XTZ Room Analyzer. Τί ξέρουμε γι αυτό;

Καλημέρα σε όλους και καλό αποκαλόκαιρο (δεν λέω "φθινόπωρο" γιατί η λέξη έχει κάποια δόση μελαγχολίας μέσα της).

Λοιπόν, κατά τη διάρκεια των διακοπών (που ήταν λίγες, παναθεμά τις), διάβασα (ξανά) το, ας πούμε, review του XTZ Room Analyzer II Pro, στο Stereophile του Μαΐου 2012, στη στήλη "Music in the Round" του Kalman Rubinson, για το οποίο λέει καλά λόγια.

Δεν είναι φτηνό, λίγο κάτω από το 300άρι, που μαζί με τα μεταφορικά στην Ελλάδα γίνεται ακριβώς 350 ευρώ, σύμφωνα με το Proforma Invoice, που ζήτησα να μου στείλουνε, κατ' ευθείαν από τον κατασκευαστή στη Σουηδία. Βέβαια, το κιτ περιλαμβάνει, εκτός από το πρόγραμμα αυτό-καθεαυτό, μικρόφωνο ακριβείας, SPL meter & spectrum analyzer (ενσωματωμένα στο πρόγραμμα), μικροσκοπικό προενισχυτή μικροφώνου, γεννήτρια συχνοτήτων, πλήρες σετ καλωδίων (ακόμα και με σύνδεση XLR) και τρίποδο, όλα σε καλής κατασκευής αλουμινένια θήκη/βαλιτσάκι. Δείτε τις εικόνες πιο κάτω.

prod_1.jpg

και

prod_2.jpg

και

prod_29.jpg

Όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις βρείτε στο παρακάτω link:

http://www.xtz.se/en/products/measurements/room-analyzer-ii-pro#.UFBlQI3N8eU

Τί λέτε, αξίζει τον κόπο, ειδικά συγκρινόμενο με άλλα παρεμφερή προγράμματα, ενσωματωμένα στιυς σύγχρονους ενισχυτές/προενισχυτές AV, όπως το π.χ. το Audyssey MultEQ XT?
-

Last edited:
Παναγιώτη γιατί από τον κατασκευαστή κατευθείαν και όχι από τον αντιπρόσωπο? Υπάρχει διαφορά στη τιμή?

Παναγιώτη γιατί από τον κατασκευαστή κατευθείαν και όχι από τον αντιπρόσωπο? Υπάρχει διαφορά στη τιμή?

Καλησπέρα, Βασίλη.

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω ότι υπάρχει αντιπρόσωπος στην Ελλάδα. Ποιός είναι, να τον ρωτήσουμε;
-

http://www.locationhiend.com/index.html

Έχω παραστεί σε μετρήσεις με το προηγούμενο και οικονομικότερο μοντέλο (νομίζω) και τα αποτελέσματα με τις λίγες γνώσεις μου ήταν αξιόλογα.
Σίγουρα θέλει μελέτη το θέμα βέβαια, για να γίνει σωστά και κυρίως για να αναγνωριστεί το τυχών πρόβλημα.

Η δύσκολη όμως δουλειά είναι το επόμενο βήμα της αποκατάστασης νομίζω.

Παναγιώτη αν μαζευτούμε 5-6 μπορούμε να διαιρέσουμε το κόστος. Με την προϋπόθεση ότι αυτός που θα το κρατήσει στο laptop του θα έχει 2 γνώσεις παραπάνω για το θέμα και όρεξη να το μετακινεί όταν χρειάζεται... εντάξει απο μια φορά το χρόνο ο καθένας δεν το βλέπω και τίποτα σπουδαίο.
Εγώ είμαι μέσα στο οικονομικό, αλλά όχι ως λαπτούχος...:smile:

Με το μικρότερο πάλι κάνεις δουλειά και θα χρειαστεί μικρότερος συνεταιρισμός.

