Εγώ σήμερα έτρεχα για ένα project που είχα καιρό στο μυαλό.
Το μικρό τορνάκι είναι θαυματουργό εργαλείο, όχι μόνο γιατί είναι μικρό, ελαφρύ, αθόρυβο και φτιάχνεις ό,τι θες με ταβάνι τη φαντασία σου, αλλά γιατί είναι και ένα εργαλείο χαμαιλέων.
Μπορέι, εκτός από τόρνος να μεταμορφωθεί και να μετατραπεί σε κάτι άλλο, κι εδώ με ταβάνι τη φαντασία σου.
Εγώ, αφου σε πρώτη φάση το έκανα κυκλικό τριβείο..
...αποφάσισα να πάω ένα βήμα παρακάτω.
Αγόρασα λοιπόν ένα κύλινδρο ασετάλ, 8 € το κιλό, 70mm με 30mm τρύπα (υπάρχει αλλά δεν βρήκα με μικρότερη0, δύο ρουλεμάν 1 € και τα δύο, με di;ametro 35μμ και τρύπα 15mm τα οποία χώνεψα με πατούρα στις δύο άκρες του ασετάλ, και έφτιαξα στον τόρνο τα δύο άκρα που βλέπετε στη φωτογραφία. Εσωτερική διάμετρος 15mm ώστε να μπαίνει σφιχτά στο ρουλεμάν, και εξωτερική διάμετρο 25mm.
Στη μία πλευρά έφτιαξα μιά εγκοπή στην πατούρα, έκανα σπείρωμα Μ8 στο ασετάλ κι έβαλα μια τυφλή βίδα με αλενάκι 4-άρι. Καί στις δύο άκρες έγινε μια φρεζαρισιά κέντρο για να πιάνει η πόντα. Κι απ´τη μία να γινόταν (δεξιά) αρκούσε αφού η αριστερή δένεται στο τσόκ.
Τέλος, κατά μήκος του κυλίνδρου έφτιαξα μιά εγκοπή βάθους 10mm και πλάτους 2,5mm. Εννοείται όλα κεντραρισμένα και η επιφάνεια του κυλίνδρου μερασμένη στον τόρνο
Τώρα γιατί έγιναν όλα αυτά;
Έγιναν επειδή ήθελα να χρησιμοποιώ τον κύλινδρο και σαν τριβείο και σ´αυτή τη περίπτωση η αλενόβιδα κιντράρει τον κύλινδρο ώστα να γυρίζει μαζί με το τσόκ, αλλά και σαν ρόλερ στρωσίματος επιφανειών, κυρίως όταν χρησιμοποιώ κόλλα. Σ´αυτή τη περίπτωση ξεβιρώνω την αλενόβιδα, ή τη βιδώνω μέχρι να χωθεί μέσα στον κύλινδρο, κρατάω με τα χέρια μου τις δύο αλουμινένιες άκρες του κθλίνδρου και τον χρησιμοποιώ σαν ρόλερ, σάν πλάστρη δηλαδή, αφου πλέον ο κύλινδρος κινείται ελεύθερα πάνω στα δύο ενσωματωμένα ρουλεμάν.
Κι επειδή μάλλον σας έμπλεξα πολύ, ελπίζω οι φωτογραφίες κάπως να σας ξεμπλέξουν.
Ά... και ότι περίσεψε από το τόρνεμα του αλουμινίου το πήρα μαζί μου γιατί μου άρεσε όπως βγήκε... Θα το έκανα μενταγιόν αλλά μάλλον, μαζί με ρινίσματα μπρόύτζου, θα τα κάνω στυλό με ρυτίνες.