Ξυλεία...

ΥΓ(ταπεινή άποψη): το να καταφέρει κανείς να κάνει πλαίσιο με φαλτσοκοπές και να θυμίζει έπιπλο (και όχι πάγκο για το εργαστήρι) είναι προχωρημένη πίστα.

Δεν ξέρω γιατί το έχεις πάρει έτσι στραβά, νομίζω οτι εύκολα γίνεται.
Λίγο προσοχή στο σημάδεμα/μέτρημα/κόψιμο θέλει.

Δεν ξέρω γιατί το έχεις πάρει έτσι στραβά, νομίζω οτι εύκολα γίνεται.
Λίγο προσοχή στο σημάδεμα/μέτρημα/κόψιμο θέλει.

Εκτός από το καλιμπράρισμα που λέει ο Νίκος συμπληρώνω αυτά που επίσης δυσκολεύουν (εμένα τουλάχιστο):
- η γωνία της επιφάνειας πρέπει να συναντιέται ακριβώς στα σημεία που ενώνονται τα δύο πηχάκια. Είναι εύκολο να κολλήσεις το πηχάκι λίιιιγο εκτός, οπότε από την μία πλευρά μένει κενό και από την άλλη εξέχει
- οι ακμές από τις κοπές της επιφάνειας και από τα πηχάκια να μην έχουν "δοντιές" από την κοπή
- το χρώμα του στόκου να ταιριάξει με το ξύλο.

Το παρακάτω είναι δοκιμαστικό για κορνίζα και έβαλα μαύρο στόκο επίτηδες για να φαίνονται οι αστοχίες (στην πράξη κρύβονται πολλά άμα κάτσει καλά το χρώμα του στόκου). Παίζει να να είναι και η δέκατη φορά που κάνω ενώσεις με φάλτσο και πριν την συναρμολόγηση όλα έδειχναν τέλεια.

20211210_081145.jpg

• Like
Reactions: Χιωτης
Δηλ Κυριακο στους 6 πόντους δεν κοβουν...;έστω και με πληρωμή...

Γιώργο έχουν 33mm επιφάνεια...Αυτή έβαλα αρχικά...
Δημήτρη γωνια 90 μοιρων θα είναι η εξωτερική....Όχι 45μοιρες...Ποιος θα τις κάνει...;Εγώ αποκλείεται...!!!!
Στην ουσία αυτό που έχεις στο σχέδιο θέλω αλλά με γωνια 90 μοιρών...
Εάν είναι 2 πόντους η επιφάνεια θέλεις όντως 4 κρεμαση..Εάν είναι 3 θέλεις 5-6 πόντους.
Για τις βίδες έχεις δίκιο....Δεν θα βαλω...
Κατηγορηματικα οχι Κωστη.

• Like
Reactions: KOSSTV
Η επόμενη επίσκεψη μου σε αποθήκη ξυλείας θα είναι στον Μπίτη
Όταν πάω θα γράψω σχετικά.

Όπως είχα πει, επισκέφθηκα και τον Μπίτη

Image8015248586698746346 copy.jpg

Έχει κυρίως μαδέρια από διάφορα ξύλα, αλλά μάλλον τα πιο κλασικά, σε αντίθεση με τον Ζαχαρίου που έχει πιο μεγάλη ποικιλία και αρκετά αφρικάνικα.

Όμως τα παιδιά στο Μπίιτη είναι πολύ πολύ φιλικά και ένιωσα σαν "σοβαρός πελάτης" σε αντίθεση με τον Ζαχαρίου που ένιωσα σα να ενοχλούσα καθώς ήθελα λίγα πράγματα.

Δεν είναι όμως μόνο η φιλική αντιμετώπιση που είχα στου Μπίτη, αλλά και οι τιμές που μου φάνηκαν αρκετά χαμηλότερες από τον Ζαχαρίου, αν και δεν έχω άμεση σύγκριση καθώς πήρα διαφορετικά ξύλα.

Πάντως για τρία μαδέρια (2,5x20x250 στο περίπου) (Δεσποτάκι, Καρυδιά και ένα πιο μικρό Κερασιά) έδωσα συνολικά 45€ .

