Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ωραία ιδέα η παροπλισμένη φρέζα σαν "τσοκ" για τον "τόρνο" σου !
Για τα κολάρα του σκαρπέλου όμως δεν βλέπω να έκανες πατούρα, θα το δουλεύεις αποκλειστικά στο χέρι ε?
Γιατι που αλλου?
Βασικα δεν γνωριζω ποιο ρολο επιτελουν αυτα τα κολαρα αν και φανταζομαι.
Εχω να φτιαξω αρκετες λαβες οποτε αυτη σαν δοκιμαστικη πρωτη ισως μεινει μονο ως κειμηλιο και να αντικατασταθει.

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Τα σκαρπέλα όταν είναι για να τα δουλέψεις και με ξυλόσφυρο τους βάζουν πίσω ένα μεταλλικό δαχτυλίδι για να μην χαλάει εύκολα η λαβή.
Για τον ίδιο λόγο, αλλά και για να μην ανοίξει η λαβή με το "κάρφωμα" της ουράς του σκαρπέλου, βάζουν και στο εμπρός τμήμα της ένα κολάρο.
Αλλά άμα είναι να το δουλέψεις μόνο με το χέρι και χτύπημα μόνο με τη χούφτα, δεν έχει ανάγκη.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πολύ καλή η πατέντα αλλά να προσέχεις με την χρήση του! :)

Κατασκευή χειρολαβών για μικροεργαλεία.
Ή πως κολλάει το μικρόβιο!
(θα καταλάβετε στο τέλος! :D )

Πρίν κάμποσο καιρό, ευκαιρίας δοθείσης πάρθηκε η απόφαση να φτιάξουμε μερικές χειρολαβές που θα βοήθαγαν τη χρήση κάποιων υπαρχόντων εργαλείων (εξαγωγείς των pins από βύσματα τροφοδοσίας για PC).
Η επιλογή του ξύλου έγινε εύκολα μιας και υπήρχε διαθέσιμο ένα από τα πιο κατάλληλα ιδιαίτερα με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία κατασκευής.

Ένα καδρόνι από παλιό Ιρόκο ήταν ταμάμ!

5OQu2bY.jpg
NMF1og5.jpg

ΤΟ εργαλείο είναι ένας EMCO τόρνος με φρεζοδράπανο που μου κάνει παρέα τις δύσκολες ώρες στη δουλειά μου! :)

7wksW4a.jpg

Δέσιμο και κεντράρισμα (μην χάσουμε πολύ ξύλο) και τα πρώτα πάσα ξεχοντρίσματος.

ijNN3n4.jpg

Αλλαγή κοπτικού με ένα καταλληλότερα τροχισμένο για ξύλο και φτιάχνουμε την τελική διάμετρο του ραβδιού.

h5KSIVj.jpg

Δέσιμο του κομματιού μέσα στη φωλιά του τσόκ και λοξά πάσα για να βγεί η λαβή στις γωνίες που θέλουμε.

Qj5HmCL.jpg

kvJjMFA.jpg

Κόψιμο με το σχιστικό και πέρασμα της λαβής πάνω σε ένα αλουμινένιο ραβδάκι που παει σφηνωτά μέσα και επεξεργασία με λίμα και ντουκόχαρτο για τις τελικές καμπύλες ! :D

KtOpJqc.jpg

PGvCV6Y.jpg

M0ssVIS.jpg

Μετά τα ντοκόχαρτα γίναν λεπτότερα και λάδωμα και στο τέλος, τρίψιμο πάνω σε χαρτί (ιλουστρασιον παρακαλώ :P) για να δώσει τη τελική πατίνα ! :)

Βέβαια δεν φτιάχτηκε μια χειρολαβή...

8XVEtL3.jpg

G9gapfJ.jpg

Η εργονομία τους καλή ακόμα και αν δεν σχεδιάστηκαν για τα δικά μου χέρια...

NdcK0tZ.jpg

jpPgt3s.jpg

...κάθονται πολύ καλά και ακόμα καλύτερα στα χέρια του ιδιοκτήτη τους, του οποίου τα "χέρια" το κόλλησαν το μικρόβιο (μιλάμε μεγεύτηκαν) και όχι μόνο έδωσαν το τελικό χάιδεμα στις χειρολαβές, αλλά παρά την απειρία του κατασκεύασε και μερικές από αυτές! ! ! :D

Μαντέψτε....

US43zR3.jpg

v0ZkV5g.jpg

...την ταυτότητά του ! :D

Φοράει γυαλια..χαχαχα..
Ωραίες δουλειές Seafalco ! :-)

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

:grinning-smiley-043

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Σε λίγο πιο μεγάλο βγαίνει; Το θέλω για λεβιέ στο αυτοκίνητο. :grinning-smiley-043
Τρομερή δουλειά, ειδικά το φινίρισμα.

Μηχανουργικος τορνος..φρεζοδραπανο...ωραια πράγματα. Κανεις τα πάντα!:ernaehrung004:

Ομορφιες!!
Το φινιρισμα σε τοσα σταδια δινει εκπληκτικο αποτελεσμα ιδιως σε καλα ξυλα.

