Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Re: Απάντηση: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Δεν ξερω , δεν εχω κανει ψαροψυχολογος για να καταθεσω ασφαλες συμπερασμα αλλα εγω αν ειμουν εκει μεσα καπως θα μουρχοταν.

Kαι εγω προσυπογραφω τον δικο μου .

Re: Απάντηση: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

Kαι εγω προσυπογραφω τον δικο μου .

+1 και από εμένα, η τρέλα μου για την θάλασσα για περισσότερο από 15 χρόνια, μου λέει, το φως παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλα τα πλάσματα, τώρα για reef, δεν πολυ γνωρίζω, αλλά για γλυκό νερό αποτελεί και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υδάτινες ιστορίες σε μιά γυάλα....όχι και τόσο μικρή!!!

αλλά για γλυκό νερό αποτελεί και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο.-bye-

Κανεις λαθος. Παντα εχει να κανει με το τι ψαρια εχεις στο ενυδρειο σου. Αν εχεις για παραδειγμα πιρανια η δισκους που ζουν στον Αμαζονιο τοτε το πολυ φως τα στρεσαρει τρελα . Μεχρι και black water ριχνεις προκειμενου να εξομοιωσεις την καφετιλα του νερου το οποιο το κανει πολυ σκουρο για να μην επηρεαζονται απο το φως. Επισης βαζεις ριζες αφρικανικες για να βγαλουν τις τανινες στο νερο και να ειναι οσο το δυνατον πιο σκουρο.
Πολυ φως και εντονο χρειαζεσαι μονο οταν εχεις ενυδρειο "μποστανι" με φυσικα φυτα προκειμενου να δημιουργειται σωστη φωτοσυνθεση και με συγκεκριμενες λαμπες/kelvin και λιπασματα. Αλλα εκει παλι εχεις αλλου ειδους ψαρια.

Ο Νίκος με πρόλαβε και με κάλυψε στο θέμα του φωτισμού.....Το λάθος φως όταν δεν ξέρεις και ενοώ το πολύ φως η το μέτριο, η το λίγο, όχι μόνο καλό δεν κάνει στις περισσότερες των περιπτώσεων ,αλά μπορεί να προκαλέσει κάψιμο, δηλαδή θάνατο σε κοράλλια και στρεσάρισμα απίστευτο σε ψάρια.
Το καλύτερο είναι να έχεις φτειάξει επίπεδα φωτισμού, ακριβώς γιά να μπορείς να τοποθετήσεις στα σωστά σημεία κοράλλια που θέλουν διαφορετικές εντάσεις φωτός.Αυτό έχω προσπαθήσει να κάνω και εγω, και σε ένα μεγάλο μέρος τα έχω καταφέρει.Ακριβώς για αυτό ,δεν έχω 3 HQ λάμπες και T5 λίγο μικρότερες απο το μήκος του ενυδρείου.
Η ιστορία του σωστού φωτισμού σε ενυδρείο,όπως και η κυκλοφορία νερού, δεν βγαίνει απο το το πιστεύει ο κάθε ένας μας ,αλλά απο το τι πραγματικά χρειάζεται, και αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μετά απο απίστυετη μελέτη.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φανταζόμαστε.

Last edited:
γεια σας και απο μένα!!!
ομολογώ το έιχα ξεχάσει ότι έιχα ενυδρεία!!!:FSGSFGS4:
έχω 2 ένα 50αρι και ένα 120αρι
ορίστε και τα 2
dscf6206.th.jpg
[/url][/IMG]
dscf2862.th.jpg
[/url][/IMG]
4305.th.jpg
[/url][/IMG]

γεια σας και απο μένα!!!
ομολογώ το έιχα ξεχάσει ότι έιχα ενυδρεία!!!:FSGSFGS4:
έχω 2 ένα 50αρι και ένα 120αρι
ορίστε και τα 2
dscf6206.th.jpg
[/url][/IMG]
dscf2862.th.jpg
[/url][/IMG]
4305.th.jpg
[/url][/IMG]

Να που στο θυμίσαμε εμείς!!!
Μου αρέσουν...πολύ minimal φάση και ιδιαίτερη...

Ναι, πάρα πολύ καιρό, με το όνομά μου ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ γράφω ένα ποστ που λέγεται ''Παλαιό Ενυδρείο'' τώρα και ένα χρόνο κάνω ένα πείραμα με φυσικό νερό!

