Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Καλο ανακάτεμα και αν χρειαστεί άδειασμα του περιεχομένου και δευτερο δοχείο και ξανά ανακάτεμα, ευλαβική τήρηση των αναλογιών και στέγνωμα σε χώρο με 20 βαθμους Κελσίου είναι το κλειδί.
Καλώς ήρθες στην παρεα μας.

Κάνω το σουβερ..Κάνω τη χρωματιστή στρώση με το σχήμα 3,4 χιλιοστα και αφού στεγνώνει μετα απο 24 ωρες βγαζω τη διάφανη πάνω αλλά 3,4 χιλιοστα.....Αφού βάζω τη διάφανη μετα απο 12 ωρες και όσο στεγνώνει στη μέση το σουβερ κάνει σαν νερά σαν να δακρύζει και μετα απο 2 μέρες που το βγαζω απο τη σιλικόνη στις άκρες ειναι καλά και όσο πας προς τη μέση κάνει νερά και γίνεται σαν σαγρε

Υπάρχει περίπτωση να μη βγαινει καλα η στρώση κατω με το χρώμα και όταν βάζω τη διάφανη πανω να μου κανει νερα ή επρεπε να τη βουλώσει και να είναι καλα;;

Nαι, υπαρχει περιπτωση τα δυο μιγματα να μην δενουν καλα. Ισως να αφησεις το πρωτο στρωμα να στεγνωσει. Να επαναλαβω οτι οι χρωστικες για το υγρο γυαλι πρεπει να ειναι με βαση το οινοπνευμα και οχι με βαση νερου η λαδιου.

Οταν φτιαχνουμε ρητινη με χρωμα, πρωτα ανακατευουμε καλα το μιγμα και μετα προσθετουμε την χρωστικη και ανακατευουμε ξανα.

Nαι, υπαρχει περιπτωση τα δυο μιγματα να μην δενουν καλα. Ισως να αφησεις το πρωτο στρωμα να στεγνωσει. Να επαναλαβω οτι οι χρωστικες για το υγρο γυαλι πρεπει να ειναι με βαση το οινοπνευμα και οχι με βαση νερου η λαδιου.

Οταν φτιαχνουμε ρητινη με χρωμα, πρωτα ανακατευουμε καλα το μιγμα και μετα προσθετουμε την χρωστικη και ανακατευουμε ξανα.

Θα δοκιμάσω να κάνω ένα με βάση κατω με τα swan που είναι για υγρο γυαλι θα το ανακατεψω παρα πολυ καλα και όταν στεγνώσει θα κάνω τη διάφανη απο πανω αν γινει και τοτε φταίει μαλλον το γυαλί αλλιως μπορει να φτάιει το χρώμα η το ανακάτεμα...Μετά από 24 η 36 ωρες το βάζω εχει στεγνώσει η κατω στρώση

Παντως δεν ειναι φυσικο να γινει σαν σαγρε στη μεση ετσι ;;εσας γινεται τελειως λειο δεν εχει νερα;;;

Last edited by a moderator:
Οχι δεν ειναι φυσικο, το υγρο γυαλι πρεπει να στεγνωνει σαν γυαλι.

Τι φλογιστρο χρησιμοποιεις? Ποση ωρα το κρατας πανω απο την ρητινη? Εχω χρησιμοποιω πολυ συχνα ενα μινι φλογιστρο αλλα με πολυ συντομα περασματα πανω απο την ρητινη.
Σε ποιο μερος αφηνεις την ρητινη να στεγνωσει? Σε δωματιο (θερμοκρασια και υγρασια δωματιου?) η σε αλλο χωρο?

Η υγρασια γενικοτερα ειναι ενας υποπτος παραγοντας ιδιως αν εχει μολυνει την ρητινη. Θεωρεις οτι η χυμα ρητινη που αγορασες (οχι ο καταλυτης που αγορασες σφραγισμενο) μπορει να μην ηταν σε καλη κατασταση? Απο που την αγορασες?

Ειναι η πρωτη φορα που χρησιμοποιεις υγρο γυαλι? Αν οχι, ειχες την ιδια εμπειρια απο αλλη μαρκα ρητινης εκτος απο μερκολα? Τι ποσοτητες αναμιγνυεις την φορα? Μεγαλες? Πανω απο 100 γρ?

Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Οχι δεν ειναι φυσικο, το υγρο γυαλι πρεπει να στεγνωνει σαν γυαλι.

Τι φλογιστρο χρησιμοποιεις? Ποση ωρα το κρατας πανω απο την ρητινη? Εχω χρησιμοποιω πολυ συχνα ενα μινι φλογιστρο αλλα με πολυ συντομα περασματα πανω απο την ρητινη.
Σε ποιο μερος αφηνεις την ρητινη να στεγνωσει? Σε δωματιο (θερμοκρασια και υγρασια δωματιου?) η σε αλλο χωρο?