έχε το στα υπόψιν...

edit more info

απλό http://avmentor.gr/reviews/xtz_room_analyzer_0.htm
pro http://avmentor.gr/reviews/xtz_room_analyzer_ii_pro_0.htm

Last edited:
Εγώ νομίζω πρέπει να σκεφτείτε και την εξής λύση: Αγοράζετε μια επαγγελματική κάρτα ήχου με είσοδο μικροφώνου και φάντομ πάουερ με 150-200 ευρό, πχ EMU0404, ένα καλιμπραρισμένο ECM8000 με reference mic, έτοιμο με 70-80 ευρό από εδώ http://www.cross-spectrum.com/measurement/calibrated_behringer.html , που πιστεύω είναι καλύτερο από αυτό της ΧΤΖ, κατεβάζετε και το REW που είναι μια χαρά πλήρες και δωρεάν από εδώ http://www.hometheatershack.com/roomeq/ που έχει και φόρουμ, οδηγούς χρήσης κλπ., φτιάχνετε ένα 5μετρο καλώδιο με καλώδιο μικροφωνικό mogami και βύσματα neutrik, αγοράζετε και μια βάση με 20 και είστε κομπλέ με 250 -270 και έχετε κι ένα έξτρα ντακ (η κάρτα) αν χρειάζεστε για κάποιο 2ο σύστημα πχ. Και νομίζω όλα θα είναι και καλύτερης ποιότητας πράγματα από το σετ. Εγώ αυτό έκανα και είμαι υπερικανοποιημένος...
Από την άλλη μπορεί και αυτό της ΧΤΖ να είναι πολύ αξιόλογο, δεν το ξέρω προσωπικά....

Last edited:
Αγορά στην Ελλάδα και τιμές

http://www.locationhiend.com/index.html

Έχω παραστεί σε μετρήσεις με το προηγούμενο και οικονομικότερο μοντέλο (νομίζω) και τα αποτελέσματα με τις λίγες γνώσεις μου ήταν αξιόλογα.
Σίγουρα θέλει μελέτη το θέμα βέβαια, για να γίνει σωστά και κυρίως για να αναγνωριστεί το τυχών πρόβλημα.

Η δύσκολη όμως δουλειά είναι το επόμενο βήμα της αποκατάστασης νομίζω.

Παναγιώτη αν μαζευτούμε 5-6 μπορούμε να διαιρέσουμε το κόστος. Με την προϋπόθεση ότι αυτός που θα το κρατήσει στο laptop του θα έχει 2 γνώσεις παραπάνω για το θέμα και όρεξη να το μετακινεί όταν χρειάζεται... εντάξει απο μια φορά το χρόνο ο καθένας δεν το βλέπω και τίποτα σπουδαίο.
Εγώ είμαι μέσα στο οικονομικό, αλλά όχι ως λαπτούχος...:smile:

Με το μικρότερο πάλι κάνεις δουλειά και θα χρειαστεί μικρότερος συνεταιρισμός.

έχε το στα υπόψιν...

edit more info

απλό http://avmentor.gr/reviews/xtz_room_analyzer_0.htm
pro http://avmentor.gr/reviews/xtz_room_analyzer_ii_pro_0.htm

Νίκο, η ιδέα σου είναι καλή. Θα μπορούσα εδώ και τώρα να δηλώσω "λαπτούχος", αλλά το δικό μου laptop είναι του 2005 και "καίει κάρβουνο". Φανταζόμουν ότι ο βασικός χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα σχετικά αξιόπιστο και σχετικά σύγχρονο desktop ή ένα αρκετά δυνατό και σίγουρα σύγχρονο laptop για να γίνει δουλειά. Θα μπορούσα να δηλώσω βασικός χρήστης, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιώ το δικό μου desktop, το οποίο βέβαια θα χρειάζεται να το μεταφέρω κατά το δοκούν, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον αυτό είναι πρακτικό.

