Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Μπράβο Vrass!

Τις μπροστινές καβίλιες να προσέχεις να τρέχουν τα νερά τους όπως στο υπόλοιπο ξύλο ή να είναι όλες 90 μοίρες "κόντρα".

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Εξαιρετικο εγινε Κωστα γεια στα χερια σου

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Απολαυστικο φωτορεπορταζ μιας πραγματικα φινας κατασκευης, μπραβο Κωστα!
Μου αρεσει ιδιαιτερα αυτο το κουτι καθως ειναι εκτος των συνηθισμενων. Αρχοντοξυλο παντως η δρυς (βελανιδια:) !!

Εξυπνη και απλη ιδεα το εσωτερικο στηριγμα. Τι μεγεθος ειναι ο μεντεσες βαρελακι?

Καλημερα, σας ευχαριστω πολυ ολους.

Κωστα, ωραια λεπτομερεια αυτο που προτεινεις, δεν το ειχα σκεφτει, αλλα τωρα θα το εφαρμοζω σε ολες τις προσεχεις κατασκευες.
Μιχαλη, οι μεντεσεδες εχουν διαμετρο 5mm και μηκος της ταξης των 2cm. Δεν εχω τωρα αλλους για να μετρησω, αλλα θα προμηθευτω συντομα. Εχει και μεγαλυτερους στα 10mm διαμετρο αν θυμαμαι καλα. Απο τον Φραγκο στην Αθηνας τους πηρα, οπως και ολα τα μικρα εξαρτηματα που χρησιμοποιω αντιστοιχα.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραίο το αποτέλεσμα Κώστα και έξυπνη η λύση με τα μεντεσεδακια.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολύ όμορφα Κωστή, εξαιρετική δουλειά και πολύ προσεγμένη. επαγγελματικού επιπέδου :worshippy:

Κωστή υπέριχη κατασκευή. :SFGSFGSF:
Μ´ αρέσουν ιδιαίτερα οι κατασκευές που φωνάζουν οτι ο κατασκευαστής είναι μερακλής. Σημασία στη λεπτομέρεια. :a0210:
Αν έπρεπε να κάνω κάποια παρατήρηση θα προτιμούσα λιγότερο ογκώδεις τις προσθήκες του κουμπώματος και των μεντεσέδων.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Τα βαρελακια μεντεσεδες απο που τα πήρες?
....

Απο τον Φραγκο στην Αθηνας τους πηρα, οπως και ολα τα μικρα εξαρτηματα που χρησιμοποιω αντιστοιχα.

Καλημερα, σας ευχαριστω πολυ ολους.

Κωστα, ωραια λεπτομερεια αυτο που προτεινεις, δεν το ειχα σκεφτει, αλλα τωρα θα το εφαρμοζω σε ολες τις προσεχεις κατασκευες.
Μιχαλη, οι μεντεσεδες εχουν διαμετρο 5mm και μηκος της ταξης των 2cm. Δεν εχω τωρα αλλους για να μετρησω, αλλα θα προμηθευτω συντομα. Εχει και μεγαλυτερους στα 10mm διαμετρο αν θυμαμαι καλα. Απο τον Φραγκο στην Αθηνας τους πηρα, οπως και ολα τα μικρα εξαρτηματα που χρησιμοποιω αντιστοιχα.

Τα 2 εκατοστα ειναι συνολικο μηκος???

