Ξυλεία...

Η καλύτερη εποχή για κόψιμο ελιάς είναι ο Σεπτέμβρης.
Ξύλο ελιάς κομμένο το Σεπτέμβρη μπορεί να διατηρηθεί με τη φλούδα του με πολύ μικρό κίνδυνο δημιουργίας σκουληκιού.
Ξύλα που κόβονται άλλες εποχές καλό είναι να βγάζουμε τη φλούδα.
Αν την ελιά την κόψεις οριζόντια, σε ροδέλες δηλαδή, είναι μάλλον απίθανο να μη σκιστεί, ό,τι και να κάνεις.
Καλά είναι αυτά που λέτε, και οι κόλλες και τα κεριά κι όλα αλλά αν η καρδιά του κορμού δεν φύγει το ξύλο θα σκιστεί.

Last edited:
Μ´ αυτό το τρόπο κοπής έχεις καλές πιθανότητες να γλυτώσεις το σκίσιμο. Όχι στο κεντρικό, στα πλαϊνά.
Εννοείται οτι πάλι απαιτείται σκοτεινό και χωρίς υγρασία μέρος για αποθήκευση και αν μπορείς να το προστατεύσεις με κερί ή ξυλόκολλα ακόμα καλύτερα.
Αν το αφήσεις να στεγνώσει μόνο του χωρίς να το τεμαχίσεις και σε τρία χρόνια να πάς να το σκίσεις η καρδιά θα είναι μούσκεμα.

02_bowl.jpg

Λοιπον.....

Βρηκα κοντρα πλακε σημυδα 2 και 3 mm
2106420797 Σταύρος Κολυβάς
Εχει αποθήκη στην Αθηνα και στο Μαρκόπουλο

Το 2mm είναι 244χ122
Και το 3mm 152x152

Κοστος για το 2mm 25 ευρω και για το 3mm 8.5 ευρω

Θα παρω απο ενα φυλλο για δοκιμη καποια στιγμη στο λειζερ (το οποιο θα παραδωθει την Τεταρτη)

Απάντηση: Re: Ξυλεία...

Θα παρω απο ενα φυλλο για δοκιμη καποια στιγμη στο λειζερ (το οποιο θα παραδωθει την Τεταρτη)

Χώμα είνει η τιμή.
Ο Κουνουβέλης είναι όπου σε τσακώσει, εγώ το πλήρωσα 14 το 3-άρι 152Χ152. Κομμένο όμως σε κομμάτια 33χ22
Ποιό laser περιμένεις;

Ώ ρε μπαγάσα.... Μ´ έστειλες τώρα :worshippy:
Το είχες ξαναγράψει αλλά δεν το θυμόμουν.
Σου εύχομαι άπειρες ώρες παραγωγικής διασκέδασης. Όρεξη μόνο νάχεις....

Ορεξη υπαρχει. Δυστυχως το λειζερ θα μπει στο σπιτι του πατερα και φοβαμαι λογω κορονοιου να πηγαινω (ή που θα πηγαινα φυλακη ή που θα χωριζα αν το εβαζα σπιτι... ). Επομενως στην αρχη δε θα ειμαι καθε μερα εκει...

Να δω αν θα καταφερω μονο να το σεταρω στην αρχη...

1600 δολαρια συν 120 για τον γερανο που το κατεβασε απο το καραβι.
Στα 1600 ειναι μαζι και ο εκτελωνισμος.
Εχει ομως ruida. Εβαλα και ενα εξαρτημα για κυλινδρικα με 40 δολαρια (μεσα στην τιμη).
1420 ευρω σημερα (1460 οταν το πηρα λογω ισοτιμιας)

Αυτα ειναι παιχνιδια!!! :a0210:

Με το καλο να παραλαβεις και να το εγκαταστησεις.

Γιατι πηρες μονο 2 και 3μμ κοντρα πλακε? Αυτο το μηχανημα δεν κοβει μεχρι 6μμ τουλαχιστον?

Σιγουρα θα κοβει. Αλλα οσο πιο λιγο το επιβαρυνεις τοσο καλυτερα. Θελω ετσι και αλλιως λεπτο κομματι για μια κατασκευη που σκεφτομαι.

Εννοειται οτι θα χρησιμοποιησω και παχυτερα. Αλλα αυτα βρισκονται ευκολα. 2αρια και 3αρια δεν ειχα βρει σε λογικη τιμη.

Σήμερα πήρα για πρώτη φορά ξύλα διαφορετικά από σουηδικό. Κόκκινο Δρυ (2ος από αριστερά), Οξυά (3ο και 4ο από αριστερά) και ένα ρεταλάκι που είχε, λευκό δρυ μου είπε το παλλικάρι που τα φόρτωνε αλλά δεν είναι και πολύ "άσπρος" (1ος από αριστερά). Την ώρα που τα ξεφόρτωνα ήρθε με ταξί και ο δίσκος που είχα παραγγείλει την Δευτέρα, καλύτερο timing δεν γίνεται.

20201219-133632-1.jpg

Πρώτες εντυπώσεις:
- η οξυά πανέμορφη, βαρύ ξύλο και έτσι όπως δεν έχει σημάδια νομίζεις ότι βγήκε από μηχάνημα.
- Ο "λευκός" δρυς, μετά από γερό τρίψιμο, έχει ωραία νερά και αυτές τις ρωγμές που του δίνουν χαρακτήρα. Έχει και κάτι σαν μικρά στρασάκια που φαίνονταν και πριν και μετά το τρίψιμο (φαίνονται λίγο στην φωτογραφία). Είναι χαρακτηριστικό του ξύλου ή κάτι περίεργο του συγκεκριμένου κομματιού;
- Ο κόκκινος δρυς έχει πολύ έντονες ρωγμές και δεν μου κάθεται καλά - δεν μπορώ να σκεφτώ σε τι κατασκευή θα μπορούσε να αναδειχθεί. Επίσης έχει μια έντονη μυρωδιά κατουρίλας, ελπίζω να είναι του ξύλου.

Έχω στα πλάνα να φτιάξω ένα μικρό τραπέζι με την οξυά και σκέφτομαι να βάλω πρώτα κάποιο λάδι (παραφινέλαιο ; ) και για τελείωμα βερνίκι πολυουρεθάνης. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα χρωματιστά βερνίκια εμποτισμού αλλά τώρα θέλω να δοκιμάσω τίποτα διαφορετικό γιαυτά τα ξύλα. Αν έχετε καμιά αγαπημένη συνταγή για οξυά ρίξτε καμια ιδέα.

Εδώ έχω βάλει πόσιμο παραφινέλαιο (ένα μόνο χέρι) σε μικρά κομμάτια για δοκιμή. Από πάνω προς τα κάτω: οξυά, λευκός και κόκκινος δρυς.

20201219-205036-1.jpg

Εάν περάσεις λάδι το ξύλο, δεν μπορείς μετά να ρίξεις βερνίκι πολυουρεθανης.
Με το λάδι να ξέρεις ότι το ξύλο γίνεται δυο κλικ πιο σκούρο απ ότι αν ρίξεις βερνίκι πολυουρεθανης.