Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Από την στιγμή που πέρσυ βρέθηκα μόνιμα πλέον στα πάτρια εδάφη, αποφάσησα να ξαναφέρω μπροστά μου ένα πολύ αγαπημένο μου χόμπυ, που απο τις συχνές μετακομίσεις λόγω ενοικίου, είχα εγκαταλείψει γιά περισσότερο απο 10 χρόνια....το θαλασσινό ενυδρείο!!!
Αυτη την φορά όμως θέλησα να πάω ακόμη βαθύτερα και να ασχοληθώ με το Reef......το όνειρο δηλαδή κάθε χομπίστα σε αυτό το σπόρ.
Εδω λοιπόν και ένα χρόνο διάβάζω πάρα πολλά πράγματα και λόγω της προηγούμενης εμπιρείας μου, θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω και εδω.Το βασικό πράγμα σε κάθε τέτοια αρχή είναι η υπομονή και η γνώση, και δόξα τον Θεό απο την πρώτη έχω και περίσσεμα!!!
Τα σχέδια γιά την τοποθέτηση του ενυδρείου υπήρξαν απο πέρσυ τέτοια εποχή περίπου και όλα φτειάχθηκαν στο σημείο εκείνο με βάση την όσο το δυνατόν απροβλημάτιστη λειτουργία του και τις απαράιτητες εγκαταστάσεις που θα πρέπει να υπάρχουν δίπλα, όπως αποχέτευση, παροχή, ρεύμα και φυσικά μεγάλος χώρος, αφού μιλάμε γιά ενυδρείο 900 περίπου λίτρων + sumb 160 λίτρων.
Αν και ακόμη κατασκευαστικά λείπουν πολλά πράγματα μέχρι να εντιχοιστεί το ενυδρείο κάτω απο την σκάλα και να τακτοποιηθούν τα φώτα, αποφάσησα να σας περάσω μερικές foto ,κυρίως γιά να δείτε αρχικά πως έχουν τα πράγματα.
ρος το παρών και μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου στο ενυδρείο δεν υπάρχει κανένα ψάρι, κανένα κοράλι και καμία ανεμώνα, όπως επίσης τα φώτα δεν ανάβουν σχεδόν ποτέ.Το μόνο που μπήκε είναι 80 περίπου κιλά ζωντανού βράχου και καμιά 45αριά κιλά νεκρού, ως βάση.
Αν και δεν φημίζομαι γιά τις φωτογραφικές μου ικανότητες προσπάθησα γιά το καλύτερο με βάση φυσικά τα μέσα που διαθέτω!!!
Συνοπτικά, προσπάθησα να τιρήσω τους βασικούς κανόνες στο θέμα βράχων, όπως αρκετά περάσματα,σπηλιές,επίπεδα,υψώματα, καλή κυκλοφορία ροής,και φυσικά προσπάθησα να επιστρατεύσω την φαντασία μου, γιά το πώς μπορεί να φαίνονται πάνω σε αυτη την κατανομή βράχων οι ζωές καλύτερα, αλά και πως θα φαίνεται η κυκλοφορία των ψαριών.Δύσκολα πράγματα θα μου πείτε τώρα και δεν θα διαφωνίσω...απλά έπρεπε να το κάνω και αυτό.Βεβαίως θέλησα το οπτικό αποτέλεσμα τώρα αφού αυτη είναι η βάση γιά το μετά, να φαίνεται όσο πιό φυσικό γίνεται και όσο το δυνατόν λιγότερο επιτιδευμένο.
Ξόδεψα δύο ημέρες πριν καταλήξω σε αυτο που βλέπετε και δοκίμασα διάφορους συνδιασμούς μεταξύ των βράχων, καταλείγοντας σύμφωνα πάντα με την γνώμη μου αλά και τους βασικούς κανόνες σε αυτη που βλέπετε.....
Στην πορεία αυτού του νήματος θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και εσείς με foto την εξέλιξη του υφαλου.....
Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων γιά την πιθανή συμμετοχή σας στο θέμα.
10-10-20086.jpg

10-10-20082.jpg

10-10-20081.jpg

Last edited:
Μπραβο Γιαννη. Αν και δεν ειμαι reefακιας οφειλω να ομολογησω απο τα αρκετα reef που εχω δει οτι εχεις κανει πολυ σωστη κατανομη των βραχων. Παρατηρω σωστες κινησεις οπως 2 tunze στα σωστα σημεια να μην μενει στασιμο το νερο , sump και αραγωνιτη. Μολις γεμισει ζωη το ενυδρειο θα παθει πλακα πολυς κοσμος. Και παλι μπραβο και οτι θες ειμαι ενα τηλεφωνακι μακρυα.

