Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Ειχα ενα τετοιο στο ενυδρειο ,Lion Fish,και το ταιζα ζωντανα ψαρακια που μαζευα με αποχη απο ποταμακια.Μια φορα το ταιζα συνεχως για να δω ποσα θα φαει.Αν θυμαμαι καλα εφαγε 17 ,και το τελευταιο δεν χωρουσε και εμεινε η ουρα του εξω αρκετη ωρα.Βεβαια τις επομενες 2 μερες ηταν σε ληθαργο προσπαθωντας να χωνεψει.Ποτε δεν πειραξε κανενα αλλο ψαρι του ενυδρειου ,γιατι πως λεει και ο Γιαννης ,ηταν στο μεγεθος του,οπως και ποτε δεν εφαγε ψοφιο ψαρι,παντα ζωντανο

Eγω παντως εχω μια ενσταση.

Οκ το αποτελεσμα οπτικα ειναι ωραιο ,σαν να βλεπεις τηλεοραση ειναι ......

Τα ψαρακια που υποτιθεται οτι ειχαν πανοραμικη θεα γυρω απο το γυαλι ( και εμπαζε φως) δεν ειναι κριμα απο το θεο που μπουντρουμιαστηκανε και βλεπουν φως μονο απο την μια απο τις τεσσερεις πλευρες??

Απάντηση: Re: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Eγω παντως εχω μια ενσταση.

Οκ το αποτελεσμα οπτικα ειναι ωραιο ,σαν να βλεπεις τηλεοραση ειναι ......

Τα ψαρακια που υποτιθεται οτι ειχαν πανοραμικη θεα γυρω απο το γυαλι ( και εμπαζε φως) δεν ειναι κριμα απο το θεο που μπουντρουμιαστηκανε και βλεπουν φως μονο απο την μια απο τις τεσσερεις πλευρες??

Μα έτσι και αλλοιώς δεν υπήρχε φως γύρω απο το γυαλί, η μάλλον καλύτερα αυτό που υπήρχε εξακολουθεί να υπάρχει.Το ενυδρείο ήταν και είναι τοποθετημένο σε εσοχή των τοίχων κάτω απο την σκάλα και ανάμεσα στους πλαινούς και πίσω τοίχο.
Θα ήταν καλύτερα να μπορούσα να έχω κατασκευή γυάλας ανοιχτή εμπρός πίσω και επάνω, όμως δεν ήταν δυνατόν να μπεί στον δικό μου χώρο.
Αυτό που έχω κάνει είναι το φώς απο τις λάμπες να είναι προσομίωση ηλιακού φωτός, με λάμπες HQ.

Last edited:
Mα αυτο λεω.

Δεν μιλω για την ξυλοκατασκευη αλλα για την τοποθετηση στην εσοχη.....

Καλο το φως απο πανω αλλα γυρω γυρω μαυριλα...

Απάντηση: Re: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Mα αυτο λεω.

Δεν μιλω για την ξυλοκατασκευη αλλα για την τοποθετηση στην εσοχη.....

Καλο το φως απο πανω αλλα γυρω γυρω μαυριλα...

Αν ο φωτισμος απο επανω ειναι επαρκης ,οπως ειναι του Γιαννη, και μελετημενος ωστε οι λαμπες να ειναι στα σωστα σημεια ,τοτε δεν υπαρχει κανενα προβλημα. Σε περιπτωση που ο Γιαννης θελησει να υπαρχει και χαμηλοτερος φωτισμος κατα την διαρκεια της νυχτας μπορει να βαλει ενα moonlight για προσομειωση του φεγγαριου. Για μενα καλυτερα να μην υπαρχει προσβαση ανοικτη απο τις υπολοιπες πλευρες του ενυδρειου διοτι σε αυτη την περιπτωση τα ψαρια στρεσαρονται με το παραμικρο ιδιως τα θαλασσινα που ειναι και πιο ευαισθητα.

Εγω προσωπικα δεν εχω ακουσει ποτε το παραμικρο προβλημα στα ψαρια σε reef ενυδρεια τα οποια ειναι κατασκευασμενα in-wall με μοναδικο τζαμι το εμπρος. Το μονο κακο ειναι οτι δυσκολευει λιγο η συντηρηση τους οταν θες να κανεις εργασιες μεσα στο ενυδρειο.

Nίκο, μετά τη μία την νύχτα και έως τις 3 μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία φωτισμός φεγγαριού όπως είπες.....

