Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Σχεδιάζω - στο μυαλό μου - το επόμενο προτζεκτάκι και κάπου στην κατασκευή θα χρειαστεί να κάνω ένα μικρό καλούπι που θα πέσει εκεί μέσα υγρό γυαλί. Γύρω στα 10 εκατοστά, τρεις πλευρές σαν ένα "Π".

Αναρωτιέμαι, αν το φτιάξω από ΚΠ 10mm και "ντύσω" αυτό το ΚΠ στην εσωτερική πλευρά, εκεί που θα χυθεί το υγρό γυαλί, με σελοφάν (ίσως περασμένο και με κάποιο λιπαντικό), θα κάνω τη δουλειά μου; Εννοώ να μην κολλήσει με το ξύλο.

Έτσι και αλλιώς έχω σκοπό να τρίψω μετά με μια σειρά από γυαλόχαρτα και να γυαλίσω αυτό το κομμάτι που θα πέσει το υγρό γυαλί, αλλά σκέφτομαι πως να το κάνω πιο σωστά και πιο εύκολα.

Έχετε καμιά άλλη ιδέα;

Kαλυτερα να φτιαξεις το καλουπι απο plexi 1mm οπου μαλλον δεν θα χρειαστει να γυαλισεις τιποτα.
Μεγαλη ταλαιπωρια το γυαλισμα οπως θα βγει/ξεκολλησει απο το ξυλο, οπου πρεπει να αρχισεις απο 120grit, ισως χαμηλοτερα.

Αν εχεις καμμια θηκη DVD/CD θα ηταν ιδανικα. Το περιβλημα εχει παχος 1μμ.
Προσφατα βρηκα καμμια δεκαρια τετοιες θηκες και τις εκοψα/καθαρισα περιμετρικα στην πριονοκορδελα για να τις κανω καλουπια.

Διασταση ~12εκ. x 12 εκ.
DM6qDJBh.jpg

Καθε φυλλαρακι 12χ12εκ. κοβεται σε οποια υποδιασταση θελεις.

Αμα σε βγαλει ο δρομος σου στα βορεια, ευχαριστως να σου δωσω.

Τρομερή ιδέα Μιχάλη η θήκη CD! Δεν θα πήγαινε το μυαλό μου!
Και να σκεφτείς έχω αγοράσει δεκάδες άδειες θήκες, για να αντικαθιστώ όποια βρίσκω σπασμένη στα CD μου.

Ευχαριστώ :)

Τη θηκούλα αφού την κόψω θα τη λαδώσω με κάτι για να μην κολλήσει με το υγρό γυαλί, ή δεν έχει πρόβλημα;

Να φανταστεις οτι εντελως τυχαια βρηκα εκεινη την μερα μπροστα μου τις θηκες και προλαβα και ακυρωσα παραγγελια απο plexi 1mm που ειχα κανει την ιδια μερα στο Amazon!!

Καλυτερα να ψεκασεις λιγο σπρευ σιλικονης και να το σκουπισεις μετα με ενα πανακι.
Αν θες μαλιστα θα σου προτεινα να δοκιμασεις σε μια πλευρα να μην βαλεις καθολου σπρευ σιλικονης για να δεις την διαφορα.

• Like
Reactions: nikfor
Καλησπερα στην ομαδα.
Μετα απο κοπο γιατι ειμαι τερμα ασχετος στο βιντεο editing καταφερα να ανεβασω το βιντεακι μου στο youtube με μια 2η κατασκευη που εφτιαξα με το logo του batman.
Το μειγμα μου βγηκε λιγο θολο επειδη η ρητινη ειχε αρχισει να χαλαει.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Στις φωτος παραθετω και μια ακομα κατασκευη που εφτιαξα ταυτοχρονα.
Ελπιζω να σας αρεσουν. Αναμενω σχολια.