Μπραβο Γιαννη. Αν και δεν ειμαι reefακιας οφειλω να ομολογησω απο τα αρκετα reef που εχω δει οτι εχεις κανει πολυ σωστη κατανομη των βραχων. Παρατηρω σωστες κινησεις οπως 2 tunze στα σωστα σημεια να μην μενει στασιμο το νερο , sump και αραγωνιτη. Μολις γεμισει ζωη το ενυδρειο θα παθει πλακα πολυς κοσμος. Και παλι μπραβο και οτι θες ειμαι ενα τηλεφωνακι μακρυα.

Νικόλα, να'σαι σίγουρος ότι θα σε χρειαστώ στην πορεία, όπως και τα υπόλοπα παιδιά του aqua zone!!!
Οσο γιά το μυστικό που λες και εσύ...εμ....μα αυτή είναι όλη η μαγεία του θέματος....πρέπει να σπείρεις σιγά -σιγά γιά να πάρεις την σοδειά στο τέλος.Μόνο που σε όλη την διαδικασία σποράς απολαμβάνεις σιγά-σιγά το κάθε τι καινούργιο που παρουσιάζεται μπροστά σου.Δεν είναι και λίγο πράγμα η δημιουργία ύφαλλου σε κλειστό κύκλωμα...ξέρεις εσύ...

Last edited:
Γιάννη πραγματικά πολύ καλή δουλειά,και ανυπομονούμε να το δούμε τελειωμένο.-bye-
Αν και μου αρεσουν πολύ τα ενυδρεία,δεν έχω την υπομονή ουτε και τις γνώσεις για να ασχοληθώ.

τεράστιο φαίνεται!!!

θα το προτιμούσαν χωρίς τόση πέτρα και με λίγη χλωρίδα!

Απάντηση: Re: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

τεράστιο φαίνεται!!!

θα το προτιμούσαν χωρίς τόση πέτρα και με λίγη χλωρίδα!

Ακριβώς αυτό θέλει το Reef ενυδρείο...όσο περισσότερο μπορείς ζωνατό βράχο κυρίως, γιά να μπορέσουν πάνω του να κατοικήσουν αρκετά κοράλια και ανεμώνες.Αρκετά περάσματα γιά τα ψάρια, αρκετές σπηλιές και κατηφορικούς βράχους, όπως ένας ύφαλλος δηλαδή στην πραγματικότητα, αλά σε σμύκρινση, και με καλή κυκλοφορία νερού γιά να εκμεταλευτείς την πολύτιμη βιολογία του ζωντανού βράχου.
Στα λίτρα που έχω συστήνεται, ως ιδανικό ακριβώς αυτά τα κιλά ζωντανού βράχου που βλέπεις.....
Οταν κατοικηθούν οι βράχοι δεν θα βλέπεις ούτε τους μισούς απο αυτούς που βλέπεις τώρα!!!

Μπραβο Γιαννη πολυ ομορφο δειχνει.

Τι διαστασεις ειναι ?

Σε ευχαριστώ Ντίνο μου...
Οι διαστάσεις ήταν παραγγελία, ακριβώς γιάνα χωρέσει κάτω απο συγκεκριμένο χώρο.Ευτυχώς δεν είχα δέσμευση σχετικά με το ύψος, πράγμα απαραίτητο σε reef ενυδρεία.
Είναι λοιπόν....1,52χ0,75χ0,75

Πολύ όμορφο φίλε, αλλά όχι και 900 λίτρα, είναι μάλλον λίγο λιγότερο από 750 λίτρα. Έχει σημασία να ξέρεις πόσο νερό ΑΚΡΙΒΩΣ έχεις μέσα, σε περίπτωση (χτύπα ξύλο) αρρώστιας, για ακριβή υπολογισμό της δόσης του φαρμάκου.

