε ακόμα σε Android 6, πολλές εφαρμογές δεν γίνεται να εγκατασταθούν σε εξωτερικό storage (πχ στικάκι) χωρίς ρουτάρισμα.
- Το Youtube app είναι πάρα πολύ καλό και σταθερό, δεν βγάζει προβλήματα σχεδόν ποτέ. Επιτέλους βρήκα μια αξιόπιστη λύση για να παρακολουθώ Youtube, οτιδήποτε άλλο είχα δοκιμάσει έβγαζε κουσούρια.
Σε γενικές γραμμές οριακά ικανοποιημένος αν και η μέχρι τώρα εμπειρία είναι πολύ μέτρια. Το ίδιο ακριβώς μου λέει και φίλος μου που αγόρασε το Mi Box στην ίδια παραγγελία. Ώρες ώρες μοιρολογάμε ότι θέλουμε να το πετάξουμε στα σκουπίδια με τόσα κουσούρια που έχει βγάλει. Θα μπορούσαμε σίγουρα να είχαμε βρει κάτι πολύ καλύτερο με λιγότερα λεφτά. Ελπίζω τουλάχιστον να λυθεί το θέμα με το HDCP του Netflix, διαφορετικά θα φάει σουτ από τη νέα χρονιά.