Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Σκεφτομαι να παω ενα βημα παραπανω:)
Eχω παραγγειλει μικρες διοδους led των 3βολτ που θα τοποθετηθουν ΜΕΣΑ στο υγρο γυαλι.
Η τροφοδοσια τους θα γινεται εξωτερικα με μπαταριες κουμπια. O διακοπτης θα ειναι μικρος -οn/off η ακομα πιο μικρος -push button/momentary.
Δεν νομιζω να υπαρχει θεμα με την θερμοκρασια με τα μικρα 3βολτα λεντακια. Αν υπαρχει, θα χρησιμοποιηθουν μονο οι διακοπτες push button (δινουν ρευμα μονο οσο τους πατας).

Για το θεμα της (ελαχιστης) συστολης/διαστολης του led, εαν υφισταται, σκεφτομαι να ριξω λιγοτερο καταλυτη στη ρητινη για να υπαρχει καποια ελαστικοτητα το μιγμα.
Μου αρεσουν αυτα τα πειραματα, εχω ηδη ετοιμο το ξυλινο καλουπι..:))

Mπράβο Μιχάλη είναι όλα φανταστικά :SFGSFGSF:

Αν καί τά είπαμε από κοντά γιά τά λεντάκια,οι μπαταρίες κουμπιά πάντος άν τό έχεις σέ λειτουργεία συνέχεια ΤΟ λεντάκι καί τό ΤΟ τό βάζω μέ κεφαλαία γιατί αντέχει υπό φορτίο μόνο ένα λεντάκι, καί όχι 2-3 παράλληλα (καί αυτό όχι συνεχόμενα,καλύτερα τό push button γιά τήν διάρκεια τής μπαταρίας),καί όχι τρία λεντάκια έν σειρά όπως μιά 9 βολτη μπαταρία.

Επίσης τά λεντάκια έχουν πολικότητα,έχουν ένα πόδι κοντό πού είναι η κάθοδος,εκεί συνδέεις τό - (πλήν) καί στό μακρύ πόδι είναι η άνοδος εκεί συνδέεις τό + (σύν)

Τώρα άν βάλεις λεντάκια υψηλής φωτεινότητας τότε δουλεύουν στά 3 volt,καί αυτά όχι όλα,έχω κάνει πολλές μετρήσεις τάσης καί ρεύματος καί τά έχω καταγεγραμμένα νά τά θυμάμαι π.χ τό μπλέ-λευκό-πράσινο είσαι οκ λειτουργούν στά 3 volt,αλλά τά υψηλής φωτεινότητας led κίτρινα καί κόκκινα λειτουργούν στά 2 volt,καί άρα χρειάζονται αντίσταση άν τά τροφοδοτήσεις μέ 3 volt.
Aν βάλεις απλά led δουλέυουν στά 1,8 - 2 volt καί χρειάζονται αντίσταση 100 ohm στό 1/4 watt από πηγή τροφοδοσίας 3 volt.

Η τιμή τής αντίστασης γιά πτώση τάσης από τά 3 volt τής μπαταρίας στά 2 volt είναι 100 ohm στό 1/4 watt συνδεμένη έν σειρά μέ τήν τροφοδοσία είτε από τό + τής μπαταρίας στό μακρύ πόδι τού led πού είναι η άνοδος,είτε στό - τής μπαταρίας στό κοντό πόδι τού led πού είναι η κάθοδος.

Επίσης αντί γιά αντίσταση μπορείς να βάλεις σέ σειρά δυό διόδους π.χ 1Ν4001 καί νά κόψεις 1,2 volt από τήν τροφοδοσία (κάθε δίοδος κόβει 0,6 volt) μέ ορθή πόλωση φυσικά,oί δίοδοι έχουν μιά γραμμή εκεί είναι η κάθοδος,γιά νά έχεις τήν πτώση τάση 1,2 volt ενώνεις δύο διόδους έν σειρά ανοδο-κάθοδο-άνοδο-κάθοδο,στό σύν τής μπαταρίας θά βάλεις τό σημείο τής διόδου πού ΔΕΝ έχει τήν γραμμή καί στήν άλλη μεριά πού είναι η κάθοδος πού έχει τήν γραμμή θά βάλεις τό μακρύ πόδι τού led πού είναι η άνοδος +.
Tα αρνητικά - από τήν μπαταρία κατευθείαν στό κοντό πόδι τού led κάθοδος.

