Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Καλησπέρα παιδιά! Ελπίζω να μη το γράφω σε λάθος ενότητα.
(δλδ ξυλογλυπτική ειναι το τελικό πρότζεκτ αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στα ενδιάμεσα βήματα :P)

Θέλω να φτιάξω ένα πάνελ με κομμάτια από Φλαμούρι γιατί δε βρίσκω με τίποτα στις διαστάσεις που θέλω.
Οπότε θέλω να φτιάξω μια φασούλα να γίνει σωστά το κόλλημα χωρις να ειναι πολύ εμφανής η γραμμή συγκόλλησης.
Και ψάχνω εδώ και κάνα τέταρτο πως διάτανο λένε τα parallel jaw clamps στα ελληνικά και αν έχει και κάποιος ιδέα που βρίσκω τέτοια, γιατί ως τώρα βρίσκω μόνο της BESSEY που φαίνονται τρελά καλά αλλά είναι εκτός μπάτζετ μου.

Εισ' ωραίος λέμε.

Έχω δύο ενστάσεις. :grandpa:
Πρώτη, μη του λές "είσαι ωραίος" γιατί θα νομίζει άλλα και θάχουμε πρόβλημα...
Δεύτερη, μη του ξαναστείλεις πατρόν γιατί, αν δείς το δέντρο, θα δείς οτι στο τέλος θα κάνει τα δικά του... :cool:

Έχω δύο ενστάσεις. :grandpa:
Πρώτη, μη του λές "είσαι ωραίος" γιατί θα νομίζει άλλα και θάχουμε πρόβλημα...
Δεύτερη, μη του ξαναστείλεις πετρόν γιατί, αν δείς το δέντρο, θα δείς οτι στο τέλος θα κάνει τα δικά του... :cool:

Κουκλος κουκλος φτου μου.
Χαχαχα

Αφου γραφω το σχεδιασα στο χερι με βαση το σχεδιο του Κωστα που ειχα στο κινητο.
Καλο βγηκε ομως.
Χαχαχαχα

(δλδ ξυλογλυπτική ειναι το τελικό πρότζεκτ αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στα ενδιάμεσα βήματα :P)

Θέλω να φτιάξω ένα πάνελ με κομμάτια από Φλαμούρι γιατί δε βρίσκω με τίποτα στις διαστάσεις που θέλω.
Οπότε θέλω να φτιάξω μια φασούλα να γίνει σωστά το κόλλημα χωρις να ειναι πολύ εμφανής η γραμμή συγκόλλησης.
Και ψάχνω εδώ και κάνα τέταρτο πως διάτανο λένε τα parallel jaw clamps στα ελληνικά και αν έχει και κάποιος ιδέα που βρίσκω τέτοια, γιατί ως τώρα βρίσκω μόνο της BESSEY που φαίνονται τρελά καλά αλλά είναι εκτός μπάτζετ μου.

Γειά σου Γιάννη (υποθέτω), καλώς ήρθες στην παρέα.
Παντού μπορείς να βρείς αυτό που θές αρκεί να γκουγκλάρεις "σφιχτήρες μαραγκού".

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Γειά σου φίλε. Είχα γράψει σε παλιότερο ποστ πως φτιάχνουμε επιφάνεια πχ απο σανίδια χωρις σφηκτηρες. Με μια επιφάνεια και καρφια γύρω γύρω. Το σημείο συγκόλησης των ξυλων παντα είναι εμφανές έστω και λιγο. Τουλαχιστον δεν υπάρχει κενο αναμεσά τους. Δες το αν σε βολεύει και εξυπηρετεί.

Γειά σου Γιάννη (υποθέτω), καλώς ήρθες στην παρέα.
Παντού μπορείς να βρείς αυτό που θές αρκεί να γκουγκλάρεις "σφιχτήρες μαραγκού".

Γεια σου Μπαμπη και ευχαριστω για το καλωσόρισμα. Φώτης εδω, το Johnyricko ειναι απο μια χαζοταινια αλλα εχει ξεμεινει σαν nickname.

Μου φαινεται οτι παραείναι "λεπτοι" στο φαρδος για να στηρίζονται καλα στο τραπέζι αυτοι οι μαραγκου, μπορει και να λεω και βλακεια ομως.

Καπως ετσι ειναι αυτοι που εψαχνα αρχικα :
512vXsGnY-L._SX466_.jpg

που μου φαινεται οτι μπορεις να στησεις 2 τετοιους πανω σε ενα τραπεζι και αποπανω τις ταβλες να στηριζονται στο μεταλλικο κομματι. Να ναι στον αερα δηλαδη μπας και δε γινει αποκατω πανικος με τις κολλες.

Συνάδελφοι μιάς καί δέν είχα-έχω χρόνο νά παρακολουθώ τά έργα σας,από μιά γρήγορη σημερινή ματιά.
Είναι ολα υπέροχα !!

Καλά Χριστούγεννα σέ όλους μέ υγεία.

Γεια σου Μπαμπη και ευχαριστω για το καλωσόρισμα. Φώτης εδω..