Attachments

• 20210404_123728.jpg
    20210404_123728.jpg
    3.7 MB · Views: 16
  • 20210526_114240.jpg
    20210526_114240.jpg
    3 MB · Views: 16
  • 184621568_515877249822021_2518348656449913339_n.jpg
    184621568_515877249822021_2518348656449913339_n.jpg
    299.6 KB · Views: 15
  • 186546314_1963334397181809_2399370106043963299_n (1).jpg
    186546314_1963334397181809_2399370106043963299_n (1).jpg
    244.1 KB · Views: 14
  • 185836085_847596472497777_8279711603093725812_n.jpg
    185836085_847596472497777_8279711603093725812_n.jpg
    56.2 KB · Views: 15
  • 186546314_1963334397181809_2399370106043963299_n.jpg
    186546314_1963334397181809_2399370106043963299_n.jpg
    244.1 KB · Views: 16
  • 183409684_516047286069518_3294648198998753405_n.jpg
    183409684_516047286069518_3294648198998753405_n.jpg
    237.7 KB · Views: 15
  • 182688586_316938746447248_7777539241891533529_n.jpg
    182688586_316938746447248_7777539241891533529_n.jpg
    311.9 KB · Views: 14
Mια χαρα βγηκε το βιντεακι και πολυ κατατοπιστικο. Μακαρι και εγω μην βαριομουν τη διαδιασια της επεξεργασιας!

Μπραβο σου για τα εργακια, πολυ ομορφα και συμπαθητικα βγηκαν, και ο Batman και η καρδια!
Δεν ξερω αν φταιει το υγρο γυαλι για την θαμπαδα, ισως να ειναι το χρωμα. Οταν αναμιγνυεις το υγρο γυαλι φαινεται θαμπο αλλα μετα καθαριζει.
Αν ειχες ριξει λιγο μονο του, χωρις χρωμα, σε κανενα καπακι θα καταλαβαιναμε αν εφταιγε η οξειδωση της ρητινης, η το χρωμα που εριξες.

Πηρες χρωμα ειδικο για υγρο γυαλι? Κατι ειχαμε πει πριν λιγο καιρο νομιζω. Καλη δουλεια εκανες στο τριψιμο.
Αν συνεχιζεις να κανεις παρομοια εργακια, σιγουρα θα πρεπει να αγορασεις μια σεγα παγκου. Ρουτερ και σεγα και 2 ωρες λιμαρισμα...δεν λεει :)

Πολυ καλα και τα 2
Εριξες πολυ δουλεια με ρασπες γυαλοχαρτα. Θα επρεπε να βαλεις πιστολι θερμου αερα, με τον αναπτηρα δεν κανεις και πολλα
Στην αρχη "φοβηθηκα" για καταστροφη οταν ειδα το ρουτερ. Γιατι ξεκινησες με ρουτερ?

Mια χαρα βγηκε το βιντεακι και πολυ κατατοπιστικο. Μακαρι και εγω μην βαριομουν τη διαδιασια της επεξεργασιας!

Μπραβο σου για τα εργακια, πολυ ομορφα και συμπαθητικα βγηκαν, και ο Batman και η καρδια!
Δεν ξερω αν φταιει το υγρο γυαλι για την θαμπαδα, ισως να ειναι το χρωμα. Οταν αναμιγνυεις το υγρο γυαλι φαινεται θαμπο αλλα μετα καθαριζει.
Αν ειχες ριξει λιγο μονο του, χωρις χρωμα, σε κανενα καπακι θα καταλαβαιναμε αν εφταιγε η οξειδωση της ρητινης, η το χρωμα που εριξες.

