Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Με αρχική τιμή τα 1000+ σίγουρα τα αξίζει τα λεφτά του. Σαν μηχάνημα είναι καλό πάντως.

Ξεκινημα σημερα για την πρωτη αποπειρα κατασκευης ενος δισκου απο οξια!
Ενα απο τα δυο κομματια που ταξιδεψαν το Αιγαιο απο την Καβαλα και τον Παυλο τον οποιο και ευχαριστώ πολυ!!!
20190113-140745.jpg

Κοπηκε και ξεγυριστηκε με το θηριακι την AEG millennium.

20190113-140740.jpg

Και τοποθετηθηκε στον τορνο για να ξεκινήσουμε.

20190113-143014.jpg

Τις επομενες μερες η συνεχεια!

20190113-143009.jpg

Αν και πιστεύω ότι θα είναι υγρό ακόμα Κυριάκο, καλό γύρισμα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλή αποπεράτωση Κυρ... :a0210:
Με μπερδεύει λίγο ο τρόπος στήριξης όμως, δεν καταλαβαίνω πω έχεις σκεφτεί να το συνεχίσεις.

Eυλογία ειναι η καλη πρωτη υλη και ειδικα εαν ειναι δωρεαν :))
Αν χρειαστεις ακονισμα πατριωτακι, ξερεις που ειμαστε. Παντως θελει αρκετο δουλεια η σωστη εκμαθηση και λειτουργια του εργαλειου τροχισματος.

Κι εγώ με τα τροχίσματα ασχολιόμουν σήμερα, θέλει όντως αρκετή εξάσκηση στην αρχή μέχρι να το μάθεις.
Μετά βέβαια όλα μπαίνουν στον αυτόματο αλλά, επειδή έχω πάρα πολλά και διαφορετικά εργαλεία για τρόχισμα, προβλέπω μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να τα τελειώσω όλα.
Πρέπει να γίνει όμως γιατί δν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνεις σωστό τρόχισμα, δεν μπορείς να πετύχεις την κλίση με το χέρι , εκτός αν τρώς μισή μέρα για το κάθε σκαρπέλο.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    296.3 KB · Views: 126
  • image.jpg
    image.jpg
    215 KB · Views: 126
Πολυ καλος Μπαμπη φαινονται σωστα τροχισμενα! Εδω δεν εχω χρησιμοποιησει ακομα το αντιστοιχο jig του Scheppach.

Βλεπω οτι δεν ακονιζεις κοντρα με την φορά του τροχου, πραγμα πολυ σωστο εαν θελεις συντηρηση του σκαρπελου μετα απο καποιες χρησεις. Ετσι διαβασα και νομιζω οτι ειναι πολυ σωστο.
Διαφορετικα το ακονισμα κοντρα στην φορα του τροχου ειναι πιο γρηγορο, πιο επιθετικο και θελει απολυτη ακριβεια στην τοποθετηση του σκαρπελου για να μην το φας...To διαπιστωσα στην πραξη:))

Επισης το δερμα κανει παρα πολυ καλη δουλεια σε σημειο που πιστευω οτι μια καλοδιατηρημενη λαμα δεν χρειαζεται καν τροχισμα αλλα μονο περασμα στο τροχο με το δερμα και την παστα ακονισματος.

Εχω φαει ηδη αρκετες ωρες με το καινουριο παιχνιδακι και μπορω να πω οτι με εχει ενθουσιασει. Σε καποια φαση θα αναφερω ολες τις παρατηρησεις μου.

Αυτο που μου εχει κανει εντυπωση ειναι ποσο αποτελεσματικο ειναι το ακονισμα με το δερμα! Ηδη ψαχνω ρεταλια δερμα απο ζωνες, κλπ για να φτιαξω 2-3 leather strops.
maxresdefault.jpg

Κωστα 35 εκ εχει μεγιστη διαμετρο!

Παυλο και παλι ευχαριστώ! Ειπα να τα ξεκινησω έλλειψή αλλης πρωτης υλης να δουμε τι θα βγει!

Μπαμπινο φορστνερ 35 χιλιοστα για κεντραρισμα το οποιο θα αυξησω στα 55 χιλιοστα για να πιαστει στο τσοκ και να γινει η εξωτερικη πλευρα του μπωλ.
Επειτα κατα τα γνωστα.

Μιχαλη σε ευχαριστώ πολυ!
Το τροχισμα ειναι ενα κεφαλαιο απο μονο του!!

Κυριάκο τα 35 cm είναι ένα πολύ καλό νούμερο !

Ίσως είναι ώρα να ανοιχτεί ένα νέο νήμα π.χ. "Υλικά & Τρόχισμα σκαρπέλων" τώρα που είναι αρχή. Μετά θα θέλει αρκετό ψάξιμο από τους ενδιαφερόμενους.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Μπαμπινο φορστνερ 35 χιλιοστα για κεντραρισμα το οποιο θα αυξησω στα 55 χιλιοστα για να πιαστει στο τσοκ και να γινει η εξωτερικη πλευρα του μπωλ.
Επειτα κατα τα γνωστα.

ΟΚ, κατάλαβα, αν και νομιλζω οτι ταλαιπωρείσαι και καθυστερείς χωρίς λόγο έτσι.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Θα μπορουσα βεβαια να αρχισω με το faceplate με ρηχες βιδες.

Τώρα μιλάς σωστά... :grandpa:
Θα τέλειωνες την πίσω πλευρά και θα έκανες και την υποδοχή για το πιάσιμο κατ´ ευθείαν. Γιατί και 55-άρι forstner να είχες πάλι με το σκαρπέλο έπρεπε να την κάνεις.