Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Διακρινω μια ρωγμη εσωτερικα του "χειλους" του ανοιγματος ή μου φαινετε;
Στο κουμπωμα τι ανοχη δινεις; Δεκατα ωστε να ειναι σφικτο ή πιο πολυ; Υπαρχει περιπτωση μελλοντικα, απο την υγρασια π.χ., να σφιξει και να μην ανοιγει ή το αντιθετο;
.

Ας τα πάρουμε απ´ την αρχή...
Ρωγμή υπάρχει αλλά μικρότερη απ´ ότι φαίνεται, γύρω στα 3 χιλιοστά, και είναι στα νερά του ξύλου γί αυτό φαίνεται και πιο έντονα.
Η ανοχή που δίνω στο κούμπωμα είναι σχεδόν μηδενική, στόχις μου είναι το καπάκι να βγαίνει με λίγο ζόρι, να κουμπώνει δηλαδή, και σε κάθε περίπτωση όταν γυρνάς ανάποδα το κουτάκι αυτό να μην πέφτει.
Μην με ρωτάς για το τι θα γίνει μελλοντικά, αν ήξερα θα ήμουν μέντιουμ. Αυτά τα κουτάκια που φτιάχνω στην ουσία είναι δοκιμές που κάνω μαθαίνοντας τον τόρνο. Περιμένω κι εγώ να δω πως θα συμπεριφερθούν με τον καιρό, δεν το ξέρω. Πιο πολύ με φοβίζει το ξύλο που δεν είναι απόλυτα στεγνό.

respect! πολύ όμορφο!

το κόψιμο στην πλευρά, το ίσιο κομμάτι πως έγινε?
βγάλε και μία φώτο από πάνω να δούμε το εσωτερικό του κουτιού
τι διαστάσεις έχει περίπου?

πες 2 λόγια βρε άνθρωπε, χε χε...

Δυό λόγια να σου πω... Να σου οω και παραπάνω αν θες, αρκεί να ξέρω τι θές να μάθεις.:ernaehrung004:
Φωτογραφίες με το εσωτερικό των κουτιών σου βάζω.
Το κόψιμο στην ουσία υπήρχε αλλά όχι στη μορφή που το βλέπεις. Το ξύλο ήταν σχετικά στενό κι άν το δούλευα στον τόρνο μέχρι να στρογγυλέψει εντελώς θα γινόταν πολύ λεπτό. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω αυτό το σχέδιο, μέχρι να πάρει όμως αυτή τη μορφή δούλεψε και κάμποσο τριβείο στις επίπεδες πλευρές ώστε να γίνει ομοιόμορφο και στις δύο πλευρές και οι γραμμές του κάθετες.
Ό, τι άλλο θες μου λές...

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    116.2 KB · Views: 145
  • image.jpg
    image.jpg
    178 KB · Views: 146
  • image.jpg
    image.jpg
    121.1 KB · Views: 145
Μπάμπη ένα μπράβο για τις δημιουργίες σου. Όσο τα βλέπω, τόσο περισσότερο μου αρέσουν. (Όχι δεν σκέφτομαι να πάρω τόρνο).

Μπάμπη ένα μπράβο για τις δημιουργίες σου. Όσο τα βλέπω, τόσο περισσότερο μου αρέσουν. (Όχι δεν σκέφτομαι να πάρω τόρνο).

Θα κάνουμε ανταλλαγές... Μια βδομάδα εγώ τη κορδέλα και μια βδομάδα εσύ τον τόρνο. :flipout:

ευχαριστώ Μπάμπη, κατάλαβα πως γίνεται το εσωτερικό άνοιγμα.

τα κουτάκια αυτά είναι στεγανά εκ φύσεως ή χρειάζεται στεγανοποίηση εσωτερικά εάν θες να βάλεις κάτι υγρό? για παράδειγμα εάν βάλεις ένα έξτρα παρθένο λάδι αρωματισμένο με βότανα, μετά από κάποιο χρόνο θα ποτίσει το ξύλο και θα βγει έξω από τους πόρους του?

Σωτήρη με ρωτάς πράγματα που δεν μπορώ να τα απαντήσω.
Αφού ξέρεις, χθεσινός είμαι κι εγώ.
Θεωρώ όμως οτι λάδι σε ξύλινο δοχείο, χωρίς ειδική επεξεργασία, μάλλον δεν βάζεις.

