XMOS-based Ασύγχρονο USB to I2S

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,065
Τι χαμός είναι αυτός.
Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαβάσεις.

Υπάρχει και αυτή η επιλογή, νήμα μεγάλο στο diyaudio.
Μπορεί καποιος να μας πει περιληπτικά τα προτερήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τα: Amanero, και τις 2 υλοποιήσεις του Κινέζου;

waveIO2.png
waveIO3.png

Product Highlights

Asynchronous USB interface:

• USB Audio Class 2 compatible
  • Low latency (sub 3µs in the best case)
  • 16 to 24 Bit-transparent reproduction
  • 44.1 to 192 kHz standard sample rates supported
  • Built with XMOS processor running @ 500 MIPS

Driver Support:

* No drivers
needed for MAC OS version 10.6.4 and above
  • No drivers instalation required for Linux with UAC2 compliant kernel
  • ASIO/KS/WASAPI/Direct Sound drivers for Windows XP to 8 (32 and 64 bit)
  • Fully featured Thesycon driver package (without 30 min. periodic beeps)
  • Latest version of Windows drivers can be downloaded from here.

USB and digital audio outputs:

• On board gold plated USB-B connector
  • 5 pin header for off-board USB socket.
  • Isolated I2S port using Giant Magneto Resistive (GMR) isolators
  • Non-isolated I2S port by means of 6GHz U.FL mini BNC sockets
  • 75R isolated and non-isolated SPDIF outputs
  • all I2S/SPDIF outputs are working in parallel

User interface and signaling:

• LEDs for sample rate display (44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 and 192 kHz),
  • “Host Active” signal available when card is plugged in and recognized by the host
  • “Audio Stream” output is enabled when there’s streaming over USB Bus
  • Green power-on LED

Hardware and layout:

• 4-layer gold-plated PCB with 1/2/2/1 oz copper thickness
  • careful routed PCB layout to preserve signal’s integrity
  • Seven linear low-noise, LDO voltage regulators
  • Three LP5900 LDOs (6.5µVrms) powers the oscillators & surrounding logic
  • High quality parts including OsCON SVP & NPO/COG caps
  • Two ultra-low phase noise japanese made oscillators

χαμός....
και 99$

δεν είναι απ αυτά που λες ας δοκιμάσω και βλέπουμε
όμως φαίνεται φορτωμένο

Μανόλη έχει πολύ καλή ποιότητα στη πλακέτα (4 επιπέδων), με εφαρμογή γαλβανικής απομόνωσης στην έξοδο του Ι2S (στις απλές επαφές όχι στις συνδέσεις του U.FL), όμως δεν κάνει επαναχρονισμό του Ι2S (ο οποίος είναι μάλλον απαραίτητος). Επίσης έχει πολλά τροφοδοτικά (συνολικά 7) με πολύ καλής ποιότητας τσιπάκια, ενώ και τα ρολόγια του είναι πολύ καλά. τέλος συνοδεύεται από πλήρεις οδηγούς (όχι demo) της Thesycon.
Από την άλλη δεν αναφέρει κάτι για DSD όπως το Amanero, το όριο είναι στα 192KHz, ενώ δεν έχει βαθμίδα εισόδου (για ενδεχόμενη σύνδεση ADC ) όπως το αυθεντικό ΧΜΟS.

Τελικά όλοι κάτι μας δίνουν από το "γλυκό" αλλά το καλό μας το επιφυλάσσουν για το τέλος ή είναι ακόμη στην εξέλιξη η τεχνολογία του πρωτοκόλλου;
Εάν είχαμε και βαθμίδα εισόδου ADC Ντίνο, δέναμε και το γλυκό του μετρητικού.
Επαναχρονισμό του I2S, έχεις δει ποια μέχρι στιγμής το υλοποιούν; Φαντάζομαι το Amanero, του Κινέζου οι δύο υλοποιήσεις;
Επίσης ένα από τα καλά αυτής της πλακέτας είναι η υλοποίηση μέσω Jumper καθαρά εξωτερικής τροφοδοσίας, παρακάμπτοντας την τροφοδοσία του usb, κάτι που σε αναφορές που διάβασα στο diyaudio ανεβάζει αρκετά την υλοποίηση.

