Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Μου περίσσευε λίγος ακόμα χρόνος όμως και λέω "δε κάνω και κάτι χρήσιμο";
Κάτι που να ξέρω όμως, κάτι που να τόχω ξανακάνει, δεν σηκώνει τρίτο πειραματισμό την ίδια μέρα, κάπου θα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και μετά θα τρέχουμε.
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα δίσκο πλατώ και να δουλεύω το τορνάκι και σαν τριβείο για μεγάλα γυαλόχαρτα, των 22mm.
Απλά πράγματα, πάνω στην πεπατημένη.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    164.8 KB · Views: 163
  • image.jpg
    image.jpg
    160.7 KB · Views: 162
  • image.jpg
    image.jpg
    134 KB · Views: 163
  • image.jpg
    image.jpg
    116 KB · Views: 271
Last edited:
Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Και όμως έγινε πανέμορφο...

Σ´ ευχαριστώ Νικόλα.
Θα το προτιμούσα με κάποιο άλλο σχεδιάκι, πιο απλό, δυστυχώς όμως οι ραβδώσεις στο ξυλάκι προυπήρχαν κι απλά τις στρογγύλεψα λίγο. Δεν πειράζει όμως, δοκιμή ήταν.

Νκόλα, άποψη εμπεριστατωμένη θα σχηματίσω με τον καιρό και δουλεύοντάς τον. Σαν πρώτη εντύπωση είναι πολύ καλό και πολύ φιλικό μηχάνημα. Κακώς τον φοβάσαι τον τόρνο, είναι ασύγκριτα πιο ακίνδυνο μηχάνημα απ´ τις άλλες καρμανιόλες που χρησιμοποιούμε.
Αν μάλιστα, μέχρι να τον συνηθίσεις τον δουλεύεις και σε λιλγο,πιο χαμηλές στριφές και τον ιμάντα λίγο πιό λάσκα, θα είσαι μια χαρά. Θα σου "κολώνει" πιο εύκολα αλλά θα αποφεύγεις τα ατυχήματα, κυρίως στα εργαλεία.

Σήμερα εγώ γι'αλλού ξεκίνησα κι αλλού η ζωή με πήγε που λέει και το άσμα...
Ξεκίνησα να φτιάξω ένα δαχτυλιδάκι με ξύλο και ρυτίνη σαν αυτά τα υπέροχα που φτιάχνει ο Παύλος αλλά την έκανα την παπαριά μου σχεδόν απ´ το πρώτο βήμα. Πήγα να τρυπήσω με το αυτοτροφοδοτούμενο τρυπάνι φτερού της Bosch. Και βέβαια τα διέλυςε όλα, δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο...:drool:
Χοντρή γκέλα δική μου, εντελώς λάθος εργαλείο γί αυτή τη δουλειά. Ήθελα όμως να τελειώνω τακα-τακα ο πονηρός, πηλγα να ξετρυπηλσω με τη μιλα στα 18mm.
Κι όπως ήταν φυσικό έκατα πάνω στο παγωτό. Ας πρόσεχα.

.

καλό θα είναι να δουλεύεις σπασμένο ξύλο με τις ακίδες στην κορυφή+ρητίνη. εγώ ξετρυπάω με 18άρι τρυπάνι κατευθείαν.

Στη συνέχεια, για να ηρεμήσω και λίγο απ´ τα νεύρα μου, είπα να φτιάξω κάτι μικρό στον τόρνο.
Δεύτερη λάθος επιλογή.
Πήρα ένα χρησιμοποιημένο κομματάκι από πουρνάρι που ήταν τόσο σκληρό που κάποια στιγμή νόμιζα οτι δουλεύω σίδερο.
Έκανα μια πρώτη απόπειρα να φτιάξω ένα μικρό κουτάκι στο μέγεθος που ήταν ήδη διαμορφωμένο το ξυλάκι μου. Για πρώτη φορά δεν πήγε άσχημα, ήταν όμως πολύ ζόρικη δουλειά, πάρα πολύ σκληρό το ξύλο και με τα καινούρια σκαρπέλα που στην ουσία είναι ατρόχθστα, κάποιες φορές ψιλοφοβήθηκα.

δοκίμασε με ελιά, είναι πιο μαλακό, ευκολοδούλευτο και σου δίνει τέλειο φινίρισμα.

Μου περίσσευε λίγος ακόμα χρόνος όμως και λέω "δε κάνω και κάτι χρήσιμο";
Κάτι που να ξέρω όμως, κάτι που να τόχω ξανακάνει, δεν σηκώνει τρίτο πειραματισμό την ίδια μέρα, κάπου θα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και μετά θα τρέχουμε.
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω ένα δίσκο πλατώ και να δουλεύω το τορνάκι και σαν τριβείο για μεγάλα γυαλόχαρτα, των 22mm.
Απλά πράγματα, πάνω στην πεπατημένη.

