Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.
Βάση για χαρτί κουζίνας από ξύλο οξιάς και καρυδιάς.
Εμπνεύστηκα λίγο από την βάση που έφτιαξε ο Παππούς αλλά ήθελα κάτι που δεν θα ανατρέπεται τόσο εύκολα (όλοι ξέρουμε πως τραβάνε οι γυναίκες το χαρτί!) και λίγο πιο νατουράλ.
Η βάση έγινε από πηχάκι οξιάς (τεμαχισμένο και γωνιασμένο στο παγκοπρίονο) και ο στύλος για το χαρτί από κλαδί καρυδιάς (σχετικά στεγνό).
Διαδικασία κατασκευής:
Τεμαχισμός και γώνιασμα του μαδεριου οξιάς που είχα στο παγκοπρίονο (για την κατασκευή της βάσης).
Κόψιμο του κλαδιού και ξεφλούδισμα στο χέρι.
Τρίψιμο με 80-100-120-180άρι γυαλόχαρτο σε όλα.
Διαμόρφωση μισοχαρακτών για τα κομμάτια της βάσης και παράλληλα τρύπημα με 25άρι τρυπάνι forstner της βάσης για να ενσωματωθεί ο ξύλινος στύλος.
Συναρμογή όλων των κομματιών με ξυλόκολλα, ασορτί καβίλιες οξιάς και μία βίδα (για τον στύλο, αν και η συναρμογή του είναι ιδιαίτερα σφικτή).
Τέλος, τρίψιμο στο χέρι με 240άρι γυαλόχαρτο.
Φινίρισμα:
2 χέρια βρασμένο λινέλαιο + πορτοκαλέλαιο με ενδιάμεσο και τελικό τρίψιμο με 400άρι γυαλόχαρτο στο χέρι.
Εργαλεία: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, έκκεντρο τριβείο, κολωνάτο δράπανο, δραπανοκατσάβιδο, σκαρπέλο.
Στα δια ταύτα: Βγήκε απόλυτα επίπεδη και δεν ανατρέπεται ακόμα και στα απότομα τραβήγματα.
Αν και η επιφάνεια στην οποία τοποθετήθηκε είναι γλυστερή, εντούτοις δεν το κουνάει ρούπι!
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
Πρωτη δοκιμη εντος Ελλαδος με την πριονοκορδελιτσα!
To συμβολο του DIY, το σφυρι και το κλειδακι. Αυτο ειναι μικρο, 5-6 εκατοστα, θα φτιαξω και ενα μεγαλο να το στολισω στο εργαστηρι

)
Ξυλο οξιας, απο το καυσοξυλο που τεμαχισα προσφατα. Επεται φινιρισμα, stain και βερνικι.
Πολύ ωραίο. Φινίρισε το για να δείξει ακόμα καλύτερο!