παντως το δευτερο του κινεζου που απευθυνεται σε βουβαλι συγχρονιζει μονο με βουβαλι.
παρακαμψη τροφοδοσιας ειναι must για μενα και θα γινει συντομα.
γινεται και στον κινεζο με εγχειρηση στο καλωδιο

Μανόλη η κάρτα ήχου στον Η/Υ, θέλω να έχει βαθμίδα εισόδου με ADC για λόγους που σχετίζονται με την δυνατότητα ηχογράφησης και ψηφιοποίησης αναλογικών αρχείων και δευτερευόντως με μετρήσεις, που θα περιορίζονται στο στενό χώρο του ηχοσυστήματος (π.χ βελτιστοποίηση ή ψηφιακή ρύθμιση του χώρου ακρόασης).
Επαναχρονισμό δεν κάνει καμιά από όσο γνωρίζω. Γενικά δεν είναι κάτι εύκολο μετά τη γαλβανική απομόνωση.
Από αύριο θα προσπαθήσω να γράψω τους προβληματισμούς μου, με βάση όσα έχω διαβάσει και έχω ψάξει, στη συζήτηση που έχω στο νήμα:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/98666-Amanero-USB-I2S-interface/page5
Το σίγουρο είναι πως τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά, διότι μόλις τώρα αρχίζουμε να χωνεύουμε τις πραγματικές ανάγκες του ψηφιακού ήχου, τόσο στην μετατροπή όσο και στην διαχείριση από τον Η/Υ.
Για αμιγώς μετρητικές δουλειές πιστεύω πως είναι καλύτερα να έχεις ένα διαφορετικό Η/Υ με κάρτα ήχου και το κατάλληλο αναλογικό interface - attenuators και φυσικά την αντίστοιχη εφαρμογή (π.χ ARTA).

Η EMU είναι πολύ καλή λύση και στις δύο περιπτώσεις, ειδικά τώρα που έχει τιμή χώμα.

Προσωπικά έχω βολευτεί με κλασικά αναλογικά μηχανήματα (χωρίς ψηφιακή σύνδεση προς το παρόν) με επιδόσεις που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μου (για audio εφαρμογές έχω κατορθώσει να μετρώ σε εύρος 5MHz με κατώφλι θορύβου τουλάχιστον -125 db και γεννήτριες με παραμόρφωση κάτω από τα -135 db). Φυσικά στερούμαι τις ευκολίες και τη ταχύτητα των ψηφιακών μηχανημάτων, όμως όταν χρειαστώ ψηφιακή σύνδεση επιστρατεύω την EMU. Αλλιώς τα τιμημένα αναλογικά ισοφαρίζουν ή και υπερβαίνουν τα περισσότερα σημερινά συστήματα.
Εναλλακτικά μπορείς να δεις το πιο κάτω σύστημα που στο diyaudio έχει πάρει καλές κριτικές. Θέλει ένα workaround στην είσοδο αλλά αντικαθιστά τη κάρτα ήχου και μετρ;aει πολύ καλά με δικό του interface. Το QA400 δεν το βλέπει σαν κάρτα ήχου όποτε ξεχνάμε το ARTA (φυσικά κανένας δεν σου απαγορεύει την ταυτόχρονη χρήση της κάρτας ήχου). Για αγορά 199$ και με 48$ μεταφορικά (συνολικά 185 ευρώ) δεν νομίζω πως είναι ακριβή.
https://www.quantasylum.com/content/Products/QA400.aspx

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Ντίνο, θα ρίξω μια ματιά στο σύνδεσμο που δίνεις.

Ευελπιστώ να διαβάσω τους προβληματισμούς σου, σύντομα.

Πάντως το i2s είναι πολλά υποσχόμενο στις μέρες μας.

