Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Πολυ καλο, ενδιαφερον, ενημερωτικο και χρησιμο βιντεο για κατασκευες με υγρο γυαλι. Καλα εκανες Βασιλη που το ανεβασες:a0210:

Ωραίο και περιεκτικο βίντεο.
Βέβαια οι τιμές με αγορά από το εξωτερικό δεν είναι τόσο τραγικές όπως και τα γυαλοχαρτα φτάνουν το 5 ακόμα και το 12.000 grit σε σωστό γυάλισμα ρητίνης.

Καλημερα.
Να κανω μια ερωτηση μηπως καποιος το εχει δοκιμασει ή ξερει.
Θελω να φτιαξω ενα "πινακα" απο εποξικη ρυτινη με μεγεθος περιπου 1 μετρο επι 50 εκατοστα ή λιγο μεγαλυτερο. Το παχος για να ειναι ελαφρυ αλλα και για να μη κοστισει πολυ πρεπει να ειναι μικρο. Ελεγα γυρω στα δυο εκατοστα ή και μικροτερο.

Αν αποτελειται μονο απο ρυτινη λετε να σπασει; Να ντυσω με ρυτινη καλυτερα καποιο φυλλο κοντρα πλακε ή mdf; Πχ 1 εκατοστο κοντρα πλακε και ενα ρυτινη; Με το "ξυλο" θα αισθανομαι πιο σιγουρος νομιζω. Θα γλυτωσω και 5 λιτρα ρυτινη. Με προβληματιζει λογω εμφανισης ομως. Λογικα θα φαινεται εστω και λιγο το ξυλο (χρωμα δε θα βαλω το διαφανο αλλα τη σκονη)...
Τι λετε;

Η αλλη ερωτηση ειναι πως το κρεμαμε στον τοιχο. Βρηκα τα παρακατω μαραφετια στο ιντερνετ.

Ευχαριστω!
d6a7cbb0456101f1e5e60e4fd32e4853.jpg

Μενει να βαφτουν τα τυπωμενα καραβακια (τιτανικάκια) για το τελικο σταδιο εκχυσης ρητινης στα τρια καλουπια.

Εδω ολα τα υλικα και οι διαφορες χρωστικες (σκονες και υγρο) για τις αποχρωσεις του 'ωκεανου'.
Θα δοκιμαστει πρωτη φορα το νεο υπερδιαφανο υγρο γυαλι της Μερκολα Liquid Glass Crystal.

u1E0UJ3h.jpg

Τρια σεναρια 'Τιτανικου' θα γινουν:
-To πρωτο σεναριο, το πριν, οπου το πλοιο θα πλεει αμεριμνο στην επιφανεια της θαλασσας με τα παγοβουνα να καραδοκουν.
-το δευτερο σεναριο, το δραματικο, οπου το πλοιο αρχιζει να βυθιζεται. Το 4ο φουγαρο στα δεξια θα ειναι κατω απο την επιφανεια.
-το τριτο σεναριο, ο επιλογος, οπου το πλοιο κειτεται στον βυθο. Το πλοιο ειναι ολο κατω απο το νερο. Το παγοβουνο επιπλεει.

Μου λειπει ακομα το υλικο (gel) που χρειαζεται για να κανω την 'θαλασσα' κυμματιστη/τρικυμιωδη.

Πολύ ενδιαφέρον το project Μιχάλη. Περιμένουμε συνέχεια!! Είμαι περίεργος να δω τα αποτελέσματα των κυμάτων.

Θα καθυστερησει Βαγγελη, τελικα τα κυμματα δεν ειναι τοσο απλη υποθεση...βλεπω οτι βαζεις χαρτια και αλλα υλικα για να κανεις το αναγλυφο και δεν μου αρεσει η ιδεα.

Θα εδω μηπως και μπορεσω να βρω καποιον αλλο τροπο πιο απλο και γρηγορο.