Image8718136235067488627.jpg

Με ένα αλυσοπρίονο μου τα έκοψαν στα δυο για να χωρέσουν στο αυτοκίνητο.

Θα ξαναπάω οπωσδήποτε :)

Καλημέρα Νίκο...
Μεγάλες επιφάνειες μασιφ ξυλείας είδες...
Π.χ...Από μέτρο και πάνω...;
Ρωτάω γιατί για το τραπεζάκι που θέλω να φτιάξω ακόμη το ψάχνω...

Δεν θυμάμαι να είδα Κωστή, πέρα από κάτι φέτες ελιάς. Εκτός αν ήταν σε κάποιο άλλο χώρο που δεν τον είδα, γιατί υπήρχαν και αλλού ξύλα νομίζω.

Μια βόλτα πάντως από τον Ζαχαρίου πρέπει να κάνεις για αυτό που θέλεις (αλλά για την τιμή ... ας είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος :-p )

• Like
Reactions: KOSSTV
Όπως είχα πει, επισκέφθηκα και τον Μπίτη

View attachment 189820

Έχει κυρίως μαδέρια από διάφορα ξύλα, αλλά μάλλον τα πιο κλασικά, σε αντίθεση με τον Ζαχαρίου που έχει πιο μεγάλη ποικιλία και αρκετά αφρικάνικα.

Όμως τα παιδιά στο Μπίιτη είναι πολύ πολύ φιλικά και ένιωσα σαν "σοβαρός πελάτης" σε αντίθεση με τον Ζαχαρίου που ένιωσα σα να ενοχλούσα καθώς ήθελα λίγα πράγματα.

Δεν είναι όμως μόνο η φιλική αντιμετώπιση που είχα στου Μπίτη, αλλά και οι τιμές που μου φάνηκαν αρκετά χαμηλότερες από τον Ζαχαρίου, αν και δεν έχω άμεση σύγκριση καθώς πήρα διαφορετικά ξύλα.

Πάντως για τρία μαδέρια (2,5x20x250 στο περίπου) (Δεσποτάκι, Καρυδιά και ένα πιο μικρό Κερασιά) έδωσα συνολικά 45€ .

View attachment 189821

Με ένα αλυσοπρίονο μου τα έκοψαν στα δυο για να χωρέσουν στο αυτοκίνητο.

Θα ξαναπάω οπωσδήποτε :)
Δε του έλεγες χαιρετίσματα από εμένα!
Και αυτός και ο πατερας του και η αδερφη του είναι ευγενεστατοι και εξυπηρετικοτατοι!

Κωστή να περασεις μια βολτα. 60αρι δεν θα βρεις μόνο κομμάτι αλλά θα μπορέσεις να ενώσεις δυο κομμάτια κατά μήκος ώστε να το πετυχεις.
Επίσης σκέψου να τους το κανεις με ποταμο ρητίνης στη μέση να τους ξετρελάνεις.

Έχω ένα αρκετά στραβό μαδέρι καρυδιάς. Κάνει μεγάλη κοιλιά στη μέση περίπου (δεν ξέρω αν φαίνεται καλά στις φωτογραφίες)

Image5982060866756702145.jpg

Image8016882005180783831.jpg

Πως να ξεκινήσω;
Να κάνω κάποιο από τα παρακάτω;

• Να το περάσω πρώτα από τον ξεχονδριστήρα στηρίζοντας με σφήνες να μην κουνιέται;
  • Να προσπαθήσω να το πλανίσω από τη μια μερια και μετά να το ξεχονδρίσω;
  • Να το κόψω στη μέση και μετα να προσπαθήσω;
  • Να πετάξω το τμήμα της μεγάλης κούρμπας και μετά να προσπαθήσω κάτι από τα πιο πάνω;

:unsure:

Εξαρτάται εάν θα το χρησιμοποιήσεις όλο η όχι..
Εάν το θες όλο εγώ θα πρότεινα αρχικα να το βρεξεις από την πλευρά που κάνει την κοιλιά (αυτη που πετάγεται προς ατ εξω) και να βάλεις αρκετό βάρος απο πανω για διάστημα για να στρώσει...
Εάν το κόψεις στην μέση,η εκεί που βολεύει ωστε να μην δημιουργεί πρόβλημα η κούρμπα,τότε μπορείς να το ξεχονδριασεις πρωτα και ύστερα να το πλαναρεις...

• Like
Reactions: nikfor
Βάλτο στο πάτωμα με την καμπούρα να κοιτάει προς τα πάνω και μέτρησε το κενό μεταξύ πάτωμα-σανίδα. Αν είναι πχ 1 εκ, τόσο πρέπει να μειωθεί το πάχος της σανίδας (πλάνισμα και μετά ξεχόνδρισμα) για να γίνει επίπεδο ολόκληρο το κομμάτι. Στην περίπτωσή σου είναι μεγάλη η καμπύλη και δεν θα μείνει καθόλου ξύλο. Κόψε το σε μικρότερα κομμάτια και ισιωσέ το μετά. Ή δοκίμασε αυτό που σου είπε ο Κωστής μήπως γίνει δουλειά.

• Like
Reactions: nikfor
Εξαρτάται εάν θα το χρησιμοποιήσεις όλο η όχι..
Εάν το θες όλο εγώ θα πρότεινα αρχικα να το βρεξεις από την πλευρά που κάνει την κοιλιά (αυτη που πετάγεται προς ατ εξω) και να βάλεις αρκετό βάρος απο πανω για διάστημα για να στρώσει...
Εάν το κόψεις στην μέση,η εκεί που βολεύει ωστε να μην δημιουργεί πρόβλημα η κούρμπα,τότε μπορείς να το ξεχονδριασεις πρωτα και ύστερα να το πλαναρεις...

Απ´την άλλη μεριά θέλει βρέξιμο…

Βλέποντας την φωτογραφία δεν νομίζω πως θα σου μείνει πάνω από ενάμιση εκατοστό καθαρό ίσιο ξύλο. Αξίζει;
Καλύτερα κόψτο σε μικρά κομμάτια με την κούρμπα ένα κομμάτι μόνη της να τα χρησιμοποιήσεις αυτόνομα.
Μπορείς να δοκιμάσεις αυτό που λέει ο Κωστής αλλά εκτός του οτι θέλει χρόνο φοβάμαι πως αν το ξύλο τραβήξει υγργασία θα έχει πάλι θέματα.

• Like
Reactions: KOSSTV and nikfor
Κατάλαβα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Νομίζω και εγώ το πιο λογικό για τόσο στραβό ξύλο είναι το κόψω σε μικρότερα κομμάτια. έτσι και αλλιώς για cutting board πήγαινε που το μήκος τους είναι γύρω στους 43 πόντους. Απλώς έλεγα να κόβω τα διπλά ή και τα τριπλά μήκη για να γλιτώσω λίγη δουλειά. Αλλά έχετε δίκιο, δεν γίνεται και να ισιώσει και να μείνει αξιοπρεπές πάχος ξύλου. Οπότε, θα κοπεί.

Πήρα λίγη ακόμα οξιά και ένα ξύλο που δεν το έχω δοκιμάσει έως τώρα, το Καραγάτσι.

Έχει πολύ όμορφα νερά.

20211228_130143.jpg

Τιμές:
  • Οξιά - 280x20x2,5 = 15€
  • Καραγάτσι - 310x25x3 = 30€

Φιλικές τιμές από Μπίτη

Αποφάσισα και πήγα Leroy για το τραπέζι των πεθερικων μου...
Τελικά επιλέχθηκε πεύκο 18mm που θα ενωθεί...ο κύριος λόγως ήταν ότι χρειαζομασταν πάνω από 70 εκ πλάτος και δεν υπήρχε σε ενιαία επιφανεία..Κάτι που ήταν σημαντικό για την επιλογή...
Πήρα διάσταση λοιπόν ετοιμη 2,40 Χ 0.80 ξύλο ελάτης την οποία μου έκοψαν στην μέση,και ήθελα, για να χωράει στο αυτοκίνητο...

20211228_152726.jpg

Οπότε κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η κατασκευή του τραπεζιού που δεν έχω απόφασισει ακομη πως θα είναι...