@supersonic
Tα δύο του Κινέζου που αναφέρθηκα είναι τα παρακάτω:
http://www.ebay.co.uk/itm/24bit-192...mplifier_Parts_Components&hash=item4d0644e5ae
http://www.ebay.co.uk/itm/Isolated-...mplifier_Parts_Components&hash=item4d08a57b0e

Last edited:
Re: Απάντηση: XMOS-based Ασύγχρονο USB to I2S

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Ντίνο, θα ρίξω μια ματιά στο σύνδεσμο που δίνεις.

Ευελπιστώ να διαβάσω τους προβληματισμούς σου, σύντομα.

Πάντως το i2s είναι πολλά υποσχόμενο στις μέρες μας.

@supersonic
Tα δύο του Κινέζου που αναφέρθηκα είναι τα παρακάτω:
http://www.ebay.co.uk/itm/24bit-192...mplifier_Parts_Components&hash=item4d0644e5ae
http://www.ebay.co.uk/itm/Isolated-...mplifier_Parts_Components&hash=item4d08a57b0e

ξέρω ποια λες.
το δεύτερο από όσο έχω καταλάβει και συζητήσαμε εδώ, συγχρονίζει ξανά με τα ρολόγια του βουβαλιού

Στο 2ο κάπου στο κείμενο ο Κινέζος γράφει για το βουβάλι (μάλλον σε αυτό αναφέρεσαι):

"The ES9018 requires clock frequency above 40 MHz for optimal operation. This interface offers 49.152Mhz/45.158Mhz clocks that can be connected directly to the ES9018 DAC (bypassing the local clock). With synchronous operation you will not only experience better sound, but you can eliminate the unlock problem in(default power on setting, default dpll setting, no need metal shielding cover the dac chip, no need to wait for the lock to become stable after power on) that many have experienced with asynchronous operation. Other interfaces are designed to operate with oscillators of 24.576Mhz and 11.2896Mhz and thus cannot properly interface with the ES9018 in a synchronous manner. It is the only low cost interface that is optimized to interface to the ES9018 in a synchronous manner."

Στην ουσία εξηγεί και αρκετά εκ των περιέργων που έχουν αναφερθεί στο κλείδωμα-ξεκλείδωμα του βουβαλιού (εάν το διαβάσει ο Νίκος-Dalanik).

Επίσης πετά και τη μπηχτή του για τα XMOS, λέγοντας "Two dedicated oscillator 49.152Mhz/45.158Mhz for 44.1kHz and 48/96/192kHz with dedicated ultralow noise regulator for lowest jitter operation and highest clarity audio (much better than most XMOS design use 24.576Mhz and 11.2896Mhz oscillator only)"

Στην ουσία το ένα υπερτερεί εδώ, το άλλο εκεί, εάν δεν γίνεις γκουρού του πρωτοκόλου άκρη δεν βγάζεις!

Last edited:
Tηανχ Μανώλη αλλά δεν το ταΐζω απο usb, ακόμα... (κάτι άλλο παίζει, το παλεύει ο μάστορας)

Eίπαμε να κρυώσει πρώτα το πράγμα και αν έχουν λυθεί όλα τα άλλα βλέπουμε... ;-)

:ernaehrung004:

Νίκο, στην ουσία δεν αναφέρει ότι αυτά είναι προβλήματα λόγω της ασύγχρονης μετάδοσης των δεδομένων μέσω της usb, αλλά το αντίθετο ότι μέσω αυτής της σύνδεσης λύνονται προβλήματα σταθερότητας του κλειδώματος που έχει μάλλον ο σχεδιασμός του κυκλώματος, αυτά που γράφει ως: "default power on setting, default dpll setting, no need metal shielding cover the dac chip, no need to wait for the lock to become stable after power on"
-bye-

Α ok! ...μπερδεύτηκα απο αυτό "...that many have experienced with asynchronous operation"

Eίναι αδύνατον να σας παρακολουθήσω Μάνο με τις ελαχιστότατες γνώσεις που διαθέτω.
Μόνο το σταθερό κλείδωμα μετά το power on αναγνωρίζω στο δικό μου.