Σε λίγο πιο μεγάλο βγαίνει; Το θέλω για λεβιέ στο αυτοκίνητο. :grinning-smiley-043
Τρομερή δουλειά, ειδικά το φινίρισμα.

Εκεί πήγε και εμένα το μυαλό μου!!!!!

Δε ξερω τι λετε εσεις αλλα κοπελια πρεπει να ειναι :p

Γνωστό χέρι , του έχω πει την μοιρα του..χαχαχα...

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Δε ξερω τι λετε εσεις αλλα κοπελια πρεπει να ειναι :p

Κι εγώ έτσι νόμιζα στην αρχή...
Ο τρόπος που κρατάει το γυαλόχαρτο, είναι σα διαφήμιση μωρομάντηλο, σα να περιποιείται ποπό μωρού.:grinning-smiley-043
Αλλά με τά σκέφτηκα πιο λογικά... Αποκλείεται!

Γνωστό χέρι , του έχω πει την μοιρα του..χαχαχα...

Χαχαχχαχαχαχααχαχαα κλασικα χτυπιεμαι χαχαχχαχα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ο τρόπος που κρατάει το γυαλόχαρτο, είναι σα διαφήμιση μωρομάντηλο, σα να περιποιει.ται ποπό μωρού.:grinning-smiley-043
Μπαμπη επινα νερο μεχρι που διαβασα το μωρομαντηλο και τελικα το ψεκασα χαχχαχχαα

Σιγά βρε σεις !!!
Θα μου τη πνίξετε!!!! :D

Ο τρόπος που κρατάει το γυαλόχαρτο, είναι σα διαφήμιση μωρομάντηλο, σα να περιποιείται ποπό μωρού.:grinning-smiley-043

Εμ τι νομίζεις, τυχαία χρησιμοποίησα το "χάϊδεμα" !
:D

Αυτό που αποκλείεται είναι να είμαι εγώ με γαλλικό νυχάκι ! :)
Είπαμε εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο "έρωτας" με αυτό που κάνεις ! :D

Ωραίο μηχανηματάκι ο τόρνος. Μου φαίνεται ότι θα πρέπει να προσθέσω και εγώ έναν στην συλλογή!
Και εγώ για λεβιέ ταχυτήτων το πέρασα είναι η αλήθεια!!

Κια οι δικές μου σημερινές αλχημείες.

1) Έκοψα τα ξερά κούτσουρα που είχα από Καραγάτσι και καρυδιά.
Οπότε από προμήθειες καλά πάμε μέχρι στιγμής.

2) Με το κόψιμο είχα να φτιάξω και λίγες κατασκευούλες

i) Βάση για κεράκι ρεσώ από ξύλο μουριάς. Κόπηκε σε τυχαίο σχήμα και μετά φαγώθηκε στο τανκς και φινιρίστηκε με 240άρι γυαλόχαρτο με το έκκεντρο.
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα και με 2 χέρια ωμό λινέλαιο πραγματικά κεντρίζει τα βλέματα.

Δυστυχώς δεν ήξερα τις διαστάσεις του ρεσώ και έπεσα έξω στην τρύπα, οπότε αύριο θα μεγαλώσω την τρύπα.

ii) 3 μίνι σουπλά για ροφήματα από ξύλο καρυδιάς (δικιάς μου). Πάλι με την ίδια επεξεργασία όπως το παραπάνω μου βγήκαν αυτά. Βασικά είναι περισσεύματα από διάφορες πλανισμένες φέτες, εξ ου και η διαφορά στο πάχος.
Τα προορίζω ως δώρο!

iii) Κυρτή βάση γραφείου (για φακέλους, έγγραφα και ότι άλλο χωράει.
Φτιαγμένη από μία λεπτή φέτα καρυδιάς, κομμένη στα 2 με το ένα κομμάτι κομμένο στις 10 μοίρες (20 πραγματικές). Κατόπιν κολλήθηκε με ξυλόκολλα και βάφτηκε με 2 χέρια ωμό λινέλαιο.

iv) Βάση κοπής λαχανικών για την κουζίνα.
Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου αλλά αυτήν την φορά με λίγο μεγαλύτερο πάχος. Να δούμε πόσο θα αντέξει.
Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση φινίρισμα με λινέλαιο μιας και θα χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα.

Νικόλα, μπάστα λίγο γιατί έτσι όπως σε βλέπω, τόσο έγκαυλος που ξεκίνησες με τα ξύλα, αν συνεχίσεις έτσι μέχρι το Πάσχα θα είσαι ο Νο ένα καταζητούμενος απ´ το Δασαρχείο. :D
Την όρεξή σου νάχα ρε μπαγάσα.... :grinning-smiley-043

Απο περιεργεια , τα κυρτά τελειωματα στα σουπλά με τι τα έκανες Νικόλα ;

Απο περιεργεια , τα κυρτά τελειωματα στα σουπλά με τι τα έκανες Νικόλα ;

Ασε είδα καλύτερα τις φωτο , ταινιολειαντηρα ...χαχαχα...

Μπράβο Νικόλα και για την όρεξη να ασχολησε συνέχεια !