Μιχαλη, θα ηθελα πολυ να κανεις και κυματα αν μπορεις, αν και κανονικα για να φανει πιο ομορφο, χρειαζεται να γινει σε μεγαλυτερη επιφανεια..
Αξιζει ομως μια προσπαθια..

Πρεπει να υπαρχει κατι που να στεγνωνει διαφανο και να προσδιδει αναφλυφο, κατι σαν την ξυλοκολα αλλα πιο πηχτο, δεν θα χρειαζεσαι χαρτια και αηδιες.

Το ψαχνω αυτες τις μερες, βλεπω και τι εχω εγω σαν υλικο. Θα δοκιμασω αυτο ζελε που εχω για να μεταφερω φωτογραφιες σε ξυλο.
Foto transfer Potch λεγεται και εχω την εντυπωση οτι κανει αυτο που θελω. Το ασπρο των κυμματων που αφριζουν βαφεται με πινελακι και ακρυλικη μπογια.

Μιχάλη... jedrek29t στο youtube. Σε μικροκατασκευές ρητίνης προσωπικά δεν έχω συναντήσει κάποιον με μεγαλύτερη φαντασία και εξαιρετική τεχνική. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει σχεδόν 2εκ συνδρομητές! Τσέκαρε αυτά με κύματα:

https://www.youtube.com/watch?v=sHdplP04j1U
https://www.youtube.com/watch?v=BFQxbT7lAyI

Πολυ ενδιαφεροντα βιντεακια και ο τυπος πραγματικα εχει οντως χαρισμα! Καλα εκανες και τα ανεβασες, ο τυπος ειναι σκετη εμπνευση για ολους τους χομπιστες του ειδους!

Αυτο το υλικο που το ονομαζει Jel medium ειναι αυτο που ψαχνω!! Δυστυχως δεν λεει τι ειναι. Θα βρουμε παρομοιο.

Μπραβο Στεφανε, αυτο πρεπει να ειναι, ευχαριστω!!

Και βλεπω μαλιστα απο τις περιγραφες οτι ειναι σχεδον το ιδιο, αν οχι ακριβως το ιδιο , με κατι που ηδη εχω για μεταφορα φωτογραφιας σε ξυλο. Αρα ξεκιναμε τα πειραματα :)
H διαδικασια θα ειναι ακριβως η ιδια οπως περιγραφεται στο δευτερο βιντεο που ανεβασε ο Γιαννης παραπανω, μετα το 5ο λεπτο!
23302642783_c3f9109cac_c.jpg

Καλησπερα στην ομαδα,

Τελικα καταφερα και εκανα 2 project με το υγρο γυαλι αρκετα πετυχημενα, αν εξαιρεσεις καποιες μικρες φυσαλιδες στο εσωτερικο.
Στο μεγαλο φωτιστικο το γεμισα σταδιακα για να εξαλειψω οσο το δυνατον περισσοτερες φυσαλιδες. Το λαθος μου σε αυτο ηταν οτι χρησιμοποιησα μια δυνατη σιλικονη αναμεσα στο ξυλο και στο plexiglass με αποτελεσμα να μην φευγει απο το ξυλο.20210109_114931.jpg20210109_114935.jpg20210109_175453.jpg20210109_182052.jpg20210118_222936.jpg20210118_222928.jpg20210118_222921.jpg139376027_263390335215637_4012146336257408098_n.jpg139275115_462499758120112_8464477552892491835_n.jpg140130250_448289153186986_36869259830149803_n.jpg140053513_426650555123339_3504702796145232178_n.jpg140288417_2834918193417401_1037719783620731644_n.jpg
Το δευτερο ηταν πιο ευκολο κυριως λογω μεγεθους.

Το συμπερασμα μου ειναι οτι θελει πολυ προσοχη στην αναλογια και στον χρονο ανακατεματος.

Μια χαρα τα καταφερες, μπραβο. :a0210:

Εκανες κατασκευες που ελαχιστοι εχουν προσπαθησει να κανουν και ως εκ τουτου ειναι πολυ ιδιαιτερες.