Μια χαρα το πας. Απο θερμοκρασιες πως εισαι ? Εχεις προβλεψει εξαερισμο για τις λαμπες που ειναι εγκλωβισμενες ? Chillerακι ?

Μια χαρα το πας. Απο θερμοκρασιες πως εισαι ? Εχεις προβλεψει εξαερισμο για τις λαμπες που ειναι εγκλωβισμενες ? Chillerακι ?

Φυσικά και υπάρχει Chiller και επειδή είναι κάτω στο ντουλάπι, υπάρχει και ανεμηστήρας προστά σε αυτό.Γιά εξαερισμό στις λάμπες όχι δεν υπάρχει,όμως έχουν πολύ μεγάλο ελεύθερο περιθώριο προς τα επάνω (περισσότερο απο 3 μέτρα!!!)με αποτέλεσμα να μην έχω σοβαρό πρόβλημα.Παράλληλα έχω τοποθετήσει και αυτόματη αναπλήρωση νερού, μαζί με παροχή όζοντος.

Re: Απάντηση: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Για μενα καλυτερα να μην υπαρχει προσβαση ανοικτη απο τις υπολοιπες πλευρες του ενυδρειου διοτι σε αυτη την περιπτωση τα ψαρια στρεσαρονται με το παραμικρο ιδιως τα θαλασσινα που ειναι και πιο ευαισθητα.

Εγω προσωπικα δεν εχω ακουσει ποτε το παραμικρο προβλημα στα ψαρια σε reef ενυδρεια τα οποια ειναι κατασκευασμενα in-wall με μοναδικο τζαμι το εμπρος..

Δεν ξερω , δεν εχω κανει ψαροψυχολογος για να καταθεσω ασφαλες συμπερασμα αλλα εγω αν ειμουν εκει μεσα καπως θα μουρχοταν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Δεν ξερω , δεν εχω κανει ψαροψυχολογος για να καταθεσω ασφαλες συμπερασμα αλλα εγω αν ειμουν εκει μεσα καπως θα μουρχοταν.

Ουτε εγω εχω κανει "ψαροψυχολογος" αλλα μην ξεχνας οτι μιλαμε για ψαρια γεννημενα σε αιχμαλωσια και οχι στο φυσικο τους περιβαλον. Τα ψαρια που βαζουμε στα ενυδρεια μας προερχονται απο επιλεκτικες αναπαραγωγες οι οποιες γινονται αποκλειστικα σε ενυδρεια "γεννηστρες" και δεν ειναι ψαρεμενα απο καποια ανοικτη θαλασα. Ειναι συνηθισμενα να ζουν σε περιβαλον ελεγχομενο και αν τα βαλεις στο φυσικο τους περιβαλον τοτε ΟΥΤΕ το ιδιο τους το γενος δεν θα τα αποδεχθει.

Τεσπα τα περι ψυχολογιας ψαριων ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα και δεν νομιζω να ειναι του παροντος. Ο καθενας κοιταει να παρεχει στα ψαρια του τις καλυτερες συνθηκες προκειμενου να τα βλεπει και να τα χαιρεται. Αποψεις υπαρχουν απειρες σε καθε setup ενος ενυδρειου.
Και μην ξεχνατε. Το ενυδρειο δεν ειναι απλα χομπυ, ειναι ευθυνη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Ουτε εγω εχω κανει "ψαροψυχολογος" αλλα μην ξεχνας οτι μιλαμε για ψαρια γεννημενα σε αιχμαλωσια και οχι στο φυσικο τους περιβαλον. Τα ψαρια που βαζουμε στα ενυδρεια μας προερχονται απο επιλεκτικες αναπαραγωγες οι οποιες γινονται αποκλειστικα σε ενυδρεια "γεννηστρες" και δεν ειναι ψαρεμενα απο καποια ανοικτη θαλασα. Ειναι συνηθισμενα να ζουν σε περιβαλον ελεγχομενο και αν τα βαλεις στο φυσικο τους περιβαλον τοτε ΟΥΤΕ το ιδιο τους το γενος δεν θα τα αποδεχθει.

Τεσπα τα περι ψυχολογιας ψαριων ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα και δεν νομιζω να ειναι του παροντος. Ο καθενας κοιταει να παρεχει στα ψαρια του τις καλυτερες συνθηκες προκειμενου να τα βλεπει και να τα χαιρεται. Αποψεις υπαρχουν απειρες σε καθε setup ενος ενυδρειου.
Και μην ξεχνατε. Το ενυδρειο δεν ειναι απλα χομπυ, ειναι ευθυνη.
Προσυπογράφω Νίκο τον επίλογό σου....