τι κόλλα έβαλες; εγώ έβαλα σπρέυ βενζινόκολα της bison, έβαλα μόνο στο ξύλο την άφησα για 10 λεπτά και μετά λειτουργεί σαν αυτοκόλητο.

καλό θα είναι να δουλεύεις σπασμένο ξύλο με τις ακίδες στην κορυφή+ρητίνη. εγώ ξετρυπάω με 18άρι τρυπάνι κατευθείαν.

Με τρυπάνι ξύλου όμως... Αυτό έπρεπε να κάνω κι εγώ.
Αυτό που χρησιμοποίησα ήταν σαν να χώνω μια σφήνα μέσα στο ξυλαράκι... Λογικό ήταν να το διαλύσει.

τι κόλλα έβαλες; εγώ έβαλα σπρέυ βενζινόκολα της bison, έβαλα μόνο στο ξύλο την άφησα για 10 λεπτά και μετά λειτουργεί σαν αυτοκόλητο.

Έβαλα ξυλόκολλα. Στο ξύλο την έβαλα κι εγώ και κόλλησα πάνω το βέλκρον.

Last edited by a moderator:
Το εχω ξαναγραψει, θεωρω οτι τα αυτοτροφοδοτουμενα φτερου της bosch ειναι υπερβολικα επιθετικα στην κοπη τους, δεν εχω καταφερει ποτε να κανω σωστο τρυπημα, παντα γινεται ζημια στο ξυλο και σε καποιες περιπτωσεις ειχε παει χαμενη πολλη δουλεια που ειχα ριξει σε προηγουμενα σταδια. Ευτυχως εχω μονο ενα, δεν ειχα παρει ολοκληρο το σετ. Πραγματικα δεν ξερω πως μπορουν αυτα τα τρυπανια να χρησιμοποιηθουν και να βγαλουν ενα σωστο αποτελεσμα.
Μπαμπη, ειναι ευκολο τελικα το μεσα-εξω στησε-ξεστησε του τορνου στο μπαλκονι; Το εχω στο πισω μερος του μυαλου μου ως πιθανη λυση, αλλα φοβαμει οτι θα το βαρεθω και μην εχει την ιδια τυχη με το φαλτσοπριονο και τον ταινιολειαντηρα που περισσοτερο περιμεναν στο κουτι τους παρα χρησιμοποιηθηκαν.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τα φτερού της Bosch είναι όντως πολύ επιθετικά. Είναι για συγκεκριμένες δουλειές, κυρίως χοντροκατασκευές, καδρόνια κλπ.
Για τις δικές μας δουλειές δεν κάνουν.
Κώστα, είναι μικρός σχετικά ο τόρνος αλλά δεν θα τον έλεγα και ευκολομεταφερόμενο. Κοντά 40 κιλά δεν μεταφέρονται τόσο εύκολα.

Οι διαστασεις του πελματος του ποσο περιπου ειναι; Με μια βαση που στα δυο απο τα τεσσερα ποδαρικα θα εχει ροδακια με φρενο ωστε να την ανασηκωνεις απο την αλλη και να την μετακινεις σαν καροτσακι κηπου ας πουμε, θα γινεται λες δουλεια, η θα την πηγαινει βολτα;

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολύ όμορφο έγινε το κουτάκι κ. Μπάμπη.

Σ´ ευχαριστώ πολύ Κωστή. :a0210:

Οι διαστασεις του πελματος του ποσο περιπου ειναι; Με μια βαση που στα δυο απο τα τεσσερα ποδαρικα θα εχει ροδακια με φρενο ωστε να την ανασηκωνεις απο την αλλη και να την μετακινεις σαν καροτσακι κηπου ας πουμε, θα γινεται λες δουλεια, η θα την πηγαινει βολτα;

Είναι 75 Χ 20 περίπου.
Τα 40 κιλά του τον κάνουν αρκετά στιβαρό για μικροκατασκευές σαν αυτές που έχω δοκιμάσει εγώ.
Αν όμως ανέβεις σε μεγέθη, αν φτιάχνεις πχ μπώλ που επεξεργάζεσαι αρκετά πιο μεγάλα ξύλα δεν ξέρω, μάλλον ο Παύλος θα μας τα πει αυτά.

