Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Νεκτάριε άλλα τα μάτια του λαγού,άλλα της κουκουβάγιας.Να κάτσω να πλανίσω μαδέρι με ρούτερ δεν το κάνω με καμμία Παναγία.Αυτά τα κάνει ο Diresta που πληρώνεται αδρά το χρόνο του.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Νεκτάριε άλλα τα μάτια του λαγού,άλλα της κουκουβάγιας.Να κάτσω να πλανίσω μαδέρι με ρούτερ δεν το κάνω με καμμία Παναγία.Αυτά τα κάνει ο Diresta που πληρώνεται αδρά το χρόνο του.
εάν έχεις το jig είναι πιο γρήγορο και πιο ξεκούραστο από την πλάνη χειρός.

Εγω αναζητω λυση για σχετικα μικρα τεμαχια με τα οποια θα φτιαχνω ρολογια, κουτακια, κορνιζες, τετοια πραγματα. Για μαδερια και δοκαρια ουτε συζητηση, αυτα θα τα πηγαινα σε ξυλουργειο με μεγαλη πλανη και ξεχονδριστηρα ωστε να κατσει πανω το κομματι σε ολο το μηκος του και να γινει σωστη δουλεια.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Για dewalt δεν νομίζω να πάω, είναι μεγάλο το ποσό και δεν σκοπεύω να κάνω τόσο μεγάλο έξοδο. Δεν ξέρω τι λέει ο μικρός πλανοξεχονδριστήρας boston που κοστίζει κάτω από 300 . Για μικρά κομμάτια που δουλεύω είναι μια χαρά διαστασιολογικά, αυτό που δεν ξέρω είναι πως τα πάει σε ότι αφορά την ποιότητα του αποτελέσματος. Εχω δει κάποια σχόλια στο youtube σχετικά με τα αντίστοιχα φασόν "αδελφάκια" του ότι πλανίζαν στραβά, οπότε αν παίζει τέτοια περίπτωση δεν κάνουμε δουλειά.

εγώ την έχω την μικρή και σου λέω ότι για μικρά κομάτια είναι ότι πρέπει και η ποιότητα πλανίσματος είναι πολύ καλή.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Η μεγάλη της Boston κάνει πολύ θόρυβο κ θέλει χώρο.

Για να ρωτήσω τους γνώστες εδώ...
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνω πατούρα σε πηχάκι (πχ 18 Χ 18 μμ) για να πατήσει τζάμι για παράδειγμα.
Router? (έχω το προσάρτημα της Dremel).

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

και με ρούτερ γίνεται, αν και εμένα θα με δυσκόλευε πολύ με ρούτερ χειρός να κινηθώ σε τόσο στενό ξύλο, με ρούτερ πάγκου είναι πολύ εύκολο...και μπορείς και με δισκοπρίονο πάγκου, ανεβάζεις τον δίσκο αναλόγως πόσο βάθος θες να έχει η πατούρα και περνάς το ξύλο από πάνω, με κάθε πέρασμα θα τρως το πάχος του δίσκου, προϋπόθεση να είναι όλα σωστά γωνιασμένα και ο φράχτης παράλληλος στον δίσκο.

Δεν έχω δισκοπρίονο πάγκου...

Re: Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργ

εγώ την έχω την μικρή και σου λέω ότι για μικρά κομάτια είναι ότι πρέπει και η ποιότητα πλανίσματος είναι πολύ καλή.
Μιλαμε για αυτο το βασικο μοντελο τους;
Απο αναρροφηση πριονιδιου πως παει, εχει νοημα η τα πεταει ολα τριγυρω και μεσα του;
https://www.kentrovidas.gr/m/showprod.php?id=3280

Εχει και ενα ακριβοτερο μοντελο με ενα "s" στον κωδικο του, αλλα δεν εχω καταλαβει σε τι ακριβως διαφερουν.
https://www.kentrovidas.gr/m/showprod.php?id=4576

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Με το ρουτερ, σε τραπέζι ρουτερ, με το κατάλληλο κοπτικό γίνεται εύκολα. Καλό θα είναι να γίνει το αυλάκι σε όλο το μήκος από το πηχάκι κ μετά να το κοπεί το πηχάκι σε 4 τεμχ. για να φτιαχτεί το frame έτσι ώστε να περιοριστούν οι εργασίες.

Η άλλη λύση (με ελάχιστο ηλεκτρικό εξοπλισμό αλλά όμορφο αποτέλεσμα) είναι αυτή που φαίνεται με τους 2 λεβέντες στο βίντεο του σωλήνα:

https://www.youtube.com/watch?v=0ibr_7n5ReM

Ωχ! ωχ! προβλέπω ότι θα μας "πετάξουν όξω" οι κ.κ. Δ, λόγω των πολλών off topick.

To dremel router table πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί?

Εννοώ, ποιο κοπτικό κάνει?
Γιατί το εργαλείο μπαίνει κάθετα στην επιφάνεια του τραπεζιού.
Πως θα κάνει την πατούρα?

Δυστυχώς με το dremel θα ταλαιπωρηθείς πολύ και ενδεχομένως να κάψεις και το μοτέρ του. Είναι απαιτητική εργασία και χρειάζεται κάποιο ρούτερ η τριμμεράκι, που ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι καλό να φας την πατούρα με μικρά διαδοχικά περάσματα.
Έχοντας δοκιμάσει και με dremel και με ρούτερ με διάφορους τρόπους, σου προτείνω να πάρεις ένα οικονομικό τριμμεράκι και να του φτιάξεις μια κατασκευή για να το χρησιμοποιείς και ως επιτραπέζιο. Και στις μικρές κατασκευές είναι τελικά βολικότερο.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τριμεράκι?

Είμαι νέοψ παιδιά. :D

Σε μαλακό ξύλο & για κάτι μικρό (π.χ. διαστάσεις σελίδας Α4 ή Α3)θα σε βολέψει το μικρό τραπέζι της Dremel.
Ξεκινάς από την άκρη το ξύλου με μικρό βάθος.

Παρακάτω θα βρεις ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ πινάκα για να διαλέξεις το κοπτικό για την πατούρα (το πλάτος) που θέλεις.

https://youmake.gr/μύτες-εξαρτήματα-dremel/

Τριμεράκι?

Είμαι νέοψ παιδιά. :D

Aφου εχεις το τραπεζακι ρουτερ της dremel ειναι καλη ευκαιρια να δοκιμασεις το bit 654
6pc-dremel-router-bit-set-612-615-617-618-650-654-1-8-shank-new-a8ad1fa74cee5579b85f32697349b57a.jpg

Εαν το ξυλο σου ειναι πευκο/ελατο δηλαδη μαλακο ξυλο, ρυθμιζεις το bit ωστε να εξεχει απο την βαση ~2μμ.
Αν δεις και το εργαλειο ζοριζεται, βαλε το χαμηλοτερα και περνας το ξυλο μεχρι να φτασει βαθος το παχος του τζαμιου.
Ειναι καλο να ρουταρεις ολο το σανιδακι πριν το κοψεις για λιγοτερη δουλεια. Προσεχε τα δακτυλα σου.

Σφιξε το εργαλειο καλα πανω στην βαση για να μην ταλαντευεται, να ειναι σταθερο.
Ασε το bit να κανει την κοπη, μην σπρωχνεις το ξυλο πολυ. Ειμαι σιγουρος οτι θα κανεις δουλεια. Βαλε φωτο μετα :)