Ευχαριστώ για τα links των δοκιμών

Location Sound. Είναι και φθηνότερο στην Ελλάδα...
http://www.avmentor.gr/reviews/xtz_room_analyzer_ii_pro_0.htm

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Αν και η τιμή δεν είναι μακρυά από αυτήν του κατασκευαστή, είναι σίγουρα φτηνότερο, πολλώ δε μάλλον αφού δεν πληρώνεις και μεταφορικά.
-

Πάντως εγώ είμαι μέσα σε από κοινού αγορά είτε του XTZ είτε της λύσης που προτείνει ο Αλέξανδρος.

Κάποιες σκέψεις...

Επεξεργαζόμενος την πρόταση του Νίκου, έκανα κάποιες περαιτέρω σκέψεις.

Αυτό, που μπορεί να δουλέψει επίσης σε μια από κοινού αγορά είναι ένα παρεμφερές σενάριο, με εναλλακτική χρήση ολόκληρου του εξοπλισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων. Αυτό βέβαια, έχει τις δυσκολίες του και προϋποθέτει τα εξής:

1) Αξιοπιστία εκ μέρους των συμμετεχόντων στην παραδοχή ότι είναι κοινή ιδιοκτησία. Αυτό εκ προοιμίου το θεωρώ δεδομένο, εδώ είμαστε - οι περισσότεροι - σοβαροί και δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας.
2) Καθορισμός ενός προγράμματος χρήσης, που θα περιλαμβάνει τη διάρκεια χρήσης ενός εκάστου και μια, ευέλικτη μεν, αλλά σχετικά μικρή εμβέλεια στις ημερομηνίες παράδοσης και παραλαβής από τον ένα χρήστη στον άλλο.
3) Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χρηστών, ώστε να μεταβιβάζεται η πείρα από τον ένα στον άλλο και να διευκολύνεται έτσι η χρήση.
4) Κοινές, κατά το δυνατόν, ρυθμίσεις στους χώρους των χρηστών, ώστε η παραπάνω αναφερόμενη ανταλλαγή πληροφοριών να γίνεται ΚΑΙ ζωντανά, για να αυξάνονται οι εμπειρίες και η συνολική πείρα.
5) Εκ των άνω, εγώ δηλώνω ότι δέχομαι να χρησιμοποιήσω τον εξοπλισμό και το πρόγραμμα τελευταίος, όχι μόνο γιατί θεωρώ ότι οι άλλοι συμμετέχοντες φίλοι μπορούν να έχουν το δικαίωμα χρήσης όποτε θέλουν, άρα και πριν από μένα, αλλά και γιατί από ότι βλέπω, δεν θα είμαι έτοιμος πολύ σύντομα, διότι πολύ πρόσφατα, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ο όροφος, στον οποίο συστεγάζεται το στούντιο του Home Theater, υπέστη ολική αναδιαμόρφωση και θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να ξαναστηθεί σωστά.

Στην παραπάνω πρόταση, εκτός από τις όποιες δυσκολίες και περιορισμούς, υπάρχει και ένα πλεονέκτημα: Το γεγονός ότι ο κάθε χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του υπολογιστή και επομένως κάποιο desktop, σαφώς ισχυρότερο και πιο ευέλικτο από οποιοδήποτε laptop (αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο πάντα, αλλά στατιστικά είναι αληθές). Το κυριότερο όμως είναι ότι με τη χρήση του δικού σου υπολογιστή, θα μπορείς να αποθηκεύσεις τα δεδομένα, να τα επεξεργαστείς πιο άνετα και να επιφέρεις τις διορθώσεις που χρειάζονται, χωρίς να εξαρτάσαι από το "περιφερόμενο" μοναδικό laptop, που θα ήταν απαραίτητο στο άλλο σενάριο. Αλλά αυτό, όπως είπα παραπάνω, προϋποθέτει αποκλειστική χρήση του εξοπλισμού από έναν χρήστη για δεδομένο χρονικό διάστημα.

Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο.
-

Last edited:
Αν το πρόγραμμα μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλόυς υπολογιστές ή λειτουργεί με κάποιο hasp και δεν έχει άλλους περιορισμούς. Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ όντας Θεσσαλονίκη να διαβάζω σχετικά θέματα με τις μετρήσεις τις ρυθμίσεις και τους τρόπους λύσης θεμάτων που αντιμετωπίσατε. Άντε! Πάρτε το!

Ναι πραγματικά θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στους όρους χρήσης. Να ‛φανταστώ’ ότι η άδεια είναι προσωπική και για μια ενεργή εγκατάσταση σε ένα υπολογιστή.

Το REW εκεί κερδίζει …

έχω εδώ και αρκετά χρόνια το behringer ultracurve 2496 μαζί με το ecm8000.
Κάνει την ίδια δουλειά και δεν σου χρειάζεται καν το πισί.

Για αρκετό καιρό είχα βρεί καλά σεταρίσματα για το χώρο μου.
Στην πορεία όμως έδωσα προσοχή να διορθώσω τα προβλήματα του χώρου (κύρια συμμετρία) και το έχω πιά στην άκρη.
Το χρησιμοποιώ κάποιες φορές τον χειμώνα όταν αλλάζω θέση ακρόασης και χάνω το sweet spot.
Με λίγα msec καθυστέρηση ακούω και πάλι συμμετρικά....

Το ΧΤΖ δεν νομίζω οτι εχει περιορισμό στον αριθμό των υπολογιστών,
κατεβάζεις το λειτουργικό απο το σαιτ τους με τον κωδικό που θα βρεις πάνω στη συσκευή.
Το εχω φορτώσει σε τεσσερα πισι και λειτουργεί μία χαρά ακόμα και σε ενα λαπτοπ του 2001.

Απάντηση: Re: XTZ Room Analyzer. Τί ξέρουμε γι αυτό;

Το ΧΤΖ δεν νομίζω οτι εχει περιορισμό στον αριθμό των υπολογιστών,
κατεβάζεις το λειτουργικό απο το σαιτ τους με τον κωδικό που θα βρεις πάνω στη συσκευή.
Το εχω φορτώσει σε τεσσερα πισι και λειτουργεί μία χαρά ακόμα και σε ενα λαπτοπ του 2001.

Στους όρους χρήσεις βρίσκονται είναι συνήθως οι περιορισμοί … ανεξάρτητα από το εάν κάνει ή όχι εγκατάσταση.

Μην ανησυχείς και εγώ πατώ το κουμπί ‛I have read understood and agreed to the terms of the agreement’ πολλές φορές πριν να δω το κείμενο
:D
Αλλά το συγκριμένο υποπτεύομαι ότι κάτι θα γράφει ως εμπορικό πρόγραμμα.

1) Bull αφού το χρησιμοποιείς μήπως να γίνεις ο λαπτούχος? Και επειδή είναι άδικο ο λαπτούχος να τρέχει απο εδώ και απο εκεί, ίσως να δίνει και τις τεχνικές γνώσεις του, μήπως ο λαπτούχος να μπει στο κόλπο χωρίς να πληρώσει "δικαιώματα"?

2) Παναγιώτη έχω τουλάχιστον έναν ακόμα ενδιαφερόμενο αλλά για το απλό (XTZ Room analyzer II περίπου στα 170Ε)
Βασικά έχει και δίκιο... να πληρώσουμε το τρίποδο? γιατί? Απ'ότι είδα ακόμα και το παλιότερης γενιάς κάνει τη δουλειά όμορφα. το ΙΙ θα μας καλύψεις πιστεύω.

Το απλό θα μας έρθει για 4 άτομα γύρω στα 40Ε... αν βρεθεί λαπτούχος νομίζω ότι αξίζει το κόπο.
Βασικά για να μετρήσω τα ηχεία μου, το χώρο μου και διαπιστώσω τα προβλήματά του θα έδινα χωρίς δεύτερη σκέψη αυτά τα χρήματα έστω και για μια φορά.
Εδώ μιλάμε για κάτι που θα έχουμε στη διάθεσή μας για αρκετό διάστημα και σίγουρα θα μπορούμε να πειραματιστούμε σε κάθε αλλαγή βελτίωση του χώρου μας.

