Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Όλα μου τα σκαρπελων τα τροχιζω με πέτρα νερού, ακόμη και τα κοίλα. Το roughing gouge είναι από τα ποιο εύκολα μιας και έχει μεγάλη πατούρα κλίσης και η πέτρα πατάει καλά χωρίς φόβο να χαλάσει η κλίση. Το ιδανικό είναι να ακουμπάς την πέτρα στο σκαρπελο την οποία κρατάς στο ένα χέρι και να κρατάς το σκαρπελο στο άλλο. Με αργές κινήσεις το τροχισμα δεν παίρνει παραπάνω από κάτι δευτερόλεπτα. Η χρήση μαρκαδόρου είναι απαραίτητη για να ξέρεις αν τροχιζεις με σωστή κλίση. Τώρα τελευταία την πέτρα νερού την αντικατέστησα με τα eze-lap που σας είπα ποιο πάνω λόγω καλύτερης εργονομίας. Το αποτέλεσμα είναι πάντως εξαιρετικό και στις δύο περιπτώσεις. Τώρα, ο τροχός είναι τροχός και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ανώτερο αλλά στο ερασιτεχνικό επίπεδο που είμαστε και βάσει του χρόνου που αφιερώνουμε στα σκαρπελα μας, το ακονισμα με τις πέτρες είναι υπεραρκετό. Επειδή όμως ζούμε και σε καιρούς όπου η τσέπη φαγουριζει απίστευτα ( στη δική μου κάποιος έχει ρίξει φαγουροσκονη σίγουρα ) κάποια στιγμή θα την κάνουμε την ατασθαλία μας, έτσι για το γαμωτο και για αυτό το κάτι τίς παραπάνω :) :)

Επειδή το έχω ψάξει αρκετά, τα σκαρπελα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Ειδικά με τις πέτρες cbn ξεχνάς και το άναμμα και την αντικατάσταση της πέτρας γενικότερα.

Last edited by a moderator:
Πατρίδα πρεπει παντως να ξαναδείς τον τροχό απο αλλου γιατι αυτος βλεπω ειναι απο αμερικα αρα σιγουρα θα εχει τελωνείο!απο την άλλη οπως εχω πει κ σε αλλο μέλος εμενα η γνώμη μου ειναι πως για αρχη μην δώσετε πολλα για τροχό απο τη στιγμη που το επίπεδο καθώς και το κοστος των εργαλείων μας δεν ειναι τόσο απαιτητικό!το δε wolverine θεωρω πως γινεται ευκολα είτε ξυλινο (εγω ετσι το εκανα) είτε μεταλλικό. Τέλος αν προσέξετε η πλειοψηφία των καλών youtuber με δίδυμους τροχίζουν απλως με πέτρες με μεγαλο grit συνηθως.

Παράλειψη (και συγγνωμη για το διπλό ποστ αλλα δε βρισκω το εντιτ απο το κινητο) οι cbn πέτρες ειναι απίστευτες οπως απίστευτη ομως ειναι και η τιμη τους δυστυχως!!

Αλέξανδρε δε ξερω κατα ποσο ειναι χαμηλη η ταχύτητα των 1750 στροφων η οποια σε συνδυασμό με την απουσια της ψυξης του νερου θα αναβει τα σκαρπελα.
Κυρ αυτο λύνεται πιο απλα βουτώντας το ιδιο το σκαρπελο σε νερο συχνα ωστε να μην ανεβάζει θερμοκρασια και κανεις συχνα και απαλά περάσματα απο τον τροχό οχι παρατεταμενα ωστε να αναψει.

Πατρίδα χρόνια πολλά ! Όταν παίρνεις από eBay και το αντικείμενο έρχεται από Αμερική υπάρχει ενα καθεστώς το "Global Shipping Programme" το οποίο σου λέει ακριβώς πόσα θα είναι τα έξοδα κατά την εισαγωγή. Η τιμή των 191,00 είναι μαζί με αυτά τα έξοδα και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όσον αφορά τα grit που λες, για μια πέτρα oxide τα 120grit της πέτρας είναι υπεραρκετα για την δουλειά που θέλουμε. Όσον αφορά την cbn, όντως είναι ακριβή αλλά και όχι απλησίαστη στα 120-150 . Την βάζεις όμως και ξεμπερδευεις :)

Αλέξανδρε έχεις υπολογίσει πόσο θα σου φτάσει το τελικό κόστος;
Γιατί κι εγώ ψάχνω πάρα πολύ καιρό να βρώ κάτι φτηνό, αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικό, μην πετάξω τσάμπα τα λεφτά μου, και καταλήγω οτι σε κάθε περίπτωση το κόστος υπερβαίνει τα 300 €.
Έτσι λοιπόν σήμερα αποφάσισα να δώσω 410 € και να τελειώνω.
Tormek T4 με τα παρελκόμενα
Tormek SVS-186
Tormek SVS-50
...και νομίζω τελείωσα.
Τα λεφτά δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και μακρυά απ´αυτά που θα έδινα ούτως ή άλλως και μάλιστα σε μηχάνημα αμφιβόλου ποιότητος.
Η άλλη λύση είναι να τα κάνεις όλα χεράτα.