:ernaehrung004:

Νίκο μη νομίζεις ότι και οι δικές μου γνώσεις είναι υψηλές επί του θέματος...απλά πριν προχωρήσω, θέλω να ξεδιαλύνω μερικά πράγματα, ψάχνοντας να βρω τον "μίτο της Αριάδνης" που θα με βγάλει από το λαβύρινο του χάους.
Απλά είτε θα μάθουμε μέσω άλλων γκουρού είτε φίλων που έφαγαν πάμπολες ώρες ψάχνοντας και απλά θα μας δώσουν το ρεζουμέ της γνώσης.

Θυμάμαι παλαιότερα, που είχα κάνει προσπάθειες να τραβήξω απευθείας i2s από το media player που χρησιμοποιώ στο dac που ήδη διαθέτω, τα είχα βρει "σκούρα" και κατέληξα να βγάλω μόνο ένα bnc βύσμα με 75ωμη αντίσταση.
Ίσως τώρα φτιάξω ή ένα αποκλειστικό μέσο μόνο για pc ή να αντικαταστήσω το ήδη υπάρχον και ανεξάρτητο usb κύκλωμα του dac με κάτι ασύγχρονο.
Την emu που διαθέτω που λειτουργεί με ασύγχρονο τρόπο από usb, την αφήνω αποκλειστικά ως μετρητική συσκευή και δεν έχω όρεξη να την μετατρέψω σε τίποτα άλλο.

To waveIO δεν ακολούθησε το ίδιο Pinout με το developer board. Αυτό ήταν το μόνο που παράπονο όταν το είδα πρώτη φορά. Οπότε δε μπορεί κανείς να περάσει custom firmware που να επιτρέψει dsd. Δε ξέρω αν κάτι έχει αλλάξει από τότε με το firmware του.

Re: Απάντηση: XMOS-based Ασύγχρονο USB to I2S

Στο 2ο κάπου στο κείμενο ο Κινέζος γράφει για το βουβάλι (μάλλον σε αυτό αναφέρεσαι):

"The ES9018 requires clock frequency above 40 MHz for optimal operation. This interface offers 49.152Mhz/45.158Mhz clocks that can be connected directly to the ES9018 DAC (bypassing the local clock). With synchronous operation you will not only experience better sound, but you can eliminate the unlock problem in(default power on setting, default dpll setting, no need metal shielding cover the dac chip, no need to wait for the lock to become stable after power on) that many have experienced with asynchronous operation. Other interfaces are designed to operate with oscillators of 24.576Mhz and 11.2896Mhz and thus cannot properly interface with the ES9018 in a synchronous manner. It is the only low cost interface that is optimized to interface to the ES9018 in a synchronous manner."

Στην ουσία εξηγεί και αρκετά εκ των περιέργων που έχουν αναφερθεί στο κλείδωμα-ξεκλείδωμα του βουβαλιού (εάν το διαβάσει ο Νίκος-Dalanik).

Ο Κινέζος υπερβάλλει εδώ.. αρκετά θα έλεγα..

Είναι αλήθεια ότι το DPLL του βουβαλιού παίζει πολύ χαλαρά (έως καθόλου) όταν δίνεται clock από έξω (αντί του on-board) αλλά τα προβλήματα που περιγράφει ο φίλος είναι πολύ σπάνια και για πολύ λίγους, συγκεκριμένα αυτούς που θέλουν να δουλεύουν το DPLL στο lowest setting από την πρώτη στιγμή που ανάβουν το DAC.

Πάντως μεταλλικά κλουβιά και ιστορίες δεν χρειάζονται.

Ακριβώς, έχω μετρήσει τα πιθανά unlocks με διάταξη unlock->arduino_counter και είναι ελάχιστα, στοιβάζονται στο πρώτο 10λεπτο περίπου και είναι μετρημένα στα δάχτυλα στην περίπτωση μου. Ακόμα λίγα και μέχρι το 20λεπτο και κανένα μετά.