Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Ενδιαφέρον κόλπο το βράσιμο. Τουλάχιστον ως προς το χρώμα, δούλεψε εντυπωσιακά. Αν δουλέψει και ως προς το μη σκίσιμο..... με βλέπω για αγορά κατσαρόλες στρατού. Ενημέρωσέ μας Μπάμπη

Ενδιαφέρον κόλπο το βράσιμο. Τουλάχιστον ως προς το χρώμα, δούλεψε εντυπωσιακά. Αν δουλέψει και ως προς το μη σκίσιμο..... με βλέπω για αγορά κατσαρόλες στρατού. Ενημέρωσέ μας Μπάμπη

Εννοείται οτι θα ενημερώσω. :grandpa:

Έτσι όπως είδα να ρίχνεις το υγρό απο το μπρίκι, νόμιζα πως έκανες μπαλσάμικο με το υγρό της κερασίας!! ( Τι σκέφτεται ο άνθρωπος όταν πεινάει!! χαχαχαχα )
Πάντωως το χρωματάκι σπέσιαλ!!

ΜΠΆΜΠΗ HELP!! Στείλε μια σε μνμ ποια πέτρα είχες πάρει για τις χοντροδουλειές στον τόρμεκ?

Που χάθηκες βρε πατριδα;; Μας ξέχασες.. θέλω χάρη όταν μπορέσεις! Να μας γραψεις δυο λογια για τη διαδικασια χρωματισμού με ανιλινες μιας και έχεις μαστερ..

Γμτ, δεν περίμενα να με απαντήσεις και τελικά αγόρασα αυτή:
https://store.dk.tools/shop/μηχανήμ...χιστικά-σκαρπέλων/πέτρα-για-τροχιστικό-κόκος/

Αναμένατε εντυπώσεις!!

:huh2::chinscratch::hmmmm2::bang:

Απ´ τη στιγμή που το είδα θα σου απαντούσα σίγουρα.
Πήρες πέτρα για διαμόρφωση με 220 grit;
Μακάρι να σου βγεί καλή γιατί με κάτι παραπάνω θα παίρναμε την original της Tormek.
Περιμένω εντυπώσεις.

Καλησπέρα πατρίδα!! Έχεις δίκιο, χάθηκα αλλά πίστεψέ με, το καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες που έχει κάνει την διαμονή μου στο εργαστήρι απαγορευτική!! Άσε που το ρίξαμε στο ψάρεμα για να ξεχαστουμε :) :)
Στα δικά μας τώρα, μιας και δειλά δειλά ξεκίνησα πάλι.
Μπάμπη η πέτρα έτσι κι έτσι. Σαν την τορμεκ δεν έχει τελικά. Ακόμη και στα 220 grit , μπροστά στην τορμεκ αυτή που πήρα μοιάζει με παιχνιδάκι . Δεν πειράζει όμως. Έβγαλα το άχτι μου με κάτι σκαρπελα που ήθελα να αλλάξω κλίσεις και έχω την τορμεκ μόνο για ακονισμα! Το καλό είναι ότι έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με την τορμεκ οπότε είναι plug n play κατάσταση. Την δουλειά την κάνει ευτυχώς, οπότε όλα καλά.
Wolfegola για τις ανιλινες που λες όπου μπορώ να βοηθήσω στην διάθεση σου.
Η διαδικασία που ακολουθώ πάντως είναι η εξής. Τρίψιμο με γυαλοχαρτο μέχρι 320grit, πέρασμα 4-5 χερια με ανιλινη να ποτίσει καλά. Έπειτα περνάω ένα sanding sealer και τρίβω με μια πάστα που φτιάχνω ( abrasive paste ) . Με αυτον τον τρόπο συμβαίνουν τα εξής. Αφαίρεση μερικού χρώματος λόγω της πάστας και ταυτόχρονα γυάλισμα και σφράγισμα του εναπομείναντος χρώματος στο ξύλο για να μην ξεβαφει. Έπειτα περνάω μερικά χέρια με friction polish για τελικό σφράγισμα και γυαλαδα. Τέλος γυαλίζω με μίγμα κεριού μέλισσας. Όλα φυσικά, χωρίς χημικά ( εκτός από την ανιλινη, δεν γνωρίζω ). Αυτό σαν διαδικασία. Από εκεί και πέρα φαντασία να έχεις για τους χρωματισμούς! Το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο και πλέον δύσκολα αφήνω ξύλο στο φυσικό του χρώμα.
Σήμερα είχα λίγο χρόνο και έμπνευση και έφτιαξα αυτό το διακοσμητικό για το γραφείο μου το οποίο και θα γεμίσω καραμέλες για τους πελάτες! Το ξύλο, Ξηροπλατανος ή νερό Πλάτανος και τα χρώματα, μαύρο απ'έξω και σκούρα κερασιά με κόκκινο στο εσωτερικό.
Διάμετρος περίπου 25εκ και ύψος .. δεν γνωρίζω , χαχαχαχα. Πάντως είναι αρκετά ψηλό με βάθος.

