Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Μια ελεεινή επιφάνεια κοπής, σκευρωμένη με μαυρίλες και έντονα σημάδια.
Είχα να κάνω κάτι άλλα πλανίσματα με το ρούτερ, οπότε την έβαλα και αυτή στο πρόγραμμα...καμιά φορά βγαίνουν χρήσιμα ρεταλάκια από ξύλο.
a1.jpg

Μετά το πλάνισμα, έμεινε μια όμορφη επιφάνεια και αποφάσισα να την επισκευάσω αντί για να την κόψω σε κομματάκια.
a2.jpg

Αφού έκοψα τα μαυρισμένα πλαϊνά στο παγκοπρίονο και στρογγύλεψα τις γωνίες με τον οδηγό και ένα μπιτ αντιγραφής, στη συνέχεια έκανα την πατούρα για χειρολαβή με την βοήθεια ενός πατρόν από MDF. Είχα γράψει παλιότερα για τα δαχτυλίδια αντιγραφής σε συνδυασμό με ρούτερ - άπειρες δυνατότητες, αν και η συγκεκριμένη δουλειά μπορούσε να γίνει και με ένα αντίστοιχο μπιτ με ρουλεμάν (τέτοιου τύπου)
a3.jpg

Εδώ έτοιμο, μετά από 2 χέρια βρώσιμου παραφινέλαιου για φινίρισμα (το μόνο food-safe υλικό που έχω).
a4.jpg

Σήμερα τελείωσα και με 4 κρεμάστρες, όλες στο ίδιο μοτίβο: στρογγυλεμένη ακμή με ένα μικρό σκαλοπάτι ~2χιλιοστά.
Μαρκάρισμα κατά μήκος για το σημείο που θα γίνουν οι τρύπες...
b1.jpg

...τρύπημα στο κολωνάτο...
b2.jpg

Μετά έφτιαξα δυο πατρόν για να χωνευτούν τα γατζάκια της φωτογραφίας. Το μικρό μπιτάκι δεν είχε αρκετό μήκος για να τρυπήσει το 8άρι MDF...
b3.jpg

...οπότε το πατρόν ολοκληρώθηκε πρώτα στην επιτραπέζια σέγα...
b4.jpg

και μετά στο ρούτερ με ένα μπιτ αντιγραφής.
b5.jpg

Ρηχές πατούρες για τις κρεμάστρες του temu
b6.jpg

Εδώ σχεδόν έτοιμες οι βάσεις:
-Οι δύο πάνω είναι για την αποθήκη (για εργαλεία) και έγιναν από παλετόξυλα. Τελικά έβαψα τη μία μαύρη και την άλλη κόκκινη
-Η επόμενη είναι από ένα ρετάλι δρυ από πάτωμα. Το είχα βρει βερνικωμένο και όταν το έτριψα να φύγει το παλιό βερνίκι, είχε μείνει ένας ωραίος τονισμός στα νερά του ξύλου. Δεν ξέρω πως λέγεται αυτή η τεχνική, βγήκε από τύχη, αλλά το αποτέλεσμα μου άρεσε και θα το ξαναδοκιμάσω στο μέλλον.
-Η κάτω-κάτω επιφάνεια είναι ιρόκο. Τελικά η πατούρα βγήκε μισό χιλιοστό μεγαλύτερη από τις κρεμάστρες, και συμπλήρωσα λίγο μαύρο στόκο για αντίθεση.
b7.jpg

Εδώ τελειωμένες οι τρεις πρώτες. Τα στηρίγματα για τα εργαλεία είναι από εδώ.
b8.jpg

Και εδώ η τελευταία κρεμάστρα. Τα άγκιστρα είναι από ικέα - τα χρώματα δεν με ξετρέλλαναν αλλά ήταν επιλογή του αφεντικού.
b9.jpg

Η πίσω κρυφή πλευρά, με τα άγκιστρα από Φράγκο. Οι κωδικοί με κόκκινο μαρκαδόρο είναι του πατωματζή που πέταξε το ρετάλι - θα μείνουν, προστατευμένοι από το βερνίκι, να πονοκεφαλιάζουν τους αρχαιολόγους του μέλλοντος :) .
b10.jpg

Kατι μου θυμισε το δρυινο ρεταλι 😬 Τελειο εδειξε με το βερνικωμα !!
Ρε συ, τώρα που το έγραψες το θυμήθηκα - εσύ μου το είχες δώσει 😁 . Ευχαριστώ Μιχάλη, τελικά είχε καλή κατάληξη.

• Like
Reactions: Χιωτης
Κοντα 3 μηνες εκανε να μπει νεα κατασκευη στη νημα με τις μικροξυλοκατασκευς, ενδεικτικο πως οι laser engravers εχουν κλεψει την παρασταση...!!

Παντως αναπολω πραγματικα τις μερες που δουλευα με τα παραδοσιακα εργαλεια. Εδω τα βασικα που ειχα στη Ρουμανια για ξυλοκατασκευες!
RfdPBnLh.jpg

Ολα Proxxon για να χωρανε σε ενα μικρο χωρο στην ακρη του σαλονιου που ειχα διαμορφωσει σαν εργαστηριο.

Ολα γινονταν μια χαρα και ειχες και την μεγαλη ικανοποιηση της δημιουργιας με τα ιδια σου τα χερια.
u6KEDfph.jpg

Πληρεις κατασκευουλες με βαψιμο και βερνικωμα με Ρουμανικες ανιλινες και βερνικακια!
HkgLwApl.jpg

Ολα αυτα πια σχεδον τελειωσαν, αλλα τουλαχιστον εχουμε την ικανοποιηση οτι η γενια μας γευτηκε και αυτη την χαρα της χειροποιητης κατασκευης.
Απο την αλλη παλι, δεν μπορω να παραβλεψω οτι με τους Laser φτιαχνω πολλαπλασιες κατασκευες που δινουν και αυτες μεγαλη ικανοποιηση και μαλιστα καποιες κατασκευες δεν υπηρχε περιπτωση να γινουν με σεγα παγκου λογω μεγαλης λεπτομερειας. Ευπροσδεκτη λοιπον η νεα τεχνολογια!