Πηρες χρωμα ειδικο για υγρο γυαλι? Κατι ειχαμε πει πριν λιγο καιρο νομιζω. Καλη δουλεια εκανες στο τριψιμο.
Αν συνεχιζεις να κανεις παρομοια εργακια, σιγουρα θα πρεπει να αγορασεις μια σεγα παγκου. Ρουτερ και σεγα και 2 ωρες λιμαρισμα...δεν λεει :)
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια!! Ναι ειχαμε πει για ειδικο χρωμα για υγρο γυαλι αλλα πηρα σκονη της tetralux και εκανα μια δοκιμη και μου βγηκε πολυ σκοτεινο, εννοω οτι δεν φαινοταν το εσωτερικο. Σιγουρα κατι πρεπει να αγορασω γιατι οι 2 ωρες ηταν λιγες.. Μου βγηκαν τα χερια :P
Πολυ καλα και τα 2
Εριξες πολυ δουλεια με ρασπες γυαλοχαρτα. Θα επρεπε να βαλεις πιστολι θερμου αερα, με τον αναπτηρα δεν κανεις και πολλα
Στην αρχη "φοβηθηκα" για καταστροφη οταν ειδα το ρουτερ. Γιατι ξεκινησες με ρουτερ?
Σε ευχαριστω και σενα !! :) Το ρουτερ το εβαλα για να κανω ακριβως το σχεδιο οπως το ειχα σκεφτει επειδη η σεγα που εχω δεν ειναι για πολλα και στη διαρκεια της διαδιασιας τα εφτυσε τελειως. Με το ρουτερ κατεβηκα πολυ κατω, δεν το εδειξα στο βιντεο και μετα εβαλα αριδες για να ανοιξω οσο περισσοτερο μπορουσα και μετα λιγο λιγο με τη σεγα. Πρεπει να επενδυσω σε μια επιτραπεζια σεγα οπως λεει ο Χιωτης απλα τη φοβαμαι λιγο στη χρηση :P

H επιτραπεζια σεγα ειναι το ασφαλεστερο κοπτικο που υπαρχει.

Eκτος αν εννοεις οτι φοβασαι μηπως δεν μπορεις να κοψεις μεγαλο παχος ξυλου, οποτε εκει εχεις ενα δικιο ιδιως αν προκειται για σκληρο ξυλο.

Τι παχος ειχε το ξυλο που εκοψες για τον Batman και τι ειδους ξυλου ηταν?

H επιτραπεζια σεγα ειναι το ασφαλεστερο κοπτικο που υπαρχει.

Eκτος αν εννοεις οτι φοβασαι μηπως δεν μπορεις να κοψεις μεγαλο παχος ξυλου, οποτε εκει εχεις ενα δικιο ιδιως αν προκειται για σκληρο ξυλο.

Τι παχος ειχε το ξυλο που εκοψες για τον Batman και τι ειδους ξυλου ηταν?
Ειναι δρύινο ξυλο και το παχος είναι 4,5 εκατοστά.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα και ένα ημι-αποτυχημένο project :)

Χαζεύοντας στο YouTube για "Led Cubes", είδα μια κατασκευή που μου άρεσε και είπα να την υλοποιήσω και εγώ.

Αν και πήγαν ένα σωρό πράγματα στραβά, τα βάζω εδώ γιατί πιστεύω πως είναι χρήσιμα για όποιον επιχειρήσει κάτι παρόμοιο.

Αγοράστηκαν πηχάκια (2x2) από το Leroy και Ledάκια. από το Ali
Τα πηχάκια κόπηκαν στο φαλτσοπρίονο σε διάφορα τυχαία μεγέθη σε κομματάκια από 4 έως 8 εκατοστά
Έκανα πρόβες με διάφορους συνδυασμούς των ξύλων και τα κόλλησα σε τετράδες με Superglue
Πρώτο λάθος: Η κόλλα άφησε διάφορα καρουμπαλάκια που δεν άφηναν τις τετράδες να ακουμπάνε σωστά η μια με την άλλη και έμεναν κενά. Οπότε, τρίφτηκαν και στοκαρίστηκαν όλα, κάτι που πρόσθεσε πολύ κόπο χωρίς λόγο

21.jpg

Στη συνέχεια, περάστηκαν ένα χέρι τα εσωτερικά ξύλα με οικονομικό υγρό γυαλί της Mercola για να κλείσουν (υποτίθεται) οι πόροι του ξύλου και τα κενά ανάμεσα τους

Μετά μπήκαν διάφορα ρετάλια plexiglass για να φτιαχτεί το καλούπι και κολλήθηκαν με το πιστόλι σιλικόνης. (Δεύτερο και τεράστιο λάθος: Πως μου ήρθε και έβαλα πιο μικρά πλαϊνά plexiglass από το πραγματικό πλάτος της κατασκευής, δεν μπορώ να καταλάβω. 😞

22.jpg

Θεώρησα μάλλον πως το υγρό γυαλί θα είναι αρκετά πηχτό και δεν θα πάει πουθενά. Χα! )

Την άλλη μέρα ετοίμασα το (πιο ακριβό αλλά καλό) υγρό γυαλί χύτευσης (έως 5 εκατοστά) της Eco Resin έκανα και μια πρόβα με τα λαμπάκια και έριξα το γυαλι στο καλούπι
και ...

.... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! 😢

24.jpg

Το πολύ ρευστό υγρό γυαλί (σαν νερό σχεδόν) άρχισε να ξεφεύγει από παντού! Από κάθε τρυπούλα και από κάθε χαραμάδα!
Σε κατάσταση πανικού πρόλαβα και έβαλα μεγάλες επιφάνειες κάτω από την πρώτη, ώστε το υγρό γυαλί που κυλούσε σαν ... ηφαιστειακή λάβα :p να μη μου καταστρέψει τον πάγκο εργασίας και το πάτωμα.
Όσοι έχετε δουλέψει υγρό γυαλί καταλαβαίνετε τον πανικό μου. Άντε να τα καθαρίσεις μετά.

Έτσι, το μονο που μπορούσα να κάνω ήταν να το αφήσω να στεγνώσει, δημιουργώντας το υλικό που έτρεξε από μόνο μια μόνωση

Πράγματι την επόμενη μέρα που είχαν γίνει όλα κόκαλο, έριξα και πάλι υγρό γυαλί (αλλά δεν είχα άλλο από το ίδιο και έβαλα το Crystal της Mercola
που αποδείχθηκε άλλο ένα λάθος μάλλον). (Υπόψη πως ανακατέματα κλπ έγιναν σωστά και με ευλάβεια :p )
Γεμίζοντας, δεν ήμουν και πολύ ψύχραιμος και έβαλα λίγο παραπάνω υγρό, οπότε ψιλό-ξεχείλησε και "λέρωσε" τα γυμνά ξύλα. Τέλος πάντων.

25.jpg

Το υγρό άρχισε να αναπτύσσει τρελή θερμοκρασία. Το είχα διαβάσει στα σχόλια του Skroutz αλλά δεν φανταζόμουν τόσο πολύ.
Μέτρησα με το θερμόμετρο και είχε 70+ βαθμούς και αργότερα ανέβηκε ακόμα περισσότερο.
Θεώρησα πως δεν τρέχει τίποτα (και τι να έκανα άλλωστε; ) και το άφησα να στεγνώνει. Όμως όταν άρχισε να κρυώνει (δεν ξέρω πότε ακριβώς) η όλη κατασκευή έκανε ένα τεράστιο ράγισμα εγκάρσιο, σα να χωρίστηκε στα δυο (χωρίς όμως να χωριστεί πραγματικά)!
Υποθέτω από την μεγάλη διαστολή και συστολή που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτή η Mercola :(

Ξεκαλούπωσα και φάνηκαν και άλλα προβλήματα: Τα σημάδια που άφησαν τα κοντά plexiglass, περίεργα θολώματα στη μια πλευρά της κατασκευής κλπ :(

25b.jpg

Κανονικά θα έπρεπε να το πετάξω και να ξεκινήσω ένα άλλο από την αρχή, αλλά το λυπήθηκα το καημένο.
Έκανα και τόσο κόπο, οπότε ξεκίνησα μια επιχείρηση επιδιόρθωσης με γυαλόχαρτα, κρέμες και αλοιφές.

26.jpg

ΟΚ, δεν σώθηκε αλλά μπορεί να το αφήσω εκεί λίγο να φωτίζει το μικρό μου εργαστήριο :)

DSCF0981.jpg

Έμαθα πολλά πράγματα από αυτά τα λάθη.

