Ωραίος... :a0210:
Όμορφα εγκαίνια για το καινούριο «όπλο».
Ωραίο το νέο όπλο κ.κωστα! Όσο για την τορναρα μας να αναφέρω πως το θέμα υψος διορθώνεται σχετικά εύκολα και φτηνα![]()
Για.....Κόψε & μοίρασε στα δύο !
Σε τέτοιου βάθους έργα τα πράγματα είναι απλά. Δεν κουράζεται το χέρι και μπορείς να χρησιμοποιήσεις για το σκάψιμο και βιδια, και το τελευταίο χέρι με ένα καλό σκαρπελο όπως αυτό το νέο που πήρες για φινίρισμα πριν το τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Τα προβλήματα έρχονται όταν πας σε βάθος και θέλει προσοχή για τα τυχόν κλωτσηματα. Στο τελευταίο ανθοδοχείο που έκανα, πήγα σε βάθος μέχρι 18 cm, όπου και αναγκάστηκα να φτιάξω ένα όπλο μήκους 65 cm και στην άκρη έβαλα βιδι. Να φανταστείς ότι το πιάσιμο του γίνεται με την μασχάλη μου. Αν και γνωρίζω ότι είσαι προσεκτικός στην δουλειά σου σε ότι αφορά την ασφάλεια, τα λέω αυτά θέλοντας να μεταφέρω εμπειρίες από την μέχρι τώρα ενασχόληση μου στο τορνακι.
Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
https://youtu.be/oIkPX_S2XQI
Σίγουρα το καλύτερο είναι με μεταλλικα αλλά και με τα ξυλινα μια χαρά δουλεύουν! Σχετικες αναζητησεις yt : lathe riser blocks
Μιλάς για τα segmented;Με μπερδεψατε.. εσείς μας μαθατε το κολλαω-κόβω-κολλαω .. αυτό πως κ το κάνατε μονοκοματο;
Δεν το είχα καν σκεφτεί! Σε ευχαριστούμε.
Κωστα πολυ ωραια η πιατελα!
Εξηγησε λιγο το πως φυτεψες την ελια στην μεση!
Το εκοψες με ποτυροτρυπανο και φυτεψες το κομματι και ειναι διαμπερες?
Κωστη αυτο εξηγουσα στον Μπαμπη πως ηθελα να κανω με μεταλλικους αποστατες βεβαια και απολυτη ακριβεια για να μην χαθουν τα κεντρα!
Ναι αυτο κατανοητο, αλλα την τρυπα στην πιατελα πως την ανοιξες και ειναι διαμπερη?
Την επιασες πιο πισω στο τσοκ και την ξετρυπησες με το σκαρπελο?
Επειδή η τρύπα του τσόκ που ανοίγω εγώ στο πίσω μέρος είναι πάντα 40 φ (βλέπε & τα video του Annika) την ξετρυπάς αν θέλεις & με το (ρεσωτρύπανο) forstner των 40 mm.
Καλημέρα φίλε Κυρ.
Αφού τελείωσα με την πιατέλα μου είχε μείνει γύρω στα 3 mm πάχος ξύλου στο κέντρο της πιατέλας (= τίποτα δηλαδή) λόγω της τρύπας που είχα ανοίξει για να πιάσω την πιατέλα επάνω στο τσόκ.
Άρα στην ουσία μου έμεινε μια τρύπα 40 φ στο κέντρο της πιατέλας. Μπορούσα να βάλω & υγρό γυαλί.
Πήρα μετά ένα κομμάτι ελιάς το έκοψα στην πριονοκορδέλα ώστε να το πιάσω με το πλατό με τις βίδες (~ 8 cm διάμετρο & με μήκος ~ 4 cm).
Το φόρεσα στον τόρνο & κατέβασα το μπροστινό κομμάτι της ελιάς στα 40 mm διάμετρο μετρώντας συνεχώς με το κουμπάσο. Μετά έκοψα ένα κομματάκι όσο το κανονικό πάχος της πιατέλας.
Το κόλλησα με ξυλόκολλα (& λίγο πριονίδι από την κατεργασία της ελιάς).
Μετά με το κυκλικό τριβείο (ξεκινώντας ξανά από το 80 grid) το έτριψα - γυάλισα. Δεν ήταν τίποτα το δύσκολο.
Η πίσω τρύπα (εσοχή είναι στη πραγματικότητα) που «δένει» το τσόκ θα πρεπει να είναι το 1/3 της συνολικής επιφάνειας κατεργασίας.
Περιττο να πω οτι, εγω τουλαχιστον, εχω μεινει με το στομα ανοιχτο και κοιταω, χωρις να εχω καταλαβει ουτε τα μισα (δεν εχω καν δει τορνο απο κοντα ποτε), αλλα κρινοντας απο τα τελικα αποτελεσματα...κατι πρεπει να κανετε σωστα
Μια ερωτηση μονο, αφου αναφερθηκε:
Λες Κωστα οτι το κολλησες με ξυλοκολλα και λιγο πριονιδι. Εννοεις κανονικο "χοντρο" πριονιδι, ή την ψιλη "σκονη" που μενει; Γιατι εχω 1-2 κουτια σκονης (απο τριψιματα) και εγω αυτη εχω χρησιμοποιησει μια δυο φορες που χρειαστηκε να γεμισω τρυπες (με καλα αποτελεσματα για τα standards μου). Θεωρουσα οτι το κανονικο πριονιδι θα ειναι πολυ πιο δυσκολο και στην προετοιμασια του μιγματος, αλλα και στην εξομαλυνση μετα.
Μηπως, ομως, κανω λαθος ή/και εχει αλλα πλεονεκτηματα το κανονικο πριονιδι;
Ευχαριστω εκ των προτερων.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.