Αν είναι 10άρι τζάμι και αν αυτές είναι οι εξωτερικές διαστάσεις, τότε αφαίρεσε 2 εκ από πλάτος και μήκος και μέτρα το καθαρό "κάδρο" νερού, πάνω από το επίπεδο της άμμου του βυθού και χωρίς το επάνω πλαίσιο τζαμιού. Χονδρικά υπολόγισα 150*73*67 = 733,65 λίτρα, αλλά εσύ υπολόγισέ το ακριβώς, και τέλος αφαίρεσε και τα λίτρα που καταλαμβάνουν οι βράχοι, κάπου στα 50λίτρα υπολογίζω.

Όπως και νά´χει, 700 λίτρα νερού είναι σεβαστή ποσότητα και μπορείς να κάνεις θαύματα με αυτήν!

Αλήθεια, τι εξοπλισμό διαθέτεις? (αναλυτικά αν θες, αντλίες - πόσα λιτ/ωρα και θερμοστάτη κλπ κλπ κλπ). Ίσως έχω κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για εξοπλισμό. Έχω > 30 χρόνια ενυδρείο-α και πιστεύω πως κατέχω καλά το σπορ....

Εγώ έχω 2 ενυδρεία προς το παρών Το μεγάλο (270 μήκος 50 πλάτος και 90 ύψος, 15άρι τζάμι, χωρητικότητα ακριβώς 1000 λίτρα) με αντλία 14,000 λίτρων την ώρα και 2 μεγάλους εξωτερικούς 50 λιτρους κουβάδες για φίλτρα με σωληνώσεις 1,5' ίντσας, + 36 βατ UV + όζον + 2* 500βατ θερμοστάτες τιτανίου. Μέσα 2 μεγάλα πακού (65εκ τώρα), 2 γκάλαχερ, 3 όσκαρ (τα 2 μαύρα-κόκκινα έχουν αβγά κάτω και τα ...κλωσσάνε τώρα που σου γράφω, το άλλο είναι αλπίνο μόνο του) 2 κόκκινα παπαγαλάκια, 2 σίλβερ σάρκς, ένα τέρας χρυσοφεκάντιο, 1 κοπαδιχρόμις μπόρλεϊ, 1 γκίμπισεπς και 5 μπάρμπ τιν φόιλ (τα 3 αλπίνο) και είχα καναδυό ακόμα... που απεβίωσαν σε μέγεθος >κότας (αροουάνα, παγκάσιοι)

Στο δεύτερο (μικρό, στο 125 μήκος με 300 λίτρα νερό) έχω 11 πιράγχα ρεντ μπέλι πιτσιρίκια (στα 12cm) κι ένα πλεκόστομο 25 εκ. που ακόμα δε τον φάγαν... Τα ~μισά πιράγχα θα τα δώσω σε ένα φιλαράκι, θα μείνω με 5 και σε κανα χρόνο με 3 το πολύ. Εκεί παίζει μια αντλία 6800 λίτρα την ώρα με ένα 50 λιτρο εξωτερικό κουβά (σωλήνες 1' ίντσας) και ένας θερμοστάτης τιτανίου 300 βατ. Το καλοκαίρι και τσίλερ.

Ταίζω βασικά με αθερίνα (2,3ευρώ το κιλό από μάκρο) και σπανίως με μύδια, γαρίδες και καρδιά βοδινή. Στο μεγάλο δίνω μισό κιλό αθερίνα τη μέρα... δε παίζουν τροφές τύπου πέλετς πια...

Και στα δυό γίνεται αυτόματα αλλαγή νερού. Νερό παίρνουν από αφαλλατοτή και σε σειρά με φίλτρο άνθρακα. Έχω και στα δυό 6,7 pH (6,6-6,8) και ολική σκληρότητα 9 (8-10).

Εσύ έχεις κάνει κάποια εγκατάσταση φίλτρων στην ύδρευση για να δίνεις νερό στο ενυδρείο σου? Πιθανά να σκεφτείς όσμωση, αλλά υπάρχουν κι άλλες λύσεις... Τι θερμοκρασίες πιάνεις το καλοκαίρι? Το τσίλερ δε το γλυτώνεις νομίζω....