Στήν διάθεση σου γιά λεπτομέρειες,άν δέν τα καταφέρεις θά τά φτιάξουμε παρέα,καί θα φέρω εγώ διόδους - αντιστάσεις.
Επίσης καλύτερα γιά οπτικό θέαμα προτείνω 9 volt μπαταρία μέ 3 led υψηλής φωτεινότητας μέ δοκιμή βέβαια μήν τυφλώνουν τόν θεατή,η απλά led,όλα αυτά πάντα βέβαια μέ πειράματα.
Εγώ προσωπικά θα καλούπωνα 3 led μέσα στήν πυραμίδα μέ τά καλώδια από έξω σέ στρατηγικά σημεία θέασης π.χ μπλέ γιά τήν θάλασσα καί κατόπιν άν ήταν τό φώς εκτυφλωτικό σέ άλλη πλευρά ξανα-μανά καλούπι νέο κ.τ.λ θέλει πειραματισμό για να βρείς τήν επακριβώς σωστή τοποθέτηση,αλλά τό αποτέλεσμα θά είναι εντυπωσιακό.

Last edited:
Eυχαριστω πολυ συναδελφοι!!

Δημητρη εισαι κατατοπιστικοτατος.:a0210:
Υπαρχουν και πινακακια με το αντιστοιχο βολταζ για διοδακια λεντ 3 και 5μμ καθως και διαφορετικων χρωματων. Αντιστασεις και διοδους εχει απειρες ο πατερας μου καθως εχει χομπυ με τα ηλεκτρο/ηλεκτρονικα.

Κυριακο τα φυτα που εχω βαλει μεσα στη ρητινη εδω και 3-4 μερες φαινονται σαν καινουρια ενω αυτα που αποξηραινω απο την ιδια παρτιδα, φαινονται...αποξηραμενα :))
Δεν ξερω αν η παντελης ελλειψη αερα μεσα στην ρητινη διατηρει εφ'ορου ζωης την 'ζωη' στα φυτα. Παντως καποια εντομα που εχω σε ρητινη -αγορασμενα εδω και 15 χρονια- ειναι σαν ζωντανα.

Last edited:
Λογικά δεν θα πάθουν τίποτα. Αρκεί να μην βλέπει όλη την κατασκευή ο ήλιος συνέχεια γιατί θα κιτρινίσει.

Eυχαριστω πολυ συναδελφοι!!

Δημητρη εισαι κατατοπιστικοτατος.:a0210:
Υπαρχουν και πινακακια με το αντιστοιχο βολταζ για διοδακια λεντ 3 και 5μμ καθως και διαφορετικων χρωματων. Αντιστασεις και διοδους εχει απειρες ο πατερας μου καθως εχει χομπυ με τα ηλεκτρο/ηλεκτρονικα.

Mιχάλη τά πινακάκια είναι γιά γενικές γραμμές,η τάση λειτουργίας κάθε led εξαρτάται από τό κατασκευαστή από τήν φωτεινότητα καί απο τό χρώμα τού led.Kαί καλό είναι γιά σίγουρα νά κάνεις δοκιμές μέ αντιστάσεις άν δέν έχεις ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό καί βολτόμετρο-μιλιαμπερόμετρο γιά νά δείς τήν φωτεινότητα από εμπειρία.

Σημερα δοκιμασα τα καινουρια θαλασσινα καλουπακια που παρελαβα νωριτερα μεσα στην εβδομαδα καθως και και τα διαφορα ειδη χρωματων -διαφανη/αδιαφανη- στις αποχρωσεις του μπλε για να δω διαφορες.

