Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Νίκο την titebond 3 ultimate την ανέφερα όχι για λόγους αντοχής,αλλά επειδή είναι αδιάβροχη ΚΑΙ food safe και προτίνεται για τέτοιου είδους κατασκευές.

Ναι το γνωρίζω αυτό που λες Δημήτρη.
Νομίζω ότι και η απλή Titebond είναι food safe αλλά όχι πλήρως αδιάβροχη.
Από την στιγμή όμως που οι τραβέρσες είναι κολλημένες με πολυουρεθάνης δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως πρόβλημα στην συνοχή της κατασκευής ακόμα και αν η απλή Titebond τα παίξει.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ναι το γνωρίζω αυτό που λες Δημήτρη.
Νομίζω ότι και η απλή Titebond είναι food safe αλλά όχι πλήρως αδιάβροχη.
Από την στιγμή όμως που οι τραβέρσες είναι κολλημένες με πολυουρεθάνης δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως πρόβλημα στην συνοχή της κατασκευής ακόμα και αν η απλή Titebond τα παίξει.

=> http://www.titebond.com/Libraries/LiteraturePDFs/FF683_GlueGuideTB.sflb.ashx

Titebond-Questions & Answers said:
Are Titebond Glues Safe To Use?
Yes. Titebond Wood Glues are non-toxic, solvent free and produce no harmful
fumes. Titebond III Ultimate and Titebond II Premium Wood Glues have even
been approved for indirect food contact. We do recommend wearing gloves
when working with Titebond Polyurethane Glue; not only will it stain your skin,
but repeated use of the product without gloves increases your exposure. This
could cause irritation or lead to a sensitivity to those types of products.

Ευχαριστώ για την επισήμανση Γιάννη. Και αυτή που χρησιμοποιώ εγώ αναφέρει ότι είναι Solvent free (η μωβ).

Σήμερα είχα ρέντα (όχι μερέντα).

Δυο ρεσώ από Δρυ, 2 ξύλινοι πάγκοι κοπής από Δρυ και Ιρόκο και μία μολυβοθήκη από Δρυ.

DSC_0223.jpg

DSC_0224.jpg

DSC_0225.jpg

DSC_0226.jpg

DSC_0228.jpg

Για τα 2 πρώτα η διαδικασία κατασκευής είναι γνωστή, για την μολυβοθήκη είναι η εξής:

Λόγω διαστάσεων κόλλησα με ξυλόκολλα Titebond 2 κομμάτια Δρυός.
Μετά από αναμονή 4 ωρών (1 μέρας για την περίπτωση μου), πλάνισα και ξεχόνδρισα το ενιαίο κομμάτι.
Κατόπιν αυτού τρίψιμο με 60-80άρι γυαλόχαρτο.
Στερέωση του κομματιού στην μέγγενη του κολωνάτου δράπανου και σχηματισμός του "ξαπλωτού οκταριού" με τρυπάνι forstner 40mm.
Τρίψιμο του εσωτερικού της μολυβοθήκης με πολυεργαλείο και φτερωτά γυαλόχαρτα 60-120-240.

Κούρεμα των περιθωρίων με τρίμμερ και κόψιμο στις 15 μοίρες στο φαλτσοπρίονο για να δώσω κλίση.
Τρίψιμο του εξωτερικού με 120-180-240-400-500-800άρι γυαλόχαρτο.

Φινίρισμα με βρασμένο λινέλαιο συν πορτοκαλέλαιο (2 χέρια).

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Φαλτσοπρίονο - Παγκοπρίονο, Πλάνη - Ξεχονδριστήρας, έκκεντρο τριβείο, πολυεργαλείο τύπου Dremel με εύκαμπτη προέκταση, κολωνάτο δράπανο και πλάνη χειρός.

Ωραια η μολυβοθηκουλα Νικο! Και τα υπολοιπα μια χαρα βγηκαν, ιδια με τα προηγουμενα.
Παντως σε παραδεχομαι, εγω δυσκολευομαι πολυ να ξανακανω ακριβως το ιδιο πραγμα ξανα. Αν δεν εχει καποια διαφορα δεν μου κανει κεφι. Ακομα και τα ξυλινα γραμματακια :))

Τα αντικειμενα πως σε βολευει να τα πιανεις πριν τα τριμαρεις/φρεζαρεις με το ρουτερ?

Ωραια η μολυβοθηκουλα Νικο! Και τα υπολοιπα μια χαρα βγηκαν, ιδια με τα προηγουμενα.
Παντως σε παραδεχομαι, εγω δυσκολευομαι πολυ να ξανακανω ακριβως το ιδιο πραγμα ξανα. Αν δεν εχει καποια διαφορα δεν μου κανει κεφι. Ακομα και τα ξυλινα γραμματακια :))

Τα αντικειμενα πως σε βολευει να τα πιανεις πριν τα τριμαρεις/φρεζαρεις με το ρουτερ?