Η υγρασια γενικοτερα ειναι ενας υποπτος παραγοντας ιδιως αν εχει μολυνει την ρητινη. Θεωρεις οτι η χυμα ρητινη που αγορασες (οχι ο καταλυτης που αγορασες σφραγισμενο) μπορει να μην ηταν σε καλη κατασταση? Απο που την αγορασες?

Ειναι η πρωτη φορα που χρησιμοποιεις υγρο γυαλι? Αν οχι, ειχες την ιδια εμπειρια απο αλλη μαρκα ρητινης εκτος απο μερκολα? Τι ποσοτητες αναμιγνυεις την φορα? Μεγαλες? Πανω απο 100 γρ?

Χρησιμοποιώ αναπτήρα που είναι σαν φλογιστρο που τον γεμίζει εσυ....Αλλά έχω και πιστόλι που βγαζει ζεστό αερα και με τα 2 το ίδιο συμβαίνει ειτε λιγο ειτε πολυ αν το περασβ ειτε καθολου καξ να το αφησω με τις φυσαλιδες...Στο δωματιο την εχω 20 με 23 βαθμους εχει καθημερινά αντε να πεφτει 18 το λιγότερο..

Δε μπορώ να καταλάβω αν ήταν σε καλή κατάσταση αλλα ήταν με ταινία κολλημένη το καπάκι οχι κλειστο και γυρω γυρω είχε γυαλι ο κουβάς απ εξω υγρο οταν τον πηρα ...
Δε χρησιμοποίησα ξανα πρωτη φορα ειναι..ποσότητες διαφορες μικρές ομως απο 150 ως 50 γραμμάρια σύνολο αλλα το ίδιο συμβαίνει παντα.το πήρα από κάποιον Παρλαμά paints ..αν το ανακατεύω και γινει παλι το ίδιο ,θα πάρω απο καπου που έχει καλές αξιολογήσεις γιατι αυτος δεν είχε καθολου να δοκιμάσω..πάντως δε κιτρινιζει αλλα πιστευω οτι ανετα ηταν καιρο και μπορει να πηρε υγρασία...δε ξέρω χθες επεσε νερο πανω σε ένα σούπερ και σήμερα χαλασε ασπρισε απο πανω ολο...Και γενικά αφηνει γραντουνιες και υπολείμματα από οτι κι αν ακουμπήσεις και έχει βάρος οπως ενα ποτήρι νερό ακομα και κρυο να ναι του κανει σημάδι σαν να το βυθίζει

Κατι δεν παει καλα σιγουρα και βασει ολων αυτων που αυζητησαμε θα ρισκαρω να ριξω το φταιξιμο στην ρητινη με την υποψια οτι εχει παρει υγρασια.

Απο οτι εχω καταλαβει χρησιμοποιεις την απλη ρητινη της Mercola και οι αναλογιες που χρησιμοποιεις ειναι 10 ρητινη προς 6 σκληρυντη. Το λεω γιατι η νεα ρητινη crystal εχει διαφορετικες αναλογιες, 10:5

Κατι δεν παει καλα σιγουρα και βασει ολων αυτων που αυζητησαμε θα ρισκαρω να ριξω το φταιξιμο στην ρητινη με την υποψια οτι εχει παρει υγρασια.

Απο οτι εχω καταλαβει χρησιμοποιεις την απλη ρητινη της Mercola και οι αναλογιες που χρησιμοποιεις ειναι 10 ρητινη προς 6 σκληρυντη. Το λεω γιατι η νεα ρητινη crystal εχει διαφορετικες αναλογιες, 10:5

Και γω θα κάνω τελευταιες δοκιμές σημερα και αυριο και αν γινει το ίδιο θα πάρω απο αλλου...μπορώ να πάρω ένα κιλό να δοκιμάσω απο καπου ..ξέρεις κανένα καλό σιγουρα μαγαζι στο ίντερνετ...Την άπλη εχω ναι 10 προς 6

Aπο το Leroy το αγοραζω και απο το toolshouse για να ειμαι βεβαιος οτι δεν μενουν πολυ στο ραφι.
https://www.leroymerlin.gr/gr/hroma...oihou-xulou/ugro-guali-mercola-320gr-62283893
https://toolshouse.gr/εργαλεια/mercola-1803-υγρό-γυαλί-διάφανη-αυτοεπιπεδούμε/

Στο toolhouse δε μπορω να βρω και δνε ανοιβει και ο συνδεσμος στο λερου εχει αλλα ειναι 320 γραμμάρια μονο

Άκυρο το βρήκα..έκανα δοκιμή τώρα σε ένα σουβερ πέρασα 2 στρώση και σε άλλο έβαλα της swan χρωμα να δω αν φταίει.. αν πάλι γινει έτσι θα αγοράσω άλλο υγρο γυαλι..θα σας πω το αποτέλεσμα το βράδυ η αύριο το πρωί θα φανεί αν εγώ δε το ανακάτεμα καλά η φταίει το υγρο γυαλι...το βαλα με χρονόμετρο 10 λεπτά σε χάρτινο ποτηράκι και το ανακάτεμα πολύ καλά

Last edited by a moderator:
Καλησπέρα σε όλους.Αν μπορεί κάποιος ας γράψει τα νούμερα και ποιο είδος γυαλόχαρτων χρησιμοποιούμε στο γυαλοχαρτάρισμα.Απο ότι κατάλαβα ξεκινάμε με 120-240-320-400-500-600-800 και μετά περνάμε σε νερού απο 1000-1500-2000-2500-3000.Χρησιμοποιούμε γυαλόχαρτα ή ντουκόχαρτα;Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη

Kαλως τον!