Για την ανάπτυξη βιολογίας υπάρχουν και ... εναλλακτικές μέθοδοι με άμεσα αποτελέσματα.

Φωτισμό τι έβαλες ή μάλλον τι σκοπεύεις να βάλεις?

Έχω βρεί πάντως εξαιρετικά πράγματα σε πολύ καλές τιμές στο ebay, οπότε πες τι έχεις να σου προτείνω όσα σου λείπουν....

Πολύ όμορφο φίλε, αλλά όχι και 900 λίτρα, είναι μάλλον λίγο λιγότερο από 750 λίτρα. Έχει σημασία να ξέρεις πόσο νερό ΑΚΡΙΒΩΣ έχεις μέσα, σε περίπτωση (χτύπα ξύλο) αρρώστιας, για ακριβή υπολογισμό της δόσης του φαρμάκου.

Αν είναι 10άρι τζάμι και αν αυτές είναι οι εξωτερικές διαστάσεις, τότε αφαίρεσε 2 εκ από πλάτος και μήκος και μέτρα το καθαρό "κάδρο" νερού, πάνω από το επίπεδο της άμμου του βυθού και χωρίς το επάνω πλαίσιο τζαμιού. Χονδρικά υπολόγισα 150*73*67 = 733,65 λίτρα, αλλά εσύ υπολόγισέ το ακριβώς, και τέλος αφαίρεσε και τα λίτρα που καταλαμβάνουν οι βράχοι, κάπου στα 50λίτρα υπολογίζω.

Όπως και νά´χει, 700 λίτρα νερού είναι σεβαστή ποσότητα και μπορείς να κάνεις θαύματα με αυτήν!

Αλήθεια, τι εξοπλισμό διαθέτεις? (αναλυτικά αν θες, αντλίες - πόσα λιτ/ωρα και θερμοστάτη κλπ κλπ κλπ). Ίσως έχω κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για εξοπλισμό. Έχω > 30 χρόνια ενυδρείο-α και πιστεύω πως κατέχω καλά το σπορ....

Εγώ έχω 2 ενυδρεία προς το παρών Το μεγάλο (270 μήκος 50 πλάτος και 90 ύψος, 15άρι τζάμι, χωρητικότητα ακριβώς 1000 λίτρα) με αντλία 14,000 λίτρων την ώρα και 2 μεγάλους εξωτερικούς 50 λιτρους κουβάδες για φίλτρα με σωληνώσεις 1,5' ίντσας, + 36 βατ UV + όζον + 2* 500βατ θερμοστάτες τιτανίου. Μέσα 2 μεγάλα πακού (65εκ τώρα), 2 γκάλαχερ, 3 όσκαρ (τα 2 μαύρα-κόκκινα έχουν αβγά κάτω και τα ...κλωσσάνε τώρα που σου γράφω, το άλλο είναι αλπίνο μόνο του) 2 κόκκινα παπαγαλάκια, 2 σίλβερ σάρκς, ένα τέρας χρυσοφεκάντιο, 1 κοπαδιχρόμις μπόρλεϊ, 1 γκίμπισεπς και 5 μπάρμπ τιν φόιλ (τα 3 αλπίνο) και είχα καναδυό ακόμα... που απεβίωσαν σε μέγεθος >κότας (αροουάνα, παγκάσιοι)

Στο δεύτερο (μικρό, στο 125 μήκος με 300 λίτρα νερό) έχω 11 πιράγχα ρεντ μπέλι πιτσιρίκια (στα 12cm) κι ένα πλεκόστομο 25 εκ. που ακόμα δε τον φάγαν... Τα ~μισά πιράγχα θα τα δώσω σε ένα φιλαράκι, θα μείνω με 5 και σε κανα χρόνο με 3 το πολύ. Εκεί παίζει μια αντλία 6800 λίτρα την ώρα με ένα 50 λιτρο εξωτερικό κουβά (σωλήνες 1' ίντσας) και ένας θερμοστάτης τιτανίου 300 βατ. Το καλοκαίρι και τσίλερ.

Ταίζω βασικά με αθερίνα (2,3ευρώ το κιλό από μάκρο) και σπανίως με μύδια, γαρίδες και καρδιά βοδινή. Στο μεγάλο δίνω μισό κιλό αθερίνα τη μέρα... δε παίζουν τροφές τύπου πέλετς πια...

