Νικ βαλε να δουμε και αυτο με το υγρό γυαλί!!!
Την τρίτη μέρα ξεκαλούπωσα, έκανα τρύπες με το κάθετο δράπανο και βίδωσα πάνω στον κύβο το μικρό πλατό του τόρνου. (με αυτόν τον τρόπο στήριξης μένουν τα σημάδια από τις τρύπες, αλλά στο υγρό γυαλί έχει και την πλάκα του).
Συνέχισε τις δοκιμές έτσι… κι όταν αισθανθείς πιο άνετα δοκίμασε αντί για βίδες θερμόκολλα.
(Μια ροζέτα ξύλινη βιδωμένη στο πλατώ σου κι αυτή τη ροζέτα με θερμοπίστολο την κολλάς στο υγρό γυαλί σου ή σ’οτιδήποτε άλλο θες να επεξεργαστείς αλλά δεν θές τη ζημιά από τις βίδες).
Ανυπομονείς να πας στη δουλειά να ξεκουραστείς ε;Πάντως, διαπιστώνω πως ο τόρνος απαιτεί αρκετή σωματική προσπάθεια. Δεν το φανταζόμουν. Νόμιζα πως είναι πιο ... κυριλέ ασχολία. Μετά από 2 ώρες τόρνου, χρειάζομαι ... ξεκούραση
![]()
Εκμάθηση ξυλότορνου - Προσπάθεια Νο 3
Ένα στρόγγυλο κουτάκι με ξύλο και υγρό γυαλί.
View attachment 225544
Πολλά από αυτά που θέλω να φτιάξω βασίζονται σε αυτήν την τεχνική, οπότε είπα να κάνω μια δοκιμή για να δω τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν. Χρησιμοποίησα ό,τι είχα στα ντουλάπια μου, για να βγει οικονομική η δοκιμή
Πήρα δυο τρία πακέτα από πολύχρωμα κυβάκια (από το Jumbo 1€ το πακετάκι) και τα έβαλα (όχι πολύ τακτικά) σε ένα καλούπι σιλικόνης 12x12x12 και το γέμισα με ένα πολύ μπαγιάτικο υγρό γυαλί που είχα στη ντουλάπα μου.
View attachment 225551
Επειδή τα ξύλα σηκωνόντουσαν στην επιφάνεια, έβαλα ένα "καπάκι" και ένα βάρος από πάνω και τα έβαλα στο pressure pot στα 35psi για 24 ώρες. (την άλλη μέρα που το άνοιξα, συμπλήρωσα και άλλο υγρό γυαλί και το άφησα για άλλες 24 ώρες).
View attachment 225550
Την τρίτη μέρα ξεκαλούπωσα, έκανα τρύπες με το κάθετο δράπανο και βίδωσα πάνω στον κύβο το μικρό πλατό του τόρνου. (με αυτόν τον τρόπο στήριξης μένουν τα σημάδια από τις τρύπες, αλλά στο υγρό γυαλί έχει και την πλάκα του)
View attachment 225549
Και μετά ... χαμός!Άντε να το ξεχονδρίσεις και να κάνεις τον κύβο κύλινδρο.
Πήρα το Roughing Gouge και ξεκίνησα. Γυαλιά και μάσκα - κράνος (σαν αυτή για το κλάδεμα) απαραίτητα. Έτσι και αλλιώς τα φοράω αλλά εδώ ένας λόγος παραπάνω, γιατί στην αρχή, εκσφενδονίζονται κομματάκια Ρητίνης ανεξέλεγκτα!
View attachment 225548
Αν και γίνεται χαμός, έχει και την πλάκα της η όλη φάση.
Όλα αυτά τα "ροκανίδια" μαζεύονται πολύ εύκολα με τα χέρια. Κάθε τόσο τα έκανα μια μπάλα και τα πέταγα σε μια σακούλα για να μη γεμίζω άδικα τον κάδο του κυκλωνικού.
Μετά από αρκετή ώρα, εμφανίσθηκε επιτέλους ο κύλινδρος που ήθελα με τις στρογγυλεμένες άκρες.
Είχα υπολογίσει πως το χρώμα από τα κύβάκια θα μειωνόταν όσο θα έτρωγα, αλλά ήλπιζα λίγο λιγότερο. Αν τα κυβάκια είχαν χρώμα μέχρι μέσα, το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό. Δεν πειράζει, δοκιμαστικό είπαμε είναι το όλο πρότζεκτ.
Μετά, έκανα μια πατούρα για το καπάκι και διαχώρισα το καπάκι από το κυρίως σώμα με το Parting Tool και ένα Ιαπωνικό πριόνι.
View attachment 225547
Σειρά είχε η δύσκολη διαδικασία του αδειάσματος.
Για να γλιτώσω λίγο κόπο, άδειασα ένα μέρος του εσωτερικού χρησιμοποιώντας το Forstner 50mm της Bosch πάνω στο κάθετο δράπανο (εντάξει, καλύτερο forstner δεν έχω ξαναδουλέψει)
View attachment 225546
Γλίτωσα 5 εκατοστά, αλλά έπρεπε να αδειάσω άλλα 6 και μάλιστα δύσκολα.
Χρησιμοποίησα κυρίως το στρόγγυλο καρβίδιο, αλλά και το Bowl Gouge. Δύσκολη δουλειά γενικά και αγχωτική καθώς κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σπάσεις αυτό που με τόσο κόπο έχεις φτιάξει μέχρι εκεί.
Και μετά:
View attachment 225545
- Γυαλοχάρτισμα. Από 80 έως 1000 για το μέσα και από 320 έως 3000 για τα έξω. Αλλά δεν ήμουν πολύ επιμελής, γίνεται και καλύτερο. Αλλά θα το κάνω στο επόμενο που θα φτιάξω.
- Γυάλισμα. Έβαλα το σετάκι γυαλίσματος της Parkside πάνω στο τόρνο και χρησιμοποίησα την αλοιφή της Glanol που δουλεύει αρκετά καλά.
- Βερνίκωμα. Δοκίμασα το ακρυλικό βερνίκι της Minos που είναι τέλειο γενικά, αλλά ΟΧΙ πάνω στις ομοιόμορφες επιφάνειες υγρού γυαλιού. Οπότε από την πάνω πλευρά του καπακιού, αφού το έβαλα και είδα πως πάει, το αφαίρεσα πριν στεγνώσει (με νίτρο), γιατί έκανε αντιαισθητικά σημάδια. Στο υπόλοιπο κουτάκι, το άφησα.
Έχει - προφανώς - ένα σωρό ατέλειες που για τις περισσότερες φταίω εγώ, αλλά φταίει και το πολύ μαλακό ξύλο που δεν βοηθάει σε τέτοιες δουλειές. Το επόμενο προτζεκτ θα γίνει με κανονικά σκληρά ξύλα και φρέσκια ρητίνη και ελπίζω να έχω μάθει λίγο καλύτερα το χειρισμό των σκαρπέλων μου
View attachment 225543
Αν θέλετε διευκρινίσεις, μετά χαράς![]()
Πρόβλημα…. Και επικίνδυνο.
Τι σπείρωμα έχει το τσόκ;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.