Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Δημητρη η πυραμιδα γεμισε αναποδα και σε δυο φασεις. Δες προηγούμενη φωτο. Θα επανέλθω αναλυτικα την Τρίτη.

Tό κατάλαβα Μιχάλη και ευχαριστώ,άψογο τό αποτέλεσμα.:a0210:

Το σταδιο των δοκιμων αρχιζει να τελειωνει σιγα σιγα!

Eριξα σημερα υγρο γυαλι σε καλουπακια που ειχα ετοιμασει και περιμενω μεχρι αυριο να δω τι γινεται.

42208467275_1c94bc332f_b.jpg

Το νομισμα με την Ελισαβετ εχει δυο πλευρες που εχουν ανοιχτει με τρυπανι. Πρωτα μπηκε η ρητινη στο μπροστινο μερος και αυριο θα πεσει στο πισω μερος οπου ειναι ενα μικροτερο νομισμα. Το ξυλο ειναι απο ρεταλι καρυδιας.

Το Περσικο νομισμα εχει μπει σε ροδελα απο κορμο αμυγδαλιας. Εδω εγινε διαμπερης τρυπα με τρυπανι. Στην κατω μερια ειχα ηδη ριξει την ρητινη η οποια εχει στεγνωσει και σημερα εριξα την υπολοιπη με το νομισμα μεσα. Παρακατω στο τελος δειχνω πως δημιουργηθηκε ο πατος.

Τα υπολοιπα τρια καλουπια ειναι καποιες απλες συνθεσεις με φυλλα και κλαδακια απο διαφορα φυτα κηπου. Θελω να δω πως φαινονται γιατι το χτισιμο απο την αναποδη σε δυσκολευει λιγο. Εχω χρησιμοποιησει καλουπια κωνου, πυραμιδας και ενα μακροστενο. Αυριο θα φινιριστει και το ξυλο.

Εδω εχω βαλει ενα κλαδακι απο κυπαρισσοειδεις που (θελω να) μοιαζει με δεντρακι. Εχει χρωματιστει κιτρινο σε πρωτη φαση και αμα στεγνωσει θα μπει πρασινωπο με λιγο ψιλο χαλικακι για βαση. Το κοτσανι εχει πιαστει με οδοντογλυφιδα για να μεινει στη θεση του.

41302438600_bfc04dc3bf_c.jpg

Εδω καποιες λεπτομερεις των κατασκευων.
Η προετοιμασια για εκχυση υγρου γυαλιου για να δημιουργηθει ο πατος στο ξυλο. Χρησιμοποιηθηκε ταινια συσκευασιας με αριστα αποτελεσματα και χωρις καμμια διαρροη.

42209227355_8163f14c91_c.jpg

Εδω η γραφη ονοματος με τον κινεζικο laser engraver
43113368111_15901f46f8_c.jpg

Kαι εδω τα περισσευματα των κλαδιων που χρησιμοποιηθηκα. Υπηρχαν και αλλα αλλα αυτα τα κρατησα για το μελλοντικη χρηση.
41302434390_d3a03071ed_c.jpg

Τα υπολοιπα καλουπακια

Εδω μια προσπαθεια για να σωθει μια συνθεση με οστρακα που το αρχικο καλουπι δεν ειχε πηξει λογω μη καλου ανακατεματος.

Το τετραγωνο αρχικο καλουπι βυθιστηκε σε μισο καλουπι σφαιρας διαμετρου 5εκ.
43066508842_7b12622711_c.jpg

Αν δεν βγει καλο το ημισφαιριο, θα βαλω και το επανω καλυμα στο ημισφαιρικο καλουπι, θα ριξω ρητινη και θα το κανω σφαιρικο για να δοκιμασω και την κατασκευη σφαιρας απο υγρο γυαλι. Ουδεν κακον, αμιγες καλου :)

Σε ευχαριστούμε Μιχάλη,πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γιά όποιος θέλει να μπεί στόν χώρο τού υγρού γυαλιού καί στίς ρητίνες.