Και στα δυό γίνεται αυτόματα αλλαγή νερού. Νερό παίρνουν από αφαλλατοτή και σε σειρά με φίλτρο άνθρακα. Έχω και στα δυό 6,7 pH (6,6-6,8) και ολική σκληρότητα 9 (8-10).

Εσύ έχεις κάνει κάποια εγκατάσταση φίλτρων στην ύδρευση για να δίνεις νερό στο ενυδρείο σου? Πιθανά να σκεφτείς όσμωση, αλλά υπάρχουν κι άλλες λύσεις... Τι θερμοκρασίες πιάνεις το καλοκαίρι? Το τσίλερ δε το γλυτώνεις νομίζω....

Για την ανάπτυξη βιολογίας υπάρχουν και ... εναλλακτικές μέθοδοι με άμεσα αποτελέσματα.

Φωτισμό τι έβαλες ή μάλλον τι σκοπεύεις να βάλεις?

Έχω βρεί πάντως εξαιρετικά πράγματα σε πολύ καλές τιμές στο ebay, οπότε πες τι έχεις να σου προτείνω όσα σου λείπουν....
Φίλε νου σε ευχαριστώ πολύ γιά τα λόγια σου...
Μιά λοιπόν που φαίνεσαι πολύ καλός γνώστης του αθλήματος, δεν θα έπρεπε να ξεχάσεις, πως όταν μιλάμε γιά ενυδρείο με sumb στα λίτρα ΠΑΝΤΟΤΕ υπολογίζουμε και τα λίτρα του sumb, αφού στην ουσία και αυτά αποτελούν νερό του ενυδρείου....Εγω λοιπόν μιλάω γιά συνολικά λίτρα και τόσα είναι.
Οσο για τον εξοπλισμό κάποια στιγμή που θα βρώ χρόνο θα τον αναφέρω αναλυτικά.
Γενικά πάντως μπορώ να σου πώ ότι όλο το νερό είναι απο αντίστροφη όσμωση και φυσικά υπάρχει στον εξοπλισμό ψυκτικό μηχάνημα και λάμπα Uv.
O φωτισμός του ενυδρείου καλύπτεται με ...
3 Τ5 x54W
3 T5 x54W ακτινικές
2 Metal halide x150W
2 Florenscense x39W
2 Moon Light
ΣΥΝΟΛΟ...702W
Η κυκλοφορία προς το παρών καλύπτεται απο 2 Tunze 4.200 Lt ο κάθε ένας και σύντομα θα προστεθούν μάλλον άλλοι 2 ίδιοι και wave maker.
Απο το internet έχω αγοράσει αρκετά πράγματα μέχρι στιγμής και ακολουθεί συνέχεια.
Επίσης σε περίπτωση αρώστειας ποτέ δεν κάνουμε θεραπεία μέσα σε ενυδρείο Reef.....για αυτό και υπάρχει η λάμπα Uv που ανέφερα πιό πάνω.
Γιά θερμοκρασίες δεν μπορώ να σου πω ακόμη γιατί ίσως δεν πρόσεξες ότι το ενυδρείο τώρα στρώνει!!!
Οσο γιά το ενυδρείο σου , όλα αυτά που λες ακούγονται πολύ ενδιαφέροντα, και ανυπομονώ να μας περάσεις και μερικές φωτογραφίες.Πάντως απορώ πως βγάζεις άκρη με τόσο ύψος που του έχεις δώσει!!!!
Ευσχομαι καλύ συνέχεια και στον δικό σου υδάτινο κόσμο και ελπίζω να κάλυψα ένα μεγάλο μέρος των ερωτήσεών σου.