Η εμπειρια που αποκομιζουμε με τις πρωτες προσπαθειες ειναι πολυτιμες για τα επομενα projects. Ποσο υγρο γυαλι σου πηρε για να κανεις το μεγαλο φωτιστικο?

Πολυ ενδιαφεροντα βιντεακια και ο τυπος πραγματικα εχει οντως χαρισμα! Καλα εκανες και τα ανεβασες, ο τυπος ειναι σκετη εμπνευση για ολους τους χομπιστες του ειδους!

Αυτο το υλικο που το ονομαζει Jel medium ειναι αυτο που ψαχνω!! Δυστυχως δεν λεει τι ειναι. Θα βρουμε παρομοιο.

Μιχάλη βάση της απάντησης που δίνει σε ένα απο τα βίντεο λέει οτι είναι shiny gel medium Daily art
Η Daily art είναι η εταιρεία. Shiny δε βρήκα, αλλά gloss (φαντάζομαι το ίδιο είναι)
Κι η περιγραφή του:
Artist quality heavy and thick transparent gel to build a structure and use as glue for mixed media projects.

https://www.dailyart.eu/en/gel-medium-gloss-100-ml

Στα γρήγορα βρίσκω αυτά (που είναι ματ όμως, αλλά διάφανα και πάλι)
https://www.ilino.gr/gel-medium-matt-100-ml-daily-art-da16702590.html
https://www.ergastirimorfes.gr/gel-medium-matt-dailyart-100ml

Aυτο φαινεται τελειο Γιαννη, ειναι και παχυρευστο και ισως δεν χρειαζεται και δευτερη στρωση για να διατηρηθει το αναγλυφο.
Στα αλλα το αναγλυφο πεφτει καθως στεγνωνει το gel και χρειαζεται δευτερη στρωση.

Διπλη τιμη στην Ελλαδα, αλλα ευτυχως ειναι φτηνο. Να'σαι καλα φιλε:a0210:

Ξεκινησε η δοκιμη για δημιουργια αναγλυφου (κυμματων) σε υγρο γυαλι.

Χρησιμοποιηθηκε κατ'αρχας ενα gel που εχω πολλα χρονια και διατηρειται σε αριστη κατασταση. Δεν ειναι πολυ πηχτο και χρειαζεται και δευτερη στρωση.
KI2Xbpuh.jpg

Ανανμιγνυεται παρα πολυ καλα με ακρυλικα χρωματα νερου και καθολου με χρωματα οινοπνευματος, αυτα που βαζουμε στο υγρο γυαλι.

Εδω η πρωτη στρωση σε ενα ετοιμο διαφανο ρεταλακι υγρου γυαλιου που ειχα φτιαξει πριν καιρο. Φαινεται οτι θα γινει δουλεια.
iP6s7Qmh.jpg

Στην δευτερη στρωση θα φανουν καλυτερα, πιο αναγλυφα τα κυμματα.
Στην τριτη στρωση θα μπει το gel με ασπρο χρωμα για να γινει το αφρισμα των κυμματων κοντα στη βαρκα και επισης στην πανω μερια που θα σκαει το κυμα σε προβλητα που θα προστεθει. Η βαρκα θα βαφτει και θα δεθει σε 'δεστρα/μπιντα' που θα βρισκεται στην προβλητα. Μιας και κανουμε δοκιμες ας βγει κατι :)

Aναλυτικα η διαδικασια οταν τελειωσει το εγχειρημα.

Ενα θεμα ειναι πως μπορει να γινει πιο πηκτο το gel. Aν δεν μπορει να γινει, θα αγοραστει κατι ετοιμο.
Κατα δευτερο λογο, νομιζω οτι μπορει να φτιαχτει κατι παρομοιο με ξυλοκολλα. Θα κοιταξω μηπως βρω κατι στο διαδικτυο καθως η ξυλοκολλα ειναι παρα πολυ φτηνη.