Έχει διαφορά. Άλλο πάχος ξύλου (αυτήν την φορά είναι και ενιαία η επιφάνεια γιατί την έκοψα και από τις 2 πλευρές του δίσκου), άλλο προφίλ κλπ!! :)

Επειδή είναι ρούτερ περιθωρίων, με το ένα χέρι κρατάω το αντικείμενο και με το άλλο κατευθύνω αργά το τρίμμερ. Βολεύει πολύ γιατί είναι μικρό και πλέον δεν χρησιμοποιώ καθόλου το μεγάλο ρούτερ.

Δεκαπενταυγουστος στο δυαρακι κανουμε παπαριτσες για να περναει η ωρα :))

Eδω, φρεσκοκομμενο βελος που θελει να την κανει, αλλα δεν το αφηνω.

28986353905_244846e7ce_b.jpg

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Ευχαριστώ για την επισήμανση Γιάννη. Και αυτή που χρησιμοποιώ εγώ αναφέρει ότι είναι Solvent free (η μωβ).

Σήμερα είχα ρέντα (όχι μερέντα).

Δυο ρεσώ από Δρυ, 2 ξύλινοι πάγκοι κοπής από Δρυ και Ιρόκο και μία μολυβοθήκη από Δρυ.

Για τα 2 πρώτα η διαδικασία κατασκευής είναι γνωστή, για την μολυβοθήκη είναι η εξής:

Λόγω διαστάσεων κόλλησα με ξυλόκολλα Titebond 2 κομμάτια Δρυός.
Μετά από αναμονή 4 ωρών (1 μέρας για την περίπτωση μου), πλάνισα και ξεχόνδρισα το ενιαίο κομμάτι.
Κατόπιν αυτού τρίψιμο με 60-80άρι γυαλόχαρτο.
Στερέωση του κομματιού στην μέγγενη του κολωνάτου δράπανου και σχηματισμός του "ξαπλωτού οκταριού" με τρυπάνι forstner 40mm.
Τρίψιμο του εσωτερικού της μολυβοθήκης με πολυεργαλείο και φτερωτά γυαλόχαρτα 60-120-240.

Κούρεμα των περιθωρίων με τρίμμερ και κόψιμο στις 15 μοίρες στο φαλτσοπρίονο για να δώσω κλίση.
Τρίψιμο του εξωτερικού με 120-180-240-400-500-800άρι γυαλόχαρτο.

Φινίρισμα με βρασμένο λινέλαιο συν πορτοκαλέλαιο (2 χέρια).

Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Φαλτσοπρίονο - Παγκοπρίονο, Πλάνη - Ξεχονδριστήρας, έκκεντρο τριβείο, πολυεργαλείο τύπου Dremel με εύκαμπτη προέκταση, κολωνάτο δράπανο και πλάνη χειρός.

Καλημέρα κ Χρόνια Πολλά.
Πολύ όμορφες δημιουργίες, μπράβο σου.

3 πραγματάκια θύμισε μου (μας).
Τον τύπο (κ φωτο αν είναι εφικτό) του ρούτερ περιθωρίων που χρησιμοποιείς.
Τον τύπο (κ φωτο αν είναι εφικτό) του πολυεργαλείου που χρησιμοποιείς.
Πληροφορίες για το κόκκινο σφυρί που βλέπω στις φωτο. Ξύλινο ? Πλαστικό ? Αγορά ?

Αλλο ενα βελακι απο οξυα και ενα μικρο σουβερ για τον Ελληνικο καφε!
Το σουβερακι ειναι απο ρεταλι μαονι 5μμ παχος με μια φετουλα απο φλαμουρι.

28919152491_332cdef27c_b.jpg

Και κατι χρησιμο που ανεκαλυψα σημερα.

Οταν δεν αφηνουμε το λαδι να απορροφηθει καλα στο ξυλο, και το περναμε βερνικι, δημιουργουνται φουσκαλες. Καποια ξυλα απορροφουν το λαδι γρηγορα, αλλα οχι.
Μεχρι προτινος, οποτε μου τυχαινε τετοιο πραμα, γυαλοχαρταριζα εντελως ολη την επιφανεια και την βερνικωνα παλι για να υπαρχει το ομοιομορφο.
Προσφατα παρελαβα κατι γυαλοχαρτα των 2000 grit και τα δοκιμασα στο σουβερ που μου εκανε φουσκαλες. Ειδα οτι το βερνικι δεν αλλοιωνεται παρα μονο η προβληματικη περιοχη.
Στην πραξη θα μπορουσα να μην ειχα ξαναβερνικωσει το σουβερακι καθως το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο. Ομως του εριξα μια μικρη ριπη σπρευ ετσι για τη χαρα.