Θα συμφωνήσω μαζί σου Μπάμπη και θα σε συγχαρώ για την κίνηση που έκανες ! Η υλοποίηση που έχω στο μυαλό μου σίγουρα ξεπερνά τα 300 και όσα είπες μου ακούγονται πολύ σωστά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι λεφτά θα ξοδευτουν! Τώρα ποιος θα τα πάρει , ο Τραμπ η η Μεϊ το μέλλον θα δείξει. Θα περιμένω με ανυπομονησία τις εντυπώσεις σου !

Αλέξανδρε έχεις υπολογίσει πόσο θα σου φτάσει το τελικό κόστος;
Γιατί κι εγώ ψάχνω πάρα πολύ καιρό να βρώ κάτι φτηνό, αλλά ταυτόχρονα και αποτελεσματικό, μην πετάξω τσάμπα τα λεφτά μου, και καταλήγω οτι σε κάθε περίπτωση το κόστος υπερβαίνει τα 300 .
Έτσι λοιπόν σήμερα αποφάσισα να δώσω 410 και να τελειώνω.
Tormek T4 με τα παρελκόμενα
Tormek SVS-186
Tormek SVS-50
...και νομίζω τελείωσα.
Τα λεφτά δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και μακρυά απ´αυτά που θα έδινα ούτως ή άλλως και μάλιστα σε μηχάνημα αμφιβόλου ποιότητος.
Η άλλη λύση είναι να τα κάνεις όλα χεράτα.

:flipout:
Για το 2018 ?

Καλά Κώστα ...τον ξέρεις ... θα ασχοληθεί κάνα μήνα και μετά κάτι άλλο λαλά θα βρει να ασχοληθεί ... :flipout::flipout:
Άσε που μετά ξεχνάει και τι έχει πάρει ...
Γεια σου στρατηγέ -bye-

Ρόμπα με κάνατε...
Ευτυχώς που αύριο φεύγω για χωριό και θα λείψω για καμια δεκαριά μέρες... -bye-

Απορία, Διαπίστωση:

Οι μάστορες πριν Axminster & Dictum εποχής με κάτι παλιό λίμες τροχισμένες & μεταποιημένες "παπάδες" & "δεσποτάδες" έφτιαχναν.

Εμείς για να πάμε Ομόνοια - Σύνταγμα θέλουμε Ferrari ! ! !

:flipout::flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Μακάρι... Να πίνουμε και κανένα καφέ καφέ...
Βλέπω να σχηματιζονται ουρές έξω από το σπίτι σου για τροχισμα..

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η πρώτη ύλη για πολλά & διάφορα από το χωριό ήρθε.

"Πόδι ρίζας" μεγάλης ελιάς με απίστευτα νερά. Υπάρχουν 10 λιγουρευτές φέτες στο καφάσι κομμένες σε μεγάλη επαγγελματική κορδέλα.

Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Η πρώτη ύλη για πολλά & διάφορα από το χωριό ήρθε.

"Πόδι ρίζας" μεγάλης ελιάς με απίστευτα νερά. Υπάρχουν 10 λιγουρευτές φέτες στο καφάσι κομμένες σε μεγάλη επαγγελματική κορδέλα.
Ξαναπέρασε ο Άγιος Βασίλης;
Διαστάσεις;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Ξαναπέρασε ο Άγιος Βασίλης;
Διαστάσεις;

Διάμετρος: 20 έως 30 cm
Πάχος: 3 έως 5 cm

Κώστα όντως μαγικά τα ξύλα σου. Και η διαστάσεις τι να πω. Τυχερός που βρήκες τόσο μεγάλο κορμό δέντρου! Θα τα βάλεις ώς έχουν στον τόρνο ή προκειται να κόψεις μερικά σε φέτες ? Τα νερά όντως παπίστευτα, οπότε σίγουρα αν κοπούν σε φέτες τα νερά θα κάνουν απίστευτα σχέδια.