Ναι, πάρα πολύ καιρό, με το όνομά μου ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ γράφω ένα ποστ που λέγεται ''Παλαιό Ενυδρείο'' τώρα και ένα χρόνο κάνω ένα πείραμα με φυσικό νερό!

Μου αρέσουν πολύ τα περάματα, όμως πρόσεξε γιατί παίζει με ζωές...
Τα λέμε και εκεί λοιπόν...εγω ως Big Blue.

Εκεί είναι η απορία μου, μέχρι τώρα έπαιζα με ζωές (απώλειες) αυτό το διάστημα τρέχουν όλα κατά το δοκούν!!! ίσως να παίζει ρόλο και η βιολογία, όταν όλοι λέγαν οτι δεν χρειάζεται πολύ, εγώ έβαλα διπλάσια!

Εκεί είναι η απορία μου, μέχρι τώρα έπαιζα με ζωές (απώλειες) αυτό το διάστημα τρέχουν όλα κατά το δοκούν!!! ίσως να παίζει ρόλο και η βιολογία, όταν όλοι λέγαν οτι δεν χρειάζεται πολύ, εγώ έβαλα διπλάσια!
Συγνωμη μια ερωτηση ποιος σου ειπε οτι δεν χρειαζεται βιολογια και πως υπολογιζεις την ποσοτητα?Εκτος αν εννοεις το βιολογικο υλικο siporax κτλ.Προφανως καποιοι θα σου ειπαν οτι προσπαθησε να δωσεις εμφαση στον ζωντανο βραχο και οσο μπορεις λιγοτερα κανιστρα με βιολογικο υλικο.Αλλη μια ερωτηση.Τι εννοεις φυσικο νερο?Το παιρνεις απο την θαλασσα?

Ουτε εγω εχω κανει "ψαροψυχολογος" αλλα μην ξεχνας οτι μιλαμε για ψαρια γεννημενα σε αιχμαλωσια και οχι στο φυσικο τους περιβαλον. Τα ψαρια που βαζουμε στα ενυδρεια μας προερχονται απο επιλεκτικες αναπαραγωγες οι οποιες γινονται αποκλειστικα σε ενυδρεια "γεννηστρες" και δεν ειναι ψαρεμενα απο καποια ανοικτη θαλασα. Ειναι συνηθισμενα να ζουν σε περιβαλον ελεγχομενο και αν τα βαλεις στο φυσικο τους περιβαλον τοτε ΟΥΤΕ το ιδιο τους το γενος δεν θα τα αποδεχθει.

Τεσπα τα περι ψυχολογιας ψαριων ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα και δεν νομιζω να ειναι του παροντος. Ο καθενας κοιταει να παρεχει στα ψαρια του τις καλυτερες συνθηκες προκειμενου να τα βλεπει και να τα χαιρεται. Αποψεις υπαρχουν απειρες σε καθε setup ενος ενυδρειου.
Και μην ξεχνατε. Το ενυδρειο δεν ειναι απλα χομπυ, ειναι ευθυνη.
Νικο συγνωμη αλλα καπου διαφωνω.Τα πιο πολλα απο τα ψαρια που μπαινουν σε ενα θαλασσινο ενυδρειο ειναι wild caught.Αν εχεις καμια εγκυρη πηγη που να λεει οτι αναπαραγουν πχ Ναυαρχο σε αιχμαλωσια θα ηθελα πολυ να το διαβασω(ειλικρινα).
Με την ευκαιρια Γιαννη να σου πω οτι αργα ή γρηγορα ο Ναυαρχος θα σου τσιμπισει τα lps.
Οσο για τον επιλογο σου συμφωνω απολυτα.

Συγνωμη μια ερωτηση ποιος σου ειπε οτι δεν χρειαζεται βιολογια και πως υπολογιζεις την ποσοτητα?Εκτος αν εννοεις το βιολογικο υλικο siporax κτλ.Προφανως καποιοι θα σου ειπαν οτι προσπαθησε να δωσεις εμφαση στον ζωντανο βραχο και οσο μπορεις λιγοτερα κανιστρα με βιολογικο υλικο.Αλλη μια ερωτηση.Τι εννοεις φυσικο νερο?Το παιρνεις απο την θαλασσα?

Ναι αυτό μου είπαν, αλλά οι περισσότεροι είχαν reef, και με το δίκιο τους, όμως πιστεύω οτι το fish only διαφέρει δραματικά από τον ύφαλο!!!
Και ναι αλλάζω νερό από θάλασσα, με ορισμένες αλλαγές βεβαίως, και πολύ καλό φιλτράρισμα! η αλήθεια είναι οτι όλοι μου είπαν
γιατί το κάνω και ότι θα έχω απώλειες λόγω νερού κτλ. όμως η πράξη αποδεικνύει το αντίθετο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής!!!