Εδω αριστερα οι φουσκαλες στο ιδιο ξυλο (το κατω μερος του μινι τραπεζιου που ειχα κανει). Ετσι καπως ηταν το σουβερ, που μετα την χρηση γυαλοχαρτου 2000 εγινε οπως στα δεξια.

28890857122_507d527413_b.jpg

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

Καλημέρα κ Χρόνια Πολλά.
Πολύ όμορφες δημιουργίες, μπράβο σου.

3 πραγματάκια θύμισε μου (μας).
Τον τύπο (κ φωτο αν είναι εφικτό) του ρούτερ περιθωρίων που χρησιμοποιείς.
Τον τύπο (κ φωτο αν είναι εφικτό) του πολυεργαλείου που χρησιμοποιείς.
Πληροφορίες για το κόκκινο σφυρί που βλέπω στις φωτο. Ξύλινο ? Πλαστικό ? Αγορά ?

Ευχαριστώ πολύ.
Ότι θέλει ο Παππούς!

1) Makita M 3700 .Απλά το λίγο διαφορετικό μοντέλο.
2) Bosch GRO 10.8 με εύκαμπτη προέκταση.
3) Πλαστικό με άμμο μέσα, μάρκας Neotools.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραίος Μιχάλη.
Ειδικά το σουβεράκι με την μονή τραβέρσα τα σπάει πραγματικά!!!

Όσο για το λάδι, η AURO αναφέρει ότι τα σημεία στα οποία υπάρχει λιμνάζων λάδι πρέπει να σκουπίζονται εντός 15-30 λεπτών.
Επίσης το λάδι στεγνώνει πλήρως μετά από 24-48 ώρες οπότε θέλει υπομονή.

Όλα τα ξύλα έχουν μέσα πόρους (μεσοκυττάριοι χώροι αν δεν κάνω λάθος). Ανάλογα το πόσο μαλακό ή σκληρό ξύλο είναι οι πόροι είναι αντίστοιχα περισσότεροι η λιγότεροι. Οι κενοί χώροι γεμίζουν με το λάδι, οπότε σε σκληρά ξύλα το λάδι μένει στην επιφάνεια.

Φυσικά σε ορισμένα είδη ξύλων (πχ κωνοφόρα) υπάρχουν και διάφορες αποθησαυριστικές ουσίες (πχ ρετσίνι) οπότε και εκεί θέλει προσοχή σχετικά με το λάδι, παρόλο που έχουμε να κάνουμε με μαλακό ξύλο.

Thanks Nick, οπως τα λες ειναι, τα διαβαζα πριν λιγο.
Το καλο στην υποθεση ειναι οτι διαπιστωσα οτι το γυαλοχαρτο υψηλης κοκκωσης κανει δουλεια σε τετοιες περιπτωσεις!

2 μολυβοθήκες για δώρο στα ανίψια μου!

IMG_20160815_200623.jpg

IMG_20160815_200638.jpg

IMG_20160815_200652.jpg

Κατασκευασμένες από ξύλο Παντούκ (η λεγόμενη ξενική χαρουπιά) το οποίο και λόγω του λαδιού που περιέχει (όπως τα περισσότερα είδη εξωτικών ξύλων) είναι πολύ ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου ακόμα και αν δεν βαφτεί.

Στην μία μολυβοθήκη καθώς την "τριμάριζα" έγινε ένα λάθος, που μετέτρεψα βέβαια σε όφελος με την βοήθεια του φτερωτού μικροτριβείου.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Πριν 2 χρόνια είχα αγοράσει 13 μια κλειδοθήκη γιατί όλο ψάχναμε τα κλειδιά μας.
Ε, ήρθε η ώρα να την αντιγράψω κ να την αντικαταστήσω.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Μιας κ μου περίσσεψαν 5 σανιδάκια έφτιαξα κ ένα κουτάκι bonus για τα εργαλεία "Πρώτων Βοηθειών".

Ωραίος ο Παππούς!!

Κωστα ντυσε και το ρολοι με ξυλο να φαινεται μονο η οθονη να ομορφυνει!

Δεν ειναι ρολοι,ψηφιακο θερμομετρο ειναι.

Αμα εχει ορεξη ο παππους...

@Μιχαλης
Πολυ ωραιες κατασκευες μου αρεσει η διχρωμια στα ξυλα !!

@Diabolic

Ξεφυγες απο τα ρεσω και διαπρεπεις στις μολυβοθηκες !Ωραιος !

@Costas1965
Πολυ ωραια ιδεα και κατασκευη η κλειδοθηκη . Περιμενω να την δω τελειωμενη !!