Γειά σου Φώτη λοιπόν...
Θα σου προτείνω μια οικονομική λύση που έκανα εγώ όταν έφτιαχνα τις πόρτς μου στο χωριό και ήθελα πολύ μεγάλους σφιχτήρες.
Πάρε χοντρές ντίζες, παξιμάδια και ροδέλες και φτιάξε ότι μήκος σφιχτήρα θές... Οι ντίζες μπορεί να ενώσουν με μούφες αν δεν σε καλύπτει το μήκος.

Attachments

• ΓŽΒ£Γβ€ ΓŽΒΉΓβ€‘Γβ€žΓŽΒ·ΓΒΓŽΒ±Γβ€š.jpg
    ΓŽΒ£Γβ€ ΓŽΒΉΓβ€‘Γβ€žΓŽΒ·ΓΒΓŽΒ±Γβ€š.jpg
    14.2 KB · Views: 119
Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Kαλως τον Φωτη!

Σφιγκτηρες μαραγκου (F clamps / Bar clamps) ειναι αυτοι που ψαχνεις. Στο καταλληλο μεγεθος βεβαια.
Δεν παιζει ρολο το παχος της βεργας, δεν ειναι φτιαγμενοι για να ισορροπουν καπου αλλα για να σφιγγουν, οποτε μην ανησυχεις :))

Τι διαστασεις εχει το πανελ που θες να φτιαξεις? Πρεπει να ειναι ενισχυμενο με καβιλιες/μπισκοτα στις συνδεσεις? Τι χρηση θα εχει?
Η γραμμη συνδεσης δεν υπαρχει περιπτωση να μην φαινεται εκτος και αν το βαψεις το πανελ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Kαλως τον Φωτη!

Σφιγκτηρες μαραγκου (F clamps / Bar clamps) ειναι αυτοι που ψαχνεις. Στο καταλληλο μεγεθος βεβαια.
Δεν παιζει ρολο το παχος της βεργας, δεν ειναι φτιαγμενοι για να ισορροπουν καπου αλλα για να σφιγγουν, οποτε μην ανησυχεις :))

Τι διαστασεις εχει το πανελ που θες να φτιαξεις? Πρεπει να ειναι ενισχυμενο με καβιλιες/μπισκοτα στις συνδεσεις? Τι χρηση θα εχει?
Η γραμμη συνδεσης δεν υπαρχει περιπτωση να μην φαινεται εκτος και αν το βαψεις το πανελ.

60x45x3cm θελω τις διαστασεις πανω κατω και σε φλαμουρι/ελατη δεν εχω καταφερει να βρω με τιποτα πλατος πανω απο 25-30cm.. πρεπει να χω παρει τηλ ολους τους ξυλεμπορες στην ελλαδα :P
Ειναι και εκ των ανωθεν εντολη οι διαστασεις οποτε δε μπορω να παιξω σε μικροτερες.
Καβιλιες, μπισκοτα δεν υπολογιζα να βαλω.

Κατι σαν καδρο διακοσμητικο φαντασου το.
Θα γινει μια αφαιρεση υλικου με ντρεμελακι σε ορισμενα σημεια να φτιαχτει βαθος και στη συνεχεια θα μπει εκει ρυτινη, ενω στο υπολοιπο θα φτιαχτει κατι σα χαρτης με πυρογραφο.
Ηθελα να αποφύγω τη συνδεση, ακριβως γιατι δε θα βαφτει, οτι σκιαση θα ναι απο τον πυρογραφο και ισως λιγο tint απο καποιο πολυ ανοιχτο βερνικι, αν οχι τελειως διαφανο.
Τωρα κοιταω μηπως καταφερω να ενσωματώσω τη γραμμή συνδεσης λιγο υπουλα στο σχεδιο μπας και καλυφθει ετσι.

Τα υπολοιπα καλα μου εχουν παει στα τεστ, με τον πυρογραφο δεν εχω ασχοληθει οσο θα ηθελα, ειδικα με σκιες, και τωρα κοιταω μπας και φτιαξουμε με εναν φιλο εναν ρυθμιζομενης θερμοκρασιας.

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι και την αλλαγή ξύλου σε κανα κοντρα πλακε να ξεμπερδευω, αλλα θα θελα να δωσω μια ευκαιρια στο μασιφ πανελ πρωτα.
Τσαμπα το ταλαιπωρουσα το φλαμουρακι που ειχα? :P

Γειά σου Φώτη λοιπόν...
Θα σου προτείνω μια οικονομική λύση που έκανα εγώ όταν έφτιαχνα τις πόρτς μου στο χωριό και ήθελα πολύ μεγάλους σφιχτήρες.
Πάρε χοντρές ντίζες, παξιμάδια και ροδέλες και φτιάξε ότι μήκος σφιχτήρα θές... Οι ντίζες μπορεί να ενώσουν με μούφες αν δεν σε καλύπτει το μήκος.

Ωπ, ωραία η λύση, αμα δε θες και κανα τρελο σφυξιμο δε χανει σε τιποτα.