Υγ. Μπάμπη όταν είπα δεν περίμενα να με απαντήσεις εννοούσα πώς ήμουν βιαστικος και προχώρησα σε αγορά πριν δω την απάντηση σου!! Εννοείται ότι θα μου απαντούσες! Τέτοια παράπονα δεν είχα ποτέ! Χαχαχα

Χαχαχα, σας ευχαριστώ πολύ κύριοι.
Πάντως πολύ θα ήθελα να το προχωρήσω και στο επόμενο επίπεδο που είναι η προσθήκη υφής με σκάλισμα και μετά χρωματισμός ( έχω δει αρκετά βίντεο του furini και μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον με αυτή την τεχνική ) αλλά δεν έχω τα απαραίτητα εργαλεία.
Ένα πιστόλι αέρος και έναν proxxon ή dremel είναι απαραίτητα.
Καιρός να αφήσω τα περιττά έξοδα του ψαρέματος και να ξεκινήσω τα έξοδα του τόρνου μιας και μπαίνει σιγά σιγά ο χειμώνας :tongue:
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπούμε σε έξοδα πάλι :D
Ελπίζω τα τελευταία. Ή μήπως είχα πει έτσι όταν είχα βάλει στο μάτι αυτό το ωραίο pen mandrel και τα pen kits στο axminster.....
Μπα μάλλον θα ήταν όταν είχα δει αυτήν την τέλεια πριονοκορδέλα..... Ή μήπως τον λειαντήρα...?
Ρε μλκς ποιανού ιδέα ήταν η αγορά του τόρνου είπαμε?? -bye--bye--bye-

Δες το πρωτο ποστ αυτου του νηματος :))

Oμως αυτος που εφερε τα πανω κατω στο αθλημα ηταν ο Παυλος που εχωσε πολλους απο εμας στο τριπακι λογω των ιδιαιτερων κατασκευων που εκανε και των στυλο.

Καιρός να αφήσω τα περιττά έξοδα του ψαρέματος και να ξεκινήσω τα έξοδα του τόρνου....

Ρε Αλεσάντρο, Τρικαλινός και πετάς λεφτά για εργαλεία ψαρέματος;
Σαν να βλέπω Τζαμαϊκανό να αγοράζει μπότες apres ski. :grinning-smiley-043
Άσε τα περιτά ρε αγόρι μου και προχώρα στα "απαραίτητα".

Επανέρχομαι για ενημέρωση.
Πρώτα για το χρώμα...
Ήταν κυρίως επιφανειακό, μόλις το τρίψεις με γυαλόχαρτο και φύγει η αρχική στρώση αρχίζει να ανοίγει σιγα-σιγά. Ίσως ήθελε πιο πολύ ώρα βράσιμο για να ποτίσει μέχρι μέσα.
Για το σκίσιμο.
So far so good... Μια χαρά μέχρι τώρα, δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι σκισίματος ή προδιάθεσης για σκίσιμο.
Κι αφού δεν σκίστηκε μέχρι τώρα πιστεύω οτι δεν πρόκειται να σκιστει, κι έτσι αποφάσισα να τα βερνικώσω κι αυτό μαζί με τ´ άλλα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    221.9 KB · Views: 83
Last edited by a moderator:
Και μια συμβουλή προς έταιρους τορναδόρους...
Αφιερώστε λίγο χρόνο και φτιάξτε ένα καβαλέτο για το τορνάκι σας... Δεν φάντάζεστε πόσο χρήσιμο είναι και πως μπορεί να σας γλυτωλσει από, αναπόφευκτες, λαλακίες...
Σήμερα την έκανα την παπαριά μου αλλά αυτό μ´ έβγαλε παληκάρι... :grinning-smiley-043

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    294.5 KB · Views: 85
Το έχω φτιάξει εδώ και πολύ καιρό, μ έχει σώσει πολλές φορές. Βέβαια είναι λίγο ατσουμπαλο το δικό μου και ογκώδες. Αυτό που βλέπω είναι όμορφο και συμαζεμενο.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Το έχω φτιάξει εδώ και πολύ καιρό...

Γι' αυτό ο παλιός είναι αλλιώς... -bye-
(Θα το φτιάξει όμως κι ο Κυριάκος .... Όταν βρεί χρόνο. :flipout:)

Re: Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Γι' αυτό ο παλιός είναι αλλιώς... -bye-
(Θα το φτιάξει όμως κι ο Κυριάκος .... Όταν βρεί χρόνο. :flipout:)
Δεν έχει χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο κάθεται μόνο τι να προλάβει ο άνθρωπος.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk