Ξυλότορνος και δημιουργιες.

ρε μπόις ,
που θα βρούμε ράσπες Nicholson ή έστω Bahco?
Προχθές έκανα μια έρευνα αγοράς και όλο tactix έβρισκα μπροστά μου .

Προχθές πήρα από Γεραλίδη μια Nicholson αλλά σιδήρου. Ήθελα καλό με.ταλο για να το κάνω σκαρπέλο για τον ξυλότορνο.
Δεν ξέρω αν θα βρείς ακριβώς αυτό που ζητάς αλλά σε Nicholson και Bahco έχει πολύ μεγάλη ποικιλία.

Γειά στά χέρια όλων τών τορναδώρον :a0210:

ρε μπόις ,
που θα βρούμε ράσπες Nicholson ή έστω Bahco?
Προχθές έκανα μια έρευνα αγοράς και όλο tactix έβρισκα μπροστά μου .

Βαγγέλη Nicholson έχει ο Ντέτσικας καί τό toolstore.gr,Bahco τό Leroy-Merlin.

Άντε πάλι... άλλα έξοδα... :flipout:
Πολύ ωραίο Κώστα, εκείνα τα υπολλείματα απ´τα ακρυλικά λές να κάνουν; Τι μήκος χρειάζεται;

Άντε πάλι... άλλα έξοδα... :flipout:
Πολύ ωραίο Κώστα, εκείνα τα υπολλείματα απ´τα ακρυλικά λές να κάνουν; Τι μήκος χρειάζεται;

Έγινε όντως πολύ όμορφο.
Είναι ακριβώς το μήκος που έχει το ένα "σωληνάκι" των στυλό.

Έχω φυλάξει ρεταλάκια από ξύλα & ακρυλικά & θα τα παντρέψω ! Θέλει φαντασία εκεί.
Είναι πολύ ωραίο για δώρο.

Tips που πρέπει να μοιραστώ μαζί σας.
Παρήγγειλα από την Axminster τρυπάνι 6,9 mm (οι άνθρωποι δεν είναι τυχαίοι τελικά), για με το 7 mm τρυπάνι πολλές φορές η τρύπα σε εμένα μου γινόταν "μπουργάνα".
Με το 6,9 πάει γλυκά μέσα το σωληνάκι & δεν παίζει καθόλου.

Tips που πρέπει να μοιραστώ μαζί σας.
Παρήγγειλα από την Axminster τρυπάνι 6,9 mm (οι άνθρωποι δεν είναι τυχαίοι τελικά), για με το 7 mm τρυπάνι πολλές φορές η τρύπα σε εμένα μου γινόταν "μπουργάνα".
Με το 6,9 πάει γλυκά μέσα το σωληνάκι & δεν παίζει καθόλου.

Πολύ σωστά έκανες... ´Ετσι πρέπει να μπαίνει, σχεδόν φρακαριστό. :a0210:

Εγώ σήμερα έτρεχα για ένα project που είχα καιρό στο μυαλό.
Το μικρό τορνάκι είναι θαυματουργό εργαλείο, όχι μόνο γιατί είναι μικρό, ελαφρύ, αθόρυβο και φτιάχνεις ό,τι θες με ταβάνι τη φαντασία σου, αλλά γιατί είναι και ένα εργαλείο χαμαιλέων.
Μπορέι, εκτός από τόρνος να μεταμορφωθεί και να μετατραπεί σε κάτι άλλο, κι εδώ με ταβάνι τη φαντασία σου.
Εγώ, αφου σε πρώτη φάση το έκανα κυκλικό τριβείο..

attachment.php

...αποφάσισα να πάω ένα βήμα παρακάτω.
Αγόρασα λοιπόν ένα κύλινδρο ασετάλ, 8 € το κιλό, 70mm με 30mm τρύπα (υπάρχει αλλά δεν βρήκα με μικρότερη0, δύο ρουλεμάν 1 € και τα δύο, με di;ametro 35μμ και τρύπα 15mm τα οποία χώνεψα με πατούρα στις δύο άκρες του ασετάλ, και έφτιαξα στον τόρνο τα δύο άκρα που βλέπετε στη φωτογραφία. Εσωτερική διάμετρος 15mm ώστε να μπαίνει σφιχτά στο ρουλεμάν, και εξωτερική διάμετρο 25mm.
Στη μία πλευρά έφτιαξα μιά εγκοπή στην πατούρα, έκανα σπείρωμα Μ8 στο ασετάλ κι έβαλα μια τυφλή βίδα με αλενάκι 4-άρι. Καί στις δύο άκρες έγινε μια φρεζαρισιά κέντρο για να πιάνει η πόντα. Κι απ´τη μία να γινόταν (δεξιά) αρκούσε αφού η αριστερή δένεται στο τσόκ.
Τέλος, κατά μήκος του κυλίνδρου έφτιαξα μιά εγκοπή βάθους 10mm και πλάτους 2,5mm. Εννοείται όλα κεντραρισμένα και η επιφάνεια του κυλίνδρου μερασμένη στον τόρνο
Τώρα γιατί έγιναν όλα αυτά;
Έγιναν επειδή ήθελα να χρησιμοποιώ τον κύλινδρο και σαν τριβείο και σ´αυτή τη περίπτωση η αλενόβιδα κιντράρει τον κύλινδρο ώστα να γυρίζει μαζί με το τσόκ, αλλά και σαν ρόλερ στρωσίματος επιφανειών, κυρίως όταν χρησιμοποιώ κόλλα. Σ´αυτή τη περίπτωση ξεβιρώνω την αλενόβιδα, ή τη βιδώνω μέχρι να χωθεί μέσα στον κύλινδρο, κρατάω με τα χέρια μου τις δύο αλουμινένιες άκρες του κθλίνδρου και τον χρησιμοποιώ σαν ρόλερ, σάν πλάστρη δηλαδή, αφου πλέον ο κύλινδρος κινείται ελεύθερα πάνω στα δύο ενσωματωμένα ρουλεμάν.
Κι επειδή μάλλον σας έμπλεξα πολύ, ελπίζω οι φωτογραφίες κάπως να σας ξεμπλέξουν.

Ά... και ότι περίσεψε από το τόρνεμα του αλουμινίου το πήρα μαζί μου γιατί μου άρεσε όπως βγήκε... Θα το έκανα μενταγιόν αλλά μάλλον, μαζί με ρινίσματα μπρόύτζου, θα τα κάνω στυλό με ρυτίνες.

Attachments

• 4.jpg
    4.jpg
    126.3 KB · Views: 128
  • 3.jpg
    3.jpg
    53.6 KB · Views: 129
  • 5a.jpg
    5a.jpg
    59.6 KB · Views: 368
  • 5.jpg
    5.jpg
    135.3 KB · Views: 128
  • 6.jpg
    6.jpg
    98.7 KB · Views: 128
  • 8.jpg
    8.jpg
    107.8 KB · Views: 128
Κάποια στιγμή όλοι βριλσκουν το δρόμο τους, ελτσι δε λένε; :flipout:
Κάποιοι αργούν λίγο παραπάνω... :p:p

Νεκ, άστα αυτά και σκέψου καμιά καλή πατέντα για τον ανακλινόμενο πάγκο που θα μπει απο κάτω.
Σπάω το κεφάλι μου να σκεφτώ έναν απλό κατασκευαστικά αλλά αξιόπιστο τρόπο λειτουργίας.

Κάποια στιγμή όλοι βριλσκουν το δρόμο τους, ελτσι δε λένε; :flipout:
Κάποιοι αργούν λίγο παραπάνω... :p:p

Νεκ, άστα αυτά και σκέψου καμιά καλή πατέντα για τον ανακλινόμενο πάγκο που θα μπει απο κάτω.
Σπάω το κεφάλι μου να σκεφτώ έναν απλό κατασκευαστικά αλλά αξιόπιστο τρόπο λειτουργίας.

Ανακλινομενος παγκος τι? Δηλαδη για πες τινθες να κανεις, να σε βοηθησουμε με τυχον ιδεες. Παντα, το χω παρατηρησει, ακομη καινστη γυναικα σου να πεις ενα θεμα που σε απασχολει, θα αποκομησεις καποιο κερδος σε ιδεες.

Δες αυτό.
Το τύμπανο με το γυαλόχαρτο είναι σταθερό, δεν μπορεί να μετακινηθεί.
Άρα, αυτό που θα πρέπει να μετακινείται είναι η βάση, το με.ρος πιυ θα ακουμπάς το προς επεξεργασιλα ξύλο. Άλλο ύψος θες σε ξύλο 2 cm κι άλλο ύψος θές σε ξύλο 15 cm.

xmas_2013-9745.jpg