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τα καλά σας λόγια.
Μπάμπη, το κοίταξα για πιο μαζεμένων διαστάσεων λύσεις, αλλά οι συγκεκριμένοι μεντεσέδες απαιτούν ταύτιση των ακμών στα τμήματα που κάνουν pivot, οπότε έπρεπε να προεξέχουν προς τα πίσω τόσο όσο προεξέχει και το καπάκι. Για λόγους συμμετρίας έκανα και το τουβλάκι του κουμπώματος στις ίδιες διαστάσεις. Σε ότι αφορά το φάρδος τους, τα έκανα τόσο όσο μου καθόταν σωστό στο μάτι, δεδομένου του βάθους τους. Το ύψος είναι όσο χρειαζόταν αντίστοιχα, προκειμένου να έχει μια επαρκή επιφάνεια για να πιάσουν γερά οι μισοχαρακτες ενώσεις (έχω κόψει ένα "δόντι" στα πλαϊνά του κουτιού και τα τουβλάκια έχουν προφίλ "Γ" αντίστοιχα). Στο επόμενο που θα φτιάξω αφ' ενός θα είναι πιο χοντρά τα πλαϊνά, αφ'ετέρου το καπάκι θα είναι περασιά με το κάτω μέρος, συνεπώς δεν θα χρειαστεί να ξαναγίνουν όλα αυτά.
Κυριάκο, όπως έγραψα και παραπάνω, όλα τα μεταλλικά μικροεξαρτήματα τα παίρνω από τον Φράγκο, είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου και με βολεύει, παρ'ολο που δεν είναι και ο πιο οικονομικός. Τα δύο εκατοστά που ανέφερα αφορούν το μήκος, κατά προσέγγιση όμως, δεν τα μέτρησα, απλώς δίνω μια τάξη μεγέθους. Όπως έγραψα και παραπάνω, όταν προμηθευτώ άλλα θα τα μετρήσω να σας πω σίγουρα.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ο Φράγκος έχει δύο ειδη μεντεσέδων βαρελάκι και με διαφορετικό τρόπο ανοίγματος.
Οι μικροί είναι 5 mm πάχος και 25 mm μήκος και οι μεγάλοι έχουν 12 mm πάχος και 18,5 mm μήκος.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    272 KB · Views: 205
  • image.jpg
    image.jpg
    212.5 KB · Views: 202

Συνέταιρος έχεις γίνει κ με αυτόν!

Συνέταιρος έχεις γίνει κ με αυτόν!

Εσύ έχεις το Κινέζο κι εγώ το Φράγκο... Μάλλον πιο οικονομικός μου ακούγεσαι... :flipout:

Κώστα τά σέβη μου,πανέμορφο το κουτί,έχεις πάρει Master πλέον στά κουτάκια,τό ένα καλύτερο από τό άλλο,μού άρεσε πολυ η πατέντα γιά να στερεώνετε ανοιχτό τό καπάκι. :SFGSFGSF:

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.

Τα μεντεσεδακια που χρησιμοποίησα είναι τα μικρά που έχει ο Μπάμπης στη φωτογραφία, αυτά με τις δύο εγκοπές στο κάθε σκέλος.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Το φινίρισμα είναι άψογο !!!! Εύγε !!!

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.

Τα μεντεσεδακια που χρησιμοποίησα είναι τα μικρά που έχει ο Μπάμπης στη φωτογραφία, αυτά με τις δύο εγκοπές στο κάθε σκέλος.

Αυτά τα μεντεσεδάκια τα μικρά, αν δεν βολεύει το μήκος τους, αν δηλαδή κάποιος τα θέλει πιο κοντά για μικροκατασκευές, μπορεί να τα κόψει.
Το ίδιο έκανα κι εγώ όταν έφτιαξα τις θήκες για τα στυλό.
Για την ακρίβεια δεν τα έκοψα ακριβώς αλλά τα τρόχισα. Στο τριβείο με ένα γυαλόχαρτο γύρω στο 100 grid τα μπρούτζινα μεντεσεδάκια "τρώγονται" σε χρόνο dt.

attachment.php

Συνάδελφοι μιά ερώτηση σάν άσχετος πού είμαι,αυτά τά μεντεσεδάκια βαρελάκι πώς στερεώνονται στό ξύλο ? κάνουμε μια τρύπα μέ τό τρυπάνι καί πάνε σφηνωτά μέσα μέ κάποια κόλλα χτυπώντας τα με μιά ματσόλα σάν καβίλιες ? η παίζει κάτι άλλο ?
Καί επίσης διατίθενται σέ διαφορετικές διαμέτρους καί μήκος ? η είναι ένα μέγεθος φίξ όλα ?

Ναι Δημητρη, τρυπας το ξυλο και τα βαζεις. Χτυπημα δεν χρειαζονται, τα μικρα που χρησιμοποιησα εγω τουλαχιστον, μπαινουν ανετα σε 5mm τρυπες και σταθεροποιουνται τελειως με ελαχιστη ποσοτητα κολλας, συνηθως εποξικης η και οποιασδηποτε ξυλοκολλας.
Σχετικα με τις διαστασεις, τα εγραψε αναλυτικα ο Μπαμπης παραπανω, αυτα τουλαχιστον που εχει ο Φραγκος.