Last edited:
Έχεις φυσικά δίκιο, τα λίτρα του φίλτρου (sumb) προστίθενται στα λίτρα του ενυδρείου. Μακάριος αυτός που διαθέτει sumb των 3.000 λίτρων και ενυδρείο 500 λίτρων! χαχαχαχαχαχα

Παλιά, και για πολλά χρόνια, είχα sumb, τώρα έχω την εντύπωση πως το έχω αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο, με πολλά ουσιαστικά αλλά και χρηστικά πλεονεκτήματα. Οι δε προδιαγραφές του καθενός (δυό χρησιμοποιώ) είναι για 12.000 λίτρα νερού, άρα δε προβληματίζομαι από βιολογία και από αποσύνθεση ρύπων όσες αθερίνες κι αν ρίξω μέσα για φαγητό.... Αναρωτιέμαι αν είναι στο δρόμο σου η σαλόνικα να έρθεις καμιά φορά να δεις τι έχω φτιάξει, μπας και πάρεις καμιά ιδέα για το νέο σου κουκλί! Α, και να ξέρεις, το 270 μήκους ενυδρείο μου, μόνος μου το κόλλησα! Είναι ...DIY!

Ο φωτισμός σου είναι υπεραρκετός! Βασικά οι μετάλου είναι απαραίτητες, αλλά τα ξέρεις καλά.. Εύγε! Έχεις και ωραίο φωτισμό νύκτας! Όμορφα είναι πάντως να ανάβουν με μιά σειρά, ώστε σιγά σιγά να μπαίνουν όλες στο παιχνίδι, και ομοίως σιγ´'α σιγά, μία μία να σβύνουν, κι όχι από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνεται από νύχτα - μέρα και το αντίστροφο, αλλά θα τα ξέρεις αυτά υποθέτω.

Α, όσο για το ύψος που του έδωσα, ε, δε βγάζω άκρη! Αν πέσει κάτι μέσα, το σκέφτομαι πολύ να κάνω βουτιά για να το πάρω. Όσο για το βυθό, για να μη σκαλίζω και να μην τον αδειάζουν τα τέρατα, αλλά και για να μη γεμίζει με βρωμιά και να θέλει καθάρισμα, έχω στρώσει πλάκες (αρχικών διαστάσεων 60*45, κόπηκαν όσο χρειαζόταν) από φυσική πέτρα, από αυτές που πουλάνε έτοιμες στα μαγαζιά για να βάζεις στο πάτωμά σου, ειδικά για κήπους.... Έτσι, με τη ροή που υπάρχει, είναι συνέχεια "τζάμι" και ο βυθός, και το νερό!

Αν θες ρίξε μια φωτό του sumb σου. Προτείνω πάντως να υπάρχει και ένα δεύτερο φίλτρο, ικανών προδιαγραφών, ούτως ώστε αν χρειαστεί να μπορεί το καθένα από τα δύο να "κρατήσει" το ενυδρείο. Έτσι έχεις και τη δυνατότητα να καθαρίζεις το ένα όσο θέλεις και με την άνεσή σου, ενώ το δεύτερο είναι σε λειτουργία και χωρίς να διαταράζεις την βιολογία του δεύτερου καθόλου. Γενικά, πολλά φίλτρα ή μεγάλο φίλτρο δεν είναι δυνατό να έχεις.... ό,τι και να έχεις είναι μικρό!

Είναι βέβαια αλήθεια πως οι αγορές από το internet σε αυτό το χόμπυ είναι απαραίτητες, καθώς οι τιμές των εδώ καταστημάτων είναι ....(ας μη το πω) ...αχαρακτήριστες!

Οι παρακάτω είναι φωτός από το μικρό ενυδρείο (125cm) πριν μπουν τα πιράνχα, με φίλτρο sumb. Δε φαίνεται σε αυτές η μπουκάλα CO2 και το φίλτρο wet-dry. Πέρασε από πολλά στάδια, μια φάση ήταν με δίσκους, μετά με νέον. Τότε είχε βυθό από λάβα, τώρα έχει κόκκινο ψιλό χαλίκι. Θα ανεβάσω και φωτό από τα πιράνχα...

Attachments

• Filter1.JPG
    Filter1.JPG
    153 KB · Views: 121
  • old green.JPG
    old green.JPG
    141.2 KB · Views: 90
  • old green 2.JPG
    old green 2.JPG
    139.2 KB · Views: 88
  • old green 3.JPG
    old green 3.JPG
    136.6 KB · Views: 86
  • neon.JPG
    neon.JPG
    137.6 KB · Views: 107
Last edited:
Να και φωτός από το μεγάλο.

Αν προσέξεις θα δεις τα αυγά από τα όσκαρ.