Εγώ σαν προϋπόθεση θα έβαζα η ομάδα να είναι σχετικά γνωστά μεταξύ τους μέλη (έστω και διαδικτυακά), σε σχετικά κοντινές αποστάσεις (εντός Αθηνών θα έλεγα) και όλοι να δεσμευτούν ότι θα ασχοληθούν και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μάθουν και λειτουργούν το πρόγραμμα, να μεταδώσουν τις γνώσεις και εμπειρίες στους στους άλλους και να πηγαινοφέρνουν τον λαπτούχο απο και προς το σπίτι του, στις ώρες που θα καθορίζει αυτός όταν τον χρειαστούν.

Η σκέψη μου είναι ότι δεν προκειται ποτε´να τελειώσουμε με την αναζήτηση μηχανημάτων, ας μάθουμε και φροντίσουμε το χώρο μας... απο εκεί έπρεπε να ξεκινήσουμε έτσι κι αλλιώς νομίζω...

ps1. H πρόταση του alex, προφανώς θα είναι επίσης πολύ καλή μιας και απ'ότι ξέρω τη δοκίμασε, αλλά τι θα γίνει με την καρτα ήχου? Αυτή πάει μόνο σε έναν. προφανώς μπερδεύει τα πράγματα με το λαπτοπ.
Η πρόταση του υπέρηχα και αυτή δοκιμασμένη και καλή αλλά το behri θα πρέπει να είναι πάνω στο σύστημα. Προσωπικά το έχω απορρίψει κάτι τέτοιο... πιο πολύ θέλω να μάθω τη συμπεριφορά του χώρου μου. Τώρα αν βρεθεί κάποιo άλλο μηχάνημα που να διορθώνει ή αμβλύνει τα προβλήματα (σε λογική τιμή) σαφώς και θα με ενδιέφερε, αλλά το τι θα κάνει ο καθένας μετά το "πόρισμα" (φροντίδα χώρου, αλλαγή θέσεις συστήματος ή/και ισοστάθμιση) είναι απόφαση του καθενός μας ξεχωριστά, imo.

Το xtz μοιάζει καλή και οικονομική λύση, για όσους ενδιαφερόμενους. Η ενδεδειγμένη θα έλεγα χωρίς βέβαια να γνωρίζω βέβαια όλα τα προϊόντα της αγοράς.

ps2. Εμπειρία στο πρόγραμμα έχει ο vetnik. Aπ'ότι είδα ο άνθρωπος είναι φανατικός του χόμπι και πολύ αξιόλογος τόσο σε γνώσεις όσο και σαν άνθρωπος. Πιστεύω θα έχει τη διάθεση να βοηθήσει όταν έχει ελεύθερο χρόνο βέβαια. Αλλά αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε στη πορεία.

Να το δούμε λίγο πιο ζεστά?
Βull και Παναγιώτη ακούω. :a0210:

Last edited:
Η πρόταση του υπέρηχα και αυτή δοκιμασμένη και καλή αλλά το behri θα πρέπει να είναι πάνω στο σύστημα. Προσωπικά το έχω απορρίψει κάτι τέτοιο... πιο πολύ θέλω να μάθω τη συμπεριφορά του χώρου μου. Τώρα αν βρεθεί κάποιo άλλο μηχάνημα που να διορθώνει ή αμβλύνει τα προβλήματα (σε λογική τιμή) σαφώς και θα με ενδιέφερε, αλλά το τι θα κάνει ο καθένας μετά το "πόρισμα" (φροντίδα χώρου, αλλαγή θέσεις συστήματος ή/και ισοστάθμιση) είναι απόφαση του καθενός μας ξεχωριστά, imo.