Last edited:

Νικο συγνωμη αλλα καπου διαφωνω.Τα πιο πολλα απο τα ψαρια που μπαινουν σε ενα θαλασσινο ενυδρειο ειναι wild caught.Αν εχεις καμια εγκυρη πηγη που να λεει οτι αναπαραγουν πχ Ναυαρχο σε αιχμαλωσια θα ηθελα πολυ να το διαβασω(ειλικρινα).
Με την ευκαιρια Γιαννη να σου πω οτι αργα ή γρηγορα ο Ναυαρχος θα σου τσιμπισει τα lps.
Οσο για τον επιλογο σου συμφωνω απολυτα.

Ανήκω στην στην μεγάλη ομάδα εκείνων που αργά η γρήγορα επιχείρησαν να εντάξουν κάποιο αγγελόψαρο στον ύφαλό τους, αφού γνωρίζεις ότι ο πειρασμός είναι μεγάλος.Εχω διαβάσει πολλές περιπτώσεις που μετά απο αρκετά χρόνια αυτοκράτορες, ναύαρχοι και flame angel δεν έχουν πειράξει τίποτε απο μαλακά κοράλια και όχι μόνο.....ελπίζω το ίδιο να μου συμβεί και εμένα.
Εχω αδιαβάσει ακόμη να τσιμπάνε τα ίδια ψάρια κοράλια απο την πρώτη μέρα κι'όλλας...περίεργα πράγματα και άβυσσος η ψυχολογία των ψαριών!!!
Θέλησα να μειώσω τους ενδεχόμενους κινδύνους και δεν επέλεξα κάτι απο ξανθομέτωπο γιά παράδειγμα....

Ανήκω στην στην μεγάλη ομάδα εκείνων που αργά η γρήγορα επιχείρησαν να εντάξουν κάποιο αγγελόψαρο στον ύφαλό τους, αφού γνωρίζεις ότι ο πειρασμός είναι μεγάλος.Εχω διαβάσει πολλές περιπτώσεις που μετά απο αρκετά χρόνια αυτοκράτορες, ναύαρχοι και flame angel δεν έχουν πειράξει τίποτε απο μαλακά κοράλια και όχι μόνο.....ελπίζω το ίδιο να μου συμβεί και εμένα.
Εχω αδιαβάσει ακόμη να τσιμπάνε τα ίδια ψάρια κοράλια απο την πρώτη μέρα κι'όλλας...περίεργα πράγματα και άβυσσος η ψυχολογία των ψαριών!!!
Θέλησα να μειώσω τους ενδεχόμενους κινδύνους και δεν επέλεξα κάτι απο ξανθομέτωπο γιά παράδειγμα....
Εχω δοκιμασει με ναυαρχο δυστυχως ατυχος .Ενας φιλος τον ειχε δυο χρονια και ξαφνικα...:popcorn:

Με αφορμή την πρόσφατη εκδρομή μου στην Κρήτη,βρέθηκα και στο δημόσιο ενυδρείο που υπάρχει στον νομό Λασιθίου.
Η προσπάθεια έχει γίνει απο το κέντρο θαλάσσιων ερευνών και πραγματικά αξίζει νομίζω τον κόπο να σας περάσω μερικές φωτογραφίες.
Μιλάμε γιά απίστευτα λίτρα νερού, ιδιαίτερα στο κεντρικό ενυδρείο που φιλοξενεί τους καρχαρίες....κάπου 60.000 λίτρα νερού μόνο σε αυτό!!!
Την παράσταση πάντως γιά εμένα έκλεψαν οι μέδουσες....
Σε σχέση τώρα με κάποια δημόσια ενυδρεία που έχω επισκεφτεί στο εξωτερικό όπως γιά παράδειγμα αυτό λίγο έξω απο το Λίβερπουλ, δεν έχει καμία σχέση μιά και δεν περιλαμβάνει υδάτινους θόλους οροφής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκπληκτικό...
Αξίζει τον κόπο εαν βρεθείτε προς τα εκεί να το επισκεφτείτε....

θα ψαξω να βρω φωτος απο ενα "ενυδρειο" που ειχα παει περισυ στο Qintao στην Κινα.
Νομιζω οτι θα παθεις μεγαλη πλακα