Δεν ειναι απαραιτητο να ξεκινησουμε απο το 120. Το γυαλισμα αρχιζει αναλογα την κατασταση του υγρου γυαλιου που θελουμε να γυαλισουμε.

Μπορει να χρειαστει να ξεκινησουμε και απο grit 400 η και ψηλοτερα ακομα. Θελεις να ανεβασεις μια φωτο για να καταλαβουμε τι χρειαζεται το αντικειμενο?

Μετα απο το 1000-1500 grit καλυτερα να πας σε αλοιφη γυαλισματος αυτοκινητων.
Κανει oυτε 2 ευρω αν παρεις καποια απο το Jumbo που κανει και καλη δουλεια.https://www.e-jumbo.gr/organosi-spi...thosis-gratzounion-aftokinitou-200-ml_272075/

Αναφορικα με την σειρα καλα τα γραφεις, ισως μπορεις να παραλειψεις το 320 και το 500.
https://www.xtools.gr/γυαλόχαρτα-φύ...α-νερού-ντουκόχαρτα-σε-φύλλα-smirdex-270.html

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση.θα ανεβασω φωτο συντομα.εφτιαξα ενα φωτιστικο led κ αυριο,μεθαυριο θα ξεκαλουπωσω.εδωσα πολυ βαση στις συμβουλες σας,οσο αφορα το ανακατεμα κ την χυτευση του γυαλιου και βγηκε πολυ ομορφο,χωρις φυσαλιδες.για 1η κατασκευη,ειμαι ικανοποιημενος.εχω παρει απο το lidl το πολυεργαλειο parkside pmfw 310 d2,με αυτο εχω σκοπο να γυαλισω

Καλη ιδεα το πολυεργαλειο του Lidl σε χαμηλη ταχυτητα. Με τα γυαλοχαρτα εχεις σκεφτει κατι? Τα τριγωνα γυαλοχαρτα που παιρνει το εργαλειο δεν βγαινουν σε μεγαλα νουμερα.

Διαβάζοντας και βλέποντας διάφορα video σχετικά με το υγρό γυαλί, αλλά και συγκρίνοντας τις τιμές, αναρωτιέμαι γιατί όσοι κάνουν κατασκευές που απαιτούν λίτρα υγρού γυαλιού (τραπέζια κλπ) , δεν χρησιμοποιούν "Διάφανο Πολυεστέρα χύτευσης" που είναι πολύ πολύ πιο φτηνός;

Τουλάχιστον για το "γέμισμα" δεν θα ήταν πιο λογική λύση; :chinscratch:

Όλα ρυτίνες είναι...
Υπάρχουν όμως πολλών ειδών ρυτίνες, και η ποιότητά τους, σχεδόν πάντα, αντικατοπτρίζεται και στην τιμή τους.
Υπάρχουν ρυτίνες χύτευσης που είναι για μερικά χιλιοστά, υπάρχουν ρυτίνες για 1-2 πόντους πάχος όπως υπάρχουν και ρυτίνες χύτευσης για πάνω από 5 πόντους πάχος. Πιο ακριβές εννοείται.
Ο πολυεστέρας, όπως και πολλές οικοδομικές ρυτίνες, είναι μεν μια φτηνή λύση αλλά, όπως είπε κι ο Νίκος, μετά από λίγο διάστημα στον ήλιο αλλάζουν χρώμα, κιτρινίζουν.

Απάντηση: Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Ναι έχεις δίκιο,δεν βγαίνουν.σκεφτηκα να πάρω στρογγυλά και να τα κόψω.αλλιως....τριψιμο με το χέρι...

Διαβάζοντας και βλέποντας διάφορα video σχετικά με το υγρό γυαλί, αλλά και συγκρίνοντας τις τιμές, αναρωτιέμαι γιατί όσοι κάνουν κατασκευές που απαιτούν λίτρα υγρού γυαλιού (τραπέζια κλπ) , δεν χρησιμοποιούν "Διάφανο Πολυεστέρα χύτευσης" που είναι πολύ πολύ πιο φτηνός;

Τουλάχιστον για το "γέμισμα" δεν θα ήταν πιο λογική λύση; :chinscratch:
Πόσο κάνει ο πολυεστερας το κιλό; όταν το υγρό γυαλί το παίρνεις στα 10 το κιλό.
Εγώ το δοκίμασα και ήταν αποτυχία σκέτη. Ο πολυεστερας συρικνωνετε και θα κάνει κουρπα η κατασκευή ή θα ξεκολλήσει από το ξύλο όπως έγινε σε μένα.