Ευχαριστω φιλε Δημητρη!
Οταν εισαι στο σταδιο των δοκιμων που δεν σε πολυενδιαφερει ακομα η λεπτομερεια, οσο η εμπειρια που παιρνεις, ειναι μια χαρα.

Σημερα εφτιαξα ενα ηφαιστειιογενες νησι με μια πετρα που εφερα απο την Σαντορινη :))

Εδω το set up. Καλουπι ~8χ5 εκατοστα, πετρα απο το ηφαιστειο και ψιλα πετραδακια για βυθο.
42221403065_f260ddd769_b.jpg

Στο δεξι καλουπι εριξα νερο για να υπολογισω ποση περιπου ρητινη χρειαζεται. Ηθελε 50 γραμμαρια ρητινης για μεχρι τη μεση.

Πρωτη φορα δοκιμασα το χρωμα για ρητινη σε μορφη παστας. Η αποδοση και η ποιοτητα του χρωματος ειναι πολυ καλυτερη απο αυτη του υγρου χρωματος απο τα κινεζικα μπουκαλακια. Μια ελαχιστη ποσοτητα αρκει. Το γαλαζιο βγηκε πραγματικα γαλαζιο.
41316226760_8aa830c945_c.jpg

Εδω η εκχυση της ρητινης με το γαλανο χρωμα. Η ρητινη θα καλυψει ~το 1/3 της πετρας.
42408757204_c5ddcedf4a_c.jpg

Και εδω η εξολοθρευση φυσσαλιδων με μικρο φλογιστρο.
42408748194_b2f7c4e74a_c.jpg

Ο βυθος φαινεται σκοτεινος λογω καλουπιου. Οταν στεγνωσει η ρητινη, θα φαινονται καθαρα τα ολογαλανα νερα του Αιγαιου :)

Εκ των υστερων σκεφτηκα οτι θα επρεπε να επλενα την πετρα και τα πετραδακια με νερο πριν ριξω την ρητινη για απολυτα διαυγες αποτελεσμα. Ομως μαλλον δεν πειραζει καθως η ρητινη ειναι χρωματισμενη.

Ωραία ιδέα Μιχάλη, θα είναι η μισή πέτρα έξω από τη ρητήνη απ'ότι κατάλαβα, σωστά;
Οπως το ζεσταίνεις με το φλόγιστρο δεν κυνδυνεύει να λιώσει το πλαστικό καλούπι;

Ευχαριστω Κωστα!

Ναι, η πετρα ειναι μισοβυθισμενη στη ρητινη. Τα 2/3 της πετρας για την ακριβεια ειναι εξω απο την ρητινη και μπορεις να πιασει το φυσικο ηφαιστειακο υλικο της πετρας. Αυτη ηταν και η ιδεα αλλωστε καθως εχω βαλει πετρωμα ολοκληρο μεσα στην ρητινη αλλα δεν το χαιρεσαι τοσο.

Το καλουπι ειναι σιλικονης και δεν εχει προβλημα.

Πολύ ωραία η ιδέα σου Μιχάλη,μεγάλη υπόθεση νά χρωματίζεται η ρητίνη,θά δίνει άλλη νότα σύμφωνα μέ τό αντικείμενο κατασκευής.
Καλή αποπεράτωση εύχομαι.

Στεγνωσαν τα πρωτα νομισματα.

Εδω η Ελισαβετ στο νομισμα της μιας πεννας. Στην πισω πλευρα του τριγωνου ειναι το μεγαλυτερο νομισμα των δυο πεννων.
43088380262_c92749d55d_c.jpg

Και εδω ειναι το Περσικο πεντοχιλιαρο.
42234102615_4f8119dc32_c.jpg

Η αληθεια ειναι οτι αυτο το παντρεμα νομισματων με υγρο γυαλι και ξυλο δεν υπαρχει πουθενα, τουλαχιστον εγω δεν εχω δει, για αυτο και κανει εντυπωση σε οσους τα πρωτοβλεπουν.