Γειά σου φίλε. Είχα γράψει σε παλιότερο ποστ πως φτιάχνουμε επιφάνεια πχ απο σανίδια χωρις σφηκτηρες. Με μια επιφάνεια και καρφια γύρω γύρω. Το σημείο συγκόλησης των ξυλων παντα είναι εμφανές έστω και λιγο. Τουλαχιστον δεν υπάρχει κενο αναμεσά τους. Δες το αν σε βολεύει και εξυπηρετεί.

Θα το τσεκαρω, ευχαριστω πολυ Νικο!

Ειναι πολυ καλο το κοντρα πλακε θαλασσης σημυδας για πυρογραφια. Για το σκαψιμο ομως που λες οτι θες να κανεις -πολυ ενδιαφερουσα η ιδεα της ρητινης εκει μεσα- μαλλον το φλαμουρακι υπερτερει.
Ωραιο ακουγεται το προτζεκτ που σκεφτεσαι!!

Οντως η συνδεση που θα κανεις δεν θελει κατι ιδιαιτερο, κολλα και σφιξιμο ειναι αρκετα. Για 45εκ πλατος δεν θα εχει κανενα προβλημα να βρεις οικονομικους σφιγκτηρες.
https://www.amazon.co.uk/gp/cart/view.html?ref=nav_cart
https://www.leroymerlin.gr/gr/ergal...dou-dexter-me-megisto-anoigma-450mm-61353152/

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Ωπ, ωραία η λύση, αμα δε θες και κανα τρελο σφυξιμο δε χανει σε τιποτα.

Σφίγγει πολύ πιο γερά κι απ´τον πιο δυνατό σφιχτήρα.

Σφίγγει πολύ πιο γερά κι απ´τον πιο δυνατό σφιχτήρα.

Μολις ανακαλυψα οτι οι σφιχτηρες δε σφιγγουν οσο νομιζα.. :blink:

Ειναι πολυ καλο το κοντρα πλακε θαλασσης σημυδας για πυρογραφια. Για το σκαψιμο ομως που λες οτι θες να κανεις -πολυ ενδιαφερουσα η ιδεα της ρητινης εκει μεσα- μαλλον το φλαμουρακι υπερτερει.
Ωραιο ακουγεται το προτζεκτ που σκεφτεσαι!!

Οντως η συνδεση που θα κανεις δεν θελει κατι ιδιαιτερο, κολλα και σφιξιμο ειναι αρκετα. Για 45εκ πλατος δεν θα εχει κανενα προβλημα να βρεις οικονομικους σφιγκτηρες.
https://www.amazon.co.uk/gp/cart/view.html?ref=nav_cart
https://www.leroymerlin.gr/gr/ergal...dou-dexter-me-megisto-anoigma-450mm-61353152/

Δύο τρια πραγματα με προβληματιζουν στο κοντρα πλακε, οι κολλες που χρησιμοποιουν και κατα ποσο ειναι κομπλε για την υγεια.
Στο σκαψιμο και καψιμο θα φοραω μασκα και σε ανοιχτο χωρο θα μαι, και μαλλον με το βερνικωμα οτι και να βγει στην επιφανεια δε θα παει παραεξω.

Αυτη η "επιπλεον" αξια που σου βγαζει το μασιφ ξυλο, αλλα πιο πολυ στο κεφαλι μου ειναι μαλλον για το συγκεκριμενο προτζεκτ παρα στο αποτελεσμα.
Και δεν εχω βρει πολλα στοιχεια για την αντοχη του στο χρονο, αλλα γενικα ηλιο/υγρασιες τρελες δε θα φαει οταν γινει, οποτε μαλλον κομπλε και απο αυτη την αποψη.

Χιλια ευχαριστω και παλι παιδια, να σημειωσω επισης οτι εχω παθει πλακα με το ποσο υλικο εχει το φορουμ και ποσο βοηθητικος ειναι ο κοσμος.
Cheers και ελπιζω μετα τις γιορτες να ανεβασω και την προοδο μου στο προτζεκτακι :ernaehrung004:

Γειά σου Φώτη λοιπόν...
RESPECT

Κωωωωσταααααα!

Βρηκα χρονο φιλε!

Πλανισα στον ξεχονδριστηρα ενα παλιο κομματι απο μια πλευρα συρταριου, ξεσηκωσα με ενα μολυβι την φωτο απο το σχεδιο σου που ειχα στο κινητο και σε 5 λεπτα με την πριονοκορδελιτσα ετοιμο!!!

Ελαχιστο τριψιμο και ανρτηση σε μια φετα ευκαλυπτου,
βαψιμο με το πολυ καλο σπρευ βερνικι με χρυσες νιφαδες του λιντλ και αφου έκλεψα μι μπαλιτσα απο το δεντρο ιδου!

20181217-160111.jpg
Ωραίο το Δενδράκι Κυριάκο
Μάλλον ετοιμάζεται να καταπιεί τη μπάλα

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραίο το Δενδράκι Κυριάκο
Μάλλον ετοιμάζεται να καταπιεί τη μπάλα

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καί σύν τοίς άλλοις η βάση φέρνει λιγάκι σάν καπνιστό σαλάμι. :ciao:
Γειά σου Κυριάκο μερακλή.