ρωτάω με αφορμή εσένα Μπάμπη...χε χε...μπορεί να το δει ο Παύλος και να απαντήσει...χε χε...

ρωτάω με αφορμή εσένα Μπάμπη...χε χε...μπορεί να το δει ο Παύλος και να απαντήσει...χε χε...

Ωραίοςςςς..
Σωτήρη δεν τοχω δοκιμάσει αλλά γιατί να μην γίνεται. φαντάζομαι ότι το ξύλο θα πρέπει να έχει αρκετή πυκνότητα.

Σήμερα δοκίμασα να μετατρέψω το τορνάκι σε τροχείο.
Επιτυχία αρκετά ικανοποιητική αλλά δεν αρκεί. Ο τροχός έχει μεγάλη τρύπα (3,5-4 cm περίπου) και δεν είχα ανάλογη συστολή με αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειές μου, να μην κεντράρεται απόλυτα. Δεν είναι μεγάλος ο τζόγος, σχεδόν μισό χιλιοστό, αλλά το ψιλο-τρέμουλο που δημιουργείται είναι ενοχλητικό όταν θές λεπτομέρεια στο τρόχισμα.
Μάλλον θα χρειαστεί να φτιάξω μόνος μου μια σωστή συστολή στον τόρνο.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    95 KB · Views: 133
  • image.jpg
    image.jpg
    100.7 KB · Views: 133
Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Σήμερα δοκίμασα να μετατρέψω το τορνάκι σε τροχείο.
Επιτυχία αρκετά ικανοποιητική αλλά δεν αρκεί. Ο τροχός έχει μεγάλη τρύπα (3,5-4 cm περίπου) και δεν είχα ανάλογη συστολή με αποτέλεσμα, παρά τις προσπάθειές μου, να μην κεντράρεται απόλυτα. Δεν είναι μεγάλος ο τζόγος, σχεδόν μισό χιλιοστό, αλλά το ψιλο-τρέμουλο που δημιουργείται είναι ενοχλητικό όταν θές λεπτομέρεια στο τρόχισμα.
Μάλλον θα χρειαστεί να φτιάξω μόνος μου μια σωστή συστολή στον τόρνο.

Τί έχει νά τραβήξει ο καημένος ο τόρνος στά χέρια σου :worshippy: :worshippy:
Θά τήν βρείς εσύ τήν άκρη πάντος.:a0210:

Μην το βασανίζεις το μηχανάκι μωρέ. Άστο στην ησυχία του.

Όταν πάρω την κορδέλα... :flipout:
Αν είχα τον μηχανουργικό εδώ ούτε που θα τον κοίταζα... Τώρα όμως θα την "πληρώσει" γιατί λειτουργεί σαν υποκατάστατο.

Μπάμπη είναι δύσκολο να κεντραρεις στο τσοκ με το βάλε βγάλε. Το καλύτερο για τέτοια δουλειά είναι να πάρεις παξιμάδι μ33 και να κολλήσεις μια στρογγυλή πλάκα μετάλλου στην οποία θα βιδωσεις τον ξύλινο κύκλο με το γυαλοχαρτο. Το έκανα εγώ αλλά δεν το πέτυχα γιατί ήθελε ένα πέρασμα σε μηχανουργικο τόρνο και δεν έχω.

Παύλο, δεν μιλάμε για ξύλινο δίσκο με γυαλόχαρτο. Αυτό έγινε τέλεια με το εξάρτημα του τόρνου, στον δικό μου ήταν M33. Εδώ είναι τροχός από πέτρα.

Αυτό εννοείς;

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    160.7 KB · Views: 219
Last edited:
Παύλο, δεν μιλάμε για ξύλινο δίσκο με γυαλόχαρτο. Αυτό έγινε τέλεια με το εξάρτημα του τόρνου, στον δικό μου ήταν M33. Εδώ είναι τροχός από πέτρα.

Αυτό εννοείς;

Ωοοοοο μήπως είναι υπερβολή; αυτή η πέτρα βαριά δεν είναι;
τσπ κάνε κανένα πλατώ με παξιμάδια μ33 με το άλλο το τορνάκι σου, θέλω κι εγώ.

δεν εννοώ αυτή την φώτο αλλά εκείνη που έχεις με το τσοκ