Εχω φτιαξει νομισματα μονο με υγρο γυαλι σε διαφορα καλουπια (κυβους, πυραμιδες, παραλληλογραμμα, ημισφαιρια κλπ) αλλα δεν μου αρεσουν τοσο παρ´ολο που εχουν την χαρη τους και αυτα, λογω διαφορετικοτητας απο αυτα που εχουμε συνηθισει.

41337849890_1bfeb2aca8_c.jpg

Εδω πανω ειναι καποια που μου εχουν απομεινει. Εξαιρεση ειναι το δεξι καλουπι (σφαιρα) που τωρα το δοκιμαζω για πρωτη φορα.
Εχω ριξει ρητινη στο μισο ημισφαιριο (ειναι ακομα στο καλουπι) και αργοτερα θα βαλω το καπακι (στα δεξια) και θα γεμισω την σφαιρα.

Σωθηκαν τελικα τα οστρακα που ειχαν μπει σε παραλληλογραμο καλουπι που δεν ειχε στεγνωσει λογω κακης μιξης της ρητινης.

Θα μπει μαλλον σε ροδελα ξυλου, οπως παρακατω για τοποθετηση σε τραπεζι σαν διακοσμητικο. Ευτυχως εχει 40μμ διαμετρο (forstenr 40mm).
Δεν θα κολληθει για να μπορει να βγαινει καθως η κατω πλευρα ειναι ενδιαφερουσα και ειναι κριμα να κολληθει στο ξυλο.

42245395295_54673fefc2_z.jpg

H κατω πλευρα
42246356375_c75f9892ac_z.jpg

Παντως ειναι εντυπωσιακο που το αρχικο εργο ενσωματωθηκε τελεια στο νεο καλουπι χωρις να φαινεται το παραμικρο.
Αυτο ειναι χρησιμο να το γνωριζουμε για εργα απο υγρο γυαλι το ενα μεσα στο αλλο.

Eυχαριστω Νικο και Δημητρη.

Στεγνωσε και το νησι το οποιο μου αρεσε πιο πολυ απ´ολα με την εννοια οτι μπορεις να φτιαχνεις πραγματα με υγρο γυαλι που εξεχουν απο το καλουπι. Φαντασια να υπαρχει μονο.

42437799524_0226d23aa5_b.jpg

Λογω των αντανακλασεων της μαυρης πετρας ο βυθος σκουραινει αρκετα. Ισως δεν επρεπε να ειχα βαλει καθολου χρωμα.

Μιχαλη αφωνος!
Πολυ ιδιαιτερα και φυσικα πανεμορφα! Τα νομισματα, τα οστρακα και κορυφη το νησι!
:grinning-smiley-043
Φαντασου να τα φωτισεις κιολλας... (δουλεια για τον weatherman αυτη...)

Thanks man!
Εχω παραγγειλει λεντακια ηδη για φωτιζομενες κατασκευες :))

Eδω καποιες μικρες δοκιμες με φυτα.

42437800884_c47532d199_c.jpg

42431251204_d4b9806335_c.jpg

Το χρωμα σκουραινει πολυ την συνθεση, αν και απο κοντα η χρωματιστη πυραμιδα φαινεται καλη και διαυγης.
Στην συγκεκριμενη πυραμιδα στο πανω μερος εχω ριξει πρωτα κιτρινο και μετα στην βαση πρασινο -σε δυο φασεις- δειχνει ομως παρα πολυ σκουρο. Ειτε τα χρωματα ειναι πολυ τσιπικα ειτε πρεπει να βαζω ακομα πιο λιγο χρωμα.

Υπαρχουν χρωματα διαφανη (transparent) και αδιαφανη (opaque). Ισως χρησιμοποιω τα δευτερα, δεν ξερω, δεν υπαρχει περιγραφη οταν τα αγοραζεις.

Πολύ όμορφες οι κατασκευές σου Μιχ. γεμάτες υπομονή & λεπτομέρεια.
Σχολείο πραγματικό τα σχόλια σου.

παιδια, μηπως να αρχισετε και τις βασεις με κανενα λεντακι απο κατω?