Μέσα στο ξύλο (μήκους 1 μέτρου - το πήρα από γερμανία) έχει κι ένα μίστους, (κατηγορίας upside down) στα 20cm περίπου, αλλά δύσκολα να το δείς....

Τα παπαγαλάκια έχουν γεννήσει αυγά πάνω από 10 φορές!

Για να καταλάβεις μέγεθος, τα τιν φόιλ είναι σούπερ μεγάλα, κοντά στα 30cm... Ο άξελροντ λέει ότι φτάνουν 45cm, θα δείξει....

Όλα τα ψάρια τα αγόρασα σε σούπερ small size, κάτω από 5cm. Καλά τα ταίζω, ε?
χαχαχαχαχα

Attachments

• gibiceps.JPG
    gibiceps.JPG
    123.4 KB · Views: 106
  • gallagher.JPG
    gallagher.JPG
    132.6 KB · Views: 116
  • corner.JPG
    corner.JPG
    142.8 KB · Views: 110
  • all.JPG
    all.JPG
    127.3 KB · Views: 124
  • oscar eggs.JPG
    oscar eggs.JPG
    149.7 KB · Views: 102
Last edited:
Γιά τα φώτα, ακριβώς αυτό θα γίνει...όσο το δυνατόν περισσότερη και καλύτερη προσωμοίωση της ημέρας με χρονοδιακόπτες στις λάμπες.
Γιά Θεσσαλονίκη, να ξέρεις ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα βραθώ εκεί, ετοιμάσου γιά επίσκεψη στο σπίτι σου!!!
Εχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και ιδιαίτερα το μικρό ενυδρείο φαίνεται ένας πραγματικός υδάτινος παράδεισος......εύγε!!!
Χαίρομαι αφάνταστα που μπορούμε και εδω να μιλάμε γιά την τρέλλα μας!!!

Είμαι κι εγώ λάτρης του σπορ, είχα πριν χρόνια ενυδρείο γλυκού νερού αλλά το είχα στο εξοχικό όπου μια πολύωρη διακοπή της ΔΕΗ τα εξαφάνισε όλα...

Αν ξαναφτιάξω θα πάω κι εγώ σε αλμυρό με βράχους κλπ πιστεύω την ομορφιά του θαλασσινού δεν την φτάνουν με τίποτα του γλυκού. Απλά περιμένω να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά γιατί βλέπω τα ψάρια να δοκιμάζουν όλων των ειδών τα απορρυπαντικά...

Γιάννη, συγχαρητήρια για την προσπάθεια και κράτα μας ενημερωμένους. Για πες τι διαστάσεις είναι το ενυδρείο;

Υ.Γ. Καλά βρε παιδί μου με πόσα χόμπυ ασχολείσαι; :a0210:

Είμαι κι εγώ λάτρης του σπορ, είχα πριν χρόνια ενυδρείο γλυκού νερού αλλά το είχα στο εξοχικό όπου μια πολύωρη διακοπή της ΔΕΗ τα εξαφάνισε όλα...

Αν ξαναφτιάξω θα πάω κι εγώ σε αλμυρό με βράχους κλπ πιστεύω την ομορφιά του θαλασσινού δεν την φτάνουν με τίποτα του γλυκού. Απλά περιμένω να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά γιατί βλέπω τα ψάρια να δοκιμάζουν όλων των ειδών τα απορρυπαντικά...

Γιάννη, συγχαρητήρια για την προσπάθεια και κράτα μας ενημερωμένους. Για πες τι διαστάσεις είναι το ενυδρείο;

Υ.Γ. Καλά βρε παιδί μου με πόσα χόμπυ ασχολείσαι; :a0210:

Τελικά Τάσο μου ταιριάζουμε σε πολλά πράγματα!!!
Οσο γιά τα χόμπυ...άστο παναθεμάτο.....τσούζει το θέμα απο´πολλές μεριές!!!
Σου εύχομαι φίλε και στα δικά σου, και συμφωνά απόλυτα με την σκέψη σου γιά θάλασσα!!!

μπραβο παιδες εγω παντως δεν εχω καθολου εμπειρια απο θαλασινα ενυδρεια .....
θελω να φτιαξω ενα αλλα απο οτι βλεπω ειναι περιπλοκο!

μαλον παλι σε γλυκου νερου θα παω.......