42505699095_1ba4f25c94_b.jpg

Οσο δουλευω με το υγρο γυαλι Mercola τοσο το εκτιμω και πιο πολυ. Ειναι το καλυτερο/διαυγεστερο απο 3 ειδη υγρου γυαλιου που εχω δοκιμασει -και το φτηνοτερο.
Το μονο μειον ειναι η αναλογιες μιξης που δεν ειναι 1:1 και θελει παντα κομπιουτερακι διπλα. Βεβαια αυτο συνηθιζεται.

Καλά αποτελέσματα. Σαν γρανίτα παγωτό φαίνονται.
Έχουν "γέμιση" μέσα με κάποιο εξάρτημα, λουλούδι κλπ ή σκέτο υγρό γυαλί είναι?

Μερσι! Τα καλουπια με το χρωμα δεν εχουν τιποτα μεσα καθως ηθελα μονο να δοκιμασω πως βγαινουν τα διαφορα σχηματα για να ξερω τις λεπτομερειες του καθε καλουπιου.
Επισης ειναι μια δοκιμη απο τα διαφορα ειδη χρωστικων (επελεξα μπλε λογω θαλασσινων καλουπιων) που εχω αγορασει για να δω τις διαφορες μεταξυ διαφανων/αδιαφανων χρωματων (οpaque/traνsparent-transluscent).

Στο πανω μερος της φωτο, εχω βαλει σε ενα τριγωνο καλουπι ενα νομισμα για να δω πως βγαινει σκετο ενα νομισμα στο συγκεκριμενο καλουπι.
Η ρητινη εχει μπει σε δυο στρωσεις. Η πρωτη μεχρι λιγο πιο κατω απο την μεση οπου οταν στεγνωσε μπηκε το νομισμα και επεσε η δευτερη στρωση. Ετσι το νομισμα θα ειναι στην μεση.
Στο τετραγωνο καλουπι, διπλα στο νομισμα εχω κανει μια μινιατουρα νησι με αμμο για βυθο, σαν το μεγαλυτερο που ειχα φτιαξει προσφατα. Εδω εχω βαλει το νεο διαφανες γαλαζιο χρωμα, αν και δεν φαινεται καλα στη φωτο.

Καλές δοκιμές Μιχάλη. Δοκίμασε να σταξεις μερικές σταγόνες ρητίνη με λευκό χρώμα μέσα στο γαλάζιο χωρίς να τα ανακατέψεις, θα τονιστεί περισσότερο το χρώμα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλές δοκιμές Μιχάλη. Δοκίμασε να σταξεις μερικές σταγόνες ρητίνη με λευκό χρώμα μέσα στο γαλάζιο χωρίς να τα ανακατέψεις, θα τονιστεί περισσότερο το χρώμα.

Σωστος.
Και πανω στην σταγονα μερικοι κυκλοι με μια οδοντογλυφίδα θα σου δωσουν απιθανα σχεδια.

Εδώ η φαντασία του κάθε καλλιτέχνη δεν επιδέχεται προτροπέ μάλλον........!

Ώρα να βγάλει κ η Proxxon μηχανάκια για γυαλί σιγά σιγά.

Last edited by a moderator:
Μιχάλη πολλά μπράβο :SFGSFGSF:
Σήμερα είχα τήν τιμή νά ξεκαλουπώσω εγώ μερικά από αυτά τά υπέροχα πράγματα από υγρό γυαλί στό εργαστήριο τού Μιχάλη,καί ομολογώ νά πώ ότι είναι φανταστικά.Μπορείς να φτιάξεις απίθανα πράγματα σιγά-σιγά από υγρό γυαλί :a0210:

Για να δούμε τι θα βγούν όταν στεγνώσουν & τριφτούν - γυαλιστούν. Μπρελόκ για το αμάξι ή neckclace !

Το υγρό γυαλί είναι της Mercola.

Re: Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Θλεω led στο υγρο γυαλι τωρα! Αντε μαστορια προχωρατε :violent-smiley-030:
Για τα led θέλουμε ηλεκτρολόγο, άρα επεμβαίνεις εσύ εδώ.