Το xtz μοιάζει καλή και οικονομική λύση, για όσους ενδιαφερόμενους. Η ενδεδειγμένη θα έλεγα χωρίς βέβαια να γνωρίζω όλα τα προϊόντα της αγορά.

Να το δούμε λίγο πιο ζεστά?
Βull και Παναγιώτη ακούω. :a0210:

το μπέρι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι πάνω στο σύστημα.
συνήθως το έχω παράλληλα από μια άλλη έξοδο οπτική η ομοαξονική
το bypass δεν το χρησιμοποιώ σε κρίσιμες ακροάσεις.

μπορείς να βρεις τα χαρακτηριστικά του χώρου και μετά να μην το χρησιμοποιήσεις.
Αλλά πως θα δώσεις τη λύση?
Είναι το ίδιο με το πισί.
Απλά κοστίζει όσο το πρόγραμμα και είναι ΚΑΙ Hardware.

Δημήτρη δώσε μας λίγες ακόμα πληροφορίες (προσωπικά δε γνωρίζω)

τι ακριβώς κάνει? Μετράει τη συμπεριφορά του χώρου συνδεμένο ανάμεσα σε ενισχυτή και πηγή?
τι συνδέσεις δίνει? Πόσο εύκολο είναι στη χρήση?
Επίσης απ'ότι θυμάμαι έχει και ισοστάθμιση. Προφανώς θα την πληρώσουμε τσάμπα αυτή όσοι δεν θα το έχουμε σπίτι, έτσι δεν είναι?

Γενικώς μου μοιάζει να πληρώνω πολλά περιττά και επιπλέον να είναι πιο ενδεδειγμένο για αποκλειστική χρήση και όχι συνεταιρισμό.

Νικ Ναι είναι το καθημερινό μας εύκολο ψέμα διαπιστωμένα και με έρευνες :D
Και φυσικά άλλος δικαιολογεί το ένα άλλος το άλλο.
Αλλά μιας και μιλάμε για εμπορικά προγράμματα καλό είναι να το θυμόμαστε.

Πάντως πολύ εύκολα την προσπεράσατε την πρόταση του exp4nder
Που γράφει και δυο τρία αντικειμενικά
Όπως για παράδειγμα για την ποιότητα του μικροφώνου
(αλήθεια έχει βρει κανείς μετρήσεις για το calibration του και τη συμπεριφορά του σε μπάσα, ένα σορό calibrated κυκλοφορούν σε διάφορες κατηγορίες τιμής)

Ενώ σίγουρα θα σας χρειαστεί βάση (όπως τα λέει ο exp4nder) για
Για να βάλετε το μικ στο κατάλληλο ύψος.

Και φυσικά 5μετρο καλώδιο κ.ο.κ. συμφωνώ και με την παραπάνω συνταγή, αν και έχω και άλλες συνταγές με παρόμοια :-)

Δημήτρη δώσε μας λίγες ακόμα πληροφορίες (προσωπικά δε γνωρίζω)

τι ακριβώς κάνει? Μετράει τη συμπεριφορά του χώρου συνδεμένο ανάμεσα σε ενισχυτή και πηγή?
τι συνδέσεις δίνει? Πόσο εύκολο είναι στη χρήση?
Επίσης απ'ότι θυμάμαι έχει και ισοστάθμιση. Προφανώς θα την πληρώσουμε τσάμπα αυτή όσοι δεν θα το έχουμε σπίτι, έτσι δεν είναι?

Γενικώς μου μοιάζει να πληρώνω πολλά περιττά και επιπλέον να είναι πιο ενδεδειγμένο για αποκλειστική χρήση και όχι συνεταιρισμό.

εισόδους έχει τα πάντα.
εξόδους επίσης.
για τη μέτρηση θα παρεμβληθεί όπως και το ΧΤΖ.
η ίδια φιλοσοφία είναι.
έχει eq.

τώρα για τα συνεταιρικά...δεν γνωρίζω.
εδώ δεν γνωρίζω καν αν μπορείτε να μοιραστείτε το ΧΤΖ