Μπαμπη αψογος, πολυ καλλιτεχνικο το κουτακι και το καπακι του παρα πολυ εντυπωσιακο
Το ξυλο σκληρο αλλά πανεμορφο

Στη συνέχεια, για να ηρεμήσω και λίγο απ´ τα νεύρα μου, είπα να φτιάξω κάτι μικρό στον τόρνο.
Δεύτερη λάθος επιλογή.
Πήρα ένα χρησιμοποιημένο κομματάκι από πουρνάρι που ήταν τόσο σκληρό που κάποια στιγμή νόμιζα οτι δουλεύω σίδερο.
Έκανα μια πρώτη απόπειρα να φτιάξω ένα μικρό κουτάκι στο μέγεθος που ήταν ήδη διαμορφωμένο το ξυλάκι μου. Για πρώτη φορά δεν πήγε άσχημα, ήταν όμως πολύ ζόρικη δουλειά, πάρα πολύ σκληρό το ξύλο και με τα καινούρια σκαρπέλα που στην ουσία είναι ατρόχθστα, κάποιες φορές ψιλοφοβήθηκα.

το εσωτερικό από το κουτάκι πως το άνοιξες; έκανες τρύπα με τρυπάνι πρώτα ή όλο με το σκαρπέλο;

Όμορφες τεχνικές κ κάπου εδώ πρέπει να .......πάμε σιγούλια - σιγούλια.

https://youtu.be/IF9u4unMZ5s

αρκεί να έχεις μπόλικη ρητίνη και φθηνή.

Μπαμπη αψογος, πολυ καλλιτεχνικο το κουτακι και το καπακι του παρα πολυ εντυπωσιακο
Το ξυλο σκληρο αλλά πανεμορφο

Σ´ ευχαριστώ πολύ. :a0210:
Η αλήθεια είναι οτι με παίδεψε πολύ, αναγκάστηκα να μειώσω πολύ ταχύτητα γιατί κάπνιζε πολύ λες και κόντευε να πιάσει φωτιά.

το εσωτερικό από το κουτάκι πως το άνοιξες; έκανες τρύπα με τρυπάνι πρώτα ή όλο με το σκαρπέλο;
.

Ξεκίνησα με το σκαρπέλο αλλά όταν είδα τα ζόρια χρησιμοποίησα ένα καινούριο forstner της Wolfcraft, το 35-άρι νομίζω. Ελπίζω να μην το έκαψα όμως, ζοριζόταν τόσο πολύ κι αυτό που κάποια στιγμή ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω.
Μετά, σιγά σιγά με το σκαρπέλο.

Ξεκίνησα με το σκαρπέλο αλλά όταν είδα τα ζόρια χρησιμοποίησα ένα καινούριο forstner της Wolfcraft, το 35-άρι νομίζω. Ελπίζω να μην το έκαψα όμως, ζοριζόταν τόσο πολύ κι αυτό που κάποια στιγμή ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω.
Μετά, σιγά σιγά με το σκαρπέλο.

ξεκίνα με μικρότερο τρυπάνι. εγώ ξεκινάω με 20άρι και μετά πάω σε μεγαλύτερο. το άνοιγμα με το σκαρπέλο στη συνέχεια γίνεται από μέσα προς τα έξω όχι με την μύτη αλλά από το πλάι.

Για γίνε λίγο πιο σαφής, με ποιό ακριβώς σκαρπέλο και ποιό πλάι εννοείς.
Κι εγώ από μέσα προς τα ελξω το δούλευα εκτός απ´ την αρχική πατούρα που χρησιμοποιούσα σαν οδηγό.
Βέβαια σε τόσο μικρό άνοιγμα στομίου και να θές να χρησιμοποιήσεις τη μύτη του σκαρπέλου δεν μπορείς, δεν χωράει να στρίψει, μπαίνει μέςα σχεδόν ευθεία.

Για γίνε λίγο πιο σαφής, με ποιό ακριβώς σκαρπέλο και ποιό πλάι εννοείς.
Κι εγώ από μέσα προς τα ελξω το δούλευα εκτός απ´ την αρχική πατούρα που χρησιμοποιούσα σαν οδηγό.
Βέβαια σε τόσο μικρό άνοιγμα στομίου και να θές να χρησιμοποιήσεις τη μύτη του σκαρπέλου δεν μπορείς, δεν χωράει να στρίψει, μπαίνει μέςα σχεδόν ευθεία.

εγώ τρώω μέσα με αυτό που είναι κυκλικό μπροστά αλλά όχι με την μύτη με το πλαι του.

Attachments

• IMG_20171015_180339_1.jpg
    IMG_20171015_180339_1.jpg
    77.5 KB · Views: 317
Μπάμπη, χωρίς να είμαι ειδικός, από ότι έχω δει σε βίντεο, χρησιμοποιούν το σκαρπέλο με την μύτη / \ και τρώνε το ξύλο με την πλευρά / ή \ αναλόγως πως κινείσαι εσωτερικά.