Είμαι πολύ αισιόδοξος και ορεξάτος για την επόμενη κατασκευή :)

Last edited:
Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις… νόμος.
Με 40” θερμοκρασία πας για μπάνιο, δεν ασχολείσαι με υγρό γυαλί… Απαγορεύεται. ;)

• Like
Reactions: nikfor
Μια ιδέα για σουβέρ από υγρό γυαλί:

Είχε βγάλει η κόρη μου δυο φωτογραφίες με το κινητό της που της άρεσαν, οπότε είπα να αξιοποιήσω τη φορμίτσα - σουβέρ που είχα παραλάβει λίγες μέρες πριν

"Έκοψα" τις φωτογραφίες στρογγυλές στο Photoshop και τις τύπωσα σε ένα καλούτσικο οικονομικό γυαλιστερό χαρτάκι.

1.jpg

Σκέφτηκα να κάνω το σουβέρ σε 2 στρώσεις και σε 2 στάδια, γιατί ήθελα να χρωματίσω τη βάση με κάποια χρωστική.

Χρησιμοποίησα τις μεταλλικές χρωστικές οινοπνεύματος (με πολύ ωραίο αποτέλεσμα). Δεν τις είχα ξαναδοκιμάσει. Έχουν και βολικό σταγονόμετρο.

Για υγρό γυαλί χρησιμοποίησα το Eco Resin UV 2cm

Από τότε που χρησιμοποιώ 3 ποτηράκια για το ανακάτεμα, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το υγρό γυαλί.
Δηλαδή, ρίχνω στο ένα το συστατικό Α, στο άλλο το Β και μετά τα ρίχνω σε ένα τρίτο ποτηράκι και ανακατεύω για 6 λεπτά.

Στο πρώτο στάδιο, επειδή θα έπεφτε η χρωστική, ανακάτεψα πρώτα 3 λεπτά το μίγμα, έριξα τη χρωστική και ανακάτεψα για άλλα τρία λεπτά. (60ml)

Το άφησα να στεγνώσει και να σκληρύνει αρκετές ώρες, και μετά κόλλησα τη φωτογραφία με σπρέι κόλλας πάνω στην σκληρή πρώτη στρώση. Αυτό το έκανα γιατί μια άλλη φορά που δεν κόλλησα τη φωτογραφία, όταν έριξα το υγρό, άρχισε να σηκώνεται, να στραβώνει και να επιπλέει :\

2.jpg

Ετοίμασα και έριξα και τη δεύτερη δόση (χωρίς χρωστικές αυτή τη φορά) (γύρω στα 55ml)
Το περιποιήθηκα λίγο για τις φουσκάλες με το μικρό φλόγιστρο, και το άφησα να στεγνώσει σχεδόν μια μέρα, αν και ήταν έτοιμο νωρίτερα.

(είναι αρκετά έξυπνη η φόρμα γιατί έχει αρκετό κρυφό κενό από κάτω, οπότε δεν "τρώει" πολύ γυαλί, ενώ μοιάζει να είναι γεμάτη)

DSCF0985.jpg

Έκανα και ένα δεύτερο με άλλο χρώμα βάσης.

DSCF0984.jpg
Γενικά, ωραία βγήκαν. :)
Είναι όμορφα και είναι και μεγάλα και εντυπωσιάζουν.

Έχουν κάτι ατέλειες στην περιφέρεια αλλά ούτε που φαίνονται ιδιαίτερα.

Χάρηκε πολύ η κόρη, οπότε ... καλά πήγε το προτζεκτάκι :)

DSCF0988.jpg

Θαυμασια εγιναν και τα δυο, μπραβο!!!! (y) 👏

Αριστη η ιδεα για χρωματιστη βαση. Πολυ καλο και πρωτοτυπο το καλουπι για το σουβερ! Θυμησε τι διαμετρο εχει.

Θαυμασια εγιναν και τα δυο, μπραβο!!!! (y) 👏

Αριστη η ιδεα για χρωματιστη βαση. Πολυ καλο και πρωτοτυπο το καλουπι για το σουβερ! Θυμησε τι διαμετρο εχει.

Σας ευχαριστώ :)

12,5 cm Μιχάλη

Ένα τιπ για φωτογραφίες....
Βάψτε με λεπτό πινέλο με υγρό γυαλί την φώτογραφια που θέλετε να ενσωματωσετε και αφήστε την να στεγνώσει καλά...

Last edited: